CX-7 ismi verilen model insan üresine benzer bir sıvı yakıt sayesinde çalışıyor. Böylelikle nitrojen(NOx) salınımının en aza indirileceği belirtilirken AdBlue ismi verilen oluşum üçte bir insan idrarı, üçte iki mineralsiz su oranıyla elde ediliyor.
Bu maddenin Avrupa ve Avustralya'da sıklıkla kullanıldığını dile getiren yetkililer ilk defa bir binek arabasında bu teknolojinin kullanıldığını açıkladılar.
AdBlue deposu boş ise çalışmayacak olan arabanın fiyatı Avustralya'da 5000 dolar. Her 20.000 km. doldurulması gereken AdBlue'nun bir deposu 140dolara doluyor.
ABD’de Ohio Üniversitesi uzmanları tarafınfan geliştirilen teknoloji sayesinde elektronik aletlerden otomobile varana kadar bir çok alanda benzin ve üreteç kullanmak tarihe karışacak.
Bilimadamları, nikel tabanlı bir elktrot sayesinde, idrardan elde edilecek ucuz hidrojenin artık yakıt olarak kullanılabileceğini söylediler.
Ohio Üniversitesi'nden Profesör Gerardine Botte, "bir ineğin, günlük idrarından 19 evin bir günlük ısıtma enerjisi elde edilebiliyor, bu teknoloji sayesinde askerler bile yakıtlarını yanlarında taşıyabilecek" dedi.
Discovery.com'da üredeki hidrojenin, doğada en çok bulunan element olduğunu, ancak, hidrojeni üretmenin, saklamanın, taşımanın ve kullanmanın zor olduğu yazılıyor.
Saf hidrojenin gaz halinde depolanması için yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerektiğini, ancak yeni geliştirilen teknoloji sayesinde bunun da mümkün olacağını belirtiyor Ohio Üniversitesi uzmanları. Nanometeryal ile geniş alanlarda hidrojen emilimin sağlanabileceğini, bunun da hidrojeni bir yakıt türü olarak kullanamayı mümkün kıldığını ekliyorlar.
Su oluşturmak için oksijenle bağlanan hidrojeni depolama ve taşıma maliyeti düşüktür, ancak sonrasından bu iki elementi ayrıştırmak için 1,23 volt elektrik kullanmak gerekir ki, bu da ciddi bir maliyet gerektirir. Oysa hidrojeni başka bir element olarak nitrojenle birleştirmek ve sonrasında ayrıştırmak sadece 0.037 volt elektrik kullanımı gerektiriyor.
Profesör Gerardine Botte ve meslektaşları, bu teknolojinin büyük ticari sürümleri için çalıştıklarını belirttiler. Bir galon idrarla, 145 km yol gidilebileceğini söyleyen uzmanlar; ortalama bir buzdolabı büyüklüğündeki birimin, bir kilovat enerjiyi yaklaşık 5000 dolara mal edeceklerini ve 6 ay içinde bu yakıtı piyasaya sürmeyi hedeflediklerini söylediler.