CERN'den Türk bilim insanlarına övgü

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    CERN'den Türk bilim insanlarına övgü

    Cern Atlas Deneyi Grubu Başkanı Rembser'den Türk araştırmacılara övgüler yağdırdı.

    Cern Atlas Deneyi Grubu Başkanı Rembser, Türk araştırmacılarının deneye katkısının çok önemli olduğunu ve Türk enstitüleriyle birlikte çalıştığı için çok şanslı olduğunun söyledi. Radikal'in haberine göre; Yüzyılın Deneyi" olarak gösterilen "Büyük Patlama"nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) ATLAS Deneyi Grubu Başkanı Dr. Christoph Rembser, "Türk araştırmacıların deneye katkısının önemine işaret ederek, "Türk enstitüleriyle birlikte çalıştığım için çok şanslıyım" dedi.
    Rembser, Ankara Üniversitesi ile CERN arasındaki bilimsel işbirliği çerçevesinde Ankara Üniversitesi’nde fizik öğrencilerine "Journey to the Big Bang" başlıklı bir konferans verdi.
    Konferansın ardından soruları yanıtlayan Rembser, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın 30 Mart’ta çalışmaya başladığını anımsatarak, "Mart’ın 30’undan beri ilk yüksek enerji çarpışmasının ışın demetini gördük ve bu manzara muhteşemdi" diye konuştu.
    Rembser, 2008’de hızlandırıcının tamir edilmesinin ardından geçen ay hadron çarpıştırıcısının mükemmel şekilde çalışmaya başlamasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, deneyin ilk verilerini görmenin bilim insanları için heyecan verici olduğunu söyledi.
    Her gün deneye ilişkin beklenmedik birşeyler görmeyi umut ettiğini, bununla beraber sabırlı olduğunu da ifade eden Rembser, "Çünkü önce detektörümüzü çok iyi anlamamız lazım. Yeni ve olağanüstü bir şey görsek bile, belki hata yapmışızdır diye ölçümlerimizin doğru olduğundan emin olmalıyız. Önümüzdeki bir ya da bir buçuk yıl içinde deneyde çok önemli sonuçlar alamayabiliriz. (Bu süreçte bizi izleyin) diyoruz" diye konuştu.
    Çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan Higgs parçacığı diye adlandırılan parçacıkların varlığına inandığını kaydeden Rembser, "Ancak bu beklediğimiz gibi olmayabilir, başka bir karakterde olabilir. Ama eminim ki bu parçacığa karşılık gelen bir şeyi bulacağız, yine eminim ki bunu bulacak detektör ATLAS’tır" diye konuştu.
    DENEYE TÜRK ARAŞTIRMACILARIN KATKISI
    Türk araştırmacılarının deneye katkı verdiğine işaret eden Rembser, şöyle devam etti:
    "Türk enstitüleriyle de birlikte çalıştığım için çok şanslıyım. Türkiye’de İstanbul’u, Ankara’yı, Gaziantep’i ziyaret ettim. Türk araştırmacıların deneye katkısı çok önemli. Bazı Türk araştırmacılar da detektörün inşasına katkıda bulunuyor . Türkiye’den genç insanların CERN’e gelmesinden çok mutluyum. Genç insanlar işbirliği için çok önemli elçiler, çok önemli insanlar. Öğreniyorlar, arkadaş ediniyorlar, uzmanlaşıyorlar ve bunu ülkelerine geri götürüyorlar."
    "TÜRKİYE’NİN HIZLANDIRICI MERKEZİ, BİLİMİ İLERLETECEK"
    Ankara Üniversitesi bünyesinde Türkiye için ilk olacak 4 hızlandırıcı tesisisin yer alacağı "Türk Hızlandırıcı Merkezi"nin kurulmasına yardımcı olmaya devam edeceklerini kaydeden Rembser, şöyle konuştu:
    "2006’da kurulum çalışmalarına başlanan proje çok önemli. Çünkü sadece parçacık fiziği deneyleri için değil, bu merkezden Türkiye’deki başka merkezlerin ve bilim alanlarının da yararlanacak olması, Türk meslektaşlarımın için bir şans.
    Bu yolla, Türkiye’deki bilim her halükarda daha uluslararası hale gelecek, daha gelişecek. Meslektaşlarımın bu merkezin hayata geçirilmesi yönündeki çok başarılı çabalarından dolayı mutluyum. Bu bence bilimde ilerleme için en iyi yoldu ve onları tebrik ediyorum.
    Türkiyedeki fizikçilerin, uzun vadede bilimi daha yüksek seviyelere getirecek projelere yönelten bu vizyona, uzun vadeli bakış açısına, keşif ve girişim ruhuna sahip olmasını çok takdir ediyorum."
    Rembser, "Bilime heyecan duyan gençleri eğitin, destekleyin. Gençlerin fiziğe ilgi duymasını sağlayın. Bunu başarırsanız, hem topluma, hem ülkenin gelişmesine hem de teknolojiye büyük katkı verecektir. Gençlere yönelin" şeklinde konuştu.
    Dr. Christoph Rembser, Türkiye’nin CERN üyeliğinin ulusal ve uluslararası projeler için hayati önemi olduğunu da sözlerine ekledi.
İşlem Yapılıyor