İlaca kimlik numarası geliyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3696

    İlaca kimlik numarası geliyor

    Nesrin COŞKUN/DHAİlaç kutularından küpür kesilmesi, her ilaca bir kimlik numarası verilmesi uygulamasıyla sona erecek.

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile eczacılar arasındaki sorunlar 2010'a taşınırken, yıllardır tepki gösterilmesine karşın sürdürülen ilaç kutularından küpür kesilmesi, ‘her ilaca bir kimlik numarası verilmesi’ uygulamasıyla sona erecek. Yeni yılla birlikte uygulamaya geçileceğini belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, “İlaç fabrikadan çıktıktan sonra son tüketici hastaya varıncaya kadar sistemden takip edilecek. İlaçtan küpür kesilmesi bir utançtı, ilkellikti, artık bu bitecek” dedi.

    Hem tetkik tedavi, hem de ilaç giderlerini düşürebilmek amacıyla çoğu zaman sektörün tepkilerine yol açan uygulamalar başlatan SGK, bu kez ilaç üzerinden suiistimalleri ve vurgunları önleyebilmek için ‘İlaç takip sistemi’ne geçiyor. İlaç takip sistemi adı altında karekod uygulamasının 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayacağını belirten Keskin, “Bu yeni sistem bizi küpür takibinden, eczacıyı küpür kesmekten, hastayı da barkod kesilmesi nedeniyle kutusu paramparça olmuş ilaç almaktan kurtaracak” dedi. SGK İzmir İl müdürü Keskin, şu bilgileri verdi:

    VURGUN ÖNLENECEK

    “Yeni uygulama ile her ilaca bir sicil numarası verilecek. O sicil numarası fabrikadan çıktıktan sonra nihai tüketici hastaya ulaşıncaya kadar ilaçlar sistemden takip edilecek. Sistemden çıkan bir ilacın tekrar kullanılması önlenmiş olacak. Çift faturalandırma yapılmayacak. Mevcut sistemde eczacılar ilaçlar tekrar satılmasın diye kare barkodlarını kesip bize getiriyorlardı, kontrol elemanlarımız bu küpürlerin ele geçmesi halinde tekrar kullanımına engel olmak için üzerlerini tek tek kalemle çiziyorlardı. Bu işlemlerden geçmiş küpürleri de depolar kiralayıp saklıyorduk. Bunların tümü kalkacak, hiçbir eczane bize ilaç küpürü getirmeyecek. Kaçak ilaç satımından aynı ilacın 2-3 kez satılmasına kadar suiistimaller, bu yolla yapılan vurgunlar önlenecek.”

    İzmir SGK Müdürlüğü olarak kesilmiş küpürlerin saklanması için kiraladıkları depolara yıllık 160 bin lira ödediklerini vurgulayan Keskin, “Depo kiralarının dışında sırf bu küpürleri çizmek için eleman çalıştırmak zorundaydık. Bunun da ayrıca maliyeti var. Eczacılar bu küpürleri kutularla, çuvallarla bize getirmek zorundaydılar. Bu da başlı başına bir iş ve maliyeti var. Bu uygulama bu sorunları ortadan kaldıracak” dedi.

    İlaca kimlik numarası fabrikada verildikten sonra sistem içinde takip edileceğini hatırlatan Keskin, “Uygulamayı Sağlık Bakanlığı yapıyor, takibini de onlar yapacak. Eczacılar ilaçların kimlik numarasını yani sistemi görecek cihazla uygulamada yerini alacak. Mevcut ilaçlar satılana kadar eski sistemle takip edilecek. 2010 yılı sonuna kadar eczanelerdeki tüm ilaçlar bu sisteme geçmiş olacak. Küpür kesilmesi, saklanması ilkellikti, bir utançtı, artık bu ilkellik son bulacak” diye konuştu.
İşlem Yapılıyor