Cepte kontör yerine dakika satılacak

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Cepte kontör yerine dakika satılacak

    Nisan ayından itibaren ön ödemeli hatların kontör yerine dakika üzerinden satışa sunulacağını bildiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bu vatandaşa yarayacak. Ücretlendirme zaman üzerinden olacak'' dedi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıf olduğunu kabul etmesi gerektiğini, gümrüklerde yeterli uzman olmadığını belirterek, ''Cihazların denetimi için gümrüklerde bilişim uzmanlarının istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Gümrük Müsteşarlığına teklifte bulunacağız'' dedi.
    Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların yöneticilerinin de katılımıyla sektörde görev yapan bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısında bir araya geldi.
    Sabit abone sayısının 2002 yılında 18,6 milyonken 17.6 milyona düştüğünü belirten Yıldırım, 2002'de 18 milyon olan mobil abone sayısının da 67 milyona ulaştığını söyledi.
    Geniş bant abone sayısının aynı tarihlerde 3 binden 7.1 milyona çıktığını bildiren Yıldırım, internet kullanıcı sayısının da 6 milyondan 37 milyona yükseldiğini, bunun yanı sıra üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri abone sayısının 6 milyon olduğunu kaydetti.
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kayıtlarına göre, 2003'te 23 milyon olan cep telefonu sayısının 137 milyona ulaştığını anlatan Yıldırım, ''Ses trafiği, 2004'te 20.3 milyar dakika, 2009'da 128.6 milyar dakika. SMS trafiği 2004'te 5.7 milyar adet, 2009'da 121.5 milyar adet... 2008'e göre 2009'da konuşma trafiğindeki artış yüzde 24, mesaj trafiğindeki artış yüzde 56 oldu. Millet dinlenmeden konuşuyor. Ara bağlantı ücretlerinde sabitte de mobilde de indirimler var'' diye konuştu.
    Elektronik Haberleşme Kanunu ile lisans alımının önündeki bürokratik engellerin ortadan kaldırıldığını ifade eden Yıldırım, ''Lisansların bir kısmını 'alalım da kenarda dursun' diye alanlar bile var'' dedi. Yıldırım, 2004'te 126 lisans verilmişken bu rakamın 358'e çıktığını bildirdi.
    Serbestleşme öncesi 10 milyar dolar civarında seyreden bilgi iletişim teknolojileri pazarının 33 milyar dolara ulaştığını belirten Yıldırım, bunun 24 milyarını telekomünikasyonun, 9 milyarını bilişimin oluşturduğunu ifade etti.

    -DİNLEME CİHAZLARI-
    Bakan Yıldırım, son dönemde ''yasa dışı telefon dinlemeleri'' tartışmaları ile toplumda bir rahatsızlık oluştuğunu dile getirerek, BTK bünyesindeki Piyasa Gözetim ve Denetimi Laboratuvarı ile hem tüketicinin korunması hem de bilgi güvenliği bakımından cihazların denetim altına alınması çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
    Yıldırım, şunları kaydetti:
    ''Cihazların gerçek işlevlerinin ne olduğunu belirleyerek, ül***e girişinde belirli kıstasları ve denetimleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece de toplumda bilhassa son zamanlarda çok ciddi bir rahatsızlık oluşturan yasa dışı ve usulsüz dinleme ve takiplerin de önüne geçmeyi hedefliyoruz. Her türlü elektronik cihazın uluslararası standartlara, kendi alt yapımıza, sistemlerimize uygunluğunun ve bu cihazların beyan edilen amaçlara uygun kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi ciddi bir denetimle ortaya çıkar.
    Dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıf olduğumuzu kabul etmek lazım. Gümrüklerimizde yeterli uzmanlarımız yok. Gümrükteki memurlar, ellerindeki gümrük tarife cetveline bakıyorlar, hangisine giriyorsa ona göre işlem yapıyorlar. Ama bu teknoloji çok hızlı geliştiği için hiçbirimizin ilk bakışta tanıyamadığı bir cihaz olabilir. Bunun için Piyasa Gözetim ve Denetim Laboratuvarı ve BTK'nın çok etkin şekilde çalışması gerekiyor.
    Hem piyasa düzeninin bozulmaması hem kayıt dışı işlemlerin kontrol altına alınması hem de vatandaşın haber alma özgürlüğü, özel hayatın mahremiyeti gibi Anayasa ile teminat altına alınan hususların ihlal edilmemesi, bu konuda toplumda bir yanlış algılamanın da önüne geçilmesini hedefliyoruz.''
    Bu konunun, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının müşterek çalışmasıyla yürütülmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, ''Cihazların denetimi için gümrüklerde bilişim uzmanlarının istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Gümrük Müsteşarlığına teklifte bulunacağız'' dedi.
    Dinleme cihazlarının denetimine ilişkin bu bakanlıkların müşterek bir çalışma içerisinde olduğunu bildiren Yıldırım, hem kalite hem standartlara uygunluk hem de görev ve fonksiyonları bakımından bu cihazların tanımlamalara uygun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Piyasadaki cihazların toplatılması gibi bir işlemin yapılamayacağını dile getiren Yıldırım, bundan sonra ithal edilecek cihazlar için yasal boşluğun giderileceğine işaret etti.

    -''4 YAŞINDAKİ TORUNUM BİLGİSAYAR KULLANIYOR''-
    Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının 2023 hedeflerinin başında AR-GE'de başarı sağlanmasının yer aldığını ifade ederek, ''Bilgi iletişim cirosunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıladaki oranını yüzde 8'e çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
    2023'e kadar Türkiye'deki bilgisayar okur yazar oranının oldukça yüksek seviyelere çıkarılacağını belirten Yıldırım, ''Çocuklarda bilgisayar okur yazarlığı 3 yaşa kadar iner o zaman. Torunum 4 yaşında ve bilgisayar kullanıyor'' dedi.
    Ülke genelindeki fiber optik ağın son kullanıcıya kadar ulaştırılması yönünde çalışmalar yapıldığını anlatan Yıldırım, ağın 8 megabitten 100 megabite çıkarılarak, Türkiye'yi bu konuda merkez ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
    Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de internette IPV6 protokolüne geçiş çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
    ''Bu sayede sonsuz abone numarası elde edilecek, tüm elektronik eşyalara da kimlik verilecek. Aletleri, edevatları değiştireceğiz, bu ciddi bir maliyet getirecek. Henüz bir dönüşüm filan yok. Bunun doğuracağı maliyet ne olacak, teknik sorunlar ne olacak, tartışılıyor. IPV6'nın bedelinin kim tarafından nasıl karşılanacağı tartışılıyor. 2,5-4 milyar arasında maliyet getirecek. Takvimini yapmadık. Bunun ortaya çıkış nedeni internet kullanıcısının artması, kapasite artık yetersiz kalıyor. Sonradan başka bir şey çıkabilir. Birilerinin bir planı da pazar arayışı da olabilir. Uyanık olmak lazım.''

    -''YEŞİL TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ''-
    Ulaştırma Bakanı Yıldırım, iletişim teknolojilerinde çevre konusunun çok ciddi maliyet getirdiğini ve çok büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, ''Elektronik Atık Toplama mevzuatı geliştirmemiz gerekiyor. 'Cep telefonu eskidi, atalım çöpe' diyemiyoruz. Onların mutlaka kendine özgü yöntemlerle yok edilmesi lazım. Hatta şimdi geri dönüşümlü ürünlerin, yeniden kullanılabilecek şekilde imalatların gözden geçirilmesi gerekiyor. 'Yeşil teknoloji ürünü' diyorlar'' dedi.
    Yıldırım'ın ''Numara taşıma uygulamasıyla 13 ayda 11 milyon abonenin numarasını taşıdığını belirtmesi'' üzerine BTK Başkanı Tayfun Acarer, bu konuda bazı ''istismarlar'' yaşandığını, bu nedenle yeni düzenlemeyle ''numarasını taşıyan abonenin başka bir operatöre geçişine 3 ay dolmadan izin verilmediğini'' bildirdi.
    Numara taşıma teknolojisinin Türk firmasının ürünü olduğunu belirten Yıldırım, firmanın İran'a bu sistemi ihraç ettiğini de kaydetti.
    Mobil ve e-imza uygulamalarının yavaş ilerlediğini anlatan Yıldırım, 190 bin kişinin e-imzaya sahip olduğunu belirtti.
    Yıldırım, kapsama alanı konusunda Türkiye'nin eksiklerinin çok olduğunu dile getirerek, ''Eskiden bu fark edilmiyordu çünkü mobil telefonlar daha çok insan tarafından daha farklı hizmet için kullanılmaya başlandı. Bir de zor bir arazimiz var. Bu baz istasyonu konusunu başka yöntemleri de de kullanarak geliştirmemiz, her taraftan sinyal gelmesi lazım'' şeklinde konuştu.
    Sabit hatlara yönelik şehir içi yetkilendirmenin hayata geçirildiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
    ''Bir işte gönüllü olmakla gönülsüz olmak arasında çok fark var. Sektöre girenlerin beklentileri çok yüksek. Bu sektördeki kuruluşların geçmişleri, tarihi var. Kimseye kimseye bedavadan malını mülkünü kullandırmaz. Bu beklenti makul seviyede olsaydı yol alabilirdik. Şehir içinde hatlar tahsis edilsin, aynı hizmeti versin istiyorlar. Nimete ulaşmakta eşitlik, külfetine katlanmakta yok.
    Öte yandan 'bunlar kullanır bana rakip olur' düşüncesi de yersiz. Omurga, yapı sizde, kılcal damarların kullanılıyor olması hiçbir zaman hayatiyetine olumsuzluk getirmez. Bu, dünyada da böyle.''

    -KONTÖR YERİNE DAKİKA SATIŞI NİSANDA-
    Bakan Yıldırım'ın yerli arama motoru kurulacağını belirtmesi üzerine BTK Başkanı Acarer, ''Google bizim inisiyatifimizin dışında kalıyor. Öte yandan bilgiler kaynağın olduğu yere, Google'ı kullanıyorsanız ABD'ye gidiyor. Türk arama motoru olursa bu yaşanmaz'' diye konuştu.
    Nisan ayından itibaren ön ödemeli hatların kontör yerine dakika üzerinden satışa sunulacağını bildiren Yıldırım, ''Daha ölçülebilir yöntem getiriyoruz, kalan dakikaya yönelik bilgi de sunulacak. Bu asıl vatandaşa yarayacak, başka kimseye yaradığı yok. Ücretlendirme zaman üzerinden olacak'' dedi.
    Kurum ve kuruluşların kayıtlarının elektronik ortamlara aktarılmasına yönelik Akıllı Arşiv Kent projelerinin de yaygınlaştırılacağını belirten Yıldırım, bunun yeni bir iş alanı oluşturacağını, özellikle istihdamın düşük olduğu yerlerde böylece on binlerce insanın iş sahibi olabileceğini söyledi.

    -''YERLİ CEP TELEFONUNDAN VERGİ ALINMASI DOÐRU DEÐİL''-
    Bakan Yıldırım, ithal cep telefonlarının satışında tüketiciden alınan vergiye ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:
    ''Yurt dışından çuval çuval gelen ürünlerin girişine engel olmak için tedbir aldık. Yurt içinde de bu, ürünlerin yapımını teşvik edecek. Bir kaç tane yapımcı cep telefonu yapmak için harekete geçti ama Maliye 'burada yapılanlardan da vergi alalım' eğilimine girdi. Doğru olmadığını söyledik. Gelecek hafta toplantı yapıp bunu çözeceğiz. Sayın Bakan anlayışlı davranıyor.''
    PTT Genel Müdürü Osman Tural ise Milli Piyango bilet satışına ilişkin bir soru üzerine, ''Sadece 36 bin bileti satamadıklarını, toplamda 1.5 milyon TL kar ettiklerini'' bildirdi.

    AA
İşlem Yapılıyor