NASA Beceremedi Japonlar Yaptı !

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    NASA Beceremedi Japonlar Yaptı !

    Japonlar bir ilki daha gerçekleştirdiler...
    NASA'nın dabenzer projeleri arasında yer alıyordu, ancak Nasa bu projeleri hayata geçirmeyi henüz başaramamıştı.

    Nasa'nın yapamadığını Japonlar yaptı: "Güneş Yelkenli Uzay Gemisi".

    Japonlar 1,5 milyar yen (16 milyon dolar) maliyetle oluşturdukları, "IKAROS" yani; (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun) Gezegenlerarası Güneş Radyasyonu Tarafından Hızlanan Uçurtma Gemisi'nin 18 Mayıs tarihi itibariyle uzay yolculuğuna başlayacağını duyurdular.
    Japonya Uzay Keşif Ajansı JAXA araçla ilgili bazı bilgiler verdi;
    Aracın 20 metre genişliğinde ve kare şeklindeki yelkeninin hücreleri 32,5 mikrometre kalınlığında olduğunu belirttiler. Bu bir insan saç telinin yarısına denk gelmekte. Sözkonusu yelken büyük bir membran'dan oluşuyor. Bu membranın üzerine ince film güneş pili hücreleri döşenerek elektrik üretilmesi de sağlanmış. Foton akselerasyonuna ilave olarak, üretilen elektrikle çalışan iyon tepkili motoru da devreye girince "hibrit" (hem benzinli hem elektrikli araçlar gibi) bir uzay aracı ortaya çıkmış. Bu şekilde uzay seferlerinde çok daha yüksek maliyet etkinliği sağlanabilecek.

    Bu kaşif uzay gemisinin ilk durağının da Venüs olacağını burada belirtelim...



    Foton
    Bir elektromanyetik dalgadır.Enerjiye ve momentuma sahip,sıfır kütleli,sonsuz ömürlü bir ışık parçacığıdır. Işık hızıyla hareket eder. Sonsuz ömrü vardır. Durgun kütlesi sıfır olarak kabul edilir (2005 yılındaki son verilere göre kütlesinin üst limiti m<6 \times 10^{-17} eV şeklinde ifade edilmektedir) ancak enerjisi ve momentumu vardır. Fotonların enerjisi, frekansına bağlıdır.

    Bilim adamları, ışığın bir tür elektromanyetik dalga olduğunu düşünüyorlardı ve içleri rahattı; ta ki Max Planck bazı deneylerinde ışığın tanecikmiş gibi davrandığını farkedinceye dek. Işık sanki devamlı dalgalar değil de, enerji paketcikleri gibi geliyordu.Einstein ve Planck bu enerji paketlerini ışık quantumu veya foton olarak adlandırdılar. Fotonlar sanki birer parçacıklarmış gibi davranıyordu.

    Relativite teorisine göre, bir parçacığın ışık hızında gidebilmesi için kütlesinin sıfıra eşit olması gerekiyordu! Demek ki ışığın enerjisi sadece kinetik enerjiydi; kütlesinden kaynaklanan hiçbir enerjisi yoktu. Einstein o güne dek açıklanamamış olan fotoelektrik olayını bu kavramla açıkladıktan sonra, bilim adamlarının ağızında yeniden ‘ışık nedir?’ sorusu gündeme gelmişti. Eğer ışık dediğimiz olgu parçacıklardan oluşuyorsa, frekans veya dalgaboyunun ne anlamı var acaba? Aslında sorulması gereken en iyi soru: "ışık gerçekten nedir?" Cevabı; ‘Hem dalga, hem parçacık!’
İşlem Yapılıyor