Şu bir gerçek ki hiçbir işletim sistemi güvenli değil. Peki en güvenlisi hangisi? Bu yazımızda mobil işletim sistemlerinden bahsediyoruz.
Bizi uzun süredir takip ediyorsanız eskiden Android Noktası olduğumuzu biliyorsunuzdur. Dolayısıyla sadece Android ile ilgili haberler paylaşıyorduk. Doğrusunu söylemek gerekirse size Android’i aşılıyorduk. Artık Tekno Bölge olduğumuzdan teknoloji dünyasındaki yenilikler için eşit mesafeli olduğumuzu ve bu yazımızda da işletim sistemlerine karşı tarafsız davranacağımızı söyleyebiliriz. Hadi başlayalım.
Android
Android’in ünü, StageFright güvenlik açığı ile ciddi bir şekilde sarsıldı. International Data Corporation’ın 2015 ağustosunda yayınlamış olduğu rapora göre 2014’ün ikinci çeyreğine (%84.8) kadar pazardaki hakimiyetini artıran Android, 2015’in ikinci çeyreğine kadar geçen süreçte kayıp yaşadı ve pazardaki hakimiyeti %82.8’e geriledi. Son bilgilere baktığımızda ise 2016’nın şubat ayında Android, pazarın %80.7’sine hakim. Android’in bu denli kayıp yaşaması hem StageFright güvenlik açığı hem de Apple’ın Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasındaki savaştan kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Biraz StageFright güvenlik açığından bahsedelim. Siber suçlular bu açık sayesinde cihazınızı sadece ve sadece bir multimedya mesaj (MMS) ile hackleyebilme yeteneğine sahip oldular. Bu açıktan Android cihazların %95’i etkilenmesi ve buna rağmen Google’ın bu açığı kapatma konusunda yavaş davranması güvenilirliğini etkiledi. Tabi bu Google ile kalmadı. Google açığı kapatsa bile cihaz üreticileri bu açığı kapatma konusunda çok daha yavaş davrandılar veya bu açığı hiç kapatmadılar. Bu açıktan korunmanız için yapmanız gereken tek şey ise kullanmış olduğunuz varsayılan mesaj (SMS) uygulamasında MMS’leri otomatik al seçeneğini devre dışı bırakmanız.
Bildiğiniz gibi Android açık kaynak ve farklı programlama dilleri ile uygulama geliştirilmesini sağlıyor. Bu sayede suçlular, kötü amaçlı kodlar yerleştirebiliyor. Kötü amaçlı yazılımlar büyük bir kitleyi hedeflemektedirler. Geçtiğimiz yıl 2.5 milyondan fazla uygulama üzerinde yapılan bir çalışmaya göre bu uygulamaların %97’si Android’i hedefleyen kötü amaçlı yazılımlar olduğu ortaya çıktı.
Android işletim sistemi, bir sorun olduğunda sizi otomatik olarak uyarmaz. Siber suçluların Android cihazınıza girdiklerinde ve hayalet yazılımlar (Ghostware) kullandıklarında ise hiç haberiniz olmaz. Bu tür yazılımlar sisteminize girildiğinden itibaren tüm izlerini gizlemektedirler ve daha sonra izleri bulunamamaktadır.
Şüpheli uygulamaların bilinmesi konusunda, Android kullanıcılarına büyük pay düşmektedir. Siz söylemezseniz biz söylemezsek nasıl bileceğiz?
Yukarıda bahsettiklerimiz kullanıcılar için kulağa hoş gelmiyor. Ancak Google, kendi Nexus (üreticileri farklı) cihazları için aylık güncellemeler sunacağının sözünü verdi. Ne kadar mükemmel değil mi? Ancak son çıkan Nexus (Nexus 5X ve Nexus 6P) modellerinin ülkemizde satışa çıkmadığını belirtelim. Bunun yanı sıra markette zararlılara ve kötü amaçlı yazılımlara karşı çok sayıda güvenlik uygulamaları var. Keşke bu uygulamalara ihtiyacımız olmasaydı.
Android dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olduğundan dikkatleri de üzerine çekiyor. Ayrıca açık kaynaklar kötü amaçlı kişiler için çok popüler.
Yorum