Kripto bir sonraki bir milyar kullanıcıya nasıl ulaşabilir?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ozkandonmez
    Administrator

    • 30-12-2002
    • 47363

    Kripto bir sonraki bir milyar kullanıcıya nasıl ulaşabilir?

    Size blok zincirlerinin, protokollerinin veya uygulamalarının bir sonraki bir milyar kullanıcıyı bünyesine katacağını ve
    sonunda dijital varlıkları günlük harcamalarımızın ana akım ve vazgeçilmez bir parçası haline getireceğini söyleyecekler.

    Ancak yüzeyin altını çizin ve bunun bir sıcak hava yükü olduğunu hemen anlayacaksınız. Neden? Çünkü bu projelerin çoğu, son on yılda yaygın olarak benimsenmesini engelleyen aynı sorunlardan muzdarip: kronik bir kullanılabilirlik eksikliği.

    Tüm kripto kullanıcılarının yaklaşık %0,4'ü, son birkaç yılda Durdurulamaz Alan Adlarını kullanarak alan adlarını talep etti. Bunun nedeni talep eksikliği değil, zayıf kullanıcı deneyimi ve güvenlik eksikliğidir, burada herkes sadece adını bilerek kullanıcının bakiyesine ve işlemlerine önemsiz bir şekilde bakabilir. Görünüşe göre ne Unstoppable Domains, ne friend.tech ne de Mastercard Crypto Credential, temel bir gizlilik eksikliği nedeniyle ana akıma girmedi.

    Ardı ardına yapılan anketler bize günlük tüketicilerin neden kriptoyu denemek konusunda isteksiz olduklarını anlatıyor. Milyonlarca dolarlık bilgisayar korsanları ve kötü aktörlerle ilgili manşetlerle bombardımana tutulduklarında, bu alandaki işletmelerin nakitlerini koruma işine uygun olup olmadıklarını açıkça merak ediyorlar. Geleneksel finans dünyasında tüccarlara ve sevdiklerine yapılan birçok ödeme halk için ücretsiz olsa da, işlem ücretlerini karşılamak için birkaç dolar harcama olasılığı çok rahatsız edicidir. Neden size gerçekten paraya mal olacak yeni teknolojiye geçiş yapasınız ki?

    Bu da bizi, meraklı potansiyel müşterilerin bir kripto web sitesini ziyaret ettiklerinde bombardımana tutuldukları sonsuz jargona getiriyor. zk-SNARK'lardan likidite havuzlarına ve degenlerden DAO'lara kadar çok fazla platform işleri çok karmaşık hale getiriyor. Yeni başlayanların her şeyin anlaşılması imkansız olan ikinci bir dilde yazıldığını hissetmeleri şaşırtıcı değil.

    Tüm bunlar daha sonra kullanılabilirliği besler. Web2 kullanıcıları, işlerin nasıl yürüdüğünü bilmek için kodlama alanında doktora derecesine ihtiyaç duymadan istediklerini birkaç tıklamayla yapmaya alışkındır. Kendilerini teknoloji meraklısı olarak görenler bile genellikle web3 platformlarının kullanımını acı verici derecede karmaşık buluyor, bu da yeni gelenlerin hayal kırıklığı içinde pes etmesi nedeniyle önemli ilk izlenimlerin havaya uçtuğu anlamına geliyor.

    Tüm bunları bir araya getirdiğinizde, kriptonun zorlukları kristal berraklığında ortaya çıkıyor: blok zincirlerinin nasıl tasarlandığına dair karmaşıklıklar, ademi merkeziyetçilik, sansür direnci ve finansal katılım ile sundukları güçlü avantajlardan uzaklaşıyor. Bahsettiğimiz tüm engellerin üstesinden gelmenin önündeki büyük bir engel alfanümerik adreslerdir.


    Sorunu ele alma

    Bitcoin adresleri 34 alfanümerik karakterden oluşur – hem ezberlenmesi imkansız hem de aksiliklere eğilimli rastgele bir grup harf ve sayı. Ne demek istediğimi açıklamak için, 2014 yılında, bir çalışmada 75 kişilik bir grup, uzunlukları sadece altı ila 14 karakter arasında değişen bir dizi alfanümerik dize öğrenmek istedi. Araştırmacılar, bir dizenin uzunluğu arttıkça, katılımcılardan istenmeden yazmaları istendiğinde tespit edilen hataların sayısının da arttığını buldular. En yaygın hatalar arasında harflerin yanlış bir şekilde büyük harfle yazılması, karakterlerin tamamen eksik olması ve yanlış sırada yazılması yer alıyordu.
    Şimdi kendinize şunu sorun: Sadece sekiz alfanümerik karakter yazmaya çalışırken hatalar ortaya çıkabiliyorsa, dize dört kat daha uzun olduğunda ne olacak?
    Tek bir karakterin eksik olması, bir kripto ödemesi yapılırken feci sonuçlara yol açabilir. Her durumda, cüzdan kötü adresi kabul ederse, fonlar sonsuza kadar kaybolur. Bir adresi iki kez kontrol etmek ve hataları araştırmak, deşifre edilebilir bir demet halinde bir araya gelen bir dizi harf ve sayı ile söylenenden daha kolaydır. Bu nedenle, bilgili kripto genellikle kripto adreslerini şifreli bir sohbet yoluyla gönderen tarafa gönderir ve ardından gönderenin adresi yanlış alması durumunda gönderenden küçük bir miktar için bir test işlemi göndermesini ister. Test işlemi gerçekleştiğinde, fonların geri kalanı muhtemelen aynı adrese akabilir. Uygun işlemin en sorunsuz örneğinde, doğru alıcı adresiyle şifrelenmiş bir ileti göndermeniz gerekir. Gönderici bir test gönderir, alıcı onaylar ve ardından gönderen ana tutarı gönderir. Gönderilen kripto para için adresin de doğru olması gerekir. Ethereum adresleri Bitcoin ödemeleri için çalışmaz (yine, bunu yanlış anlarsanız toplam kayıp).

    Tüm bunların cevabı basit ama şaşırtıcı bir şekilde yeterince kullanılmıyor. Kripto kullanıcıları, karmakarışık rakamlar ve karakterler yerine insan tarafından okunabilir bir isme gönderebilmelidir. Bu isim, ismin sahibinin ne kadar parası olduğunu da dünyaya açıklamamalıdır. Kullanıcı, adını PayPal, Zelle, Venmo ID/QR kodu gibi herhangi bir yere gönderebilmeli ve bilgisayar korsanları ne kadar para alındığını tahmin etmeden herhangi bir zincirde herhangi bir kripto fonu alabilmelidir. Kripto, tüketicilerin alışkın olduğu gizliliği uygulayana ve ideal olarak TradFi'nin yaptığı her şeyi daha iyi yapana kadar TradFi ile aynı benimseme düzeyine asla ulaşamayacak. İnsan tarafından okunabilen adresler, web3'ün yeni dijital gayrimenkulü olarak düşünülebilir. Tıpkı mülk sahibi olmanın size bir adres vermesi gibi, bu adlar da NFT'lerin aksine gerçek bir fayda sağlayabilir ve kullanıcıları sorunsuz kripto işlemleri, dijital varlık sahipliği ve SSI için benzersiz bir tanımlayıcı ile güçlendirir.

    Güvenlik cephesinde, kötü niyetli aktörlerin şüphelenmeyen kullanıcıları aldattığı adres zehirlenmesi dolandırıcılıklarını ortaya çıkarmak anında daha kolay hale gelebilir. Burada, siber suçlular genellikle bir kurbanın geçmişte işlem yaptığı adreslerle neredeyse aynı olan alfanümerik cüzdanlar oluşturur ve onları istenmeyen bir hedefe para göndermeleri için kandırır.

    Bu çözümün aynı zamanda adres hesaplamasını çalıştırmak ve almak için herhangi bir Kişisel Olarak Tanımlanabilir Veriye (PID) dayanması gerekmeyecek, bu da onu tamamen merkezi olmayan hale getirecek ve bu nedenle güvenlik risklerini en aza indirecektir.
    İnsan tarafından okunabilen adresler, kullanım kolaylığı üzerinde de büyük bir etkiye sahip olacak ve tüketicilerin dijital varlıkların avantajlarından herhangi bir karışıklık olmadan yararlanmalarını sağlayacaktır. Artan ilgi, giderek daha fazla kullanıcı işlem yapmaya başladıkça bir ağ etkisi yaratacaktır.


    İyi bir başlangıç, peki sırada ne var?


    Kripto endüstrisi bunu kabul etmek istemeyebilir, ancak insan tarafından okunabilir adresler, kitlesel benimsemeyi başarmak için uzun bir yol haritasının yalnızca ilk adımı olacaktır.

    Hesap soyutlama, fonların akıllı sözleşmeler aracılığıyla yönetilmesini sağladıkları için blok zincirlerini basitleştirmede büyük bir atılım olarak lanse edildi. Bu, bir dereceye kadar daha fazla özelleştirme sunabilse ve bazı teknik süreçleri perde arkasına taşıyabilse de, son kullanıcılar için ek maliyetler beklentisiyle birlikte, güvenlik açıklarının uygulanması karmaşık ve eğilimli olmaya devam ediyor.

    Ele alınması gereken tek baş ağrısı bu değil. Şu an itibariyle, hesap soyutlaması yalnızca birçok kripto meraklısı diğer ağların bir takımyıldızını kullandığında Ethereum'da mevcuttur. Blok zincirleri arasındaki parçalanma daha da kötüleşiyor ve çoğu cüzdan belirli ekosistemler için oluşturulduğundan, birbirleriyle iletişim kuramıyorlar. Bu, kullanıcılara serveti hareket ettirmek istiyorlarsa kullanımı daha da zor köprülere güvenmekten başka seçenek bırakmaz.

    Güvenlikle ilgili atılması gereken diğer hayati adımlar arasında, çok taraflı hesaplama ve donanım güvenlik modüllerinin uygulanması yer alıyor - bu, bilgisayar korsanlarının saldırmasını engelleyici bir şekilde zorlaştırırken, gözaltındaki kullanıcı fonları için başka bir koruma katmanı ekleyen hayati güvenlik önlemlerini içerir.

    Gelecek, dijital varlıklar için parlak olabilir ve olmalıdır. Bununla birlikte, blok zincirleri, web3 ve kripto platformlarının mükemmelliğe ulaşması için geliştiricilerin cesur olması, çizim tahtasına geri dönmesi ve kullanıcı deneyimine hiçbir zaman tek bir tokene sahip olmayan yeni başlayanların gözünden bakması gerekir. O zaman ve ancak o zaman, bir sonraki bir milyar kullanıcıyı bünyesine katabilme iddiası ciddiye alınabilir.

    Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız

    Yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çevresinde sunulmaktadır.
    Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
    Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan www.ozmena.net web sitesi ve/veya yöneticileri sorumlu tutulmaz.

    HAYDI IPTV YAPALIM

    TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

    LÜTFEN OKUYUN
İşlem Yapılıyor