E-imza, sıkça sorulan sorular

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    E-imza, sıkça sorulan sorular


    # Sayısal imza nedir?
    Sayısal imza, elle atılan imzanın elektronik ortamdaki karşılığıdır. Ancak sayısal imza elle atılan imza ile karşılaştırıldığında daha güvenilirdir. Bu güvenilirliği sağlayan imzalamada kullanılan matematiksel algoritmalardır. Sayısal imza, imzalanmak istenen belgenin bir özet fonksiyonundan geçirilerek elde edilen özetinin, imzalayan kişinin gizli anahtarıyla şifrelenmesiyle elde edildiği için, imza veya imzalanan belge değişikliğe uğradığında bu kolayca anlaşılır ve belge reddedilir. Bu da belgenin bütünlüğü ve kaynağı konusunda alıcı tarafa garanti verir.


    # Sayısal imza nasıl kullanılır?
    Ayşe'nin Barış'a şifreli bir mesaj göndermek istediğini farz edelim. Ayşe, öncelikle bir özet fonksiyonu kullanarak yazdığı mesajın özetini çıkarır. Bu özet, mesajın parmak izi gibidir. Mesajda yapılacak herhangi bir değişiklik, mesaj özetinin de değişmesine sebep olur. Ayşe daha sonra elde ettiği mesaj özetini kendi gizli anahtarı ile şifreler, şifreli özete sayısal imza denir. Ayşe, elde ettiği sayısal imzayı göndermek istediği mesaja ekleyerek Barış'a gönderir. Barış mesajı alınca, Ayşe'nin açık anahtarını kullanarak sayısal imzayı deşifre eder ve mesaj özetini elde eder. Daha sonra mesajı özet fonksiyonunda geçirerek kendi elde ettiği ve Ayşe'den gelen mesaj özetlerini karşılaştırır. Eğer iki mesaj özeti birbirinin aynısıysa, Barış mesajın Ayşe'den geldiğinden ve aktarım sırasında herhangi bir değişikliğe uğramadığından emin olabilir. Mesaj özetleri birbirinden farklı olsaydı, bu mesajın Ayşe'den gelmediğini ya da aktarım aşamasında değiştiğini gösterecekti. Sayısal imza kullanmak, mesajı şifrelemek değildir. Sadece mesaj özeti şifrelenir. Eğer Ayşe mesajın gizliliğini de sağlamak istiyorsa, o zaman Barış'ın açık anahtarını kullanarak mesajı şifrelemelidir. Bu durumda mesajı sadece Barış, kendi gizli anahtarını kullanarak deşifre edebilir. İki mesajın aynı özet fonksiyonuyla aynı özeti vermesi ya da herhangi bir mesajdan istenen mesaj özeti elde edilmesi mümkün değildir. Bunu sağlayan kullanılan matematiksel algoritmaların özellikleridir.


    # Elektronik Sertifika nedir?
    Elektronik Sertifika, yani elektronik kimlik sahibinin kişisel bilgilerini ve bu kişisel bilgilere ait açık anahtar bilgisini taşıyan ve taşıdığı açık anahtar bilgisinin, belirtilen kişi veya kuruma ait olduğunu garanti eden belgedir. Sertifika çift (açık) anahtarlı kriptografi teknolojisine dayanır ve kamuya açıktır, yani sertifikalar gizli tutulması gereken dosyalar değillerdir. Elektronik kimlik belgesi kişilere ait olabildiği gibi kurumların ve web sunucuların da elektronik kimlik belgeleri olabilir. Bir elektronik kimlik belgesinde bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir: Sahibinin kamuya açık anahtarı · Sahibinin adı, soyadı, çalıştığı kurum gibi kimlik bilgileri · Elektronik kimlik belgesinin geçerlilik süresi · Seri numarası · Elektronik kimlik belgesini veren Sertifika Hizmet Sağlayıcı bilgileri · Sertifikanın kullanım alanlarını belirleyen bilgiler · Yukarıdaki bilgilerin tamamının sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından imzalanmasıyla oluşturulan elektronik imza (sayısal imza) Elektronik kimlik belgelerinin güvenilir kurumlar tarafından dağıtılması gereklidir. Sertifika sahibinin kimlik bilgileri ve açık anahtarı sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından onaylanıp imzalandıktan sonra sertifikaların dağıtımı yapılmalıdır.


    # Kişisel Sertifika nedir?
    Kişisel sertifikalar, şahısların kimlik bilgilerini ve açık anahtarını taşıyan elektronik dosyalardır. Nüfus cüzdanı veya ehliyet belgesi gibi kişisel sertifikalar de internet üzerinde kimliğin ispatlanması amacıyla kullanılır. Şahısların internet üzerindeki güvenli ve gizli iletişim olanaklarından faydalanabilmesi için öncelikle bir sertifikaya sahip olmaları gerekmektedir. Sertifika yaygın olarak X.509 standardına uygun olarak üretilir ve bu standartla uyumlu olan internet tarayıcılarına yüklenerek kişisel bilgisayarlarda tutulur. Bununla birlikte, sertifikanın gizli anahtarla birlikte akıllı kartta veya diskette taşınıp kullanılması da mümkündür. · Kişisel sertifikaların kullanım amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir: · Alıcının kişisel sertifikasını kullanarak şifreli e-posta veya internet/intranet üzerinden herhangi bir şifreli mesaj göndermek · Elektronik olarak imzalanmış gelen e-postanın veya internet/intranet üzerinden gelen herhangi bir imzalı mesajın imzalarının geçerliliğini, gönderenin kişisel sertifikasını kullanarak ispatlamak · Web üzerinden yüklenebilen herhangi bir çalışabilir dosyanın şifrelenmesi veya elektronik imzasının doğrulanması · SSL protokolü üzerinden "Kullanıcı Kimlik Doğrulaması" işlemlerinin gerçekleştirilmesi · Sabit diskte tutulan herhangi bir dosyanın şifrelenmesi veya elektronik imzasının doğrulanması


    # Sunucu Sertifikası nedir?
    Sunucu sertifikası, web sitesinin kimlik bilgilerini ve açık anahtarını taşıyan ve web sitesine bağlanan kullanıcılara sunulan elektronik dosyadır. Örneğin bir internet tarayıcısı kullanıcısı bir web sunucuya gizli bir bilgi göndermek istediğinde, tarayıcı sunucunun göndermiş olduğu sunucu sertifikasını alır. İçinde web sunucusunun açık anahtarını bulunduran sunucu sertifikası, tarayıcı tarafından şu amaçlarla kullanılır: · Web sunucunun kimliğinin doğrulanması · Sunucuya gönderilecek olan bilginin SSL (Secure Socket Layer) teknolojisi kullanılarak iletilmesi ve şifreli haberleşmenin sağlanması Gönderilecek olan bilgi, sunucu sertifikasının içindeki açık anahtar ile şifrelenir. Bu şifreli bilgiyi çözecek gizli anahtar sadece sunucuda bulunduğundan başka birisinin şifreyi çözmesi mümkün değildir. Böylece bilginin internet üzerinden gönderiminde güvenlik sağlanmış olur.


    # Sertifika hizmet sağlayıcısı nedir?
    Açık ağlardan elektronik imzalı bilgi gönderen kişinin imzasının geçerliliğinin/doğruluğunun saptanması için, imzayı atanın açık anahtarı gereklidir. Bu nedenle hangi açık anahtarın hangi kullanıcıya ait olduğunun belgelenmesi zorunludur. Bunun için kullanıcıların açık anahtarlarını ve kimlik bilgilerini onaylama yetkisine sahip bir kuruluşa, bir otoriteye gereksinim vardır. Sertifika hizmet sağlayıcısı, kişi ve kurumlara elektronik kimlik belgesi üreten, dağıtan ve belgelerin yönetimini üstlenen güvenilir kurumdur. Sertifika hizmet sağlayıcısı herhangi bir kullanıcının kimliğini kontrol ederek, bu kimliğin hangi açık anahtara sahip olduğunu belgeler, sertifika hizmet sağlayıcısına ait gizli anahtarla kişisel bilgiler ve açık anahtarın bulunduğu dosyayı elektronik olarak imzalar ve bu imzayı dosyaya ekleyerek sertifikayı oluşturur. Bu sertifikalar aynı zamanda sertifika hizmet sağlayıcısının herkese açık bulunduracağı bir erişim bölgesine kaydedilmelidir ('dizin sunucular'). sertifika hizmet sağlayıcıları sertifika üretmek dışında aşağıdaki hizmetleri de sunar: · Sertifika belgelerinin dağıtımı ve yenilenmesi · Kişi ve kurumların kimliklerinin tasdik edilmesi · Kişi ve kurumların kayıtlarının onaylanması · İptal ettiği sertifika belgelerinin duyurulması


    # Sertifika Hizmet Sağlayıcısı Sertifikası nedir?
    Sertifika hizmet sağlayıcısı sertifikaları, sertifika hizmet sağlayıcısının kimlik bilgilerini ve açık anahtarını taşıyan elektronik dosyalardır. Bu sertifikalara 'kök kimlik' de denir. Kök kimliği diğer sertifikalardan ayıran tek özellik, üzerinde kendi imzasını taşıyor olmasıdır. Kök kimliğin kullanım amacı, yayınladıkları diğer sertifikalara güvenilirlik onayının verilip verilmeyeceğinin belirlenmesidir. Örneğin, bir web sunucusunun sertifikalara alan internet kullanıcısı bu kimliğe güvenip güvenmeyeceğine karar verebilmek için sunucuya sertifikası veren sertifika hizmet sağlayıcısının kök kimliğine ihtiyaç duyar. Eğer söz konusu sertifika hizmet sağlayıcısının kök kimliği internet tarayıcısında tanımlı değilse, tarayıcı bu sitenin güvenilir olmadığını kullanıcıya bildirir. Bazı sertifika hizmet sağlayıcıları 'Netscape Navigator' ve 'Internet Explorer' gibi popüler olan tarayıcılarda önceden tanımlanmıştır. Diğer sertifika hizmet sağlayıcılarının da tarayıcıya tanımlanabilmesi için kök kimliklerinin tarayıcıya yüklenmesi gerekmektedir.


    # Nasıl şifreli mesaj gönderirim?
    Şifreli mesaj gönderebilmek için öncelikli olarak, iletişim kuracak tarafların sertifika sahibi olması gerekir. Karşı tarafın açık anahtarına sahip olabilmek için, ondan imzalı ya da şifreli bir elektronik posta almak yeterlidir. Karşı tarafın açık anahtarı otomatik olarak e-posta ile gelecektir ve tarayıcınıza kurulacaktır. Şifreli bir mesaj göndermek istediğinizde, e-posta programınızda şifreli mesaj seçeneğini seçin, sizin başka bir seçim yapmanıza gerek kalmadan, e-posta adresine uygun olan açık anahtar kullanılarak mesajınız şifreli karşı tarafa gönderilecektir. Mesaj alındığı zaman, karşı taraf, muhtemelen şifre ile korunan gizli anahtarını kullanarak mesajı açıp okuyabilir. Gizli anahtar, sabit diskinizde tutulur ve kaybedildiği zaman o gizli anahtara eş olan açık anahtarla şifrelenmiş olan mesajlar deşifre edilemez.


    # Neden sertifikanın bir yedek kopyasını saklamam gerekir?
    Sabit diskinizde arıza oluşması veya sertifika dosyalarınızın yanlışlıkla silinmesi ihtimallerine karşı sertifika dosyasının yedek kopyasını güvenli bir şekilde diskette saklamak gerekir. Böylelikle, gerekli durumlarda sertifikanızı tekrar yükleyebilirsiniz. Eğer sertifikanızı kaybederseniz ve yedek kopyasına sahip olmadığınız için tekrar yükleme şansınız olmazsa, sizin için, o sertifikaya ait açık anahtarla şifrelenmiş herhangi bir mesajı deşifre etme şansınız kalmaz.


    # Gizli anahtarımın güvenliğini nasıl sağlarım?
    Gizli anahtarınızı korumak için öncelikle bilgisayarınızın fiziksel güvenliğini sağlamalısınız. Bilgisayarınıza girişi şifreli hale getirebilirsiniz. Gizli anahtarı elde etme amaçlı virüsler olabileceği için, virüslere karşı, virüs tarama programı kullanmalısınız. Ayrıca gizli anahtarınızı iyi bir anahtar sözcükle korumalısınız. Ya da gizli anahtarınızı floppy disketinde veya akıllı kartlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Bunlar sabit diskinizde saklamaktan daha güvenlidir. Gizli anahtarınızın güvenliğini sağlamak sizin kendi sorumluluğunuzdur. Gizli anahtarınızı elde eden biri sizin adınıza mesaj yazabilir, size gelen mesajları okuyabilir veya değiştirebilir.


    # Bir mesajı imzalama ve şifreleme arasındaki fark nedir?
    Bir mesajı şifrelemek demek, bir şifreleme algoritması kullanarak, mesaj içeriğini başkalarının okuyabilmesini engellemek amacıyla anlaşılmaz hale getirmek demektir. İmzalamada ise amaç, mesajın bütünlüğünü ve kaynağını ispatlamaktır. Bu amaçla uygun bir imza ve özet algoritması seçilerek, mesaj önce özet algoritmasından geçirilerek, elde edilen özet, gönderenin gizli anahtarıyla şifrelenir ve mesaja eklenerek gönderilir. Mesajı alan taraf, mesajın tekrar özetini çıkarır ve gelen şifreli özeti, mesajı gönderdiğini iddia eden tarafın açık anahtarı ile deşifre edip iki özeti birbiriyle karşılaştırır. Eğer iki özet birbirinin aynıysa, mesaj herhangi bir değişikliğe uğramamış ve gönderdiğini iddia eden kişi tarafından gönderilmiş demektir.


    # S / MIME nedir?
    S/MIME(Secure/Multipurpose Internet Mail Extension) Internet'te güvenli mail yollamak için kullanilan bir protokoldür. S/MIME bir e-mail içeriğinin nasıl düzenlenmesi gerektiğini belirleyen standart bir formattır. S/MIME bildiğimiz mail formatına sayısal imza ve şifreleme özelliklerini eklemiştir. Bu standartlaştırma işlemi çok farklı e-mail yazılımı kullanan farklı kullanıcıların birbirleriyle iletişimini sağlar.Sertifikanızı kullanarak güvenli e-mail alıp yollayabilmeniz için kullandığınız e-mail yazılımının S/MIME protokolünü desteklemesi gerekir.


    # Sertifikası olmayan bir kullanıcıya şifrelenmiş mesaj yollayabilir miyim?
    Hayır, göndereceğiniz kişinin sertifikası yoksa mesajınızı şifreleyemezsiniz. Eğer göndereceğiniz kişi S/MIME protokolünü destekleyen bir mail yazılımına sahipse, mesajı imzalayabilirsiniz.


    # Sertifika Otoritesi nedir?
    Sertifika otoritesi, sayısal sertifikaların, oluşturulması, yönetilmesi, gerektiği durumlarda sertifikaların dünyaya duyurulmasını sağlayan sertifika hizmet sağlatıcısıdır. Sertifika otoriteleri, oluşturdukları sertifikaların güvenliğini sağlayarak, gerektiği durumlarda sertifikaları yenilemek ile sorumludurlar.


    # Açık anahtarlama altyapısı nedir?
    Sayısal sertifikaların yönetimini sağlayan yönetimsel ve yordamsal bütünlüğe, açık anahtalama altyapısı denilmektedir.


    # Bir sertifikanın geçerli olup olmadığı hangi özelliklerinden anlaşılır?
    Bir sertifikanın geçerli olabilmesi için: 1- Geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekmektedir.Geçerlilik süresini aşan bir sertifika geçerli bir sertifika değildir. 2- Geçerlilik süresi dolmamış olan bir sertifikanıni, sertifika sunucusu tarafından iptal edilmemiş olması gerekmektedir. İptal edilmiş sertifikaların bir listesi sertifika otoriteleri tarafından CRL(Certificate Revocation List)'ler yardımıyla WEB sayfalarında yayınlanmaktadırlar. 3-Sertifikayı onaylayan sertifika otoritesinin kök sertifikası geçerli bir kök sertifikası olmalıdır.


    # Kişisel Sertifika kullanılarak nasıl imzalı e-posta gönderilebilir?
    Kişisel sertifika ile imzalı mesaj göndermek istediğinizde, öncelikle kişisel bir sertifikaya sahip olmanız gerekmektedir. Eğer kişisel sertifikaya sahipseniz, kullandığıız istemcinin S/MIME destekli olması gerekmektedir. Mozilla Messenger, Netscape Messenger, Outlook Express istemci programları S/MIME desteğini içermektedirler. Mutt, özellikle S/MIME desteği ile kurulmamışsa, standart koşullarda S/MIME desteklememektedir. Pine, S/MIME desteği vermemektedir. Ancak Pine kaynak koduna dışarıdan destek verildiği durumda S/MIME desteği sağlamaktadır. Opera S/MIME desteği sağlamamaktadır. Webmail servislerinde kullanılan bir çok webmail yazılımı henüz S/MIME destekli olarak geliştirilmemiştir.


    # Anahtar nedir?
    Veri şifrelemek için kullanılan algoritmanın bilinmeyen kısmını oluşturan parçadır. Veriyi şifrelemek ya da çözmek için anahtar kullanılır.


    # Açık Anahtarlı Algoritmalar
    Veri şifrelemenin ve şifrelenmiş veriyi çözmenin farklı anahtarlar yardımıyla yapıldığı kriptografik algoritmalardır. Açık anahtar ve onun eşi olan özel anahtar beraber bir anahtar çifti oluşturur. RSA, El Gamal gibi şifreleme algoritmaları ve Diffie-Hellman anahtar değişim algoritması en çok bilinenleridir.


    # Açık Anahtar
    Açık anahtarlı kriptografide herkes tarafından erişilebilen anahtardır. Sadece eşi olan özel anahtara sahip kişi tarafından açılması istenen verileri şifrelemek için ya da özel anahtar sahibi tarafından şifrelenmiş verileri çözmek için kullanılır.


    # Özel Anahtar
    Açık anahtarlı kriptografide, sadece sahibi tarafından bilinmesi gereken anahtardır. Karşılık gelen açık anahtarla şifrelenmiş verileri çözmek veya veri imzalamak için kullanılır. Sistemin güvenlik açısından dayanak noktası özel anahtarın sahibi dışında kullanılmamasıdır. Bu yüzden, özel anahtarın korunması gereklidir.


    # Açık Anahtar Altyapısı nedir?
    Açık Anahtar Altyapısı (AAA, PKI - Public *** Infrastructure), veri/bilgi iletişiminde ve kimlik doğrulamada açık anahtarlı kriptografinin yaygın ve güvenilir olarak kullanılabilmesini sağlayan ve birbirleriyle eşgüdüm içinde çalışan anahtar üretimi, anahtar yönetimi, zaman damgası gibi hizmetleri, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısını, bu hizmetlerden faydalanan tarafları ve tüm yasal mevzuatı kapsamaktadır.


    # Özel anahtarın saklanması neden önemlidir?
    Özel anahtarınızın mahremiyeti sağlanmadan, açık anahtarınız kullanışsızdır. Açık Anahtar Şifreleme Sistemleri, bir kaynağın kimliğini doğrulatabilmek için kişisel bilgi olarak özel anahtarı kullanır. Bir açık anahtardan, onun eşi olan özel anahtarı elde etmek pratikte mümkün değildir. Yine aynı sebepten dolayı, eğer özel anahtarınız kaybolursa, size gelen şifreli mesajları da açamazsınız.


    # Elektronik imza nedir?
    5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda verilen tanımıyla elektronik imza; Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. Diğer bir deyişle, verinin üçüncü taraflarca bütünlüğü bozulmadan ve göndericisinin kimliği doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden matematiksel hesaplamaları ifade eder.


    # Güvenli Elektronik imza nedir?
    5070 sayılı Kanun uyarınca 1. Münhasıran imza sahibine bağlı olan, 2. Sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, 3. Nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan, 4. İmzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan, elektronik imzadır.




    # UEKAE Nedir?
    Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE)'nün misyonu, "bilgi güvenliği, haberleşme ve ileri elektronik alanlarında Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını sağlamak ve sürdürmek için nitelikli insan gücü ve uluslararası düzeyde kabul görmüş altyapısı ile, bilimsel ve teknolojik çözümler üretmek ve uygulamaktır". Bu ana hedef göz önünde bulundurularak belirlenen "bilgi güvenliği, haberleşme ve ileri elektronik alanlarında yeni teknolojilerin geliştirilmesine öncülük eden uluslararası bilim, teknoloji ve üretim merkezi olmak" vizyonuna ulaşılabilmesi ve ülkenin ihtiyacı olan teknolojilerin geliştirilmesi için Enstitü'nün akredite test ortam ve laboratuarlarında temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmakta ve ihtiyaç sahiplerine teknik destek sağlanmaktadır. Enstitüsü'nün organizasyonu; Yönetim Kurulu, Enstitü Müdürü, Müdür Yardımcıları, Araştırma Bölümleri, Proje Birimleri ve destek personelinden oluşmaktadır. UEKAE, özel sektör ve kamu kuruluşları ile ortak projeler üretmekte ve bu projelere üniversitelerin de katılımını sağlayarak, bilgi güvenliği ve ileri elektronik teknolojileri alanlarında ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamanın yanısıra proje çalışmaları ve lisansüstü / doktora çalışmaları ile evrensel bilime katkıda bulunmaktadır. UEKAE, ulusal ve NATO ihaleleri ve yarışmaları gibi uluslararası alanda kazandığı başarılarını nitelikli çalışanlarına borçludur. Genç araştırmacılar, bir proje yürütücüsünün organizatörlüğünde proje tabanlı gruplar oluşturarak akademik özgürlük içinde yaratıcılıklarını sonuna kadar kullanma şansına sahiptirler. UEKAE, Haziran 2004 itibariyle 2700 adedi aşkın kitap ve 70 farklı süreli yayın aboneliği ile ülkemizin kriptoloji ve bilgi güvenliği konusunda en zengin kütüphanesine sahip bulunmaktadır. Her UEKAE çalışanı, yaptığı işin gerekleri konusunda son derece bilinçlidir ve güvenliğe sonuna kadar riayet eder. Projelerimizin gerektirdiği özel güvenlik kriterleri, ihtiyaçlarımız doğrultusunda tasarlanmış ve özel güvenlik tedbirleri alınmış yeni binamız ve güvenlik yönergelerimizle karşılanmaktadır. Bu durum, Milli ve NATO Tesis Güvenlik belgelerimizle tescil edilmiştir. UEKAE yönetimi ve çalışanları, Toplam Kaliteye yürekten inanmakta ve Toplam Kalite Yönetimini UEKAE bünyesinde hayata geçirebilmek için özveriyle çalışmaktadırlar. Bu amaçla, her UEKAE çalışanı Toplam Kalite Yönetimi eğitimi alır. Bu çalışmaların bir sonucu olarak Enstitü, ISO 9001-2000, AQAP-110, AQAP-130 ve AQAP-150 Belgelerini almış, EMI/EMC Test Merkezi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiştir.


    # Kamu Sertifikasyon Makamı (Kamu SM) Nedir?
    Kamu Sertifikasyon Makamı (Kamu SM), 6 Eylül 2004 tarihnde yayınlanan ve 2004/21 numaralı Kamu Sertifikasyon Merkezi Oluşturulması konulu Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde kurulmaktadır. Kamu SM, bir yandan mevzuatın gerektirdiği özelliklerde altyapı, cihaz ve yazılım kullanıp, burada sözü geçen standartlara uygun hizmet vermeyi taahhüt ederken, diğer yandan da üzere bu hizmeti sağlarken milli yazılım ürünleri kullanarak sağlayacaktır. Bu özelliği ile Kamu SM özel kuruluşlar ile gerçek kişilere hizmet verecek olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılardan (ESHS) ayrılmaktadır.


    # Telekomünikasyon Kurumu Nedir?
    Telekomünikasyon Kurumu 27 Ocak 2000 tarih ve 4502 Sayılı Yasa ile kuruldu. 15 Ağustos 2000 tarihinde faaliyetlerine başladı.
İşlem Yapılıyor