@mehmetkarahanlı@
Tablete ROM yükleme, genellikle tablet PC’niz bozulduğunda gerçekleştireceğiniz bir uygulamadır. Tablete ROM yüklemek için her şeyin öncesinde bir bilgisayara, bir de SD karta gereksinim duyacağınızı belirtmemiz gerekmektedir. Ve tabi bir de internet bağlantınız bulunmak zorunda…
Tablete ROM nasıl yüklenir? Tablete ROM yükleme işlemi için ilk olarak SD kartı bilgisayarınıza takmalı, ve kullanmakta olduğunuz tablet PC ile uyumlu ROM’u internet üzerinden bularak SD kartınıza yüklemelisiniz. Bunun sonrasında yapmanız gereken işlem, SD kartı bilgisayarınızdan almak, ve tamamen kapalı halde bulunan tabletinize takmaktır. İçerisinde ROM bulunan SD kartı tablete taktıktan sonra tabletinizi çalıştırmanız gerekmektedir.
Android tablete ROM yükleme işleminde sonraki aşamada, bir süre tabletinize hiç dokunmamanız gerekiyor, bu aşamada tablet PC kendi işini kendisi yapacak, öncelikle yüklemekte olduğunuz ROM’un ismi yazacak, sonrasında ise bir beyaz ekranda tablete ROM yükleme işlemi kendiliğinden başlayacaktır. Bu sırada size farklı yönlendirmeler de yapılacak, bu yönlendirmeleri uygulamanız gerekmekte, ve yönlendirmeler içerisinde SD kartı çıkartınız yazısını görene kadar SD karta dokunmamanız gerekmektedir.
Android tablete ROM yükleme işlemi sırasında SD kartı çıkartmanızı belirten yönlendirmeyi gördüğünüzde SD kartı çıkartmalısınız. Sonrasında teblet PC kapanacak, ardından da yeniden açılacaktır. Yeniden açılma işleminin çok uzun süreceğini ise unutmamalı, tablet PC açılana kadar sabırla beklemelisiniz. Bunun sonrasında, sorunsuz bir şekilde tablet PC’nizi dilediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz…
Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi ülkemizde de fazlasıyla kullanılmakta. Ancak bu konuda düzeltilmesi gerekilen bazı yanlışlar olduğunu tespit ederek bu konuya el atmak istedik. Android ROM yükleme nedir? Kaç çeşitlidir. Hepsine yer vereceğiz. Öncelikle ROM’un tanımını yapalım. ROM dediğimiz şey cihazın RAM’i gibi bir bellektir fakat RAM gibi kendini doldurup boşaltamaz ancak özel müdahalelerle içerisine ulaşabilir, içerisindeki dosyaları silebilir ve yeni dosyalar ekleyebiliriz. ROM dediğimiz şey Android işletim sistemli cihazınızın işletim sisteminin bulunduğu yerdir. Buraya erişmek için cihazınızı ROOT etmelisiniz. Ancak buna başka bir yazıda yer vereceğim. ROM ise ikiye ayrılmaktadır. Custom ROM ve Stock ROM. Stock ROM kısa olduğu için hemen bundan bahsetmek istiyorum.
Stock ROM : Üreticinin, cihazınız için özel olarak hazırladığı, garantisini verdiği ve güncellemelerini yaptığı işletim sistemi sürümüdür. Örnek vermek gerekirse, Samsung Galaxy S2 modelini kullandığınızı varsayalım. Samsung firmasının Galaxy S2 cihazı için çıkardığı, hazırladığı ve duyurduğu güncellemelerin, Android sürümlerinin hepsi Stock ROM’a girer. Güvenlidir. Herhangi bir risk taşımaz.
Dünyanın farklı bölgelerine gönderilen cihazlarda farklı Stock ROM’lar bulunabilir. Örneğin bazı yazılım güncellemeleri dünya çapında duyurulmadan önce çeşitli bölgelerde denenir bu sebeple siz o güncellemeyi Türkiye’den alamayabilirsiniz. Ancak güncellemenin dağıtıldığı ülkenin veya bölgenin Stock ROM’unu indirip cihazınıza yüklerseniz o ülkede yayınlanan her şey sizin cihazınıza da ulaşır.
Custom ROM : İşin ucunun kaçtığı yer burası. Custom ROM dediğimiz kavram, geliştiriciler ve amatörler tarafından Stock ROM’lar üzerinde oynanarak dağıtılan işletim sistemi versiyonlarıdır. Her birinde cihazın farklı özellikler kısılarak veya zorlanarak performans elde edildiğine dair iddialar söylenmektedir. Ancak Custom ROM’larında en cazibeli tarafı Android arayüzlerinin (temalarının) farklı olmasıdır. Bir çok üretici Custom ROM’lar tavsiye etmez, hatta garanti kapsamı dışına alır cihazlarını. Bu sebeple biz de tavsiye etmiyoruz.
Yorum