Athena tapınağı maketi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Athena tapınağı maketi






    Athena Tapınağı maket oldu

    AA
    Giriş Saati : 22.09.2009 12:00
    Güncelleme : 22.09.2009 12:00





    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinden yer alan Assos Antik Kenti'nin en önemli yapıları arasında bulunan Athena Tapınağı'nın maketi yapıldı.

    Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan, günümüzde maketlerin biraz moda gibi algılandığını, ancak aslında güzel bir unsur olduğunu dile getirdi.

    Antik kente gelen ziyaretçilerin bir sütun ya da duvar parçası gördüğünü ifade eden Arslan, insanların bunları algılamakta zorluk çektiğine işaret ederek, ''Her ne kadar bizler bunları anlatmak için bazı çizimler ya da yeniden canlandırmalar yapsak da bir modelin yerini tutmuyor'' dedi.

    Arslan, tapınağın maketinin yapılması fikrinin geçen yıl gündeme geldiğini belirterek, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

    ''Seramik ve resim sanatçısı Merve Doğan ve antik kentin sınırları içinde yer aldığı Behram köyü muhtarı ile birlikte konuyu projelendirdik. merve Doğan, yaklaşık 1 yıllık bir çalışma sonucu 1/50 ölçeğinde tapınağı, kilden yeniden ayağa kaldırdı. Şu anda akropolde bunun son hazırlıklarını yapmaktayız. Bundan sonra Assos'u ziyarete gelenler, tapınağı bize soru sormadan rahat bir şekilde anlama imkanına kavuşacaklar.''

    Tapınağı hiç bir zaman bütün olarak ayağa kaldırma imkanı bulunmadığını anlatan Arslan, 3 ya da 70 yaşında bir kişinin maketi gördüğünde en azından yapının ne şekilde olduğu, kapısının ve odasının nerede bulunduğunu göreceğini bildirdi.

    Arslan, maketin yanına açıklayıcı bilgiler koyacaklarını da ifade ederek, ''Bu şekilde, gelen ziyaretçiler yapıyı kolay bir şekilde algılayacak. Ama tabi bu işler zahmetli ve zor. Bu konuda hala arkadaşlarımızla tartışmaktayız'' diye konuştu.

    ATHENA TAPINAÐI

    Assos'un en yüksek yeri olan akropolde yer alan Athena Tapınağı, Yunanistan'da yaygın kullanılan ''Dor'' stilinde inşa edilmiş. Ancak tapınak, Batı Anadolu'da gelişen İon stiline özgü friz süslemesine de sahip.

    Milattan önce 540-525 yıllarında inşa edilen tapınağın çatısı hariç, yapının tamamında, yörede sıkça bulunan andezit taşı kullanılmış. Girişi doğuda olan cellanın etrafı bir sıra sütunla çevrili.

    Tanrıçanın evi olarak kabul edilen cella, tek bir odadan oluşuyor ve sadece tapınak görevlileri bu odaya girebilirdi. Cellada tanrıçanın heykeli ve ona sunulan hediyeler saklanmaktaydı.

    Tören alanı olarak tapınağın giriş kapısının bulunduğu doğu yönü seçilmekteydi. Burada yer alan bir sunak üzerinde yanan ateş içine, tanrıçaya getirilen her türlü yiyecek, kaplarıyla birlikte atılmaktaydı.
İşlem Yapılıyor