Göz, üç boyutlu görüntüyü nasıl algılar?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    Göz, üç boyutlu görüntüyü nasıl algılar?

    Uzmanlar, saatlerce 3D filmleri seyretmenin göz sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabildiğini belirtiyor.

    Amerikan Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Faik Bankeroğlu, "Yapılan araştırmalar, her gün saatlerce üç boyutlu görüntü seyretmeye alışık olmayan gözlerimiz için bazı tehlikelerin olduğunu gösteriyor" dedi.
    Bu tehlikelerin bazen basit oryantasyon bozuklukları, bazen de patolojik sayılabilecek nöbetler olduğunu söyleyen Dr. Bankeroğlu, gözün 3D (üç boyutlu) görüntüyü nasıl algıladığını şöyle anlattı:
    "Baş parmağınızı kaldırın ve direkt önünüzde, suratınızdan uzak olacak şekilde tutun. Sol gözünüzü kapatın. Bir süre tuttuktan sonra gözünüzü açın, bu sefer de sağ gözünüzü kapatın. Kolunuzu oynatmadığınız halde parmağınız hareket etmiş gibi görünecektir. İşte 3. boyut teknolojisi de bu etki üzerinden çalışmaktadır. Beynin iki gözden gelen iki imajı bir imaj olarak birleştirme (Füzyon) yeteneğini kullanır. Üç boyutlu bir şeyi seyrederken takmanız gereken o gözlükler de genel olarak beynimizin iki imajı, derinliği olan tek bir imaj olarak yorumlamasına yardım etmektedir (Stereopsis).
    Ntv'nin yaptığı habere göre yayın ağları üzerinden gitgide daha çok üç boyutlu programların yayımlanması ile birçok elektronik şirketi, bu etkileyici görüntü sistemini evlere taşıdı. Bazı 3D televizyon üreticileri, müşterilerini, görüntülerdeki bazı özel imajların veya ışıkların epilepsi nöbeti veya hemiplejiye sebep olabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca araba tutması gibi belirtiler, algısal yan etkiler, oryantasyon bozuklukları ve göz yorulması gibi sonuçlar olabileceği de uyarılar arasında yer alıyor.
İşlem Yapılıyor