Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

    TAPDK’nın yeni yönetmeliği, alkollü içki reklamı ve satışına ilişkin kısıtlamalar getirirken, belirsizlikler nedeniyle sektör tedirginlik yaşıyor. Uzmanlar, “Belediyeler içkili mekânları şehir dışına itiyor. Yeni yönetmelikle şehir dışındaki ve yol kenarındaki tesisler de içki ruhsatlarını kaybedebilir” dedi.

    ALKOLLÜ içki üreten şirketlerin hukukçuları, haftasonunu Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yayınladığı ”Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”le ilgili incelemelerle geçirdi. Bu incelemelerden çıkan sonuçlar, sektörü önemli ölçüde tedirgin etti. İncelemelerden çıkan bazı sonuçlar şöyle: Kır düğününde içki yasak
    6. Maddenin (b) bendinde “Yetkili satıcılar tarafından, satış belgesinde belirtilen işyeri adresi dışında satış ve/veya sunum yapılamaz” deniyor. Buna göre hiçbir catering şirketi veya alkollü içki satış ruhsatı olan ve çeşitli davet, organizasyon, sergi ve konserde giderek hizmet veren firma artık bunların hiç birisini yapamayacak.
    Aya İrini’de bir konserde veya İKSV’nin müzik festivallerinde ya da İstanbul Modern’deki bir davette bir catering firmasının bir kadeh şarap servis etmesi bile mümkün olmayacak.
    Yazın deniz kenarında, ormanda, seyir yerlerinde içki servisi yapıp kır düğünü veya kutlama yapmak yasak.
    Kıyıların ruhsatı tehlikede
    10. maddenin 2. Bendine göre belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yapılamaz.
    Bu maddeye göre örneğin, İstanbul’dan Edirne’ye giden ve çevresi tamamen yapılaşan D-100 karayolunun kenarında bulunan içkili restoranlar ya kapanacak ya da artık içki ruhsatlarını iptal edecek.
    Belediyelerin çoğu kırmızı nokta uygulaması ile zaten pek çok içkili yeri şehir dışına gitmeye zorlamışken, şimdi şehir dışındaki, yol kenarındaki turistik tesisler dahil tamamının içki ruhsatları iptal edilecek ve içkisiz restorana dönecek.
    Ege ve Akdenizde otoyolun denize paralel yapıldığı kıyı şeritlerinde deniz manzarası eşliğinde balık eşliğinde bir kadeh rakı içmek mümkün olmayacak.
    Yılbaşı sepetlerine içki koymak yasak, bedelsiz içki sunumu yok
    TAPDK yönetmeliğinin 24. maddesinin 2. fıkrasının ( a) bendinde “Alkollü içkiler bedelsiz, hediye, yardım, ödül, eşantiyon veya promosyon olarak dağıtılamaz” deniyor. Bu maddeye göre, yılbaşında bir şişe içki bile hediye olarak gönderilemeyecek, sponsor olunan uluslararası bir organizasyonda bile konuklara bedelsiz içki sunumu yapılamayacak.
    Bu durumda alkollü içki üreticilerinin artık hiçbir organizasyon, festival, etkinlik vb. sponsor olma veya yardım amaçlı Dernek organizasyonlarına içki temin etme imkanı kalmayacak.
    Aynı maddeye göre, indirimli fiyattan içki satışı, bir şişe içkinin yanında bir bardak vs. promosyon malzemesi vermek satış artırıcı faaliyet olarak kabul edilip yasaklanıyor.
    Restoranlara içkili tanıtım yasak
    TAPDK yönetmeliğinin 24. maddesinin (2.u) bendine göre alkollü içki reklamlarında, alkollü içkinin, diğer gıda maddelerinin tüketiminin vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olduğunu ima eden içerik kullanılamayacak.
    Rakı-balık, rakı-meze, şarap-yemek uyumu vb. her türlü içki ve yemek görselinin bir arada kullanılması yasak. Bu yasak nedeniyle, restoranların ekonomiyi canlandırmak için yaptıkları restoran haftaları, tadım günleri gibi etkinlik duyurularında içinde içki ve yemek olan menüler kullanılamayacak, özel şarap- yemek geceleri yapılamayacak.
    Boğaz’da, deniz kenarındaki bir restoran kendi tanıtımını yapmak için, üzerinde içki servislerinin olduğu bir yemek masasını veya hangi içkileri sunduğunu ne müşterilerine ne de yerli-yabancı turiste tanıtamayacak.
    Alkollü içki satışları tabelada görünmeyecek
    TPADK’nın yeni yönetmeliğinde sırf reklam yasakları için toplam 25 ayrı madde, satış için ise onlarca yasak maddesi sayılıyor. İçki satan işyerinin tabelasına dahi içki satıldığını belli edecek marka yazması, işyerinin kapısına bir reklam asması, içkileri vitrine dizmesinin artık mümkün olmaması sektörde kaygıları artırıyor.
    Bakkalda gofretle rakı yan yana konulamayacak
    TAPDK yönetmeliğin 23. maddesinin 1. bendi, “Alkollü içkiler sadece bu ürünlerin satışına tahsis edilmiş alanda bulunan satış ünitelerinde sergilenir” diyor. Bakkal ve bayiler içkileri sergilemek için ayrı yer bulmak zorunda kalacak.
    Vitrinde içki görmek mümkün değil. Tabelalarda hiçbir içki markası yer almayacak. Bakkalın camında, kapısında içki reklamı olmayacak.
    Maddenin devamındaki “alkollü içkiler çocuklara yönelik olan her türlü materyallere bitişik alanda yer alamaz” hükmüne göre de 10 metrekarelik bakkalda, örneğin gofretle rakının yan yana konulmaması gerekecek.


    Alıntı.


    Artık içkili restourant veya satan yerlerde, İçkilidir yazısının yerine,Ateş suyu vardır yazısı görürüz
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    #2
    Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek



    Başbakan Erdoğan Aydın Doğan'ı Al Capone'ye benzetti. Peki bu ünlü gangasteri tanıyor musunuz?

    Maliye'nin Doğan Holding'e kestiği KDV'siyle 5 milyar TL'yi bulan vergi cezasıyla ilgili Erdoğan'ın benzetmesi konuşuluyor.

    Erdoğan'ın Doğan'ı benzettiği Al Capone, ABD'nin en tanınan gangsterlerden biriydi.

    Başbakan Erdoğan, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, "Capone çok zengindi, ama sonra hayatının geri kalanını hapiste geçirdi... Bu olaylar olduğunda kimse sesini çıkarmadı" demişti.

    Peki kimdi bu bebek yüzlü katil? Büyük buhran sonrası ortaya çıkan karmaşa ortamında palazlanan bir çete lideri. Kimilerine göre Capone'nin on beş bin adamı vardı.

    Bar fedailiği yaptığı sırada yüzüne aldığı darbeler nedeniyle 'yaralı yüz' lakabını aldı.. Amerika'da vergi kaçırmak adam öldürmek kadar büyük bir suç.. Kayıt dışı ekonominin olmadığı bu ülkede Capone'yi de bu işte bu suç yakmıştı..

    İŞTE CAPONE'NİN HAYAT HİKAYESİ



    Alphonso Gabriel ‘Al’ Capone, 1893’te ABD’ye göç etmiş Napolili bir ailenin çocuğu olarak 1899’da New York’ta doğdu.



    Onun suçu normal kabul etmesi çocukluk dönemine dek gidiyor. Bir keresinde şöyle demişti: "Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim."



    Doğduğu şehirde pek çok küçük işte çalıştı. Bu işlerden biri olan bar fedailiği sırasında yüzüne aldığı üç yara nedeniyle daha sonraları kendisine ‘yaralıyüz’ (scarface) lakabı takıldı.



    Al Capone da diğer pek çok mafya babası gibi suç dünyasındaki yükselişini 1920’li yıllardaki içki yasağı sayesinde gerçekleştirebildi. Chicago’da içki kaçakçılığından büyük paralar kazandı.



    Chicago’nun banliyölerinden Cicero’da kendi adamını belediye başkanı seçtirerek elde ettiği yasal güvenceyle gücünü arttırdı. Sahip olduğu kumarhanelerle de kirli işlerini gizleyebiliyordu.



    Bu süre içinde yasalardan yakayı sıyırabildi ve gücü gün geçtikçe arttı. Ama aynı zamanda rakipleri ve düşmanları da... 1929’a gelindiğinde düşmanlarıyla arasındaki gerilim savaşa dönüştü.



    O yılın 14 Şubat’ında rakip gangster çetesinden yedi kişiyi öldürttü. ‘Sevgililer Günü Katliamı’ olarak anılan bu olayın Al Capone ile bağlantısı asla kanıtlanamadı.



    Pek çok kirli işe ve cinayete bulaşan Capone’un hapse girmesi ise bu suçlardan olmadı. 1931 yılında ‘vergi kaçakçılığı’ ile suçlanan Al Capone’un mahkemesi tüm ülkede yakından takip edildi.



    1932’de sonuçlanan mhkemede Capone 11 yıl hapis cezası aldı ve cezasını cekmek üzere ünlü Alcatraz Hapishanesi’ne gönderildi.



    6 sene Alkatraz’da kalan Capone, burada yakalandığı frengi nedeniyle 1939’da tahliye edildi ve cezasının geri kalanını bir hastanede tamamaladı.



    Cezası tamamalandıktan sontra tekrar suç dünyasına dönmeyen Al Capone yaşamının son dönemini Florida’da geçirdi ve 1947 yılında hayatını kaybetti

    Terör örgütlerinin,Avrupada uyuşturucu geliri düştüğü için,maddi kayıplarını Türkiyede İçki kaçakçılığından,sağlasınlar diye yapılan bir uygulama gibi geliyor bana.Yanılıyorda olabilirim.
    saygılar

    Yorum

    • cemal344
      Senior Member
      • 03-11-2005
      • 3977

      #3
      Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

      Yasakcı zihniyet dedik ya söylenecek bir şey yok yakında genç yaşı 30 a bile çekilebilir içki satılmasın diye e haliyle emekli yaşıda 80 olur kimilir ben yaptım oldu zihniyeti.Ama şunu bilin işte sigara yasağı olayı dahada arttırdı sokaklarda kadın kız çocuk püfür püfür avura savura sigara içiyor geceleri ise değişen birşey yok kapalı mekan falan dinleyende yok tütün sarma olayı yeniden başladı sıktıkça millet inadına yapıyor farkında değil heralde.Yasak herzaman ilgi çeker helede bu şekilde siyasi olursa!

      Yorum

      • ecelik
        Senior Member
        • 29-06-2004
        • 3902

        #4
        Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

        yasaklansın tabi ya içki bu ne yararı var alışmasın hiç kimse

        Yorum

        • Bluesman
          Super Moderator

          • 25-03-2004
          • 20410

          #5
          Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

          Yasakla olmaz.Kararında içeceksin.Kanı sulandırır,sinirleri gevşetir vb.

          Yorum

          • ecelik
            Senior Member
            • 29-06-2004
            • 3902

            #6
            Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

            Alkol alındıktan sonra hızla ince bağırsaktan kana karışır. Kana karışan alkol miktarına göre, beyinin çalışmasını yavaşlatır. İçki içen kişinin kanına karışan alkol miktarı,
            Belirli bir zamanda ne kadar içtiğine,
            Vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapısına ve metabolizmasına,
            Midedeki yiyecek çeşidine ve miktarına göre değişir.
            Alkol kana karıştıktan sonra, hiçbir yiyecek ya da içecek onun etkisini azaltmaz. Bazen meyve şekeri, alkolün kandan dışarı atılımını hızlandırabilir ve böylece etkisi daha kısa sürer.
            Normal bir yetişkinin metabolizması saatte 8.5 gr. alkolü (bir biranın 3/2’si) sindirip vücuttan atabilir. Ancak, bu rakam kişinin, fizik yapısına, cinsiyetine, böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklik gösterir.
            Etkileri
            Alkolün ya da herhangi bir Uyuşturucunun Etkisi Aşağıdaki Faktörlere Bağlıdır:
            Bir seferde alınan miktar
            İçkinin içilme şekli
            İçkinin hangi şartlar altında içildiği (yer, kişinin psikolojik durumu, duygusal durumu, yanında başkalarının olup olmaması, herhangi başka bir madde alınıp alınılmadığı (uyuşturucu vb.)
            Alkolün etkilerindeki en önemli faktör kana karışan miktardır. Aşağıdaki tabloda alkolün kana karışma miktarları ve etkileri gösterilmiştir. Sol tarafta 1 desilitre kana karışan alkol miktarı mililitre cinsinden verilmiştir.
            Kana karışan alkol (ml/dl)
            Yaptığı Etki
            50 ml.
            (Çakır Keyif)
            Sıcaklık hissi, yüz kızarması, algı yavaşlaması, rahatlama
            100 ml.
            (Açık Sarhoşluk)
            Algılama yavaşlaması, kendini dizginleyememe, dikkatini verememe, kontrolsüzlük. Reflekslerin yavaşlaması, kaslara hakim olamama.
            150 ml.
            (Sarhoşluk)
            Sersemleme hissi, kaslara, hareketlere hakim olamama, konuşmanın bozulması, çift görme, hafıza ve anlayış kaybı.
            250 ml.
            (Aşırı Sarhoşluk)
            Ayakta duramama, kusma, sızma.
            350 ml.
            (Koma)
            Bilinç kaybı, idrar kaçırma, düşük ateş, düşük tansiyon, solunum yavaşlaması, terleme 500 ml. Ölüm ihtimali
            Kısa bir süre içinde aşırı alkol almak genellikle “akşamdan kalma” haliyle sonuçlanır. Bu durum 8-12 saat sürebilir. Akşamdan kalma olmanın sebebi, alkol zehirlenmesidir. Aşırı alkol alınması karşısında vücut zayıf düşer. Akşamdan kalma kişiler için halk arasında önerilen pek çok şey vardır. Ama bunların hiç biri bu durumu geçirmekte etkili değildir. Vücut zehirlenmiştir ve bunu düzeltmesi vakit alacaktır.
            Alkol ve diğer uyuşturucu maddelerin birlikte alınması çok daha korkunç sonuçlar doğurabilir. Kaza ölümlerin çoğu alkol ve uyuşturucuların birlikte alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Alkol uyuşturucuların etkisini çoğaltır. Tedavi için alınan ilaçlarla birlikte alkol kullanmak da çok tehlikeli olabilir.
            Alkolün uzun süreli etkileri, aylarca veya yıllarca sürekli ve aşırı miktarda alkol tüketimiyle ortaya çıkar. Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri çok fazladır, bunların çoğu da öldürücüdür.
            Sürekli içki içen kişilerde çoğunlukla, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları veya mide iltihabı, kanaması gibi rahatsızlıklar görülür.
            Diğer ölümcül olmayan rahatsızlıklar ise, iştah kaybı, vitamin yetersizliği, enfeksiyon, iktidarsızlık ve sindirim bozukluğudur. Alkol tüketimi ne kadar artarsa ölümcül hastalık riski de o kadar artar.
            Alkoliklerde genç ölüm oranı hiç de azımsanmayacak kadar yüksektir. Alkoliklerin ölüm sebepleri genellikle, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, zatürree, kanser, alkol zehirlenmesi, kaza, cinayet ve intihardır. Unutmayın asla, güvenli içki miktarı yoktur.
            Dayanıklılık ve Bağımlılık
            Sürekli içki içen kişiler bir süre sonra, alkolün kötü etkilerine karşı daha dayanaklı bir hale gelirler. Bu etkiler başlamadan önce daha fazla alkol alabilmeye başlarlar. Gittikçe artan miktarlarda alkol tüketimi bazı alkoliklerde görünürde sarhoşluk yapmaz. Bu kişiler, hayatlarına, çalışmaya devam ederler, fiziksel durumlarında, çok ciddi hasarlar oluşmadıkça, dışarıdan fark edilen bir değişiklik olmaz. Çoğunlukla bu kişiler bir başka sebepten hastaneye kaldırılırlar ve orada alkolün vücutlarında yaptığı tahribat ortaya çıkar.
            Alkole psikolojik bağımlılık, içkinin sürekli içilmesiyle oluşur. Ayrıca, bazı şartlarda mutlaka içen insanlarda da oluşabilir. Bunlar bazı sosyal etkinlikler olabilir. Bu şekildeki bağımlılık daha çok alkolün psikolojik etkileriyle ilintilidir. Psikolojik olarak alkole bağımlı kişiler içki içmedikleri zaman, endişeli ve panik içinde olurlar.
            Fiziksel bağımlılık aşırı içenlerde oluşur. Vücutları, alkolün varlığına alıştığı için, içmeyi durdurdukları anda fiziksel rahatsızlık duymaya başlarlar. Bu rahatsızlıklar, gerginlik, uyku hali, terleme, titreme, çarpıntı, iştahsızlık, aşırı durumlarda halüsinasyon olabilir.


            hiçbir yararı gözeme çarpmıyor nedense

            Yorum

            • Bluesman
              Super Moderator

              • 25-03-2004
              • 20410

              #7
              Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

              Kimseye için demiyorum kardeşim.İçenede kimse karışamaz.Rakı tüketimi en fazla Konya ilindeydi birde bunu araştırıver bir zahmet
              Son düzenleme Bluesman; 18-01-2011, 22:57.

              Yorum

              • ecelik
                Senior Member
                • 29-06-2004
                • 3902

                #8
                Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

                Ben konyalı değilim izmir'liyim iş için buralardayız o nedenle konyada içki tüketimini bilemem ama az içildiği kesin 2 yıllık izlenimlerime göre.Ben de içki içene karışmıyor, onların iyiliğini düşünüyorum kayınpederim her gün 1 yetmişlik devirir içikinin bir insana yaptığı kötülüğü onda gördüm ve bu nedenle 3 yıldır ağzıma koymuyorum. zaten nerde yasaklacak keşke yasaklansa.

                Yorum

                • cemal344
                  Senior Member
                  • 03-11-2005
                  • 3977

                  #9
                  Konu: Denize nazır restoran ve kır düğününde içki içilemeyecek

                  mevzu zaten işin cılkını çıkarıp bir büyük içen meselesi değil hiçbirimiz böyle olsun istemeyiz ama bir kokteylde yada galada aparatifin yasaklanmasından bahsediyoruz hemen olayı en kötü örneğiyle vermeyin yıllardır kararında hafta sonları keyif için kullanan ama ne kendine nede çevresine zarar vermemiş insanlar var.Ayrıca kimene kim ne içerse içer haaa yok ben karışırım derse işte o karışan kimse onun haddi değil yallah derim sınırı aşmamak lazım bunca yılddır neyin zararlı olup olmadığını bizler biliyoruz kimseden ders alacak halimiz yok ama açıkca görünen her gün birazdaha özgürlüklerin kendi siyasi görüşü ile kısıtlanmasıdır tek adamcılıktır ben nedersem odurculuktur ben açıkcası buna biyat emem ve yoluma bakarm tın yani.

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor