Halı Bakım Kılavuzu

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • askikubra
    Junior Member
    • 23-06-2012
    • 23

    Halı Bakım Kılavuzu

    Halılar için düzenli temizlik şarttır. Halılarınızı güçlü ve tercihen fırçalı elektrik süpürgesiyle halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak günlük veya haftada en az iki kere bütün yüzeyi süpürün.
    Halının üzerine ayak kısmı sivri veya dar eşyalar koymayın. Halı üzerindeki eşyalar ne olursa olsun belirli aralıklarlahalının veya eşyaların yerini değiştirin. Aksi taktirde halı havı deforme olacaktır.
    Sıklığı 900.000 uç ve fazlası olan halıların yüzeyini sivri veya keskin uçlu cisimlerle çizmeyiniz. Çünkü düz duran havların arasına zorlanmayla yatan uçlar, halı havının sık olmasından dolayı kendi kendilerine düzelemeyeceklerdir. Buda uzun sürede halı havlarında deformasyona neden olacaktır.
    Hav ipliği cinsi ne olursa olsun halı yüzeyine 70 0C ve üzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirmeyiniz. (SU,ÇAY,ÜTÜ V.B.)
    Halı yıkanmamalı silinerek temizlenmelidir. Silme işleminde sadece kaliteli bir halı şampuanı kullanılmalıdır. Halı şampuanı kullanırken mutlaka kullanım talimatına uygun olarak sadece köpüğü ile temizlik yapılmalı hiçbir şekilde halı şampuan suyuyla temizlenmemelidir. Unutulmamalıdır ki suda halılar için kirletici bir maddedir. Temizlikten sonra halı kısa sürede kurutulmalı asla nemli bırakılmamalıdır. Kurutma işlemi asla kızgın güneş altında yapılmamalıdır.
    Halı , Deterjan , Sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu , tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalıdır. Bu ve benzeri maddeler asla temizlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür maddeler halı dokusuna zarar vererek halının çürümesine neden olabilmektedir. Genel temizlik için halı şampuanı yeterli olacaktır.
    Halının üzerine dökülen sıvı hemen emici bez, kağıt havlu veya vakumlu süpürge ile halıdan emilmeli ve dökülen maddenin cinsine göre leke çıkarma talimatlarımızda ki gibi işlem yapılmalıdır.
    Halı yüzeyinde trafik (kullanım yoğunluğu) farkı olan yerler arasında farklılıklar olası kaçınılmazdır. Özellikle düz ve açık zeminli halılarda bu durum daha da belirginleşecektir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla halınızın yeri belirli aralıklarla değiştirilmedir.
    Halı taşınırken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalıdır. Her zaman rulo halinde taşınmalı veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri nemli veya rutubetli olmamalıdır.
    Kesik elyafla üretilmiş halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak güçlü elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalacaktır.
    Halılarda görülen gölgelenme üretim kaynaklı bir sorun değildir. Halı üzerindeki trafik farklılıkları, nem farklılıkları ve zemindeki düzgünsüzlük farklılıklarından kaynaklanan ve özellikle açık zeminli düz halılarda daha görünür olan sorundur.
    Kesik uçlu halılarda ayak izleri görülebilir. Bu durum halının serildiği yere kullanılan desenin sadeliğine ve hav ipliklerinin parlaklığına bağlı olarak artıp azalabilir. Bu tür izlerden rahatsız olan kullanıcıların daha karışık koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilir.
    Halı havının uzun süre direk güneş ışığı alması durumunda renklerde değişim meydana gelebilir. Direk güneş ışığı alan yerlerde halının yerini sıkı sık değiştirerek veya direk güneş ışığı alınan saatler de pencerede perde kullanarak bu durumun önüne geçilebilir.
    Farklı hav iplik üretim lotlarıyla üretilen halılarda bir miktar farklılık olabilir. Ayrıca daha önce alınıp bir miktar kullanılmış halı ile aynı desenden yeni halı arasında da farklılık mutlaka olacaktır. Eski halı ile eş olarak kullanılmak üzere halı alırken bu durum göz önüne alınmalıdır.
    Yuvarlak, oval ve sekizgen halılar her kenarı overlok dikilmiş olarak satılırlar ve bu halılarda halı dokuma yönünde (normal halıda saçak takılan bölge) olan kenarlar yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla çırpma ve dövme bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet verecektir. Bu tür halılar alınırken ve kullanılırken bu özellik dikkate alınmalıdır.
    Açık zeminli halılar daha kolay kir gösterir ve daha zor temizlenir. Halı seçimi yaparken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olacaktır. Unutmayınız ki hiçbir leke çıkartıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri asla tamamen çıkartmaz.
İşlem Yapılıyor