Pedal çevirerek havalanan helikopterler ufukta göründü.
ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir proje, aynı bisiklet gibi insan gücü ile hareket eden helikopter tasarımlarını hayata geçirmeyi hedefliyor. Dünyanın lider 3D simülasyon yazılımı SolidWorks’ün zengin tasarım özelliklerini kullanan proje ekibi, en uygun malzemeyle üretilen parçalarıyla insan gücünün sınırlarını zorluyor. Ekibin ürettiği helikopter şimdiden iki rekora imza attı.
Yenilikçi tasarımlarıyla dünyanın önde gelen mühendis ve tasarımcılarına esin kaynağı oluşturan SolidWorks, akademi ve üniversitelerdeki yaygınlığı ile bilim ve sanayi arasında güçlü bir köprü oluşturuyor. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle karayolu trafiğini ve olağanüstü olayları yakından izleyen sayısız helikopterin tasarımında ve ürün geliştirme süreçlerinde SolidWorks yazılımlarının yüksek bir katma değeri bulunuyor. Dahası havacılık sanayisine yönelik yenilikçi projelerde SolidWorks vazgeçilmez bir 3D simülasyon aracı olarak öne çıkıyor.
Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde Maryland Üniversitesi (UMD), Havacılık Mühendisliği’ne bağlı James Clark Mühendislik Okulu’nda SolidWorks yazılımı ile gerçekleştirilen bir çalışma yakın bir gelecekte insan gücüyle havalanabilecek helikopterlerin yapılabileceğini kanıtladı.
Tabanvay helikopterler
UMD tasarım ekibi, farklı uçuş tipleri üzerine deneysel çalışmalar gerçekleştiriyor: Aynı bisiklet sürme eyleminde olduğu gibi pedal çevirerek helikopter havalandırmak da bu çalışmalardan birini oluşturuyor. İnsanlık, havacılık tarihinin son çeyrek yüzyılında pedal yardımıyla çeşitli uçak havalandırma girişimlerine tanık oldu. Pedallı helikopter kavramına esin kaynağı olan bu girişimleri karşılık, helikopter havalandırmak, belli bir yükseklikte ve aracı uzun süre havada tutmak çok fazla enerji gerektiriyor.
Böyle bir helikopterin, insan direnciyle ancak üç metre yükseklikte en fazla 60 saniye havada kalabileceği öngörülüyor. Ancak bu tasarımın hayata geçmesi bile çok zorlu mühendislik sorunlarının aşılması anlamına geliyor.
Hafif malzeme ile insan gücünün bileşimi
Sorunu çözmek amacıyla biraraya gelen UMD tasarım ekibi, DS SolidWorks’ün bu konuyla ilgili sunduğu çözümlere odaklandı. Çünkü tasarım sadece aerodinamik olmak zorunda değil, aynı zamanda havada kalma süresini uzatacak yeterince hafif malzemelerden üretilmeliydi.
Projede görevli öğrencilerden Joseph Smaus, bu aşamada SolidWorks’ün anahtar bir rol üstlenerek, söz konusu helikopterin gereksinim duyduğu çok karmaşık parçaların tasarımında kendilerine büyük bir kolaylık sağladığını söylüyor. Schmaus’a göre SolidWorks, gelişmiş simülasyon becerisiyle tek tek her parça üzerinde güçlü bir stres analizi gerçekleştirerek, karmaşık parça prototiplerinin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını sağladı.
SolidWorks’ün yetkinliği, tasarım ekibine, helikopter gibi zorlu ve karmaşık bir yapı için son derece verimli, güvenli ve parçalar üretme avantajı sundu. Böylece Maryland Üniversitesi tasarım ekibi, SolidWorks avantajıyla, sadece ve sadece 45,5 kilo gibi bir ağırlığa sahip olan ve üstelik çalışan bir helikopteri hayata geçirebildi.
UMD’nin bu projesi, hava sporları ve hava taşıtları alanında bir otorite olan Fédération Aéronautique Internationale (FAI)’nin onayladığı iki rekorun da sahibi oldu. İlk UMD uçuşu dört saniye ile ikinci uçuş da 12,4 saniye ile bu alanda önemli bir rekor olarak kaydedildi. UMD tasarım ekibi, şu günlerde, Sikorsky Ödülü için önemli bir kriter olan üç metre yükseklik ve 60 saniye havada kalma bariyerini yakalayacak çalışmalara başladı.
DS SolidWorks Dünya Eğitim Pazarları Direktörü Marie Planchard, üniversitenin elde ettiği bu başarının son derece değerli olduğunu ifade ederek, “Maryland Üniversitesi proje ekibini tüm içtenliğimizle kutluyoruz. Zira çok incelikli hesaplamalar gerektiren böylesine üstün bir tasarımı insan gücünün ve direncinin sınırlarında kullanarak, üstelik bunu en doğru malzemelerle hayata geçirerek önemli bir projeye imza attılar. SolidWorks’ün gururu olan bu ekibin yeni rekorlara doğru yürüdüğünü görmekten büyük bir gurur ve bu çalışmalarında onlara destek vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
veteknoloji