Ya GDO kısırlık yaratıyorsa!..

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Ya GDO kısırlık yaratıyorsa!..

    Sizce halkı, ıslak imzalı belge mi ilgilendirir, yoksa, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünleri mi?
    Doğrusu, Twitter'da bir arkadaş (Yüksekökçeler) uyarana kadar, 26 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan GDO yönetmeliğinden haberdar değildim. Ziraat Mühendisleri Odası ve tüketici dernekleri kıyameti koparıyor; muhalefet ayağa kalktı ama, Türkiye'nin gündeminde farklı konular var. Dün, grup toplantısında Tayyip Erdoğan da meseleye eğildi; yeni çıkan yönetmelikle, GDO ve ürünlerinin ithalatına AB standardında bir düzenleme getirildiğini söyledi. Hadise çok teknik ve ben de, bu hususta uzman değilim. Fakat, dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de endişeler varsa, bu durum, birkaç kelime ile, ya da başbakanın verdiği bir teminatla kolay kolay geçiştirilemez, giderilemez. Yönetmeliği okudum. Gerçekten de, yönetmelik, GDO'lu ürünlerin ithalatının daha serbest bir biçimde yapılmasına yönelik değil; sadece, ithalatın şartlarını belirleyen bir düzenleme getiriyor. Zaten, Türkiye pazarında GDO'lu ürünler satılıyor. Özellikle 4 ana üründe, pamuk, soya, kanola ve mısırda GDO var. Bugün, mısırdan ve soyadan üretilen ve GDO içeren 800 çeşit ürünün tüketicinin sofrasında olduğu belirtiliyor: Bisküvi, kraker, puding, bitkisel yağ, bebek maması, çikolata, gofret gibi. Yönetmelikle, var olan ithalat denetim altına alınıyor. Ama, tüketiciler, bir yasa çıkarılmadan ve yeterince kamuoyunda tartışılmadan, hükûmetin yönetmelikle düzenleme yapmasına karşı. Halkın, kendisini doğrudan ilgilendiren, belki de sağlığını tehdit eden bir konuda, daha iyi aydınlatılması gerekmez miydi?
    Anladığım kadarıyla, GDO'lu gıda ya da yemin avantajı, zor bozulması; bir başka ifadeyle, daha dayanıklı olması. Buna mukabil, insan sağlığına, az ya da çok zarar veriyor olmalı ki, yönetmelik, GDO'lu ürünlerin bebek mamalarında ve bebeklerle küçük çocukların ek besinlerinde kullanılmasını engelliyor. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin Başkanı Kemal Özer, haklı olarak soruyor: "GDO ürünleriyle beslenecek bir hamile kadın, ister istemez bebeğine de zararları aktarmış olmayacak mı?"
    Öte yandan, yönetmelik, söz konusu gıdanın, "Ancak % 0.9 oranında ya da daha fazla Genetiği Değiştirilmiş Organizma içermesi halinde, 'GDO'lu' kabul edileceğini" belirtiyor. GDO'suz ürünlerin etiketinde ise, "GDO'suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz" diyor. Meselâ neden etikete GDO'suz yazılmasına karşı çıkılıyor? Bunu anlayamadım.
    Şu husus da çok önemli: Son 6 ayda, 30'a yakın ülkenin GDO'yu yasakladığı ileri sürülüyor. Ve bu ülkeler, bizden ürün alırken, GDO'suz olmasına özen gösteriyor. Bugüne kadar, önce de belirttiğim gibi, GDO'lu ürün ithal ediliyordu ama, "Yönetmelikle, ithalatı düzenliyoruz" derken, GDO'ya da yasal bir zemin kazandırılmış oldu. Bu yüzden, Türk ihracatçıların GDO'yu yasaklayan ülkelerde işlerinin zorlaşacağı ileri sürülüyor.
    Kim haklı, kim değil... GDO ne derecede zararlı? Gerçekten kısırlık yaratıyor mu? Bunları bilemeyeceğiz ama, en az ıslak belge kadar kamuoyunda tartışılması gerektiğine inananlardanız. Özellikle, kısırlık konusu... Her aileden 3 çocuk isteyen Erdoğan, kısırlık tehlikesine inanırsa, bir bakarsınız, GDO'lu ürün ithalatını Türkiye'de yasaklayabilir de.


  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: Ya GDO kısırlık yaratıyorsa!..

    GDO nedir?

    Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi, ya da ona, kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara, "Genetiği Değiştirilmiş Organizma", kısaca GDO deniliyor. Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme, yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılan gen, önce bulunduğu canlının DNA'sından kesilerek çıkarılıyor, sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile, bu gen, DNA molekülüne yapıştırılıyor. GDO'lar, karşımıza, kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates, balık genli domates gibi gıdalar şeklinde çıkıyor.
    Sağlık açısından doğan riskleri, uzmanlar, şu şekilde sıralıyor: Antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşması, yani, antibiyotiğin etkisinin düşmesi; toksik veya alerjik tesir yaratması; bağışıklık sisteminde bozukluk doğurması; hatta kısırlık.

    Yorum

    • sak55
      Banned
      • 30-05-2008
      • 2059

      #3
      Konu: Ya GDO kısırlık yaratıyorsa!..

      Türk Sağlık-Sen, genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili yönetmeliğinin iptali için Danıştay'da dava açtı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Danıştay önünde düzenledikleri eylemde bir basın açıklaması yaparak, "Bugün burada insan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek olan bir yönetmeliğin iptali için dava açmak üzere bulunuyoruz" dedi.

      Kahveci, tüm dünyada Frekeştayn gıda olarak adlandırılan GDO'lu gıdaların, domatese soğuğa dayanıklı olması için balık geni yerleştirilmesi gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünler olduğunu belirterek, "Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar, insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşmasına neden olmakta, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır" diye konuştu.

      Kahveci, Tarım Bakanlığı'nın bu yönetmelikle milletin sağlığını tehli***e attığını söyleyerek, "Yönetmelikte GDO'lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin bu ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olursa gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu, tüketiciyi bilgilendireceği ve ürünü piyasadan çekeceği ifade edilmiştir. Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden şirketin insafına kalmıştır" şeklinde konuştu.

      Kahveci, yönetmelikte GDO'lu ürünlerin bebeklere yasak olduğunu ancak bebeğin annesinin kullanmasında bir sakınca görülmediğini ifade ederek şunları dile getirdi:
      "Türk Sağlık-Sen olarak sağlığımızı tehdit eden bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini Tarım Bakanlığı'ndan talep ediyoruz. Bu konudaki hukuki girişimimizi de bugün başlatarak Danıştay'a bu yönetmeliğin iptali için dava açıyoruz. Bu konu önemlidir ve acele edilmesi gerekir. Milletin sağlığı ile oynanmasına asla izin vermeyeceğiz."

      Kahveci, daha sonra sendika avukatları ile birlikte Danıştay'a söz konusu yönetmeliğin iptali ile ilgili dava dilekçesini sundu.

      Haber: ANKA

      Yorum

      • sak55
        Banned
        • 30-05-2008
        • 2059

        #4
        Konu: Ya GDO kısırlık yaratıyorsa!..

        Alo! Orada kimse var mı?
        Tüketiciyi koruma dernekleri... Tabip Odaları... Sivil toplum örgütleri... Muhalefet partileri... Neredesiniz? Çernobil’den bin beter, insanların canına okuyacak bir toplu kıyım faciası adım adım geliyor. Kısaca GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) denilen insan sağlığına zararlı gıda maddelerine bizim ülkede kapılar ardına kadar açılıyor; yasa çıkmadan yönetmelik çıkarılarak.
        Örnek olarak domatesi alalım ele; genetiği değiştirilmiş tohumla, doğaldan çok daha fazla ürün elde ediliyor. Ama bu domatesin tohumuyla tekrar domates üretemiyorsunuz. Yani GDO’lu domates tohumu bir kez ürün veriyor. Her seferinde yeni tohum almak zorundasınız. İşte böylece, GDO şirketleri darphaneden daha çok para basıyor. Mübarekler, gıdaları değil, parayı da GDO’lamış oluyor.
        Halkın sağlığını düşünen yok. Varsa para, yoksa para! Kazın geleceği yerden tavuğu esirgemeyen Amerikan şirketlerinin, milletvekillerini davet edip mükellef şekilde ağırlayarak beyin yıkadıklarını da göz ardı etmeyin.
        Milliyet Gazetesi'nin internet dünyasındaki yüzü, uluslararası ve yerel haberler, son dakika haberleri, basın, medya, güncel, spor, siyaset, ekonomi, magazin, sinema, kültür ve sanat, yaşam, astroloji, dünya, eğitim, sağlık, otomobil, hava durumu, yaşam, güncel, finans, blog, şans oyunları, video, TV rehberi, internet TV, yazar, tatil, anket, arşiv, ilan, çizerler, ombudsman

        Yorum

        İşlem Yapılıyor