SKANDAL REKORU

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Bluesman
    Super Moderator

    • 25-03-2004
    • 20410

    SKANDAL REKORU

    050920121634401353287_2.jpg

    Son dönemde yaptığı tüm sınavlarda ‘kopya' iddiaları ile gündeme gelen kamuoyunda tartışma oluşturan hâkimlik ve savcılık sınavını somut delil bulamadığı halde 8 çarpıcı tespite ulaşarak iptal etmeye karar verdi. Sınav eşdeğer bir sınavla tekrarlanacak.

    6 Mayıs 2012'de yapılan hakimlik ve savcılık sınavının ardından çeşitli iddialar ortaya atılınca ÖSYM Başkanlığı sınavın hem istatiksel veriler hem de kişisel bazda incelenmesi için bir inceleme komisyonu oluşturdu. ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre tüm inceleme ve değerlendirmeler sonucunda soruların sınavdan önce bir kısım adaya ulaştırıldığına dair görsel ve/veya işitsel somut bir bulgu elde edilmedi. Ancak şu 8 tespit yapıldı.

    1- Normal şartlar altında zorluk derecesi yüksek sınavlarda başarı barajını geçen aday dağılımının başarı barajı puanının (70 puanın) hemen üstünde yoğunlaşması beklenirken 2012 sınavında bu yoğunlaşma 80 puan ve üzerine de yayıldı, 65 ve altında puan alan grubun yanında 80 ve üzeri alan çok kalabalık bir grup oluştu.

    2- Normal veri olarak kabul gören 65 ve 75 arası beklenen istatistik zayıf kaldı.

    3- 2011'de başarılı olan illerle 2012'de başarılı olan iller arasında bir uyum olmadı.

    4- 2011'de sınava giren adayların bazıları puanlarını, 2012'de sınav daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında arttırdı.

    5- Adaylardan 26'sı 2011 sınavında 70 baraj puanının altında kaldığı halde bu sınavda 85 ve üzeri puanla ilk 50'ye girdi.

    6- 140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın sorulara verdikleri cevaplar üzerinde yapılan analiz neticesinde; ‘kritik belirleyici' olarak tespit edilen sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevaplar üzerinde birleşildiği görüldü.

    7- Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba ilişkilerinin olduğu ve sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirlerine yakın ve yüksek olduğu görüldü.

    8- Derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptığı ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemiş olduğu görüldü.

    ÖSYM, bu tespitlerin sınav sonuçlarını tartışılır hale getirdiğini belirterek somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte sınav sonuçlarında en küçük bir şüpheye yol açmamak açısından 6 Mayıs'taki sınavın eşdeğer bir sınavla tekrarlanmasına karar verdi.

    2 yıl 8 sınav 10 hata!

    1- 2010'da Ünal Yarımağan zamanında KPSS'de 500'ü aşkın aday Eğitim Bilimleri testinde 120'de 120 doğru yaptı.

    2- Açıköğretim Sınavı'nda bir astsubayın üzerinden sınavın soru ve cevapları çıktı. Yarımağan istifa etti.

    3- 2010 Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda 4 sorunun yanlış olduğu ileri sürüldü. Dava Danıştay'a kadar uzarken ÖSYM 1,5 yıl sonra soruların yanlış olduğunu kabul etti.

    4- 29 Mart 2011'de ÖSYM Başkanlığı'na Ali Demir geldi ve YGS'de şifre skandalı patlak verdi. Demir önce reddetti sonra ‘Şifre var kopya yok' dedi. Savcılık takipsizlik verdi.

    5- Bazı adayların puanları yanlış hesaplandı.

    6- Aynı sınavda Diyarbakır'da YGS'ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. Öğrenciler doğrudan ikinci sınav LYS'ye girmeye hak kazanmış sayıldı.

    7- 2011 ALES'te İzmir'deki bir okulda kitapçıktaki sorular eksik çıktı. Manisa'dan yedek kitapçık getirtildi.

    8- 2011 Yurtdışı Yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75'i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı sınav iptal oldu.

    9- 2012 KPSS'de 2. oturum devam ederken sabah sorulan sorular internete düştü. ÖSYM sızdırmayı reddetti, savcılık soruşturuyor.

    10- 2012 LYS puanların yanlış hesaplandığı idda edildi. ÖSYM yine reddetti.

    Radikal
    Son düzenleme Bluesman; 05-09-2012, 19:39.
  • Bluesman
    Super Moderator

    • 25-03-2004
    • 20410

    #2
    Konu: SKANDAL REKORU

    Nostalji yapalım;
    KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) Eğitim Bilimleri Sınavı'nda ortaya çıkan kopya skandalının ardından dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın istifa etmesi üzerine göreve gelen Prof. Dr. Ali Demir'in dönemindeki yanlışlar, skandallar zincirine dönüştü.
    Zincirin son halkası YGS'de özürlüler sınıfında girenlerin puanlarının yanlış hesaplanmasında oldu. Ancak Demir, iddialar karşısında hiç ortaya çıkmadı, açıklama yapmadı. İşte Prof. Demir döneminin sınav hataları:
    YGS'DE ŞİFRELİ KİTAPÇIK
    Zincirin ilk halkası, 27 Mart'ta yapılan yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin katıldığı YGS'de matematik testindeki soruların şifreyle çözüldüğü iddiasıydı. Demir, 1 Nisan'da ortaya çıkan iddiaları önce yalanladı. Hürriyet'in derlediği bilgilere göre, 3 Nisan'da ise basın toplantısı düzenleyerek, sadece basına dağıtılan kopyalarda soruların belli bir algoritma ile çözülebileceğini belirterek, gerçek adaya kitapçıklarında "şifre" olmadığını söyledi. 6 Nisan'da basın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile biraraya gelen Demir, bu kez "Basına verilen kitapçıkta ortaya çıkan çakışma tamamen METEKSAN'da bilgi işlemde çalışan arkadaşımızın işgüzarlığı" dedi. Demir, 13 Nisan'da sınava girenlere gönderdiği mektupta ise "Şıklar kitapçıkta 'sehven' sıralı verildi" diye yazdı. 19 Nisan'da ise soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a sınavın iptali konusunda görüşünü sordu. Yanıt, "Ben karışmam. Soruşturmamıza bakarız" oldu.
    HATALI TEST BASTILAR
    Bu arada aralarında Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nin de bulunduğu 8 cezaevinde YGS'ye katılan 150 adayın kitapçığında, Fen Bilimleri testinin hatalı basıldığı belirlendi. Mağdur olan 150 kişi, dün yeniden sınava girdi. Bu karar, "Eşitlik ilkesine aykırı. Sınavın tamamı iptal edilmeli" tepkilerine neden oldu.
    ALES'E GİREMEDİLER
    24 Nisan'da yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) da hatalı soru kitapçığı basıldı. Yedek kitapçıklar yetmediği için, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 278 aday bu yüzden sınava giremedi. Bu adaylara da 15 Mayıs'ta sınav yapılacak.
    PUANLAMA HATALAR
    28 Nisan sabahı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YGS kitapçıkları üzerinde incelemesini tamamladığını açıkladı. Açıklamadan 5 saat sonra sınav sonuçları, ÖSYM'nin internet sitesinden yayınlandı. Bu sefer de özürlü sınıfında YGS'ye giren adayların puanlarının yanlış hesaplandığı ortaya çıktı. Türkiye'nin dört bir yanından puanı hatalı hesaplanan adaylar, ÖSYM'ye akın etti. Manisa, Bursa, Adana'dan sonra Eskişehir'de de adayların puanlarının yanlış hesaplandığı anlaşıldı.



    Kaynak : ÖSYM BaÅŸkanı Prof. Dr. Ali Demir dönemindeki yanlıÅŸlıklar skandallar zincirine dönüÅŸtü

    Yorum

    • çatý kurdu
      Junior Member
      • 03-01-2010
      • 47

      #3
      Konu: SKANDAL REKORU

      bunlar gelmeden evvel kime hangi soru kitapçığının geleceği belli olmazdı çünkü girecek adaya sadece greceği okul ve salon yazılırdı
      aday isteği yere oturur hangi kitapçığın geleceği şansına olurdu şimdi ise adayın oturacağı sıra bile yazılıyor aday oraya oturduğunda ona gelecek soru kitapçığı belli oluyor merkezden şifreleme sistemi ile cevaplar dersane yardımı ile verilebiliyor o haldeyken bile ellerini yüzlerine bulaştırıyor

      Yorum

      İşlem Yapılıyor