CES 2016 Fuarına Neler Damgasını Vurdu?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    CES 2016 Fuarına Neler Damgasını Vurdu?

    Las Vegas'ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES 2016) etkinliğinde tanıtılan ve önümüzdeki yıllarda hayatımızı şekillendirecek yeniliklere değindik..


    Tüketici Elektroniği Fuarı yani CES bu yıl da Las Vegas'ta teknolojiyi yönlendirecek bol tanıtımlara sahne oldu. Benim fuardan beklentim yüksekti, bu sebeple de fuardan iki hafta önce "Sürücüsüz araçlar Las Vegas'ta şova hazırlanıyor" dedim.
    Sadece CES değil, her yerde teknoloji haberleriyle coştu yeni yılın ilk haftası...
    Peki, Türkiye'de teknolojide üzerlerine toz kondurmayan şirketler, acaba turistik gezi dışında ne yaptılar?
    Bir yazılım şirketinin yöneticisine, geçen gün niye Las Vegas'ta olmadığını sordum. O da, aynı soruyu bana sordu. Haklıydı... Eğer, teknolojiyle ilgili bir işiniz varsa veya yazmanız gerekiyorsa, gelişmeleri eş zamanlı takip etmek gerekiyor. Ben de orada olmalıydım, ancak bitirmem gereken işler mani oldu.
    Önce fuarda olanlar üzerine kısa bilgiler vereyim.
    Benim öngörüm tuttu ve geleneksel markaların yanı sıra yenileri de etkinliği "Sürücüsüz Araçlar Fuarına" çevirdi. Yoksa "Otonom Araçlar" mı demeliyiz?
    Herkesin gözü, Faraday Future'un üstündeydi. Geleceğin oyuncularından biri olacağı iddiasıyla ortaya çıkan şirket, FFZero1 aracıyla, beklentilerimi karşılamayan bir tanıtım yaptı. Eğer yeni model ve elektrikli araçların pillerinde yenilik yapabilirse kalıcı olabilir.
    Tesla, hala sektörü domine eden bir şirket özelliğini önümüzdeki iki yıl daha sürdürecek gibi görünüyor.
    Audi, 2017 model araçlarında Qualcomm Snapdragon 602A işlemciler kullanılacağını açıkladı. Demek ki teknolojiler kaynaşmaya devam edecek. Cep işlemcilerinin bilinen markası Qualcomm, her türlü cihaza girmek için yol arayacak.
    Audi, ayrıca araçlarındaki yolcuların sağlık sorunları yaşamaları halinde, otomatik olarak sağlık yardımı çağırısı yapacağını duyurdu.
    2015'i emisyon skandalı ile geçiren Volkswagen de yeni elektrikli araç konsepti BUDD-e'yi tanıttı. Bakalım dünyanın en büyük motorlu araçlar grubu VW, aleyhindeki rüzgarı çevirmek için hangi atakları yapacak.
    Önümüzdeki dört yılda 13 elektrikli araç üretmeyi hedefleyen Ford, yeni nesil araçlarında akıllı araç yazılımları CarPlay ve Android Auto'nun bulunacak.
    Sürücüsüz otomobiller konusunda en iddialı adımlardan birini NVIDIAortaya koydu. Volvo ile de stratejik partnerlik anlaşması yaptığı açıklandı.
    Buna göre, NVIDIA, CES'te tanıttığı otonom teknoloji, daha güvenlikli otomobiller yaratmak için yol gösterici ilkeleriyle, “Volvo’nun 2020 Vizyonu”na büyük bir katkı sağladı. Bu çalışma, otonom ve yarı otonom sürüşte yarattığı ilerleme ile dünyaya liderlik ettiği gibi, otomotiv sektörü için de yeni bir güvenlik ölçütü getirdi.
    Diğer taraftan Volvo, On Call isimli mobil uygulamasını destekleyen araçları, Microsoft'un Band 2 bilekliği üzerinden sesle kontrol edilebilecek. Volvo daha önce de, sürücüsüz araçlarının sigorta yükümlülüğünü üzerine alacağını açıklamıştı.
    Dünyanın önde gelen markaları sürücüsüz araba yapar da Çinliler boş durur mu? Fuar öncesi Çinli Baidu, BMW ile birlikte sürücüsüz Pekin yakınlarında arabalarını test ettiler.
    Buna ilaveten CES'te BMW Motorrad, motosiklet kullanıcılarının güvenliğini düşünerek yol ve araç hakkındaki bilgilerini gösteren akıllı kask ve lazer destekli far sistemini duyurdu.
    Japon Toyota, internete bağlanabilen LTE özellikli araçlarından bir süredir veri topluyor. Topladığı bu veriyi anlamlandırmak içinse büyük veri merkezi inşa ediyor. Bu tür verileri, her ülkenin karayolu teşkilatı şimdiden toplamaya başlasa geleceğin ulaşım altyapısı için hazırlık olur.
    Bence bu yılın en büyük çıkışını Çinli Ehang yaptı. EHang tarafından geliştiren EHang184 adlı drone 23 dakika havada kalabilirken aynı zamanda yolcu taşıyabiliyor. Sürücüsüz helikopter bu yıl içinde satışa başlayacak. Drone ve insansız araçlar, geleceğin ulaşım stratejisinin esasında yer alacak.
    CES'te gelişmeler haliyle bununla sınırlı değil ama ders alınması gereken ve önemlilerinden bir demet sundum.
    Geçen hafta Microsoft CEO'su Satya Nadella Ankara'daydı. Türkiye, her şeye rağmen iyi bir pazar ve insan kaynağı açısından büyük bir kaynak. Şirketler radarlarını bu topraklarda tutmak zorunda.
    Amerika'da en büyük data kullanan şirketi Netflix'miş. YouTube ikinci sırada yer alıyor. Dizi, film ve final maç yayınlarıyla popülerliğini artıranNetflix, artık bütün dünyaya yayın yapacak hale geldi. Haliyle Türkiye'nin de yeni yayın platformu olacak. Haftanın en popüler teknoloji gelişmelerinden biri de buydu. Haliyle kendini yenilemeyen Digiturk, Dsmart, Tivibu düşünsün, diyelim.
    Bilimin temeli sayılan diğer haber ise maddenin temelinden geldi. Amerikan, Japon ve Rus bilim insanları 4 yeni element buldular.
    Bu yıl, sadece siyasi çalkantılar, komşu ülkeler arasındaki gerginlikler, ekonomideki sarsıntılar değil, teknoloji de çok konuşulacak.
    CES 2016 ile başlayan teknoloji çılgınlığı, bir buçuk ay sonra Barcelona'daki GSM Zirvesi'nde yeni pik yapacak. Eğer seyirci olmaktan öte bu gelişmelerde oyuncu da olabilirsek, sadece yazmakla kalmaz, övünç de duyacağız...
İşlem Yapılıyor