Gümrük ve Ticaret Bakanlığı dijital reklamları da denetim altına alıyor. Denetimden sosyal medyada nasibini alacak. Yeni yasayla sosyal medyaya da birtakım kurallar getirilecek.
İnternet kullanımındaki artışla birlikte dijital reklamların önem kazanması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Bakanlık, yeni ihtiyaçları ve talepleri dikkate alarak 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.
Dijital reklamlar ile mevzuata yeni giren ürün yerleştirmeyi merceğine alan bakanlık yeni yasa için 4 akademisyenden oluşan bir Özel İhtisas Komisyonu kurdu.
Yeni yasa tasarısı en geç Ocak ayında tamamlanıp Şubat ayında kamuoyuna sunulacak.Çalışmaları süren yasa tasarısında, reklamlarda kadın ve çocuğun meta olarak kullanılmasından, sosyal medya reklamlarına, dergi promosyonlarından web sitelerine kadar bir dizi değişikliğe gidilecek.
Hazırlanan yeni yasa tasarısı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy, çağın değişmesi ile birlikte taleplerin ve tüketici beklentilerininde değiştiğini, bakanlığında bu yeni talep ve beklentileri gözeterek ve AB direktiflerini de dikkate alarak yeni bir yasa hazırlığı içinde olduğunu söyledi.
Ersoy, reklam konusunun yoruma açık olduğunu ve bu nedenle mevcut yasada yeralan tartışmalı maddelere açıklık getirecek yeni düzenlemenin tüketicinin korunmasına yönelik üst standartların korunarak reklam konusundaki alanın daha da netleştireceğini ve görüş ayrılıklarını minimuma indireceğini ifade etti.
"YASAK KAPSAMI GENİŞLETİLECEK"
Ramazan Ersoy, yeni yasada yapılması planlanan değişiklikler hakkında şu bilgileri verdi:"Tüketici Kanunu'nun iki amacı var. Birincisi tüketicilerin ekonomikçıkarlarını korumak, ikincisi ise sağlık ve güvenliğini korumak. Tüketicilere güvenli ürün sunma ortamını yaratma mecburiyetimiz var.Tüketici Kanunu çok geniş bir kanun.Tüketicilerin ekonomik kayıplarının yanında manevi kayıplarının, istismarların ve tahriplerin önlenmesi için en geniş evrensel anlayış ve yine evrensel doğrularla bu konudaki sorunları çözmek istiyoruz.Dünyada bu konu ile ilgili genel kurallar neyse Türkiye'de de bunları yasaya koyacağız.Yasaklanmış reklamları koruyacağız ve kapsamını biraz daha da geliştireceğiz.Reklam bütün sektörleri yakından ilgilendiriyor.Yeni yasayı sektörün görüşlerine açarak onlarında katkıda bulunmasını isteyeceğiz.Sektörlerinde görüşlerini alarak bu yasaya son şeklini vereceğiz."
"KADIN VE ÇOCUKLAR KONUSUNDA HASSASIZ"
Tüketici talepleri ve beklentilerinin kültürden kültüre değiştiğini kaydeden Ramazan Ersoy, reklamlarda da buna dikkat edilmesini gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:"Kabul edelim ki bizim farklı kültürel kodlarımız referanslarımız var.İngiltere'de normal kabul edilebilen bir şey, Türkiye'de tepki çekebiliyor.Reklamlarda da kültürel değerlerimizi ve kodlarımızı da dikkate almak zorundayız.Reklamlarda kadının çok fazla ön plana çıkması ve çocukların kullanılmasını dikkatle takip ediyoruz.12 yaşında çocukların bir yetişkin bir manken gibi sunulmasından rahatsızız. Biz buradaki çocuk istismarını görüyoruz.Çocukları ilgilendirmeyen ürünlerde reklam metası olarak kullanılmasına karşıyız ve bunu yasa metnine alacağız."
SANAL DÜNYA REKLAMLARINA DA SINIR GELİYOR
Dijital mecranın son 10 yıldır Türkiye'nin gündeminde yer aldığını ve bu alanda da önemli düzenlemeler getireceklerinin altını çizen Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy, "Bunları da başı boş bırakmak istemiyoruz. Twitter, facebook gibi sosyal medyaya da birtakım kurallar getireceğiz.Kurallar belki insanların hoşuna gitmeyebilir ama denetimsiz bir alan çok büyük kitleleri rahatsız ediyor."şeklinde konuştu.
veteknoloji