İŞTE YÖNETİM

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • headend
    Junior Member
    • 23-02-2007
    • 183

    İŞTE YÖNETİM

    badprvİçişleri Bakanlığı Beşiktaş Kulübü'nü denetime tabi tuttu. 1.407 sayfalık rapor mahkemeye gönderildi.

    İçişleri Bakanlığı denetçileri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin 2007-08 dönemine ait incelemelerinde başkan Yıldırım Demirören ve yönetimiyle ilgili 10 ayrı suç tespit etti. 1407 sayfalık rapor, önce İstanbul Valiliği Dernekler Müdürlüğü’ne, buradan da İstanbul Asliye 6. Hukuk Mahkemesi’nin talebi üzerine mahkemeye iletildi. Raporda ayrıca başkan ve ekibinin mal bildiriminde bulunmadıkları da yer aldı. Demirören ve yöneticiler, bu yüzden 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

    2007-08 dönemi genel denetimi sonunda tam 1407 sayfalık bir rapor hazırlandı ve ulsüzlükler bir bir sıralandı. İstanbul Asliye 6. Hukuk Mahkemesi’ne yollanan dosyaya göre, mal bildirimi yapmadıklarından dolayı tüm yöneticilere ciddi cezalar gelebilir.

    CEZASI NE?
    3 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS
    Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nun 10. maddesinde, mal bildirimlerinin verilmesi konusunda şu hüküm yer alıyor: Belirtilen sürelerde mal bildiriminde bulunmayana bildirimlerin verileceği mercilerce ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren 30 gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana 3 aya kadar hapis cezası verilir. Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir.

    RAPORUN KONUSU
    Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin genel denetime tabi tutulması ve kamu yararı statüsü verilmesinde aranan şartları taşımaya halen devam edip etmediği hususlarının incelenmesi ile İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda denetlenmesi, bu raporun konusunu oluşturmaktadır.

    PEKİ KİMLER SORUMLU?
    YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
    Yıldırım Demirören
    Ertuğrul Kumcuoğlu
    Kenan Öner
    Ertunç Soğancıoğlu
    Levent Erdoğan
    Ali Behçet Ümitlen
    Hakan Aksoy
    Halim Aydın
    Hüseyin Yücel
    İlhan Durusoy
    Bülent Deriş
    Nedim Sarsmaz

    DENETLEME KURULU ÜYELERİ
    Alper Kuş
    Mazlum Akyol
    Mehmet Küçükince
    Rahmi Hıncal

    10 KUSURLU HAREKET
    HABERTÜRK, İçişleri Bakanlığı dernekler denetçileri Alper Özyürek ve Mehmet Altınöz tarafından Beşiktaş Kulübü ile ilgili hazırlanan 1407 sayfalık raporu ele geçirdi. İstanbul Valiliği DerneklerMüdürlüğü’ne gönderilen raporda, hatalar bir bir sıralandı. Dernekler Müdürlüğü, hazırlanan raporu, mali ve idari genel kurulu ibraetmeyip iptalini isteyen bazı kongre üyeleri tarafından açılan davaya bakan İstanbul Asliye 6. HukukMahkemesi Başkanlığı’nın talebi üzerine 31 Ağustos 2009 tarihindemahkemeye iletti. Raporun “ELEŞTİRİLEN HUSUSLAR VE DEÐERLENDİRMELER” bölümünde kulüpte yaşanan usulsüzlükler birer birer şöyle sıralanıyor:

    1 ÜYE KAYIT DEFTERİ HATALI TUTULMUŞTUR
    Dernekler Kanunu ile üye kayıt defterinde bulundurma zorunluluğu getirilen üyelere ait üyelik bilgilerinden T.C. kimlik numarası, anne adı, cinsiyeti ve üyelikten çıkış tarihine ilişkin bilgilere yer verilmediği tespit edildi. Yönetim kurulu, bilgileri kaydetmeyerek Dernekler Kanunu’nun 11. ve Dernekler Yönetmeliği’nin 32. maddesini ihlal etmiştir.

    2 KARAR DEFTERİ HATALI TUTULMUŞTUR
    Karar defterinin bazı sayfalarının boş bırakıldığı, defter üzerinde daksilleme yapıldığı, kararların deftere mürekkepli
    kalemle yazılmak yerine kağıt yapıştırmak suretiyle alındığı tespit edildi. Yönetim kurulu, Dernekler Kanunu’nun 11. ve Dernekler Yönetmeliği’nin 33. maddesini ihlal etmiştir.

    3 GİDER PUSULASI KULLANILMAMIŞTIR
    Hesapların incelenmesinde, dernek tarafından amatör branşlardaki bazı sporculara gider pusulası yerine sosyal
    yardım adı altında tutanak ve tablolar ekinde imza karşılığında ödemelerde bulunulduğu tespit edilmiştir. Yönetim kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nin 38. maddesini ihlal etmiştir.

    4 GİDER MAKBUZU KULLANILMAMIŞTIR
    Kulübün yardıma muhtaç kişilere yapılan sosyal yardım ödemeleri için gider makbuzu yerine tediye belgesi ve para makbuzu kullandığı, bazı sosyal yardım ödemelerini ise karşılığında belge kullanmadan yaptığı tespit edilmiştir. Yönetim kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nin 38. maddesini ihlal etmiştir.

    5 BENKA HEDAPLARI AYRILMAMIŞTIR
    Derneğin banka işlemleri ile Beşiktaş Kulübü Derneği Spor Okulları ve İktisadi İşletmesi’nin banka işlemlerinin aynı banka hesapları üzerinden yürütülmekte olduğu tespit edilmiştir. Dernekler Kanunu hükümlerine tabi olan dernek ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olan dernek iktisadi işletmesinin banka hesaplarının, aynı hesapta takip edilmesi dernek ile iktisadi işletmeye ait mali bilgileri doğru, güvenilir ve şeffaf bir şekilde yansıtmayacağı ve vergi mevzuatı açısından sakıncalar doğuracağından, ayrılması gerekmektedir.

    6 YETKİ BELGESİ OLMADAN GELİR TOPLANMIŞTIR
    Yetki belgesi çıkartılmadığı ve yetki belgesi olmaksızın dernek gelirleri alındı belgesiyle gelir tahsil edildiği tespit edilmiştir. Dernek yetkilileri, Dernekler Kanunu’nun 11. ve Dernekler Yönetmeliği’nin 46. maddesini ihlal etmiştir.

    7 VERGİ MÜKELLEFİ OLMADIÐI HALDE FATURA KULLANILMIŞ
    Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin; reklam, sponsorluk, kira ve bilet gelirleri karşılığında hukuki bir dayanağı olmadığı halde dernek faturası bastırdığı ve kullandığı tespit edilmiştir. Derneğin reklam, sponsorluk ve bilet gelirlerini ancak iktisadi işletmesi üzerinden faturalandırarak yapması gerekmektedir. Aksi takdirde kurumlar
    vergisinden muaf olan derneklerin bu gelirleri için fatura kullanması durumunda vergi mevzuatı açısından sakıncalar doğacağı aşikardır. Yönetim kurulu, söz konusu gelirleri dernek üzerinden faturalandırarak 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. ve 1/3-g maddesini ihlal etmiştir.

    8 GENEL KURUL ÜYELERİN AFFINA KARAR VERMİŞTİR

    Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 2006 yılı mali ve idari genel kurulunda, 3 yıl üst üste aidat yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyelerden ihraç edilenlere af getirilmiş olduğu tespit edilmiştir. Dernek tüzüğünde ihraç edilen üyelere herhangi bir af düzenlemesine yer verilmemiştir. Dolayısıyla af uygulaması tüzüğe aykırılık teşkil etmektedir. Derneğin af konusunda herhangi bir uygulama yapabilmesi için tüzüğünde düzenleme yapması gerekmektedir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü de bu doğrultuda tüzüğünde gerekli düzenlemeyi yapmalıdır.

    9 DERNEK TÜZÜÐÜNDE KANUNA AYKIRI HÜKÜMLER BULUNUYOR
    Dernek tüzüğünün; yönetim kurulunun borçlanma taleplerini incelemek ve karara bağlamak görevini divan kuruluna, yönetmelikler ve ilgili organların hazırlayacakları taslakları yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra
    aynen veya değiştirilerek onaylama ve yürürlüğe koyma görevini divan kuruluna ve son olarak üyelikten çıkarılmayı disiplin kurulu kararına, ilgiliye yazılı olarak yapılacak bildirimi yönetim kuruluna devreden hükümleriyle derneğin zorunlu organlarının görevini ihtiyari organlara devrederek, Türk Medeni Kanunu’nun 72. maddesini ihlal ettiği aşikardır.

    10 MAL BİLDİRİMLERİ VERİLMEMİŞTİR
    Yönetim ve denetim kurulu üyelerinin, ilgili hükümler gereğince seçildikleri tarihten itibaren 1 ay içerisinde vermeleri gereken mal bildirimlerini denetim tarihi itibarıyla vermemiş oldukları anlaşılmıştır.

    İSTANBUL VALİLİÐİ'NCE KULÜBE YAPILMASI GEREKEN BİLDİRİMLER

    1- Yönetim kurulunun, üyelere ilişkin bilgileri güncelleştirerek yenilikleri içeren üye kayıt defteri tutması konusunda uyarılması.
    2- Karar defterinin bazı sayfalarının boş bırakılmaması, defter üzerinde daksilleme yapılmaması, kararların mürekkepli kalemle yazılarak alınması veya sürekli form şeklinde tutulması konusunda uyarılması.
    3- Gider pusulası kullanılması konusunda uyarılması.
    4- Gider makbuzu kullanılması konusunda uyarılması.
    5- Dernek banka hesapları ile dernek iktisadi işletmesi banka hesaplarının ayrılması konusunda uyarılması.
    6- Dernekler Kanunu’nun “Hata ve noksanlıkların giderilmesi” başlıklı 17. maddesi hükmünce derneğe bildirimde bulunulması.
    7- Dernek faturası kullanmaması, reklam, sponsorluk ve bilet gelirlerini dernek iktisadi işletmesi üzerinden
    faturalandırarak, kira gelirini ise GVK 94/5 kapsamında elde etmesi konusunda uyarılması.
    8- Derneğin, genel kurul üyelerinin affı konusunda düzenleme yapabilmesi için ilk genel kurulda tüzükte tadilat
    yapması konusunda uyarılması.
    9- Mal bildirimlerinin verilmesi konusunda uyarılması.


    www.haberturk.com:computer_23:
  • cemal344
    Senior Member
    • 03-11-2005
    • 3977

    #2
    Konu: İŞTE YÖNETİM

    Çok şaşırdım mı desem acaba.

    Yorum

    • BJK34
      Junior Member
      • 18-12-2008
      • 231

      #3
      Konu: İŞTE YÖNETİM

      Yıldırım Demirören durdugu sürece daha beşiktaşımızın başına çok işler açar yeter artık demirören istifaaaa etttt

      Yorum

      • YuSuF ErGiN
        Senior Member
        • 23-01-2006
        • 10188

        #4
        Konu: İŞTE YÖNETİM

        arkadaşlar

        gördüğüm kadarı ile prosedürel bazı hatalar nedeniyle bu sonuç elde edildi.

        Bana göre yönetimin tek suçu konusuna vakıf profesyonel yöneticilere görev vermemiş olmalarıdır. İşini iyi bilmeyen kişilerin hatalarını ( bu konudaki ) seçilmiş kişilere yüklememek gereklidir diye düşünüyorum.

        Daha bilgili ve kendi konumlarında en son gelişmeleri sıkı takip edecek kişiler ile çalışmalılar. Çünkü dernekcilik ( Ve dernek iktisadi işletmesi ) normal bir şirket gibi algılanamaz.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor