İOS Yeni bir mobil işletim sistemi: Sailfish OS!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    İOS Yeni bir mobil işletim sistemi: Sailfish OS!

    Yeni bir mobil işletim sistemi: Sailfish OS!

    Android ve iOS'a meydan okuyan Sailfish OS hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey...



    Firmalar, akıllı cepler için yalnızca üç işletim sistemi seçeneğinin olmasından dolayı sıkışmış durumdalar. iOS ve Windows Phone birçok sınırlamaya sahip, Android'in ise açık kaynak kodlu olmasına rağmen gizli kısımları var.
    Tabi durum böyle olunca yeni işletim sistemleri geliştirilmeye başlandı. Bunlardan en önemli dördü Firefox OS, Ubuntu, Tizen ve Sailfish OS. Bunların arasından Sailfish OSnispeten daha yeni. Ama fikirleri o kadar da yeni sayılmaz.
    Nokia'nın başarısız olmuş ve yalnızca tek bir cep telefonunda kullanılmış MeeGoişletim sisteminin tekrar canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir fikir Sailfish. Ayrıca açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı.
    Peki Sailfish'in farkı ne? En önemli farkı tamamen açık kaynak kodlu olması diyebiliriz. Ayrıca Android'deki gibi yarı gizli bir açık kaynak kodluluk değil bu. Yani kullanıcılar, Sailfish'in geliştiricisi Jolla'nın ne yaptığının çoğunu görüp, kodları kendi amaçları için kullanabilecek.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Arayüz ve diğer özellikler

    Sailfish'in bir diğer büyük farkı da arayüzü. Ana sayfada statik uygulama simgeleri yerine, açık uygulamalarınızı gösteren pencereler var. Buradan aralarında rahatlıkla geçiş yapabiliyoruz. Bu seviyedeki bir çoklu görev sistemini daha önceki OS'lerde pek görmemiştik; WebOS hariç...
    Tüm uygulama simgeleri de canlı bilgi gösteriyor. Mesela müzik çalar uygulaması hangi müziğin çaldığını gösterebiliyor. Birçok açıdan BlackBerry 10'un ana sayfa tasarımı, Windows Phone 8'lerin kutucukları ve Android'in widget'larının hepsinin bir araya geldiği bir birleşim olduğunu söyleyebiliriz.
    Hareket ile kontrol bakımından da oldukça zengin bir OS. Uygulamalara yukarıdan aşağıya bir çekme hareketiyle ulaşabilirken, bir taraftan diğer tarafa kaydırma hareketiyle geri dönebiliyoruz.
    Sosyal ağ ve benzeri güncellemelerimizi de, yaptığımız şeyi bölmeden, aşağıdaki kısmı yukarı doğru çekerek kontrol edebiliyoruz. Telefonu uyandırmak için ise ekranın herhangi bir yerine iki kez dokunmak yetiyor.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Diğer özellikler, ve özelleştirme

      Bu sistemle fazladan tuşlar ve menüler aradan çıkarılıp, herhangi bir uygulamanın ekranından her şeye rahatlıkla erişim sağlanıyor. Hatta fiziksel veya sanal bir menü, geri, ve home tuşu yok. İşletim sistemi bu yapısıyla tek elle kullanmaya da daha uygun.
      İsteğe göre renkler
      Sailfish OS, cihazınızı görsel olarak özelleştirmeye çok önem veriyor. Arayüzün rengini, kullandığınız arka plan rengine göre ayarlayabiliyorsunuz ve uygulamalar bile bu seçtiğiniz renkten etkileniyor.
      Hatta Jolla bu fikri bir adım daha ileri götürmüş, ve ilk Sailfish OS telefonu için (onun da ismi Jolla) renkli akıllı kapaklar çıkarmış. Taktığınız kapağın rengine göre, cep telefonu otomatik olarak ona uygun bir arka plan resmi seçiyor ve ses efektleri bile buna göre ayarlanıyor.
      Şimdiye kadar saydığımız özelliklerin hepsi çok güzel, ama sonuçta bir cep telefonu işletim sisteminin başarısı uygulama zenginliğine bakıyor. Burada hemen akla gelen, Sailfish'in rakipleri karşısında hiçbir şansının olmadığı, değil mi?

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Android uyumlu

        Ama Sailfish için durum pek de öyle değil. Çünkü Sailfish sadece kendi uygulamalarına değil, Android uygulamalarına da erişime sahip (tabii ki Google Playdışında).
        Ancak böyle bir avantajı olsa da, herkesin iOS ve Android'li cepleri aldığı bir piyasada, firmaların Sailfish OS yüklenmiş cepler çıkarması biraz zor görünüyor.
        Yalnız burada da hemen hüküm vermek yanlış olur çünkü Sailfish yalnızca Android uygulamalarını değil, Android donanımını da destekliyor. Yani Android yüklü bir cihaza, Sailfish yüklemek de mümkün. Bu sayede, Sailfish yüklü gelen cihazlar ilk başta çok sınırlı sayıda olsa da, diğer cihazlara da yüklenebildiği için yayılması çok daha kolay olabilir.
        Tabii şu an için firmanın planları bilinmiyor, ve şu anki tek Sailfish OS yüklü gelen cep telefonunun yalnızca Finlandiya'da piyasaya sürülen Sailfish OS telefonu olduğu düşünülünce, firmanın işi oldukça zorlu görünüyor.
        Yine de Sailfish'in arkasındaki ekibin bu zorlukların altından gelebilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz. Android uyumluluk sorunları giderilirse, uzun vadede çok yönlü yapısıyla TV'lere ve tabletlere de yayılma ihtimali var. Sonuç olarak beklentimizin yüksek olduğu bir işletim sistemi Sailfish.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor