H1N1 gider GDO kalır

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    H1N1 gider GDO kalır

    GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) sorunu 13 yıllık bir sorun. ABD’de 1996’dan bu yana GDO tohumdan ağırlıklı olarak, mısır, soya, pamuk üretiliyor.
    GDO’lu ürünlerin geçmişi kısa olduğu için insan sağlığı üzerindeki etkileri bilinemiyor. Bunun için sıkı bir denetim uygulanıyor. Değişik ülkelerde GDO’lu ürünlerle beslenen deney farelerinde olumsuz bulgular ortaya çıktı. GDO’lu ürünün canlının büyümesine engel olduğu, belli organlarda kansere yol açtığı konusunda değişik bulgular var. Onun için her ülke GDO’lu ürünler için denetim getiriyor.
    GDO’lu ürün kullanımı genellenemiyor. İnsanların tercihine bırakılıyor. Ürünler devamlı tahlilden geçiriliyor. Kullanıcı için yazılı uyarılar şart koşuluyor. GDO’lu tohum ile mısır, pamuk, soya (ve şimdilerde pirinç) üreten ABD bu ürünleri ihraç ediyor. Bu ürünler ABD’nin en büyük ihraç ürünleri.
    Türkiye de ABD’den mısır, soya ve pamuk ithal ediyor. Hükümet bugüne kadar GDO’ya göz yummuş. Uzun süredir uzmanlar uyarı yapıyordu: “Hükümet bunları denetlemeden yurda sokuyor. Halkımız GDO’lu ürün yiyor” diyordu. AKP hükümetlerinin Tarım Bakanları ise, GDO’lu ürün ithal etmediğimizi söylüyordu”.
    Şimdi ise, GDO’ya kapıyı açan yönetmeliği savunmak isteyen Tarım Bakanı, ”Biz yıllardır GDO’lu ürün ithal ediyorduk. Şimdi GDO’yu denetim altına almak için yönetmelik hazırladık” diyor.
    Yönetmeliğin adından da anlaşıldığı gibi hükümet bundan sonra GDO’lu ürünlere kapıyı açıyor.
    GDO ve benzeri sağlığa zararlı ürünlerin ortalığı kasıp kavurmaması için “Gıda Denetim Yasası” diye bir yasanın hazırlanması gerekiyor.
    Her ülke, halkın sağlığına zarar verecek ürünleri denetler. Böyle bir denetimin yapılması için ise, ülkede çok sayıda “kontrol laboratuvarı”nın olması şarttır. Laboratuvar olmaz ise, hangi ürünün içinde ne olduğu hangi ürünün doğal yapısının değiştirildiği, hangi ürünün sağlığa zararlı olduğu anlaşılamaz.
    Hükümet “Gıda Kontrol Yasası”nı çıkarmadan önce alelacele “Gıda ve yem amaçlı GDO ve ürünlerinin ithalatını, işlenmesini, ihracatını” bir “yönetmelik” ile serbest bıraktı.
    GDO’luyu bilemeyeceğiz
    Yönetmelik yayımlanır yayımlanmaz Tarım Bakanlığı valiliklere yazı gönderdi. Bu yazıda 27 gıda ve yem maddesnin ismi veriliyor. Bu gıda ve yem maddeleri için valiliklerce GDO analizi yaptırılması ve analiz sonucu GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi” isteniyor. Yazıya göre ülkede bu analizleri yapacak 3 ilde sadece 3 laboratuvar var: Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, Adana ve Ankara İl Kontrol laboratuvarları...
    İşte o kadar.
    İşte sorun burada... (1) Bugüne kadar GDO’lu ürünlerin girişine göz yumuluyordu. (2) Bundan sonra GDO’lu ürünler için kapı sonuna kadar açılıyor. (3) Hangi ürünün GDO’lu hangisinin GDO’suz olduğunu tahlil edecek, denetleyecek imkânlara sahip değiliz. (4) İnsanlarımız kullandıkları ürünün içinde GDO olup olmadığını bilemeyecek. (5) GDO’lu ürünlerin çocuklarımızın, halkımızın sağlığını, gelecek yıllardaki insan yapımızı nasıl etkileyeceğini düşünen yok.

  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: H1N1 gider GDO kalır

    Nihat Sırdar


    Tarım Bakanı GDO aşısı olacak mı?

    Geçen hafta perşembe gününden beri konuşuyoruz "Genetiği Değiştirilmiş Organizma"ları...
    Öğreniyoruz ki uzmanlardan, meğer çoktan hayatımıza girmiş bu Frankeştaynlar...
    Şeker şurubu kullanılan her üründe varmış mesela...
    Pasta, şekerleme, reçel vs...
    "Niye bunları bilmiyorduk?" diye sordu muhabir kadın profesöre...
    Yanıt o kadar acı ki;
    "Biz yıllardır kendimizi yırtıyoruz halka anlatmak için ama kimse bizi dinlemedi."
    Bir haftadır konuşuyoruz GDO'yu.
    Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik, kullanımını serbest bırakıyor ve adeta kendi çocuğuymuş gibi koruyor bu ürünleri ve onu üretenleri.
    Köşe yazarları yazıyor, uzmanlar konuşuyor, televizyonlar özel yayınlar yapıyorlar, siyasi parti liderleri eleştiriyor, milletvekilleri soru önergeleri veriyor.
    Her caddede bir kamera.
    Muhabir elinde mikrofon vatandaşa soruyor.
    Vatandaş şaka zannediyor, sonra anlayınca "Almam ben o ürünleri" diyor.
    Nasıl almayacağını, o ürünleri nasıl ayıracağını bilmiyor.
    Halbuki yapılmış bilimsel araştırmalar var.
    Diyor ki uzmanlar "Bu ürünleri tüketenlerde kanser dahil birçok hastalık çıkabilir. Hücrelerde yaratacağı tahribatlarla üreme konusunda ciddi sıkıntı olabilir"
    Bir yandan 3 çocuk diyorlar, bir yandan koca bir nesli tehli***e atıyorlar.
    Birinin "Aşı olmayın diyeni mahkemeye veririm" deyip diğerinin "Ben aşı olmam" demesi gibi...

    Yorum

    • sak55
      Banned
      • 30-05-2008
      • 2059

      #3
      Konu: H1N1 gider GDO kalır

      arkadaşlar bu konu çok önemli olduğu için bilgilenmek için form ma taşıyorum çünkü bu gripten daha tehlikeli bu insanı öldürmez süründürür

      Yorum

      • sak55
        Banned
        • 30-05-2008
        • 2059

        #4
        Konu: H1N1 gider GDO kalır

        Tarım Bakanı, 'ithalatına denetim getiriyoruz' dedi ama yönetmeliğin 5. maddesi öyle demiyor. Bebek maması dışındaki ürünler DNA'sıyla oynandığı halde piyasaya sokulabilecek, ancak sağlığa zararı tespit edilirse toplanacak. Üstelik genetiği değiştirilmeyen ürün etikette yer almayacak

        'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın (GDO) ithaline olanak veren yönetmeliğe tepki yağıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 26 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin yasal düzenleme öncesindeki ilk adım olduğunu, ithalatı denetim altına almayı amaçladıklarını savundu. Ancak ziraat ve gıda örgütleri tam 800 çeşit gıda ürününde bulunan GDO'nun suç dosyasını açıkladı.
        Yönetmelikte yer alan GDO'lu ürünlerin piyasaya girmeden denetlenmeyeceği, girdikten sonra sağlığı tehdit eden bir unsuru olursa toplanabileceği büyük tepki topladı. İkinci büyük tepki de GDO'suz ürünlerin bunu etiketlerinde belirtemeyecekleri, yani vatandaşın doğal ürünün hangi olacağını anlayamayacağı.
        TARTIŞMALI 5. MADDE
        Yönetmeliğin en tartışmalı bölümünü, 5 madde oluşturdu. Yönetmelikte, sadece GDO'lu bebek mamaları kesin bir şekilde yasaklanırken, diğerleri için esneklik sağlandı. Piyasaya sokulan GDO'lu bir ürünün, ancak insan veya hayvan sağlığı açısından olumsuzluğu tespit edildiğinde gerekli önlemlerin alınması hükme bağlandı. Buna göre, gıda ve yem işletmecisi, GDO'lu bir ürünün zararı tespit edildiğinde gerekli sağlık ve çevre önlemlerini alarak, hemen bakanlığı bilgilendirecek, söz konusu gıda veya yemi de piyasadan çekecek. Bu da ürünün piyasaya girmeden değil, girdikten sonra denetlenmesini öngördüğü için tartışma yarattı. Türk insanının kobay olarak kullanıldığını belirten meslek örgütleri, bakanlığı topa tuttu.
        MISIR, SOYA VE PAMUK ALDIK
        Yönetmelikte, GDO'suz gıda üreten firmaların, bunları sattıkları ürünlerin etiketinde belirtilmesi de yasaklandı. GDO lehine olan bu düzenleme de büyük tartışma yarattı. Yönetmelikte, 'GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz' denildi.
        TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, GDO'lar kapsamında düşündürücü bir rapor hazırladı. Raporda, 1998 yılından bu yana, hiçbir sınırlamaya tabi olmadan milyarlarca dolarlık GDO'lu ürün Türkiye'ye girdiği vurgulandı. İthalatın büyük kısmının ABD ve Arjantin'den yapıldığı belirtilen raporda, Türkiye'nin mısır, pamuk ve soyalı GDO'lu ürün aldığı belirtildi.
        800 ÇEŞİT GIDADA VAR
        Türkiye'nin 2008 yılı itibarıyla 382 milyon dolara ulaşan mısır ithalatının yüzde 62.2'sini ABD'den yaptığına dikkat çekilen raporda, soya ithalatının da ABD, Arjantin ve Brezilya'dan gerçekleştiği vurgulandı.
        Raporda, GDO'lu mısır, pamuk ve soya ürünlerinin Türkiye'de işlendiği ve 800 çeşitten fazla gıda olarak tüketici sofrasına ulaştığı, bunun da hiçbir etiketleme yapılmadan satışa sunulduğu vurgulandı.
        ANTİBİYOTİÐE DİRENCİ VE ALERJİYİ ARTIRIYOR
        - Bağımsız araştırmalara göre, GDO'lu tohumlar, antibiyotiklere karşı direnç, ağır alerji, uzun süreli hayvan deneylerinde organ hasarı, organlarda küçülme, kan biyokimyasında bozulma, kısırlık, ölü doğum oranında ciddi artış, gelecek nesillerde boy ve tartı eksikliği gibi olumsuzluklara yol açtığı ortaya çıkarıyor.
        - Bitki hücresine yerleştirilen her gen bir protein üretmektedir. Bu proteinler bugüne kadar insanın besin zincirinde yer almayan, her biri alerji yapabilecek potansiyele sahip kimyasal maddelerdir. Nitekim soya fasulyesine karşı alerjisi olmadığı halde 'raundupR' isimli herbiside dirençli soya fasulyesine alerjik olan insanlar vardır. Bu tür alerjilerle ilerde çok daha fazla karşılaşılacaktır.
        - Bu yabancı genlerin sindirim sisteminde tümüyle metabolize edildiği iddia edilirdi. Gerek hayvan deneylerinde gerekse de insan çalışmalarında bu yabancı genlerin bazı fragmanlarının veya tümünün bozulmadan kalın bağırsağa kadar ulaşabildiği hatta kalın bağırsaktaki bakterilerin içine girip bakterilerin genetik yapısını değiştirdiği ve genin üretmekle yükümlü olduğu proteinin (toksin ya da herbisit direnci) üretildiği saptanmıştır.
        FARELER ARTIK ÜREYEMİYOR
        - Her ne kadar GDO'ların insanlar üzerindeki etkileri henüz bilinmese de hayvanlar üzerindeki etkileri belirlendi. İskoçya Rowett Enstitüsü'nden Dr Arpad Pusztai'nin GDO patates ile beslediği farelerin tümünün iç organlarında küçülme, sindirim sistemlerinde bozukluk, bağışıklık sistemlerinde çökme, kan yapılarında bozulma ve mide çeperlerinde kalınlaşma görülmüştür.
        - Avusturya Tarım ve Sağlık Bakanlığı'nın finansmanı ile Viyana Üniversitesinin geçen yıl yaptığı bir çalışmada ise GDO gıdalarla beslenen farelerin üç, dört nesil sonra büyük ölçüde üreme yeteneklerini kaybettikleri belirlenmiştir.
        TÜRKİYE'NİN PAMUÐU DAHA VERİMLİ
        - GDO, tarımda verimi artırmıyor. Türkiye'nin pamuk verimi, Arjantin'den yüzde 65, ABD'den yüzde 30, Monsanto'nun adeta pamuk üssü haline gelen Hindistan'dan ise yüzde 60 daha fazladır. GDO'suz tohumla üretim yapan ülkemizin verimi diğer tüm ülkelerin üzerindedir. Dolayısıyla GDO'nun verimi artırdığı ve dünya açlığına çare olacağı söylemleri kesinlikle doğru değildir.
        - GDO ürünlerin yüzde 88'ini Kuzey ve Güney Amerika'daki yalnızca 600 bin çiftçi büyük çaplı endüstriyel çiftliklerde yetiştirmektedir. (Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / Akşam)

        Yorum

        • sak55
          Banned
          • 30-05-2008
          • 2059

          #5
          Konu: H1N1 gider GDO kalır

          GDO’lu diyet tarifleri


          Haliyle panik halindesiniz... “Nasıl anlarız? Genetiği değiştirilmiş organizma yemekten nasıl kurtuluruz?” filan.




          Şöyle...

          ¡
          Annaneniz öpülesi elleri parçalanırcasına, ovalaya ovalaya tarhana yaparken, siz, “Aman annane be, boş versene” deyip, marketten hazır çorba alıyordunuz ya... Annane rahmetli oldu ve siz, o tarhananın tarifini annaneden alıp, bir kenara yazmadınız ya... İşte o nedenle, siz, genetiği değiştirilmiş organizma yemekten kurtulamazsınız maalesef.
          ¡
          Ne verirlerse...
          Onu yiyeceksiniz.
          ¡
          Kız evlat yetiştiriyorsunuz, en iyi okullara gönderiyorsunuz... Piyano çalıyor, İngilizce konuşuyor, Grammy alanları tek tek biliyor. Bilmeli... Ama alt tarafı limon, şeker ve su kullanıp, limonata yapmasını bilmiyor! Yoğurdu çırpıp, ayran yapamıyor, ayran... İşte o nedenle, kızınız, genetiği değiştirilmiş meşrubat içmeye mahkûm maalesef... Torunlarınız da.
          ¡
          Zahmet edip sütlaç yapmadığınız için, kek yapmaya üşendiğiniz için... İçinde ne olduğunu bilmediğiniz gofretleri, mısır patlaklarını kemiriyor sizin oğlan! Hamur tutmayı, şöyle mis gibi ıspanaklı bi börek yapıp, çantasına koymayı bilmediğiniz için, hamburger bağımlısı oldu. Tahin-pekmezi “köylü işi”, vıcık vıcık yağ fışkıran kremaları “modernite” sandığınız için, daha 10 yaşında ayıya döndü, yuvarlana yuvarlana yürüyor, tıkanıyor, merdiven çıkamıyor.
          ¡
          Size zor geliyor ama, zor mu evde yoğurt yapmak? İstanbul’un güneşi müsait değil, anlarım, zor mudur İzmir’de, Antalya’da, Adana’da evde salça yapmak? Şikâyet edip
          duruyorsun, içine katkı maddesi
          konuyor, zorla beyazlatılıyor diye... İster tam buğday unundan, ister
          çavdardan, hakikaten zor mudur evde ekmek yapmak? Bütün ailen kabız... Tonla para verip, abuk sabuk ambalajlı-meyveli saçmalıklardan
          medet umacağına, niye öğrenmiyorsun kabak tatlısı yapmayı?

          ¡
          Güya, çoluğunu çocuğunu düşünüyorsun, taze taze yesinler diye, pazara gidiyorsun... Eğri büğrü biberlere, doğal olduğu için tuttuğunda ezilen domateslere ağız burun kıvırıyorsun, hormonlu, tornadan çıkmış gibilerini alıyorsun... Ne işe yaradı senin pazara gitmen?
          ¡
          Kocanız da, bu satırları okuyup, size akıl verecek şimdi... Söyleyin ona, ukalalık etmesin, götürün aktara, hatmi çiçeğiyle zencefili birbirinden ayırt etsin, ondan sonra konuşsun!
          ¡
          Enginar, börülce, radika, cibes pişirmekten haberin yok; gazetelerin tiraj almak için kıçından uydurduğu kıçımın uzmanlarından fıldır fıldır brokoli tarifleri öğreniyorsun... Brüksel lahanası yiyerek mi AB’ye gireceğini sanıyorsun?
          ¡
          Çin’den bal getiriyorlar mesela... Taaa Arjantin’den, Meksika’dan bal getiriyorlar. Neymiş efendim, içinde genetiği değiştirilmiş organizma olabilirmiş falan... İçinde tavuk ibiği, maymun kulağı olmadığına şükredin! Ben iddia ediyorum... Kaşla göz arasında frankeştayn ürünlere kapıları açan arkadaşlarla, Amerikan çiftçilerinin avukatı profesörlerimiz, sırf karakovan balına sahip çıksa, Şemdinli’de, Pervari’de terör bile azalır, terör bile.
          ¡
          Uzatmayayım.
          Mutfak genetiğimizi kaybettik biz.
          ¡
          Elin adamı, mısırdan, soyadan, domatesten önce beynimizin DNA’sını değiştirdi!
          ¡
          Hurrraaa diye köyden kente göçerken, dışarda tıkınmayı şehirleşme zannettik. Ambalajlı ürün tüketmeyi, zenginleşme zannettik.
          ¡
          Dolayısıyla, ya kafayı değiştirip, özümüze döneceğiz... Ya da ne verirlerse onu yiyeceğiz.
          Haliyle panik halindesiniz...“Nasıl anlarız? Genetiği değiştirilmiş organizma yemekten nasıl kurtuluruz?” filan.

          Yorum

          • sak55
            Banned
            • 30-05-2008
            • 2059

            #6
            Konu: H1N1 gider GDO kalır

            Yorum

            • sak55
              Banned
              • 30-05-2008
              • 2059

              #7
              Konu: H1N1 gider GDO kalır

              Başbakan “Domuz gribi aşısı olmam” diyor.
              Tarım Bakanı Mehdi Eker de “Ben genetiği değiştirilmiş gıda yemem” diyor.
              Ama Başbakan’ın Sağlık Bakanı 40 küsur milyon adet domuz gribi aşısı ithal ediyor.
              Eker de genetiği değiştirilmiş organizma ve ürünlerini içeren yem ve gıda etmeyi serbest bırakan yönetmelik çıkarıyor.
              Bu yönetmeliklele ilgili bir tek şey bilmesi yeter.
              Türkiye artık resmen genetiği değiştirilmiş ürün ithal edip halkının sofrasına koyan ülkelerden biri oldu.
              Eskiden bu ithalat kontrolsüz yapılıyordu ve farkında olmadan genetiği değiştirilmiş ürün içeren gıdalar yiyordunuz. Şimdi aynı ithalat kontrollü ve büyük bir olasılıkla daha büyük miktarda yapılacak.
              Gerisi ayrıntı.
              Eker bunu açıkca söyleyeceğine GDO ithalatı yasaklanmış gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor.
              Yok, aslında bu yönetmelik ithalatı serbest bırakmıyormuş da kontrol altına alıp kısıtlıyormuş. Yok, riskli GDO’lar ithal edilmeyecekmiş. Yok, komiteler kurulacakmış. Yok, bebek mamalarına konmayacakmış.

              Test yapacak donanım yok
              İthalatın kontrollü yapılacak olması ithalat yapılmayacağı veya bu ithalatın zor olacağı anlamına gelmez. Sözde riski belirlemek için kurulacak komiteler bağımsız olmayacak. Bütün üyeleri bakanlık tarafından belirlenecek ve bakanlığın emrinde çalışacak. Kararları “bakanlık onayından sonra” yürürlüğe girecek.
              Ayrıca Türkiye’de gümrüklerde gerekli GDO testlerini yapacak donanım yoktur. Gene ayrıca biliyoruz ki TC’de paranın açmayacağı (veya kapamayacağı) yoktur.
              Ama bütün bunlardan daha önemli olan şey GDO konusunda risk belirlemesi yapmanın imkânsız olmasıdır.
              GDO’ların zararlı olup olmadıkları konusunda bilim adamları arasında dünya çapında derin bir fikir ayrılığı var. Dolayısıyla kapıyı açmak bilimsel bir karar değildir. Siyasi bir karardır.

              Göz boyamaya çalışıyorlar
              GDO’lu mamullerin bebek mamalarında falan kullanılmasının yasaklanması bir göz boyamadan ibarettir. Bebek ana sütüyle beslenir. Eğer ana GDO’lu gıda alıyorsa bebek bunu süt aracılığıyla zaten alacak.
              GDO’lu yem ithali de serbest olacağına göre, hayvanların alacağı yem aracılığıyla da bütün et ve sütlerde bulunacak.
              Eker o kadar şaşkın ki dakikalarca GDO’ları ve yönetmenliği savunduktan sonra Haber Türk spikerine “Ben genetiği değiştirilmiş gıda yemem” dedi.
              O zaman halk niye yesin, beyefendi? Önünüzden ittiğiniz tabağı halkın masasına koymaya utanmıyor musunuz?
              ,


              Yorum

              • sak55
                Banned
                • 30-05-2008
                • 2059

                #8
                Konu: H1N1 gider GDO kalır

                tarım bakanımız diyorki ben yemem peki sayın bakan kendine uygun görmediğini millete nasıl uygun görüyorsun geleceğimizi karatmaya ne hakkınız var el insaf başbakanımızda aşı olmam dıyor yorum sizlerin

                Yorum

                • ali_ekber
                  Member
                  • 15-11-2004
                  • 2525

                  #9
                  Konu: H1N1 gider GDO kalır

                  burada insanın aklına gelen tek şey var,acaba bakanlarımız satılmışmı?yokya biri Mehdi Edir,Recep Akdağ,satılmış hiç tanımıyorum

                  Yorum

                  • necatikaya
                    Member
                    • 20-12-2005
                    • 1066

                    #10
                    Konu: H1N1 gider GDO kalır

                    Originally posted by ali_ekber
                    burada insanın aklına gelen tek şey var,acaba bakanlarımız satılmışmı?yokya biri Mehdi Edir,Recep Akdağ,satılmış hiç tanımıyorum
                    Biraz ağır olmuş.Bilemeyiz tabii.Hatırlarsanız çernobil olayında,zamanın bakanıda''Bakın çayı ben içiyorum,sizlerde çekinmeden içebilirsiniz''diye hiç utanıp sıkılmadan,vicdanı sızlamadan böyle poz vermişti.Sonra,yıllar geçince Karadeniz bölgesi kanserle boğuşmaya başladı.Herhalde o bakan vicdanı ile başbaşadır.Esasında sana katılmamak elde değil.Şunu samimi olarak söyliyebilirim.Ben sağlık bakanının olay yaratan aşıyı yaptırdığına inanmıyorum.Çay içen bakan aklıma gelince zarasız bir maiyi aşı olarak yaptırdı diye düşündüm.Tabii bu varsayımdır.Bu kadar ısrar haklı olarak şüphe doğurur.Eğer bu aşı olayında katakulle varsa bunun bedeli çok ağır olur,altından hiç bir siyasetçide kalkamaz..

                    Yorum

                    • blackpanther
                      Junior Member
                      • 12-02-2007
                      • 138

                      #11
                      Konu: H1N1 gider GDO kalır

                      Şunu samimi olarak söyliyebilirim.Ben sağlık bakanının olay yaratan aşıyı yaptırdığına inanmıyorum. zarasız bir maiyi aşı olarak yaptırdı diye düşündüm.

                      Aynen bende böyle düşünüyorum başbakan cumhurbaşkanı yaptırmıyo+bu aşı gerçekten yararlı olsa meclisteki 550 tane varya onlar daha hastanelere gelmeden hatta gümrük kapısında kolilere yapışıp anında yaptırırlardı aşıyı

                      Yorum

                      • sak55
                        Banned
                        • 30-05-2008
                        • 2059

                        #12
                        Konu: H1N1 gider GDO kalır

                        Tarım Bakanlığı GDO yönetmeliğini değiştirdi

                        Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tartışmalı Genetiği Değiştirilmiş Organizma içeren ürünler yönetmeliğini değiştirdi.

                        İlişkili fotoğrafları göster

                        GDO'lu tarım nerelerde yapılıyor?
                        2003 rakamlarına göre Dünya genelinde toplam 67.6 milyon hektarlık alanda GDO'lu bitki yetiştiriliyor.




                        Gıdaların genetiği nasıl değiştiriliyor?
                        Bitkilere yeni özellikler kazandıran bir genin bitkiye aktarmada geçilen aşamaları izleyin.




                        Foto Galeri: Hangi yiyecekler GDO'lu?
                        Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde GDO’lu ürünler kullanılıyor.




                        GDO yararlı mı zararlı mı?
                        GDO karşıtlarının da savunucularının da pek çok nedeni var.




                        İlgili Haberler

                        GDO analizinden ilk sonuçlar
                        Gümrüklerde GDO denetimi
                        GDO yönetmeliğine tepki

                        Fransa GDO yönetmeliğini değiştiriyor





                        AHMET ERGEN
                        NTV
                        Güncelleme: 10:03 TSİ 20 Kasım. 2009 Cuma

                        ANKARA - GDO yönetmeliğindeki değişikliğin getirdiği en önemli yenilik, 26 Ekim'den sonra başlayan denetimlerle ilgili. Gümrük kapılarında oluşan yığılmaların ardından ithalatçı şirketler, yönetmelikte değişiklik taleplerini hükümete iletmişti. Başta olumlu karşılık bulamayan bu taleplere rağmen yeni yönetmelik, denetimlerde "kısmi" bir yumaşama getirdi.
                        26 Ekim'den önce kontrol belgesi alınmış ürünler, Avrupa Birliği'nin kabul ettiği kriterlere de uygun olmak koşuluyla 1 Mart 2010'a kadar Türkiye'ye risk değerlendirmesi yapılmadan girebilecek. Bu hüküm, halen gümrük kapılarında bekleyen birçok ürünün bugünden itibaren Türkiye'ye giriş izni almasını sağlıyor.
                        Önemli bir değişiklik de etiketleme zorunluluğunda yapıldı. Yönetmeliğin ilk hali, GDO'lu ürünlerin etiketlenmesinde "İzin verilen GDO'lu ürünün binde dokuz oranını aşması" şartı getiriyordu. Yeni yönetmelikten "binde dokuz" hükmü çıkarıldı. "İzin verilen GDO'lu gıdaların" etiketlerinde, "Genetik olarak değiştirilmiş" ibaresi her durumda bulunacak.
                        Haberin devamı ↓ reklam


                        GDO'lu ürünlerin ithalatı, piyasaya sürülmesi ve ihracatı dışında "transit geçişi", yönetmelik hükümlerine uygunluk kapsamından çıkarıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde GDO'lu ürünlerin Türkiye'den transit geçişi yapılabilecek.
                        GDO ile ilgili bilimsel araştırmayı yapacak kurulların oluşumunda bakanlık ve bağlı kuruluşları da devre dışı bırakıldı. Uzmanlar listesi sadece üniversiteler, TÜBİTAK ve araştırma kuruluşlarının öğretim üyesi ve uzmanlarından oluşacak.
                        GDO'lu ürünlerin üretildiği ülkenin yetkili otoritesinden belge istenmesini öngören yönetmelik hükümlerine de bir ekleme yapıldı. Bu belgeye ek olarak uluslararası akredite bir laboratuardan alınmış analiz raporu da istenebilecek.

                        Yorum

                        • RARELY
                          Senior Member
                          • 04-11-2004
                          • 6810

                          #13
                          Konu: H1N1 gider GDO kalır

                          1 Ay içinde kaç değişiklik yapıldı? Çocuk oyuncağına döndürdüler. Rüzgar nereden eserse oraya yönleniyorlar... Bu işin neden kanunla değil de Yönetmelikle yapıldığı anlaşılmış oldu. Bir kanunu bu kadar kısa süre içerisinde defalarca değiştiremezsiniz. Bu kadar oynama yapamazsınız. Sanırım sancılar bittikten sonra kanuna bağlanacaktır. Beni rahatsız eden şey ise çok farklı Yönetmelik değişikliğinin 6. Maddesine konu olan GEÇİCİ MADDE ve 7. Madde. Geçici madde ne kadar geçici? İsmi hiç akla yatkın değil. Ve 7. Maddedeki bu yönetmelik (Yani 20.11.2009 Tarihli yönetmelik) 26.10.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayınlandığı gün yürürlüğe girer... Bu ne demek? Geriye dönük yönetmelik mi olur? 26.10.2009 Tarihinden itibaren ül***e GDO lu mal sokmaya devam edenler demek ki birşeye güvenmişler demez misiniz? Demek ki bir beklentileri var demez misiniz? Millet korkarken korkusuzca mal getirenlerin niyetini süzmez misiniz? Niyet bellidir. ABD den gelecek gemi en erken (Yükleme dahil Hava müsaadeli) 30 Günde Türkiye'ye gelir. Bu zaman içinde elinizdeki malları pahalı olarak rahatlıkla satabilirsiniz...

                          Bu bu kadar basit mi?

                          Yorum

                          • sak55
                            Banned
                            • 30-05-2008
                            • 2059

                            #14
                            Konu: H1N1 gider GDO kalır

                            gerçekten çok uyanıklar vatandaşın yararına deyip sonradan tam tersini yapıyorlar insan kendi kendini yiyor çünkü bunun geri dönüşü yok gelecek nesillerimizi hastalıklı nesil yapacaklar bunlarda ne insanlık ne utanmazlık kalmış dinleri imanları para olmuş kime nasıl para kazndırabiliriz başka amaçları yok ne diyelim

                            Yorum

                            • sak55
                              Banned
                              • 30-05-2008
                              • 2059

                              #15
                              Konu: H1N1 gider GDO kalır

                              GDO'lu ürünlere Danıştay engeli



                              Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyeti, GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu.Bir vatandaş, 26 Ekim 2009 tarihli "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"in iptali ve öncelikle 11. ve 20. maddelerinin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyeti, yönetmeliğin 11 ve 20.maddelerinin yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu. Müşterek heyetin gerekçesinde, yönetmeliğin 11. maddesinde GDO’lu ürünlerin ithalatının düzenlendiği, 20.maddesinde ise yönetmeliğin yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğinin öngörüldüğü belirtildi.Gerekçede, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimi konularının çıkarılacak bir yasayla düzenlenmesi gerektiğine işaret edildi.
                              Danıştayın GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurmasıyla ilgili kararının gerekçesinde, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimi konularında öncelikle yasa çıkartılarak esaslarının belirlenmesi ve çerçevesinin net olarak çizilmesi istendi.

                              Bir vatandaş, 26 Ekim 2009 tarihli "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik"in iptali ve öncelikle 11. ve 20. maddelerinin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.

                              Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyetinin kararının gerekçesinde, yönetmeliğin 3. maddesinde yönetmeliğe dayanak olarak gösterilen düzenlemelerden sadece 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nda dayanak yasa maddesinin 10. madde olduğunun belirtildiği, diğer maddelerde ise açıkça dayanılan maddelerin belirtilmediği kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin adlarının sayılmasıyla yetinildiği kaydedildi.

                              Bu düzenlemelerde konunun çerçevesi çizilmeden genel kavramlara yer verildiği ifade edilen kararda, "Bu haliyle dava konusu yönetmeliğin ancak belli kısımlarına dayanak oluşturabilecekleri anlaşıldığından idarece, ayrıntılı olarak ve mevzuatımızda ilk defa ortaya konulan düzenlemelerin yapılabilmesi için yeterli dayanağı oluşturamayacakları sonucuna varılmaktadır" denildi.

                              Anayasa Mahkemesinin "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"un bazı maddelerinin iptali istemi ile açılan davada verdiği karara atıf yapılan gerekçede, Anayasa’ya göre, yasada açıkça esasları belirlenmeden bakanlığa, yönetmelikle alt düzenleme yapması konusunda çok geniş yetkiler verilmesinin yasama yetkisinin devri niteliği taşıyacağının tartışmasız olduğu vurgulandı.

                              Gerekçede, şunlar kaydedildi: "Bu durumda gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimi konularında öncelikle yasa çıkartılarak esaslarının belirlenip çerçevesinin net olarak çizilmesi gerekmektedir.

                              Bu itibarla, çeşitli yasalarda yer alan esas belirlemeyen ve çerçeve çizmeyen genel ifadelerle bazı alanlarda sınırlı düzenleme yapma yetkisi veren konuyla ilgili hükümler davalı idareye GDO’lu ürünlere ilişkin işleme, ithalat, ihracat, izleme, tescil, etiketleme, kontrol ve denetim ile ilgili temel ilkeler, esaslar, yasaklar ve yaptırımlar koyup daha önce hiçbir yasada düzenlenmemiş, ’komite’ adlı kurul ile çalışma grupları oluşturarak, onlara görev ve yetkiler verecek şekilde kapsamlı düzenlemeleri ilk defa yapmasına ve dolayısıyla dava konusu yönetmeliğe yeterli hukuki dayanağı oluşturmamaktadır." Gerekçede, GDO’lu ürünlerle ilgili faaliyetlere ilişkin hükümleri kapsayan ve davalı Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çalışmaları yapılan, "Ulusal Biyogüvenlik Kanun Taslağı"nın Bakanlar Kurulu’na sunulduğuna ilişkin, bakanlık resmi internet sitesinde bilgiler yer aldığı kaydedildi.

                              Gerekçede, "Bu da dava konusu yönetmelikle düzenlenen konuların tamamıyla bu konuda çıkarılacak bir yasa ile düzenlemesi gerektiğinin bir göstergesidir. Bu haliyle dava konusu yönetmeliğin yasal dayanağı olarak kanunların ad ve numaralarının sayılması suretiyle gösterilen mevzuatın yönetmeliğin düzenlediği konuların çevre, insan ve toplum sağlığı gibi temel hususları ilgilendirdiği dikkate alındığında, yönetmeliğin yasal dayanağı olarak kabulüne olanak bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır" denildi.
                              http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/S...2.2009&b=GDOlu urunlere Danistay engeli

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor