İlaç doğru kullanılmadığında zehir!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3696

    İlaç doğru kullanılmadığında zehir!

    Uzmanlar "İlaç doğru kullanılmadığında zehirdir. Eczacınıza danışın" uyarısında bulunuyorlar.

    TEB Başkanı Erdoğan Çolak, basında yer alan bir eczane çalışanının şeker hastalığında kullanılan bir ilacı bebeğin ilaçlarının içine karıştırması sonucu bebeğin yoğun bakıma girmesi olayıyla ilgili olarak vatandaşlara "İlaç doğru kullanılmadığında zehirdir. Eczacınıza danışın" uyarısında bulundu.
    TEB Başkanı Erdoğan Çolak, şeker hastalığında kullanılan bir ilacıN bebeğin ilaçlarının içine karıştırması sonucu bebeğin yoğun bakıma girmesi olayıyla ilgili olarak "İlaç doğru kullanılmadığında zehirdir. Eczacınıza danışın" uyarısında bulundu.
    Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada, eczanede çalışabilmek için tüm personelin ciddi bir eğitimden geçtiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
    "Öncelikle, Birliğimiz, ilacın sadece eczacı tarafından ve eczacı danışmanlığında verilmesi konusunda son derece hassastır. Eczanede çalışan tüm personel de Birliğimizin son beş yıllık yoğun çabaları sonucu, eczanede çalışabilmek için ciddi bir eğitimden geçmektedir. Ancak eczane personeli bütün aldığı eğitime rağmen, hastaya ilaç veremez. Sadece reçetenin hazırlanmasına yardımcı olmak için oradadır."
    2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile imzaladıkları üçlü protokolle, yapılan eğitimlerde, eczane çalışanlarına 256 saatlik teorik, 1200 saatlik pratik eğitim verildiğe dikkat çeken Çolak, "Teknisyen adaylarına, Pratik İlaç Bilgisi, Meslek Ahlakı, Yasa ve Yönetmelikler, Halk Sağlığı ve Bilgisayar eğitimlerine kadar pek çok konuda bilgi veriliyor. Programı başarıyla bitirerek sertifika alanların eczanelerde istihdamı sağlanıyor. Proje kapsamında, her iki Bakanlığın da desteğiyle Türkiye genelindeki sayıları 80.000’i bulan tüm eczane çalışanları eğitilmiş olacak" dedi.
    -"ECZACI REÇETENİN PEŞİNDEN KOŞUYOR"-
    Yaşanılan bu tatsız olayla eczacıların, tüm zamanını hastalarına ayıramadıkları konusunun tekrar gündeme geldiğini belirten Çolak, şunları kaydetti:"Bir kez daha altını çiziyoruz. Eczacı meslektaşlarımız, verdikleri ilacın parasını devletten alabilmek için pek çok bürokratik işlemi yerine getirmek, reçetede hekimden kaynaklı hataları bizzat gidip elden düzelttirmek ve haftanın en az iki günü çalışmayan provizyon sistemi nedeniyle birikmiş işlerini yapmak zorunda kalmaktadır. Bizler biliyoruz ki, ilaç hizmeti eczacısız verilemez. Çünkü eczacı ilaç konusunda en yetkili ve bilgili kişidir. İşte bunun ilgililerce anlaşılması gerekir. Eczacı masa başında oturup nerdeyse haftada bir değişen ilaç mevzuatlarını takip etmek, kupür kesmek, her reçete için onlarca bürokratik işlem yapmak, mühür basmak ve arta kalan zamanlarında da hastalarıyla ilgilenmek zorunda bırakılmamalıdır."
    İlaçların şifa olduğu kadar yanlış kullanımı durumunda da bir zehir olduğuna dikkat çeken Çolak, "Vatandaşlarımızın ilacı kullanmadan önce mutlaka eczacıdan bilgi almaları, detaylarını öğrenmeleri, o sırada eczacı yoksa ya da meşgulse bile, eczacıyı beklemeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz, lütfen ilaç konusunda ihmalkar olmayın, sürekli kullandığınız ilaç dahi olsa, mutlaka bir eczacıya danışın. Eczacınız size danışmanlık hizmeti vermek için vardır. Soru sorun ve talep edin" şeklinde konuştu. (ANKA)
İşlem Yapılıyor