Android kilit sistemi, Google'ın 2008 yılında özelliği tanıtması ile beraber oldukça simgesel bir ekran kilidine dönüştü ve o andan itibaren pek çok kullanıcının tercih ettiği kilit seçeneği oldu. Acak bu sistem göründüğü kadar güvenli olmayabilir.
Anlaşıldığı üzere milyonlarca kullanıcı aynı ve tahmin edilebilir desenleri kullanıyor ve bu da milyonlarca cihazı riske atıyor.
Mobil güvenlik alanındaki en son araştırmalar, kullanıcıların %77'sinindesenlerine dört köşeden birinden başlıyor ve %44'ü, sol üst köşeden başlıyor. Analiz edilen 4000 desen içerisinde kullanılan ortalama nokta miktarı, kullanıcılara sunulan 9'un sadece 5'i olarak gözüktü. Bu da var olan desen ihtimalini, dokuz nokta da kullanıldığında mümkün olan 140704 desenden 7152'ye düşürüyor.
Norweigan University of Science and Technology mezunu Marte Løge'ninbulduğuna göre, insanların doğal alışkanlıkları bu tehlikeli gözüken istatistiklerin arkasında bulunuyor olabilir. "İnsanlar tahmin edilebilirler. Desen kilitleri yaratılırken kullanılan özelliklerin bazılarını pin kodlarında ve alfa-sayısal şifrelerde de görüyoruz."
Ars Technica'ya konuşan Løge, kolay ekran kilidi şifrelerinin, "123456" veya "password" gibi kötü şifrelerle karşılaştırılabileceğini söylüyor. Basit bir şekilde daha fazla noktanın kullanılması, çapraz ve daha karmaşık desenlerin kullanılması gibi işlemler, şifrelerin kolay bir şekilde kırılamamasına sebep olabilir. Norveçli araştırmacının önemli bir önerisi ise, güvenliğin en yüksek seviyede olması için deseni görünür yapma özelliğinin kapatılması.