Barzani Türkiyedeki gelişmelerden memnun

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Barzani Türkiyedeki gelişmelerden memnun

    Barzani Türkiye'deki gelişmelerden memnun


    Kürt lider Türkiye'deki açılımı değerlendirdi.
    20 Ağustos 2009 / 16:16






    Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi'nde geçtiğimiz ay gerçekleşen seçimlerde Kürt Parlamentosu'na seçilen milletvekilleri, bugün yemin ederek görevlerine başladı. Erbil'de bulunan Mamosta Saad Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen yemin töreninde bir konuşma yapan Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye'deki Kürt açılımı ile ilgili olarak "Türkiye'deki gelişmelerden memnunuz." dedi.

    Kuzey Irak'ta 25 Temmuz'da yapılan başkanlık ve parlamento seçimlerinde milletvekili seçilenler ile yeniden Başkan seçilen Mesut Barzani, bugün yemin ederek görevlerine başladı. Erbil'de bulunan Mamosta Saad Konferans Salonunda yapılan yemin töreninden sonra yaptığı konuşmada Barzani, Kürt-Arap kardeşliğini ve ülkedeki huzuru bozucu planların olduğunu söyledi. Barzani, yeni dönem parlamentosu için seçilenleri kutlayarak parlamentoda farklılıkların olmasının doğal olduğunu ve herkesin ettiği yemine bağlı kalması gerektiğini ifade etti.

    GELİŞMELERDEN MEMNUNUZ
    Konuşmasında gerek dışarıda gerek içeride Kürt Bölgesi üzerinde herkesin gözünün olduğunu savunan Barzani, artık seçim öncesinde vaat edilen programların uygulanmasının vaktinin geldiğini de kaydetti. Geçmişten istifade edilmesi gerektiğini söyleyen Barzani, hem Bağdat'ın hem de Kürt bölgesinin düşmanlara yol vermemek için çalışmaları gerektiğini vurguladı ve her durum için anayasanın öncelikli olduğuna dikkat çekti. Komşularla ilişkilerin iyi olduğunu da söyleyen Barzani, Kürt açılımıyla ilgili olarak Türkiye'deki gelişmelerden memnun olduklarını söyledi.

    Yemin törenine Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile çok sayıda yerli ve yabancı üst düzey yetkili katıldı. Yemin töreninde kürsüye Müslüman parlamenterler için Kuran-ı Kerim, Hıristiyan üyeler içinse İncil koyuldu.

    Kürt Parlamentosunda yeni seçilen 5 Türkmen meclis üyesinden bazılarının, yeminlerinden sonra Türkmence "Türkmenlere kutlu olsun" demesi dikkat çekti. Tören sonrası bir konuşma yapan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de dün Bağdat'ta meydana gelen ve 95 kişinin öldüğü saldırıları değerlendirdi. Talabani, "İnsanlık düşmanlarının karşısına çıkmamız ve birlik beraberliğimizin ispatlama günüdür. Irak düşmanlarına karşı hep beraber mücadele etmemiz lazım. Bu çirkin saldırıları düzenleyenler yüz karasıdır ve yaptıkları cinayetten başka bir şey değildir." dedi.

    KÜRT HÜKÜMETİNİ KURACAK OLAN BERHAM SALİH İSTİFA ETTİ
    Öte yandan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) arasındaki anlaşma gereği Kürt Hükümetinin Başbakanı olması gereken Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Yardımcısı Berham Salih istifa etti. Irak hükümeti sözcüsü Ali Debbağ, kuzeydeki bölgesel yönetimin başına geçeceğini belirttiği Berham Salih'in istifasının, Maliki tarafından kabul edildiğini açıkladı.

    Kuzey Irak'taki seçimlerde IKDP ve IKYB ortak listesi seçimlerden galibiyetle ayrılmıştı. İki parti arasındaki anlaşma gereği, yeni dönemde başbakanın IKYB'den olması gerekiyor. IKDP'nin Başbakan adayı olan Berham Salih şimdi IKDP'nin üyesi Neçirvan Barzani'nin yerine geçecek.
    kaynak:ensonhaber
İşlem Yapılıyor