Dünyaca ünlü bilgisayar firması IBM, Square Kilometer Array (Kilometrekare Düzeni – SKA) adı verilen dünyanın en büyük radyo teleskobu için veri yönetimi ve analiz teknolojileri geliştirmeye başladı.
SKA teleskobunun, 2024 yılında kullanılmaya başlaması planlanıyor.
IBM uzmanları teleskop aracılığıyla elde edilecek bilgilerin, günümüzün sıradan bilgisayarlarıyla analiz edilmesinin imkansız olduğu öngörüsü üzerine kolları sıvadı.
Projedeki IBM uzmanlarından Ton Engbersen, “Bu bir bilgisayar sistemini nasıl inşa edebileceğimiz hakkında bir araştırma projesi” dedi.
Hollanda hükümeti, IBM’e ve Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'ne (ASTRON) sistemin tasarlanması için beş yıllığına 32.9 milyon euroluk hibede bulundu.
'BÜYÜK PATLAMA'NIN İPUÇLARINI TOPLAYACAK
Toplamda 20 resmi kurumdan oluşan bir konsorsiyumun kaynak sağladığı SKA dünyadaki en büyük ve en hassas radyo teleskobu olacak. SKA, bilim insanlarına bundan 13 milyar yıl önce gerçekleşen “Büyük Patlama”nın nasıl olduğu konusunda sağlam ipuçları sunacak.
SKA, her biri sürekli veri akışı sağlayan 3 bin küçük antenden oluşacak. Teleskobun toplayacağı bu verilerin toplam 1 eksabyte yani 1 milyar gigabyte olması bekleniyor. Bu da IBM’in tahminlerine göre dünyadaki günlük internet trafiğinin iki katına tekabül ediyor.
Verilerin Avustralya ya da Güney Afrika’ya yerleştirilecek antenlerden alınarak özetlenip dünya genelindeki araştırmacılara gönderilmesi planlanıyor.
Kaynak