Kırsal Motorin Yasaklandı.

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • M.A.S
    Member
    • 22-10-2006
    • 806

    Kırsal Motorin Yasaklandı.



    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 7 Ağustos'ta yayımladığı tebliğ yarın yürürlüğe giriyor. Daha çok kamyon, otobüs, minibüs gibi araçların kullandığı kırsal motorinin satışı yarından itibaren yasaklanıyor.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 7 Ağustos'ta yayımladığı tebliğ yarın yürürlüğe girecek.
    Kükürt oranı yüksek 'kırsal motorini' akaryakıt istasyonları sadece, yol dışı araç olarak adlandırılan traktör ve tarım makinelerine satabilecek. Uygulamaya akaryakıtçılar sert tepki gösterdi. Satışların yüzde 75'ini kırsal motorinin oluşturduğuna işaret eden akaryakıtçılar, "Kırsal motorin satamazsak pompalar kapanır. Zaten kriz var, binlerce insan işsiz kalır." uyarısı yaptı. Sektör, enerji üst kurulundan öncelikle uygulamanın ertelenmesini, sonrasında ise iptalini istiyor. Halen İstanbul'da 1 litre kırsal motorin 2,66 liraya, düşük kükürtlü motorin ise 2,80 liraya satılıyor. Bayiler satışa devam etmeleri halinde mevzuata göre üst kurulun kararını ihlal etmiş sayılacak ve 56 bin lira ceza verilecek.

    Avrupa Birliği üyelik sürecinde gündeme gelen çevreye en az zararlı akaryakıt satışı, Türkiye'de de başlıyor. Bu kapsamda 7 Ağustos tarihli Resmî Gazete'de EPDK'nın, 'Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği' yayımlandı. Tebliğe göre kırsal motorin, "Yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik motorin" olarak tanımlandı. Aynı tebliğle satışa sunulan motorine "Beher kilogramında bulunabilecek en çok kükürt değeri; motorin için 10, kırsal motorin için 1.000 miligramı aşamaz." kısıtlaması getirildi. Tebliğin uygulama tarihi olarak da 1 Kasım belirlendi.

    'NAKLİYE VE SATIŞLAR DURUR'

    Türkiye'de halen akaryakıt istasyonlarında en çok kırsal motorin satılıyor. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre geçen yıl istasyonlarda toplam 12,1 milyon metreküp kırsal motorin satılırken, düşük kükürtlü motorin satışı 3,3 milyon metreküpte kaldı. Aynı dönemde 2,9 milyon metreküp benzin satışı gerçekleşti. Sektör çevreleri, yaklaşık 15 bin istasyonun en önemli gelir kaleminin kırsal motorin satışları olduğuna işaret ederek, "Kırsal motorin satamazsak pompalar kapanır." uyarısı yaptı. Kırsal motorin satışlarının yarından itibaren durması halinde, istasyonların düşük kükürtlü motorin ihtiyacını karşılayamayacağı belirtiliyor. Ana dağıtıcıların verdiği bilgiye göre, tebliğin uygulamasının ertelenmemesi halinde yarından itibaren düşük kükürtlü motorin sıkıntısı yaşanacak. Bunun sebebiyse satışların yüzde 75'inin kırsal motorinden oluşuyor olması. Bu kadar kısa süre içerisinde kırsal motorin yerine düşük kükürtlü motorinin konulması mümkün değil. Bu yılın ocak-ağustos döneminde toplam 7,3 milyon metreküp kırsal motorin satılırken; düşük kükürtlü motorin satışı 3,6 milyon metreküpte kaldı.

    EPDK'nın uygulamaya koyacağı düşük kükürtlü motorin satışı vergi tartışmasına da sebep oldu. Konuyu Maliye'ye soran akaryakıtçılar, "Kırsal motorin satışlarına devam edilmesi halinde vergi farkı alırız." karşılığını aldı. Buna göre Maliye, yarından itibaren kırsal motorin satılmayacağı öngörüsüyle hareket ederek istasyonlarda satılan motorine düşük kükürtlü motorin vergisi uygulayacak. Maliye, verginin yanında ceza da kesebilecek. EPDK çevrelerinden edinilen bilgilere göre yarından itibaren otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlara kırsal motorin satışı yapan istasyonlar, üst kurul kararını ihlal etmiş sayılacak. Bu suçu işleyenlere de mevzuata göre 56 bin lira para cezası uygulanacak.

  • ozkandonmez
    Administrator

    • 30-12-2002
    • 47324

    #2
    Konu: Kırsal Motorin Yasaklandı.

    Satışların yüzde 75'ini kırsal motorinin oluşturduğuna işaret eden akaryakıtçılar, "Kırsal motorin satamazsak pompalar kapanır. Zaten kriz var, binlerce insan işsiz kalır." uyarısı yaptı.
    Buradaki "akaryakıtçılar" dan kasıt kim acaba ? anlayamadım doğrusustupidprv

    Kırsal motorin 2 yıl öncesine kadar 7000 ppm iken son 2 yıldan bu yana 1000 ppm 'e düşürülerek eskinin eurodizel inden bir önceki satılan motorinde bulunan kükürt seviyesine kadar düşürülmüştü.

    Kükürt deki bu iyileştirmeyi tabiki rafineriler sağlamaktadır , akaryakıt satıcıları değil. kaldıki bu yılın 2. yarısından sonra devreye girecek olan ve şu anda eurodizel olarak satılan kükürt oranı 50 ppm olan seviyeye düşürülecekti. Bu haber bence bunu anlatıyor.

    Zaten son çıkan dizel motorlu araçlarda da 50 ppm motorin kullanılması öneriliyor , arıza durumunda muhtemelen yakıt sistemindeki arızalarda garanti kapsamı dışına alınıyordu.

    Bununka birlikte kükürt oranı henüz süresi belli olmayan bir tarihten sonra ise 3-5 ppm arasında olacak. Dolayısıyla rafinerilerden çıkacak olan motorin ne ise piyasayada o satılacak.

    Burada yukarıda alıntı yaptığım cümledeki talihsiz mesajı veren yada yazan kişilerin kükürt oranı ile işsizliği bir araya getirmeleri bağdaştırılacak bir şey değildir.

    Stoklarında 1000 ppm kırasl motorin bulunan firmalara ise ceza kesilmeside mümkün değildir. Zaten bu stok da bittikten sonra depolarına girecek olan motorinde bellidir.

    Not: şubat başından bu yana adı kırsal olmasına rağmen petol firmaları tarafından uygulanan gizli sübvansiyon nedeni ile zaten motorinlerin çoğu 50 ppm olarak satılmakta.
    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız

    Yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çevresinde sunulmaktadır.
    Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
    Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan www.ozmena.net web sitesi ve/veya yöneticileri sorumlu tutulmaz.

    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN

    Yorum

    • M.A.S
      Member
      • 22-10-2006
      • 806

      #3
      Konu: Kırsal Motorin Yasaklandı.

      10 numara yağ ile adını bilemediğim bir maddeyi karıştırarak 17 litrelik tenekelerde ve bidonlarda 29 TL'ye adı "pas çözücü" olarak satılan mazotu üreten ve satan(istasyonlar) bazı kişilerin bu işten eskisi kadar kazanç sağlayamayacakları için ver yansın ediyorlardır.
      Bugüne kadar kırsal mazota karıştırdıklarına saysınlar.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor