Dünya devi yatırıma geliyor!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • dijitalserkan
    Banned
    • 01-10-2011
    • 384

    Dünya devi yatırıma geliyor!




    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Microsoft Üst Yöneticisi Steve Ballmer'la görüştü.

    Bir dizi temaslar için ABD'de bulunan Ergün, temasları çerçevesinde Microsoft Üst Yöneticisi (CEO) Ballmer ile Microsoft Redmond Kampüsü'nde basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

    Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen'in de hazır bulunduğu toplantıyı basın mensuplarına değerlendiren Ergün, kendilerinin Türkiye'nin son yıllarda katettiği başarılı yolu anlattıklarını, Ballmer'ın da Türkiye'nin ekonomik yükselişinin farkında olduğunu kaydetti.

    Ergün, görüşmenin çok olumlu olduğunu,Steve Ballmer'ın, Türkiye'ye karşı samimi düşünceleri ifade ettiğini belirtti.

    Ergün, Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın Türkiye'deki gelişmelerin, Türkiye'nin potansiyelinin, milli gelirdeki artışın, ekonomik yükselişin ve Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun farkında olduğunu söyledi.

    Bilişim sektörü açısından en dikkati çekici durumun, Türkiye'nin eğitimli ve genç bir nüfusunun hızla yükselmesi olduğuna işaret eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bu açıdan bazı operasyonların Türkiye'de yapabilme fırsatları olduğunu kendisine göstermeye çalıştık. O da bunun farkında olduğunu, bununla ilgili bazı çalışmalar yapabileceklerini bize ifade etti. Öncelikle üniversitelerle işbirliğini konusu gündeme geldi. Zaten Koç üniversitesiyle bir araştırma grubu çalışmalarını sürdürüyor.
    Steve Ballmer çok daha daha fazla üniversiteyle araştırma çalışmalarını yapabileceklerini, bunun için bir çalışma yürüteceğini ifade etti. Bu iyi bir gelişme. Bu hem Microsoft hem de üniversiteler için önemli. İkinci bir konu, Hindistan'ın İsrail ve Hindistan'da ARGE merkezi var. 1000'e yakın kişi çalışıyor. Gelecek araştırmalarıyla ilgili birtakım faaliyetler yürütülüyor.''

    Bakan Ergün, Türkiye'nin gerek potansiyeli gerekse verdiği teşviklerle önemli bir ARGE merkezi haline geldiğini belirterek, ''Bunu Ballmer'a da anlattık. Kendilerinden Türkiye'ye yatırım yapmalarını istedik. İsrail ve Hindistan'da kurulan ARGE merkezlerini Türkiye'ye de kurmalarını istedik. Kendisi de bunun araştırılması için Türkiye'ye bir heyet göndereceğini ve konuyu inceleyeceğini belirtti'' diye konuştu.
    Ergün, Microsoft'un farklı işleri bir bilgisayarda yapabilecek teknolojiler üzerinde çalıştığına değinerek, mesela elleri kolları olmayan engelli insanların damaklarına yerleştirilen çip sayesinde dilleri ile bilgisayar kullanabilecekleri bir çalışmaları olduğunu söyledi.

    ''Hayatımızı bunun için ortaya koyduk''
    Microsoft CEO'su Ballmer'ın Türkiye'de ARGE merkezi kurulması için çalışma başlatacaklarını belirttiğini aktaran Ergün, şunları kaydetti:

    ''Bazı ürünlerin geliştirilmesi içinde Türkiye'de büyük fırsatlar olduğunu ifade ettik. ARGE teşviklerinin neler olduğunu, Microsoft'un bir merkezi konuma sahip olmasının hem Microsoft hem de geniş bir bir bölge açısından ne kadar önemli olabileceğini söyledik. Bilişim vadisini teşvikleri anlattık. O, özellikle Avrupa'da geliştirilen Skype'ın bir unsurunun Türkiye'de olması düşüncesini ifade etti. Skype şu anda Kuzey Avrupa ülkelerinde, orada nüfus çoğunluğu olmadığı için arzu edilen sayıda yazılımcı, teknik eleman bulma sorunu olabiliyor. Microsoft, Skype'nin Türkiye'de geliştirilmesi için bir çalışma başlatacak.

    Bulut bilişimin yaygınlaşmasına paralel olarak çok ciddi bir hardware (donanım) ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülüyor. Yani değişik şeyler serverler belli noktalarda toplanacağı için Bölgesel üretim merkezi olması gerektiğini onlarda görmüşler. Mesela bulut bilişimin gelişmesine bağlı olarak Türkiye de hardware üretiminin gündeme gelmesi mümkün olacak. Microsoft buna çok önem veriyor. Microsoft 'hayatımızı bunun için ortaya koyduk' dedi. Onun gelişmesine bağlı olarak hardware konusunda da bir adım atılacak.''

    Fatih Projesi

    Bakan Ergün, Fatih projesinde yazılım altyapısından Microsoft'un kullanımıyla ilgili çalışmalarda belirli bir ücret konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    ''Bunun yasal olarak olması gerektiği, Microsoft'un geri yatırım projeleriyle bu alınan ücretin aynı ülkede yatırıma dönüştürüleceğini, ücret almazsa ABD'de soruşturma konusu olacağı ama bu tür ücretlerin eğitim sisteminin içine yatırım şeklinde geri yatırımla ülkeye kazandırılacağını özellikle ifade etti. Çok samimi bir toplantı oldu. Bir ekibi Türkiye ile ilgili Türkiye'deki arkadaşlarla birlikte çalışarak birtakım faaliyetleri Microsoft olarak yürütme imkanı olacak.

    Tablet konusunda çok değişik tecrübeler var. Portekiz'in bir tecrübesi var. Kısmen başarılı kısmen başarısız olmuş. İçeriklere ve öğretmene önem vermedikleri için başarısız noktaları orada olmuş. Milli Eğitim Bakanlığı içerik ve öğretmen konusuna baştan önem verdiği için çok daha farklı bir şekilde devam ediyor. Tabletin üretim işinde Microsoft'un da olacağı bir organizasyon olur mu? olmaz mı? Bilemiyorum.''

    Yakın vadede üç önemli konu...

    Bakan Ergün, yakın vadedeki üç tane önemli konunun dikkati çekici olduğunu vurgulayarak, bunları daha fazla üniversite ile Microsoft'un işbirliği içinde olması, ARGE merkezi kurulmasıyla ilgili çalışmanın başlatılması ve Skype'nin Türkiye de geliştirilmeye devam etmesiyle ilgili konular olduğunu sıraladı.

    Bu üçünün her birinin olabileceğine işaret eden Ergün, üniversitelerle işbirliğinin zaten Koç Üniversitesi ile başladığını kaydetti.

    Ergün, ''Ben bu 3 konuyu şahsen önemsedim. Bunların telaffuz edilmesi ve üzerinde çalışıyor olması bile önemli. Bunların yapılmasının tablete bağlı olması izlenimi edinmedim. Tabletle eğitim modeli değiştiğinde aslında Microsoft için doğal olarak nasıl potansiyel çıkacağını görüyorlar. Microsoft bunun içinde yer almasa bile Microsoft dünyaya çözüm sunuyor. Bu sistem içinde Microsoft zaten fazlası ile yer alacağını biliyor. Buna bağlı değerlendirme olmadı. Birtakım şartlara bağlı değil Türkiye potansiyeline bağlı görüşülüyor'' diye konuştu.

    Türkiye ekonomisinin dünya sıralamasında 26'dan 16. sıraya yükseldiğini, ancak Microsoft'un iş yaptığı ülkeler arasında 27. sırada olduğunu belirten Ergün, Steve Ballmer'ın ''Neden Türkiye Microsoft'un iş yaptığı ülkeler sıralamasında 16. sırada değil?'' diye hesap yaptığını aktardı.

    Ergün, kamunun Bulut Bilişim modelini esnek olduğu için kullanabileceğini ifade ederek, ''Ben kamuda bazı kurumların bulut bilişime geçebileceklerini şahsen düşünüyorum. Biraz tanıtıma ihtiyacı var bulut bilişimin. Birçok firma ayrıntıya vakıf değil'' dedi.
    veteknoloji
İşlem Yapılıyor