HES'te deneme başladı, DERELER KURUDU!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    HES'te deneme başladı, DERELER KURUDU!

    HES'te deneme başladı, DERELER KURUDU!

    HES'te deneme başladı, DERELER KURUDU!

    19 Ağustos 2010, 14:31




    HES'te deneme başladı,
    DERELER KURUDU!
    HES'te deneme başladı, dere kurudu!

    Rize'nin Güneysu ilçesinde, Gürgen Deresi üzerinde yapımı tamamlanan Kale Hidroelektrik Santralı deneme üretimine geçti. Deneme üretimiyle birlikte su regülatörlere tünellerle taşındığı için, Başköy ile Güneysu arasındaki 4 kilometre boyunca Gürgen Deresi tamamen kurudu. Gürgen vadisinde su sesinin yerini, bir başka santral inşaatı için açılan yol yapımında çalışan iş makinelerinin sesi aldı.

    Derenin susuz kalması yöre sakinlerinin de tepkisine neden oldu. Derenin gürül gürül akan sesini özlediğini belirten Gürgen köylülerinden Maksut Bıyık 'Şimdiden deremize hasret kaldık' derken, Orhan Kalender 'Dereyi kuruttular. Birkaç gün önce santralda bir arıza oldu, dereye su bıraktılar. Herkes koşup derenin kenarına indi. Köyümüz insanları bu konuda maalesef yeterince duyarlı değildi. Ama kuruyunca gerçeği anladılar. Şimdi yukarıda başka bir santral daha planlanıyor' diye konuştu. Başköy sakini İsmail Baltacı endişeli: 'Komşu köyde dere kurudu. Bizim köyde de santral planlıyorlar. Devlet tüm imkânlarını kullansın, olmazsa gelsin bizim suyumuzu alsın. Enerji için alınacak birçok önlem varken, gelip bizim köyün suyunu almaya kalkıyorlar. '
    Derenin kurumasından ilk gününde etkilenen biri var. O da Gürgen deresi üzerinde alabalık çiftliği bulunan İlyas Peçe. Peçe, 800 bin lira harcayarak kurduğu alabalık çiftliğinin tehlikeye girdiğini ve artık bazı havuzlara su veremediğini söyledi.

    Balık çiftliği zorda
    Dere suyunu kullanma bedeli olarak yıllık 500 lira ödediğini ifade eden Peçe, santral inşaatının faaliyete geçmesi sonrasında bunun da 2 bin liraya çıkarıldığını anlattı:
    'Bu ‘çiftliği kapat' demek oluyor. Tarım Bakanlığı bana üretim izni verdi. Yani beni destekliyor. Ama santral nedeniyle dereyi kuruttular. Su artık iyice azaldı. Bazı havuzlara su veremiyorum. Enerji şirketi sahipleri para kazanacak diye bize ‘bu sudan elinizi çekin' diyorlar' ifadesini kullandı.
    Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan'ın verdiği bilgiye göre Doğu Karadeniz'de 700 kadar hidroelektrik santral projesi planlandı. 145'inin yapımına başlandı ve bazıları tamamlanarak deneme üretimine geçti. Bu santrallara karşı 65 iptal, yürütmeyi durdurma ve ÇED iptali istemiyle dava açıldı. 29 davada mahkemeler yürütmeyi durdurma ve ÇED raporlarının iptali yönünde karar verdi.



    Çevreciler ayakta!..
    Rize'de Santral dereyi kuruttu!..




    Doğu Karadeniz'de çevre katliamı devam ediyor. Çevrecilerin mücadelelerine ve hatta yargı kararlarına rağmen hidro elektrik santrallerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Başbakan Erdoğan'ın memleketi, Rize Güneysu'da yapılan santrallerden biri deneme üretimine geçti. Santrallerin yaratacağı çevre felelaketi gözler önüne serildi: Dere kurudu!..
    Rize'nin Güneysu ilçesinde, Gürgen Deresi üzerinde yapımı tamamlanan Kale Hidroelektrik Santralı deneme üretimine geçti. Deneme üretimiyle birlikte su regülatörlere tünellerle taşındığı için, Başköy ile Güneysu arasındaki 4 kilometre boyunca Gürgen Deresi tamamen kurudu.
    Gürgen vadisinde su sesinin yerini, bir başka santral inşaatı için açılan yol yapımında çalışan iş makinelerinin sesi aldı.
    Derenin susuz kalması yöre sakinlerinin de tepkisine neden oldu. Derenin gürül gürül akan sesini özlediğini belirten Gürgen köylülerinden Maksut Bıyık “Şimdiden deremize hasret kaldık” derken, Orhan Kalender “Dereyi kuruttular. Birkaç gün önce santralda bir arıza oldu, dereye su bıraktılar. Herkes koşup derenin kenarına indi. Köyümüz insanları bu konuda maalesef yeterince duyarlı değildi. Ama kuruyunca gerçeği anladılar. Şimdi yukarıda başka bir santral daha planlanıyor” diye konuştu. Başköy sakini İsmail Baltacı endişeli: “Komşu köyde dere kurudu. Bizim köyde de santral planlıyorlar. Devlet tüm imkânlarını kullansın, olmazsa gelsin bizim suyumuzu alsın. Enerji için alınacak birçok önlem varken, gelip bizim köyün suyunu almaya kalkıyorlar. ”
    Derenin kurumasından ilk gününde etkilenen biri var. O da Gürgen deresi üzerinde alabalık çiftliği bulunan İlyas Peçe. Peçe, 800 bin lira harcayarak kurduğu alabalık çiftliğinin tehlikeye girdiğini ve artık bazı havuzlara su veremediğini söyledi.
    Balık çiftliği zorda
    Dere suyunu kullanma bedeli olarak yıllık 500 lira ödediğini ifade eden Peçe, santral inşaatının faaliyete geçmesi sonrasında bunun da 2 bin liraya çıkarıldığını anlattı:
    “Bu ‘çiftliği kapat' demek oluyor. Tarım Bakanlığı bana üretim izni verdi. Yani beni destekliyor. Ama santral nedeniyle dereyi kuruttular. Su artık iyice azaldı. Bazı havuzlara su veremiyorum. Enerji şirketi sahipleri para kazanacak diye bize ‘bu sudan elinizi çekin' diyorlar” ifadesini kullandı.
    Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan'ın verdiği bilgiye göre Doğu Karadeniz'de 700 kadar hidroelektrik santral projesi planlandı. 145'inin yapımına başlandı ve bazıları tamamlanarak deneme üretimine geçti. Bu santrallara karşı 65 iptal, yürütmeyi durdurma ve ÇED iptali istemiyle dava açıldı. 29 davada mahkemeler yürütmeyi durdurma ve ÇED raporlarının iptali yönünde karar verdi.
    İKİZDERE’YE HES DARBESİ
    Rize’nin ünlü İkizdere Vadisi’nde kurulan Cevizlik Hidroelektrik Santralı deneme üretimine geçti, dere suyun tünele alındığı 8.5 kilometre boyunca kurudu. Yörede 20’yi aşkın HES yapılacak. Halk İkizdere’nin tamamen kurumasından endişe ediyor. Dere rafting sporuna kapandı bile.(RADİKAL GAZETESİ)
    DOÐA HARİKASI YOK OLDU!
    Doğa harikası Rize'nin İkizdere Vadisi'ndeki ilk hidroelektrik santral (HES) deneme üretimine geçti, derenin 8.5 kilometrelik kısmı kurudu. Dereye 26 tane daha HES kurulması planlanıyor
    MUHAMMET KAÇAR
    RİZE - Rize’nin ünlü İkizdere Vadisi’nde 95 megavat kurulu gücündeki Cevizlik Hidroelektrik Santralı deneme üretimine geçti; dere suyun tünele alındığı 8.5 kilometre boyunca kurudu. 64 kilometrelik vadide 20’yi aşkın HES’in daha yapılmasının planlandığını, bu olduğunda suyun 55 kilometre boyunca tünele alınacağını belirten yöre halkı, İkizdere’nin tamamen kurumasından endişe ediyor. Bölgede daha önce de deneme üretimine geçen HES nedeniyle Güneysu Gürgen deresi kurumuştu.
    İkizdere Vadisi, endemik bitki ve canlı çeşidi açısından dünyanın en önemli 200 vadisi arasında gösteriliyor. Sanko firması vadide yaklaşık dört yıl önce 95 megavat kurulu gücünde HES yapımı için çalışma başlattı.
    HES inşaatının durdurulması istemiyle İkizdere Derneği öncülüğünde 2007 yılı Mart ayında Rize İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Dava kapsamında ilk bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda saniyede 500 litre su bırakılması halinde deredeki canlı yaşamın zarar görmeden devam edebileceği yönünde görüş bildirildi.
    Bunun üzerine mahkeme, ÇED raporunda belirtilen 150 litre/saniye yerine dereye 500 litre/saniye su bırakılmasına karar verdi. Ancak, bu oranla derenin kuruyacağını ve canlı yaşamın yok olacağını öne süren yöre halkı, DSİ’nin raporlarına dayanarak itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme, bölgede yeniden bilirkişi heyetinin inceleme yapmasını kararlaştırdı.
    Son yapılan bilirkişi incelemesi sonrası Rize İdare Mahkemesi dereye 2.8 metreküp/saniye su bırakılmasını kararlaştırdı. Bu sürede HES inşaatı tamamlandı ve cuma günü deneme üretimine geçti. Santralın deneme üretimine geçmesiyle İkizdere ilçesi Cevizlik köyü ile Soğuksu köyü arasında kalan bölümde su tünele alınınca 8.5 kilometre boyunca İkizdere Deresi kurudu. Böylece Rize’de daha önce Güneysu ilçesinde yapımı tamamlanan ve deneme üretimine geçmesiyle kuruyan Gürgen Deresi’nin ardından bu kez de İkizdere Deresi kurumuş oldu.

    RAFTİNG DE BİTTİ, VADİ DE
    Derenin kurumasıyla İkizdere de rafting sporuna kapandı. Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Rafting Asbaşkanı Şafak Tatoğlu, daha önce rafting için ideal parkur olan İkizdere’nin azalan suyu nedeniyle bu özelliğini kaybettiğini söyledi.İkizdere Vadisi’nin de yok olduğunu ifade etti. Asbaşkan Tatoğlu, “İkizdere eskiden Türkiye rafting şampiyonalarına ev sahipliği yapıyordu. Ancak, santralların deneme üretimine geçmesiyle azalan su seviyesi İkizdere’nin rafting şampiyonalarına kapanmasına neden oldu. Sadece bazı kısa mesafeli bölümlerde antrenman yapılabilir” dedi.
    Etkili yağışa rağmen...

    ‘Derelerin Kardeşliği Platformu’ Dönem Sözcüsü Ömer Şan, santralın dere suyunu tuttuğunu, bu nedenle derenin kurumak üzere olduğunu savundu: “Son günlerde etkili olan yağışlar sonucu derenin debisi yükselmesine rağmen santraldan bırakılan suyun azlığı, derenin adeta kurumuş gibi görünmesine neden oluyor. Çünkü dereye firmanın taahhüt ettiği gibi saniyede 2.8 metreküp su bırakılmıyor. Bırakılan su en fazla 500 ya da 600 litredir. Derenin kuruması, yaşamı ve bölge iklimini de olumsuz etkiliyor. Bu suda balığın veya diğer canlıların yaşaması mümkün değil.”
    Şan’ın verdiği bilgiye göre ‘İkizdere, 64 kilometrelik bir vadi. Vadide yapılacak ve sayıları 26’yı bulması beklenen santrallar sonrası su 55 kilometre boyunca tünellere alınacak. İkizdere’nin tamamı kuruyacak.’
    GÖRELE SOL YAYINA AÇILDI
    HES'çi Şengün sayfamıza erişim hizmeti veren hosting firmasının yetkilisini 17.08.2010 salı günü telefon ile arayarak "Görele Sol sayfasında firması hakkında asılsız haberler yapıldığını, Görele Sol sayfasına erişimi derhal engellemelerini, aksi takdirde onları mahkemeye vereceğini, tazminata mahkum olacakları..." gibi bir sürü tehdit ve şantaj ile hosting temsilcisini etkileyerek sayfamıza erişimi engellettiriyor.

    Salı akşamı sayfamıza erişimin engellendiğini anlayınca bugün (çarşamba) firma yetkilileri ile temasa geçen avukatlarımız yaptıklarının yanlışlığını anlayınca sayfamızın erişimini tekrar sağlamış oldular.

    HES'çi H.İbrahim Şengün yapmış olduğu bu haksız ve hukuksuzluğun hesabını yargı önünde verecektir. Eğer bilmiyor ise buradan okuyup öğrensin ve kendini yargıç ve savcı yerine koymaktan vazgeçsin.

    Türkiye Cumhuriyeti, onların yaptığı hukuksuzluğa rağmen bir hukuk devletidir. Bu devletin çok şükür yargıcı da, savcısı da vardır, mahkemeleri de vardır.

    Görele Sol sayfasına erişimin engellenmesi kararını sadece mahkemelerimiz verebilirler. H.İbrahim Şengün gibilere ise bu kararlara ancak saygı duymak düşer.

    Görele Sol internet gazetemiz, sermayenin ve onların besleme-yandaş medyasına karşı sadece gerçekleri dile getirmeye, gerçek habercilik yapmaya devam edecektir.

    ALİ DURSUN

    RİZE’DE ÇEVRECİLER AYAÐA KALKTI
    Rize'de çevrecilerin mücadelesi ve yargı kararlarına rağmen sayıları her geçen gün artan hidroelektrik santraller deneme üretimine geçmeye başladı. Dere suları tünellere alınınca gürül gürül akan dereler kurudu, vadilerde su sesi kesildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Güneysu İlçesi'ndeki Gürgen deresi, deneme üretimine geçen santral nedeniyle kuruyan ilk dere oldu.
    Güneysu ilçesi Gürgen deresi üzerinde Asa Enerji tarafından yapımı tamamlanan Kale Hidroelektrik Santrali deneme üretimine geçti. Deneme üretimiyle birlikte su tünellerle regülatörlere taşındığı için, Başköy ile Güneysu arasındaki 4 kilometre boyunca Gürgen deresi tamamen kurudu. Gürgen vadisinde su sesinin yerini, bir başka santral inşaatı için açılan yol inşaatında çalışan iş makinelerinin sesi aldı.
    Suyumuzu almasınlar, canımızı alsınlar !
    Bu arada, derenin susuz kalması yöre sakinlerinin de tepkisine neden oldu. Derenin gürül gürül sesini özlediğini anlatan Gürgen köylülerinden Maksut Bıyık, "Şimdiden deremize hasret kaldık. Karadeniz'e has o yeşili artık zor bulacağız. Derenin eski halini arıyoruz" derken, Orhan Kalender ise, derenin kuruduğuna şahit olmanın üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Dereyi kuruttular. Birkaç gün önce santralde bir arıza oldu, dereye su bıraktılar. Herkes koşup derenin kenarına indi. Su bir yaşamdır. Köyümüz insanları bu konuda maalesef yeterince duyarlı değildi ama kuruyunca gerçeği anladılar. Şimdi yukarıda başka bir santral daha planlanıyor. Santral projelerine karşıyız. Vadiyi perişan edecekler. Yaz sıcakları artıp kuraklık başlayınca derede hiç su kalmayacak, bu santral bile çalışamayacak" diye konuştu.
    Başköy sakinlerinden İsmail Baltacı da, "Allah bizi bu dağın başında suyumuzla birlikte yarattı. Suyumuzu almasınlar, canımızı alsınlar. Suyu vermek istemiyoruz. Bazı yandaşları yanlarına alıp şimdi de bizim köyümüze girmek istiyorlar. Komşu köyde dere kurudu. Bizim köyde de santral planlıyorlar. Bizim de deremiz kuruyacak. Devlet bütün imkanlarını kullansın, olmasa gelsin bizim suyumuzu alsın. Enerji için alınacak birçok önlem varken gelip bizim köyün suyunu almaya kalkıyorlar. Bu su akmasa gece gözümüze uyku girmez" diyerek dert yandı.
    Alabalık çiftliği tehlikeye girdi
    Gürgen deresi üzerinde alabalık çiftliği bulunan İlyas Peçe de, 800 bin lira harcayarak kurduğu alabalık çiftliğinin derenin kuruması sonucu tehlikeye girdiğini ve artık bazı havuzlara su veremediğini söyledi. Dere suyunu kullanma bedeli olarak yıllık 500 lira ödediğini ifade eden Peçe, santral inşaatının faaliyete geçmesi sonrasında bunun da 2 bin liraya çıkarıldığını söyledi ve "Bu 'çiftliği kapat' demek oluyor. Tarım Bakanlığı bana üretim izni verdi. Yani beni destekliyor. Ama santral nedeniyle dereyi kuruttular. Su artık iyice azaldı. Bazı havuzlara su veremiyorum. Enerji şirketi sahipleri para kazanacak diye bize 'bu sudan elinizi çekin' diyorlar" ifadesini kullandı.
    HES' lere karşı açılan 65 davada, 29'unda durdurma verildi
    Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 700 dolayında hidroelektrik santral projesinin planlandığını belirterek, bu projelerden 145'inin yapımının başladığını ve bazılarının tamamlanarak deneme üretimine geçtiğini söyledi. Bu santrallere karşı 65 dolayında iptal, yürütmeyi durdurma ve ÇED kararının iptali istemiyle dava açıldığını ifade eden Şan, 29 davada mahkemelerin yürütmeyi durdurma ve ÇED raporlarının iptali yönünde karar verdiğini belirtti ve "Santral inşaatları ile Türkiye'nin artan enerji açığının giderilmesi hedefleniyor. İstatistiklere bakıldığında ülkemizin yıllık enerji ihtiyacı yüzde 8 artıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki sayıları 700'ü bulan santral projelerinde üretilecek enerjiyle Türkiye'nin mevcut ihtiyacının yüzde 2.5'i karşılanıyor. Oysaki kayıp kaçak elektrik oranının yüzde 14 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Eğer kayıp kaçak oranı yüzde 2 ya da 3 puan azaltılsa buradaki HES projelerine gerek kalmayacak" dedi.
    Dereler kurumaya başladı
    Şan, santrallerin deneme üretimine geçmesiyle vadilerin ardarda kurumaya başladığını belirterek, "Yöre insanının tepkileri ve mahkeme kararlarına rağmen yapımı sürdürülen santral projeleri deneme üretimine geçmeye başladı. Bu durum da yeni bir tehlikenin başlangıcı oldu. Derelerdeki sular tünellere alınmaya başlandı. Yıllardır gürül gürül akan Gürgen deresi ilk kuruyan dere oldu. Santraller devreye girdikçe dereler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bu da çevreye geri dönüşümsüz zararlar verecek" ifadesini kullandı.
    Yazık bu memlekete!..

    HES üretime geçti,

    dereler kurudu



    Mahkeme kararı ve defalarca protesto edilmesine rağmen yapımı özel izinlerle tamamlanan Rize'nin İkizdere Vadisi'nde yapılan hidroelektrik santrallerinden ilki enerji üretime geçti. Şimdilik deneme amacıyla başlanan üretimle, İkizdere deresinin bir bölümü kurudu.
    İkizdere Vadisi'ndeki santrallerle ilgili mahkeme süreci sürüyor.

    Bilirkişi heyetinin raporuna yapılan itiraz kabul edilince, yeniden bilirkişi heyeti inceleme yaptı ve Rize İdare Mahkemesi dereye saniyede 2.8 metreküp su bırakılmasını kararlaştırdı.

    Ancak bu sürede HES inşaatı tamamlandı ve deneme üretimine geçildi.

    Üretimle birlikte Cevizlik Köyü ile Soğuksu Köyü arasında kalan bölümde su tünele alınınca 8.5 kilometre boyunca İkizdere deresi kurudu.

    Kentte daha önce de başka bir santralin deneme üretimine geçmesiyle Gürgen deresi kurumuştu.

    Bölge halkı ve çevreciler, 64 kilometrelik İkizdere Vadisi boyunca yapılacak ve sayıları 26'yı bulması beklenen santraller nedeniyle İkizdere'nin tamamının kurumasından endişe ediyor.

    Rafting için ideal parkurlardan biri olan İkizdere'nin suyunun azalmasıyla bu özelliğini de yitirdiğini belirtildi.




  • Bluesman
    Super Moderator

    • 25-03-2004
    • 20410

    #2
    Konu: HES'te deneme başladı, DERELER KURUDU!

    Boşa akan suları durdurmak gerekir.Kış aylarında barajlardaki su seviyesi yeterli seviyeye ulaşınca savaklardan su bırakılır ve yöre halkının endişeleri sona erer.Alabalık çiftlikleri de baraj gölüne aktarılır.Ülkemize hayırlısı olsun.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor