Mustafakemalpaşa İlçesi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Poetrys
    Junior Member
    • 11-09-2005
    • 21

    Mustafakemalpaşa İlçesi

    Bursa iline bağlı bir ilçedir. 60 Bin civarındaki Şehir Nüfusu ve 102.410 İlçe Nüfusuyla Bursa'nın İnegöl ve Gemlik'ten sonra 3.büyük ilçesidir.
    Mustafakemalpaşa Uluabat Gölü kıyısında bulunan Mustafakemalpaşa ilçesi; doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güneybatısında Balıkesir'in Kepsut ve Dursunbey, batısında Balıkesir'in Susurluk, kuzeyinde Karacabey ve Uluabat Gölü, kuzeydoğusunda merkez ilçe ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 25-40 metredir. Bursa şehir merkezine uzaklığı 82 kilometredir. Akdeniz iklimi özelliklerini taşır.100 binden fazla kişinin yaşadığı Mustafakemalpaşa,1 belediye, 6 belde, 104 köyden oluşur.
    Ulaşım
    • Mustafakemalpaşa...Bursa...82 km (toplu taşıma araçlarıyla 1 saat)
    • Mustafakemalpaşa...Balıkesir......80 km (toplu taşıma araçlarıyla 50-60 dakika )
    • Mustafakemalpaşa...İzmir...(toplu taşıma araçlarıyla molalar dahil 4.0 saat)
    • Mustafakemalpaşa...İstanbul...(toplu taşıma araçlarıyla molalar dahil 4.0 saat)
    • Mustafakemalpaşa...Ankara...(toplu taşıma araçlarıyla molalar dahil 6.5 saat)
    • Mustafakemalpaşa...Bandırma...(izmir arabaları ile 55 dakika)

    Tarihi
    Eski adı Kirmasti Kremastre olan ilçede Hitit Uygarlığı, Bitinya Krallığı hüküm sürmüş; Miletopolis adında bir yerleşim kurulmuştur.M.S. 300’de psikoposluk merkezi olan kent, Romalılardan sonra sırayla Bizans, Selçuklu ve Karesioğulları yönetimine geçmiştir.Kirmasti adını Bizans döneminde kasabanın kadın yöneticisi olan Kirmastorya’dan aldığı sanılmaktadır. 1336’da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 2 Temmuz 1920‘de Yunan işgaline uğramış, 14 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmıştır.1909 da; 3 Cami, 5 Mescit, 1 Medrese, 1 Rüştiye,8 İlkokul, 2 Kilise, 2 Hamam, 7 Han, 183 Dükkan, 4 Tabakhane, 2 Boyahane, 3 Dokuma El Tezgahı, 2 Buharlı 1 Atlı 6 değirmeni bulunduğu ilçe; Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kasaba meclisi aldığı bir kararla Atatürk’e atıfta bulunarak Mustafakemalpaşa olarak isimlendirmiştir.
    İklimi
    Bölgenin iklimi Akdeniz-Karadeniz ikliminin geçiş özelliğini gösterir. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışları da son yıllarda yağmur yağışı artmıştır
    Ekonomi
    İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, patates, mısır, şekerpancarı,arpa, üzüm, fasulye yetiştirilir. Merinos koyunu ve sığır yetiştiriciliği yapılır. Uluabat Gölü’nde tatlısı balıkçılığı da yapılmaktadır. Karacalar için koruma ve üretme alanı kurulmuştur. İlçede bor mineralleri, linyit yatakları, madensuyu kaynakları bulunur. Mustafakemalpaşa´da 1 organize sanayi bölgesi, 4 gıda sanayi kuruluşu, 7 un fabrikası, 2 yem fabrikası, 27 süt ve süt mamülleri işletmesi ve 280-Sayılı MKPaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi vardır.
    Tarım
    İlçe Bursa'nın en gelişmiş tarım ilçesidir. Neredeyse her türlü tarım bitkisi yetişir.Özellikle de tahıl ürünleri çok fazla yetiştirilir. Ayrıca organik tarım açısından da gayet gelişmiştir. Sanayi tipi domates üretiminde yüzbinlerce ton ile liderdir.Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler şekerpancarı, Ayçiçeği, buğday, mısır, üzüm, fasülye, zeytin, arpa, soğandır.
    Sanayi
    M.K.Paşa ilçesini sanayisi cok gelişmemiştir. Ancak Paşalar civarında bir organize sanayi bölgesi vardır. Bununla birlikte belli sanayi kuruluşları (fabrikaları)vardır. Bazı fabrikalarıda yurdun her köşesine mal satmaktadır. (TAT - SEK - TAMEK - MERKO - AKFA - EKER - JUSS) gibi büyük firmalar.)
    Turizm
    İlçe sınırları içesinde bulunan Tümbüldek kaplıcaları ve eşsiz kayın ormanları arasındaki Suuçtu şelalesi, antik dönem izleriyle dolu Miletepolis kenti ve Dorak harabeleri, Türkiye'deki sayılı yeraltı mağaralarından olan Ayvaini mağarası görülmeye değerdir.

    Madencilik
    M.K.Paşa ilçesinin Bük, Gündoğdu, Alpagut, Çamlıca köylerinde geniş linyit yatakları vardır.Ayrıca Kestelek köyünde büyük miktarlarda bor madeni çıkarılmaktadır. Buradan çıkarılan bor dünya bor ekonomisinin `'ını karşılamaktadır.
    Hayvan Yetiştiriciliği
    İlçede özellikle merinos koyunculuğu ve sığır yetiştiriciliği yapılır.Yani hem büyük baş hem de küçük baş hayvan yetiştirilir.Ayrıca Kirmasti deresi nedeniylede balıkçılık da çokca yapılmaktadır.





    Son düzenleme Bluesman; 03-03-2012, 16:14.
  • Poetrys
    Junior Member
    • 11-09-2005
    • 21

    #2
    Konu: Mustafakemalpaşa İlçesi



    Kemalpaşa Tatlısı
    Tatlı için üretilen özel bir peynirden imal edilen ve tarifine
    uygun olarak haşlandıktan sonra kışın kaymak, yazın da dondurma ile servisi
    yapılan tatlı, 1950 lerden bu yana ilçemizde üretilmektedir. Bugün bir çok
    firma tarafıdan üretilen tatlı, ilçe hudutlarında taze, diğer illerde ise uzun
    süre dayanması için çifte kavrulmuş olarak satışa sunulmaktadır.
    Tarifi

    Geniş bir tencerede 1 lt suyu
    içine 1 kilo şeker koyarak tabanından kabarcıklar çıkana kadar karıştırırak
    ısıtın. Kabarcıklar çıkmaya başladığı zaman tatlıları (50 adet küçük veya 25
    adet büyük) içine koyarak biraz karıştırın. daha sonra kapağı yarım kapatarak 5
    dakika bekletin. 5 dakida sonra tatlıları altüst edin ve kapağı tekrar yarım
    kapatarak 5 dakika daha kaynamaya bırakın. 5 dakika geçtikten sonra tencereyi
    ateşten alarak geniş ve yayvan bir tencereye şerbetiyle beraber tatlıları dökün
    ve tatlıları düzgün bir şekilde şişmesine müsade olacak şekilde dizin.
    Soğuduktan sonra isteğe göre dondurma veya kaymak ile servis yapın.
    Afiyetolsun.

    Yorum

    • HIAMOVI
      satélite de expertos
      • 22-12-2004
      • 14236

      #3
      Konu: Mustafakemalpaşa İlçesi

      gerçekten çok güzel bir yer.emeğinize sağlık..konaklama nasıl.nerede yenir içilir.

      "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
      Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






      Yorum

      • Poetrys
        Junior Member
        • 11-09-2005
        • 21

        #4
        Konu: Mustafakemalpaşa İlçesi

        Mustafakemalpaşa ilçemizde Hande Otel ve Yıldız otel mevcuttur.Konaklama için gayet temiz, hijyenik ve konforludur.Yemek için dayanılmaz lezzetlerin olduğu Yeniceli Izgara, Mavi Köşe Resteurant ve Çarşı Izgara Salonunu tercih edebilirsiniz.Mükemmel bir kemalpaşa tatlısı yemek istediğinizde Güvenal tatlıyı tercih edebilirsiniz...

        Yorum

        • ozkandonmez
          Administrator

          • 30-12-2002
          • 47232

          #5
          Konu: Mustafakemalpaşa İlçesi

          Bu güzide ilçemizi tanıttığınız için teşekkür ederiz.
          Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız

          Yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çevresinde sunulmaktadır.
          Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
          Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan www.ozmena.net web sitesi ve/veya yöneticileri sorumlu tutulmaz.

          HAYDI IPTV YAPALIM

          TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

          LÜTFEN OKUYUN

          Yorum

          İşlem Yapılıyor