GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Bluesman
    Super Moderator

    • 25-03-2004
    • 20410

    GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

    gdolu_pirinclerin_iddianamesi_hazir13676761000_h1022177.jpg

    Mersin Limanı üzerinden GDO'lu pirinç ithal edildiği iddiasıyla 3 firmaya yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, Tat Bakliyat ile ilgili iddianame hazırlandı.

    İddianamede Tat Bakliyat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, kardeşi Nasip Memiş ile şirketin Dış Ticaretten Sorumlu Müdürü Ali Sevin hakkında 'Teselsülen Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet etmek suçundan 5-12 yıl arasında değişen hapis cezası istendi.
    Ayrıca haklarında dava açılan 3 kişi ile aralarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratlarının da bulunduğu toplam 9 kişi hakkında da, adaleti yanılttıkları ve rüşvet iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
    ABD'den ithal edilen ve Mersin Limanı'na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla geçen ay başlatılan soruşturma kapsamında 9 Nisan'da tutuklanan Göze Tarım A.Ş.'nin yöneticileri Bayram Fettanoğlu, kardeşi Fuat Fettanoğlu ve yeğenleri Sezgin Fettanoğlu, Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş ile kardeşi Nasip Memiş ve Şirketi Müdürü Ali Sevin, Tiryaki Bakliyat'ın sahibi Ahmet Tiryaki tutuklandıktan sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine 5 gün sonra tahliye edildi.
    Tat Bakliyat'a yönelik soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen'in hazırladığı 6 sayfalık iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede çok sayıda çelişkili raporun yer aldığı soruşturma kapsamında, son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi tarafından Amerika ve Hollanda'dan gen getirilerek suça konu numuneler üzerinde gen tanımlama sureti ile analiz yapıldığı belirtildi.
    İddianamede, "Analiz sonucu suça konu çeltik numunelerinin genetiği değiştirilmiş pirinç olduğu, temin edilen pirinç genleri ile numuneler karşılaştırıldığında, gen ve DNA dizi benzerliğinin birbiri ile yüzde 100 aynı oldukları anlaşılmıştır" denildi.
    'TEMİZ RAPORA' KARŞILIK 20 BİN DOLAR" İDDİASI
    İddianamede, 24 Kasım 2012'de Mersin Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne yapılan ihbar üzerine 'Tat' markasıyla bakliyat satan Memişoğlu firması yetkililerinin ithal etmek istedikleri çeltiğin GDO analizini STA Kalite Kontrol Gıda Laboratuvarı A.Ş.'de yaptırdıkları, analiz sonucunda çeltiğin GDO'lu olduğu; STA çalışanlarından bir kişinin Memişoğlu Firmasının gümrük işletmelerini yapan İ.E. ile görüştüğü, görüşme sonucunda ilgili personelin temiz numune getirerek 20 bin Dolar karşılığında temiz raporu düzenleneceğinin ihbar edildiği anlatıldı.
    YANILTICI RAPOR DÜZENLENDİ
    İddianamede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü yetkililerinin ellerinde çeltik geni bulunmadığı, gen tanımlama sureti ile analiz yapma imkanları bulunmadığı halde, bu yönde analiz yaptıklarını belirtmeleri, bu raporları göndermemeleri; çeltiğin bulaşmasız GDO içerdiği tespit edilmesine rağmen, aksi yönde yanıltıcı rapor düzenlemeleri nedeniyle yargı görevi yapanları etkilemeye teşebbüs suçu işlediği iddia edildi.
    DÜNYADA YASAKLANDI
    İddianamede, GDO'lu pirinçlerin dünyada da yasaklandığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
    "2006 ile 2007 yılları arasında, 30'dan fazla ülkede ABD'den ithal edilen pirinçlerde, B. firmasına ait ve onaylanmamış 3 adet genetiği değiştirilmiş pirinç türünün izlerinin tespit edildiği, pirincin ise böcek haşaratlarına karşı dayanıklı olduğu anlaşılmıştır. Çin'de devlet desteği ile geliştirilmiş GDO'lu bir pirinç ırkı olduğu, pirinç güve türlerine toksik bir protein ürettiği, farelerle yapılan deneyler bu proteinin alerji benzeri sorunlar oluşturduğunu gösterdiği vurgulanmıştır. Bu nedenle dünyada üretiminin yasaklandığı, 2006'da Avusturya, Fransa, İngiltere ve Almanya'da 10 adet, 2007'de Kıbrıs, Almanya, Yunanistan, İtalya, İsveç'te 10 adet, 2012'de Hollanda'da 1 adet ithal kontamine pirinç vakası tespit edildiğinin var olduğu görülmüştür."
    SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
    Savcı, Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, kardeşi Nasip Memiş ile Dış Ticaretten Sorumlu Müdür Ali Sevin hakkında 'Teselsülen Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet' suçundan 5-12 arasında değişen hapis cezaları istedi.
    Ayrıca Memişoğlu kardeşler ile Müdürleri Ali Sevin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları İ.E., A.K. ile denetim ve laboratuvar yetkilileri ve uzmanları A.Ç., K.K., T.Ç., H.U.Ş. hakkında da 'Yanıltıcı rapor düzenleyerek yargı görevi yapanları etkilemeye teşebbüs ve rüşvet' suçundan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
    GDO'lu pirinç skandalı kapsamında, Gözde Tarım ve Tiryaki Agro şirketleriyle ilgili iddianame hazırlandığı, bu iddianamelerin ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nce incelemesinin devam ettiği belirlendi. Tat Bakliyat yöneticilerinin ise 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.

    Kaynak: DHA
  • Bluesman
    Super Moderator

    • 25-03-2004
    • 20410

    #2
    Konu: GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

    Yıllardır Tat ve Tukaş ürünlerini kullanırım.Ünlü firmaları taklit etmek moda olmuş bu cibiliyetsizlere maalesef;Bence bulgurdan şaşmayın

    İSTANBUL - Tat Konserve AŞ, GDO'lu pirinç ithalatında adı geçen "Tat Bakliyat" adlı kuruluşla bir ilgisi olmadığını bildirdi.
    Tat Konserve AŞ'den yapılan açılamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan GDO'lu pirinç ithalatında adı geçen 'Tat Bakliyat' adlı kuruluşla şirketimizin hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır" denildi.
    Son düzenleme Bluesman; 04-05-2013, 19:52.

    Yorum

    • Bluesman
      Super Moderator

      • 25-03-2004
      • 20410

      #3
      Konu: GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

      İTÜ Rektörlüğü bir skandala daha imza atarak “Pirinçler GDO'lu” raporunu şaibeli bir şekilde geri çekti. Bakan Eker’in açıklamalarının ardından raporun üniversite yönetimi tarafından hızlıca yalanlanması vatandaşların kaygılarını arttırdı.
      Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Mersin limanındaki Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç ithaliyle ilgili “Üniversitenin laboratuvarından kaynaklı yanlış teşhis var” şeklindeki sözlerinden sonra İTÜ Yönetiminden skandal bir açıklama geldi. Raporu hazırlayan uzmanlardan birinin açığa alındığı duyuruldu.
      İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nce (MOBGAM) verilen 'Pirinçler GDO'lu' raporu aynı üniversitenin rektörlüğü tarafından alelacele yalanlandı. İTÜ Rektörlüğü, GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, "süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları" nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi.
      AA’da yer alan habere göre İTÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca, MOBGAM'a, 4 Nisan 2013 tarih ve 2013/11021 sayılı yazıyla "Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet" suçundan yürütülen bir soruşturmaya esas olmak üzere, gönderilen pirinç numunelerinin ayrı ayrı analizleri yapılarak, "numunelerde GDO olup olmadığı" ve "numunelerde GDO bulunması halinde kontaminasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı" ile ilgili sonuçların ivedilikle gönderilmesinin talep edildiği belirtildi.
      “Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle…”
      Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 no'lu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
      “Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için Rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır. Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO'nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır.”
      Bir uzman açığa alındı
      MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçların teknik olarak geçersiz olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Bu hususlara istinaden sorumlu kişi hakkında soruşturma başlatılmış ve soruşturma sonuçlanana kadar görevinden açığa alınmıştır. Konunun yargıya intikal etmiş olması nedeniyle her türlü hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu belirtir, gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederiz” denildi.
      DHA
      Son düzenleme Bluesman; 09-05-2013, 18:25.

      Yorum

      • Bluesman
        Super Moderator

        • 25-03-2004
        • 20410

        #4
        Konu: GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

        İşte Dünya'nın GDO'lu pirinç haritası

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi olmadığını söyledi. Peki gerçekten öyle mi? "Resmiyette" Bakan haklı ama eksik! İşte Dünya'nın GDO'lu pirinç haritası...

        09 Mayıs 2013 Perşembe 15:05



        ANTALYA- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya Genel Sekreterlik hizmet binasının açılış töreninin ardından gazetecilerin GDO'lu pirinç skandalına ilişkin sorularını yanıtladı.

        Eker, 10 Nisan'da, dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi olmadığını söylediğini hatırlatarak, "Biz aslında başlangıçta ne dediysek, hep aynı şeyi söyledik" diye konuştu.

        Sonuçlarda GDO'ya rastlanmasının, çeltik kabuğunda bulaşma veya tozlaşmadan kaynaklanabileceğini daha önce de söylediklerine değinen Eker, "Türkiye'de GDO'lu ürün üretimine asla izin verilmedi, asla verilmiyor. İthalatına izin verilmiyor ve en önemlisi bu konuda denetimler çok sıkı şekilde yapılıyor. Vatandaşımızın endişe etmesine asla gerek yok. Lütfen teyit edilmemiş, sorumlu bakanlık olarak bizim söylediklerimizin dışındaki bu tür haberlere itibar edilmesin” dedi.

        DÜNYADA GDO'LU PİRİNÇ YOK MU?

        Bakan Eker'in iddia ettiği gibi “dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi” yok mu? İddialar üzerine biri Greenpeace diğeri GDO`ya Hayır Platformu tarafından yayınlanan iki rapor başka şeyler söylüyor.

        Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç “Mersin’de GDO'lu pirinç skandalı patlak verdiğinden bu yana ilgili Bakanlar sürekli olarak dünyada GDO'lu pirinç üretimi ve ticareti olmadığına dair açıklamalar yapıyor. Bu söylemler ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor” diyor.

        GDO'LU PİRİNÇ HARİTASI


        Greenpeace, AB’nin resmi denetim raporlarını geriye dönük inceleyerek 2006’dan bu yana yaşanan GDO pirinç vakalarının listesini çıkardı.

        Araştırma sonucunda, Avrupa Birliği’nde 2006 yılından beri 344 adet yasa dışı genetiği değiştirilmiş pirinç vakası yaşandı. Bu rakam AB’de ortalama haftada bir genetiği değiştirilmiş pirinç yakalanması anlamına geliyor. AB’de görülen 344 yasadışı GDO'lu pirinç vakasının 150 tanesinin ABD, 169 tanesinin ise Çin kaynaklı.

        ABD VE ÇİN’DEN GELİYOR


        Greenpeace Sorumlusu Tarık Nejat Dinç şöyle diyor: “Bu durum bize Mersin limanındaki skandal ortaya çıktığında neden ilgili ülke büyükelçiliklerinin konuya hemen müdahil olarak yoğun lobi faaliyetine başladığını ve gerek basına gerekse hükümet yetkililerine yanlış bilgi aktardığını ortaya koyuyor. Anlaşıldığı kadarıyla 2006’da uluslararası boyutta yaşanan ve 750 milyon dolarlık tazminatla sonuçlanan GD pirinç skandalının bir tekrarını yaşamak istemeyenler etkin lobi faaliyetleriyle konuyu örtbas etmeye çalışıyorlar.”

        AB’de 2006-2013 yıllara göre incelendiğinde vaka sayıları şöyle: 2013: 13, 2012: 41, 2011: 31 ve 2010: 49

        ABD’den gelen ürünlerde LL601 ve LL62, Çin’den gelen ürünlerde ise BT63 kodlu GD pirince rastlandı. Genetiği değiştirilmiş pirinçlere hazır gıda, çerez, kraker, hayvan yemi ve evcil hayvan maması gibi çok çeşitli ürünlerde rastlandı.

        KİMLER ÜRETİYOR?

        GDO'ya Hayır Platformu, dünyada ticari olarak tescil edilmiş GDO`lu pirinç üretimi olmadığını belirtiyor. Bakan eker'in eksik bıraktığı noktayı da tamamlıyor: Ancak bu, dünyada GDO`lu pirinç üretilmediği anlamına gelmez.

        Ardından örnekleri de sıralanıyor.

        *Bayer CropScience tarafından geliştirilen yabancı ot ilacına toleranslı GDO`lu iki pirinç çeşidine 1999 yılında, GDO`lu bir pirinç çeşidine de 2006 yılında ABD`de tarımsal amaçlı üretim izni verilmiştir.

        *İran`da Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü`nün geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu pirinç çeşidi için 2004 yılında tarımsal üretim izni alınmış ve İran sadece 2005 ve 2006 yıllarında 20.000 hektarlık arazide ticari amaçlı GDO`lu pirinç üretmiştir.

        *Japonya`da Ulusal Agrobiyoloji Bilimleri Enstitüsü`nün geliştirdiği besin içeriğini zenginleştirmeyi amaçlayan GDO`lu pirinç çeşidine 2007 yılında tarımsal üretim izni verilmiştir.

        *Çin`de Huazhong Tarım Üniversitesi`nin geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu iki pirinç çeşidine 2009 yılında tarımsal üretim izni verilmiştir.

        Platform, “Bu izinler verilmiş olsa da, bu ülkelerin günümüzde ticari amaçlı GDO`lu pirinç ürettiklerine dair resmi bir bilgi yoktur” notunu da düşüyor.

        AVRUPA'DA RAFLARDA BULUNDU

        *2006 yılında Almanya, Fransa ve İngiltere`de market raflarında GDO`lu pirince rastlanmıştır. Aynı dönemde ABD`de pirinç üreticilerinin tarlalarında GDO`lu pirinç bulaşıklıkları tespit edilmiş ve AB, ABD`den aldığı pirinçlerde GDO olmadığına dair belge istemiştir.

        *2006 da Bayer‘in henüz ticari olarak yasallaşmamış sadece deneme üretimleri yaptığı LL601 isimli GDO‘lu pirincin normal pirinçlere karışması nedeniyle pirinç borsalarını allak bullak ettiği skandalın faturası 1,2 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

        AVRUPA'DA

        Belçika: 8 Mart , 15 Mart 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve ülkeye sokulmadı.

        Çek Cumhuriyeti: 6 Haziran 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç eriştesi ülke sınırında yakalandı.

        Fransa: 20 Nisan, 14 mayıs, 27 Haziran 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç erişteleri sınırdan geri çevrildi.

        Almanya: 22 Ağustos, 5 Eylül 2012, Filipin orijinli GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve raflardan toplatıldı.

        Norveç: 10 Mayıs 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi, 30 Ağustos 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç sınırda yakalandı.

        İtalya: 26 Mart, 10 Ekim, 19 Ekim 2012 Çin orijinli GDO‘lu pirinç ve pirinç ürünlerine sınırda el kondu.

        Portekiz: 23 Mart, 16 Mayıs, 8 Kasım 2012 Çin orijinli GDO‘lu pirinç ve pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi.

        Hollanda: 13 Eylül, 2 Ekim, 7 Kasım 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi.
        Alıntı

        Yorum

        • headend
          Junior Member
          • 23-02-2007
          • 183

          #5
          Konu: GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

          İ.T.Ü artık nasıl bir ünüversite oldugunu tüm TÜRKİYE YE göstermiştir ..ne bu üniversitenin dedigine inanılr nede buradan mezun olanlara artık soru işareti koymuştur okul yönetimi ..artık bitmiştir İ.T.Ü

          Yorum

          • headend
            Junior Member
            • 23-02-2007
            • 183

            #6
            Konu: GDO'LU PİRİNÇ SKANDALI

            rektör herhalde koltugundan olacagım diye korktu ..yazık..bir koltuk ugruna halkı kobaya çeviriyor

            Yorum

            İşlem Yapılıyor