Amerika'da görev yapan bir Türk bilim adamı, insansız hava araçlarını tarihe karıştıracak bir teknoloji geliştirdi.
Michigan Teknoloji Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Durdu Güney, bilim adamlarının laboratuvarlarda kullandıkları elektron mikroskoplarını artık cep telefonu kameralarında bile kullanılabilmesine olanak tanıyan yeni bir teknoloji projesi üzerine çalışmalara başladı. Güney tarafından bulunan ve beş yılda bitirilmesi hedeflenen "Süper Mercek" adlı model sayesinde elektronik malzemelerde çağ atlatacak yenilikler olacak.
Şu anki teknoloji ile ancak elektron mikroskoplarla incelenebilen 100 nanometrenin altındaki (saç telinin binde biri) nesneler bile "Süper Mercek" sayesinde çok güzel görülebilecek. Bu merceklerin uzak alan özellikleri geliştirilebilirse özellikle savunma sanayisinde kullanılan insansız hava uçaklarına bile gerek kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Durdu Güney, yeni mercek sayesinde uydudan alınan görüntülerden takip edilen bölgelerin de çok net ve en ince ayrıntılarına kadar görülebileceğini kaydetti. Çünkü elde edilecek görüntünün çözünürlüğü çok yüksek olacak.
Yeni ürettiği teknoloji hakkında Cihan Haber Ajansı'na bilgi veren Prof. Dr. Durdu Güney süper merceğin, elektronik çip üretimi ve görüntüleme gibi ekonominin bel kemiği olan teknolojilerde devrime yol açacak nitelikte olduğunu iddia etti. Bilim adamlarının görüntüleme ve çip üretim amaçları için çok pahalı ve hantal elektro mikroskop kullanmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Türk bilim adamı, yeni modellediği mercek sayesinde incelenmek istenilen maddelerin çok net bir şekilde en ince ayrıntılarına kadar görüleceğini söyledi.
Süper Mercek projesini 5 yılda bitirmeyi hedefleyen Türk Prof. Dr. Güney "Bu yeni mercek sayesinde, bilgisayar başta olmak üzere bütün elektronik araçlar hem hızlanacak hem de ucuzlayacak. Hatta ileri düzeydeki elektro mikroskoplarda görülebilen bakteri, virüsler ve moleküller bundan sonra cep telefondaki kameralardan bile görüntülenebilecek. Bununla birlikte uydu görüntüleri çok daha kaliteli olacak." şeklinde çalışmasını anlattı.
veteknoloji
Yorum