Operatörler 4G için ne dedi?

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    Operatörler 4G için ne dedi?

    Bugün öğle saatlerinde Bakan Lütfi Elvan'ın 4G ihalesi açıklamasının ardından operatörlerden peşpeşe "4G'ye hazırız" açıklaması geldi. Peki kim ne yorum yaptı?

    Telekomünikasyon sektöründe deyim yerindeyse rekabet yeniden başlıyor. 4G için uzun zamandır hazırlık yapan sektör, rekabete dördüncü bir operatörün de katılacak olmasına da açıklamalarında değindi. Hangi operatörün ihaleye dair ne gibi yorumlar yaptığını bize ulaşma sırasına göre yayınlıyoruz.
    4G ihalesine bugünden hazırız

    Açıklamaların bize ulaşma sırasına göre en hızlı isim Turkcell oldu. Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz imzasıyla yapılan, "Turkcell ipi göğüslemeye hazır" başlıklı açıklamada, Turkcell'in 4G ihalesine bugünden hazır olduğuna vurgu yapıldı.
    Turkcell'in 4G ihalesinde en üstün kapasiteli lisansa talip olduğu belirtilirken Türkiye'nin mobil iletişimde dünya sıralamasının en üst diliminde yer aldığı, kapsama ve kalite bakımından dünya çapında lider ülkeler arasında olduğuna vurgu yapıldı.
    4G'deki global deneyimimizi Türkiye'ye taşıyacağız

    Açıklama paylaşma sıralamasında ikinci şirket Vodafone oldu. Vodafone'un bugüne kadar 18 ülkede 4G hizmeti vermesinin öne çıkarıldığı açıklamadaVodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt'ün sözlerine yer verildi.
    4G'yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Öğüt, global pazarda 4G'ye tüm operatörlerden önce geçtiklerini söyleyerek, 4G teknolojisi ve uygulamaları konusunda da iddialı olduklarına dikkat çekti.
    Yeni entegre yapımızla 4G'ye hazırız

    Üçüncü ve son açıklama ise Türk Telekom Grubu adına CEO Rami Aslan imzasıyla paylaşıldı. "Türk Telekom Grubu olarak Türkiye'nin 4G'ye geçişine yeni ve müşteri odaklı entegre yapımızla ve 81 ili birbirine bağlayan fiber altyapımızla hazırız." denilen açıklamada, Türkiye'nin 2023 Vizyonu'nda 4G'nin kritik bir rol üstleneceğine dikkat çekildi.
    Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir ise Türk Telekom Grubu'nun 4G üzerine çalışmalara yeni başlamadığının altını çizdi. Grubun, 4G'nin başarısı için gereken tecrübe, vizyon ve kaynağa sahip olduğunu belirten Akdemir, yeni dönemin yol göstericisi ve rehberi olacaklarına işaret etti.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Konu: Operatörler 4G için ne dedi?

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada 4G yerine biraz daha bekleyip 5G teknolojisine yatırım yapmanın daha mantıklı olacağını açıkladı.




    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam Ankara'da düzenlenen Türk Telekom'un 175. kuruluş yıldönümü kutlamasına, Eşi Emine Erdoğan ile beraber katıldı.
    Ülkemizdeki son dönemindeki popüler konulardan biri olan 4G ihalesine değinen Recep Tayyip Erdoğan, 4G'ye sıcak bakmadığını, 4G yerine biraz daha bekleyip yatırımı 5G için yapmanın mantıklı olduğunu söyledi.
    4G yerine 5G'ye yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buraya gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuşuyor. 4G’yle hiç zaman kaybetmeyelim. O zaman 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” diye konuştu.
    Tabii buraya bir ekleme yapmak da gerekiyor. 4G'ye uygun cihazlarla yenilenecek olan altyapı, 5G teknolojisi kullanılacağı dönemde tekrardan yenilenecek. Zaten 4G'ye geç kalan Türkiye, doğrudan 5G'ye geçiş yapabilir.
    Erdoğan'dan rekabeti artırın mesajı

    Turgut Özal’ın Türkiye’deki telekomünikasyon sektörünün gelişimi için önemli bir isim olduğunu belirten Erdoğan, telefonla iletişimin imtiyaz halinden çıkmasının Özal döneminde olduğunu söyledi.
    2023 hedefleri için de Türk Telekom’un önemli bir destekçi olacağını öngördüğünü kaydeden Erdoğan, “Teknoloji geliştirme konusunda Türk Telekom’un çok daha önde olacağına inanıyoruz. Bu ara rekabet halinde olduğu şirketten geri düşme hali var. Rekabeti artırın” dedi.
    Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ne dedi?

    Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri da, gecenin başında yaptığı kısa konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür ederken; Türkiye’ye yatırım yapmayı Hariri ailesi olarak önemsediklerini söyledi. Türk Telekom CEO’su Rami Aslan ise bugüne kadar yaptıkları yatırımları anlatarak, yatırıma ayrılan kaynakla 6 bin 500 okul inşa edilebilir, 16 bin kilometre yol yapılabilir, 3 Boğaziçi Köprüsü inşa edilebilirdi” dedi.
    4G hizmetleri için Türk Telekom’un altyapısının kullanılacağını kaydeden Aslan, “4G hizmetleri için de hazırız. Ülkeye en güçlü en kaliteli 4G’yi getirme sözü veriyoruz. 4G’de ne kadar hazır olduğumuzu konuşuyoruz günlerdir. Buna bir gösterge olarak GSM şirketimiz Avea Türkiye’de hız rekorunu kırdı. Önümüzdeki yıllarda daha da hızlanarak sözümüzü tutacağız. 5G teknolojisi için de şimdiden çalışmaya başladık. Türk Telekom 2023 hedeflerinin en büyük destekçisidir” diye konuştu. Aslan yeni bir kampanyaya da başladıklarını açıklayarak, “Daha önce hiç internet kullanmayanlara, 2 yıl süreyle bedava internet vereceğiz. Amacımız sayısal farklılığı ortadan kaldırmak” dedi.
    Bakalım 4G ihalesinin konuşulduğu günümüzde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu çıkışı, 4G ihalesini etkileyecek mi merak ediyoruz.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Konu: Operatörler 4G için ne dedi?

      Dördüncü nesil şebekelerle ilgili olarak yıllardır ortada duran beklentiler ve3G'ye geç geçişimiz ülke olarak bazı yatırımların ilerlemesini, bazılarının ise geri kalmasına sebep oldu.
      Geç olarak geçtiğimiz 3G teknolojisi, geldiği gibi karasal sabit hat üzerinden internet hizmeti sağlayan firmaları harekete geçirdi ve çok kısa sürede, adil kullanım noktası ve benzeri uydurma sınırlamalarla da olsa ülkemizde yüksek hızlı internet bağlantısının hızı dünya seviyesine ulaştı.
      DSL, kablo ve fiber aracılığıyla bağlanan sabit hatları sağlayan firmalar, kablosuz çalışan 3G'nin ortalama hızını geçmek zorunda hissettiği için yaşanan bu ilerleme 4G ile bizleri bir başka noktaya taşıyacak.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Konu: Operatörler 4G için ne dedi?


        Ülkemizde ihaleye açılacağı tarih nihayet belli olan dördüncü nesil GSM şebekesi gündemimizi meşgul ededursun dünya Mart’ın başındaki MWC etkinliğinde beşinci nesil şebekelerin temelini atmak için planlamalara başladı bile. Ülkemizde dördüncü nesil şebekenin temellerinin atılması konusunda yapılan ilk görüşmeler şimdilik yalnızca gazetelerin sayfalarına operatörler tarafından verilen iyi niyet beyanı içerikli reklamlardan ibaret durumda. Henüz kendi masraflarını çıkartmamış olan üçüncü nesil şebeke altyapısı çalışmaları durmadan, dördüncü nesle geçişe yüksek bir ilgi duyanoperatörlere sahip olduğumuzu bilmek hoş bir duygu.

        Beşinci nesille ilgili açıkçası en önemli öngörülerden bir tanesi, 4G ile başlayan ve her şeyin tamamen veri aktarımı üzerinden kurgulandığı bir ortamın birleştirici ve kavramsal olarak yapısal gelişimi nihayetlendirip bir sonraki büyük sıçrama için hazırlıklarımızı yapmaya başlamamızı sağlayacak olması. Üçüncü nesille birlikte dünya üzerindeki şebekelerin artık büyük çoğunluğu tamamen dijitalleşmesini sağlamış durumda. Bunun yanında her şeyi bir data paketi olarak algılayarak yalnızca veri üzerinden temas kurulan hücresel şebekeler konusunda temeller sağlam olsa da henüz esas paradigma sıçraması yaşanmış değil. Tamamen verinin aktığı, SMS veya konuşma gibi ayrımların olmadığı bir şebeke hayal değil; hatta bir sonraki nesilde, eğer teknolojiye yön verenler yeterince bastırırsa kaçınılmaz bir varış noktası olarak görünüyor.

        Gündelik kullanıma baktığımızda insanların sesli iletişim kurmak için VOIP yazılımlarını kullandığı, mesajlaşma için Facebook Messenger veya Facebook tarafından satın alınan WhatsApp ile resimli mesajlar gönderdiği; teknoloji konusunda bilgi ve fikir birikimiolanların MMS alınca heyecanlandığı bir tablo karşımıza çıkıyor. Beşinci nesilde böyle sürprizler olursa çok şaşıracağız; şimdiden açıkça söyleyelim.

        MWC2015 paralelinde gelişen birkaç olay daha var ki aslında konu burada işin nereye doğru gittiğini çok iyi biçimde gösteriyor. Öncelikle Mark Zuckerberg’in başını çektiği ve interneti dünyanın her yerine yaymakla ilgili çaba gösteren Internet.org’un mücadelesi olarak basına yansıyan bir gelişme var. Mobile World Congress’te, Mark Zuckerberg, derneğin temsilcisi olarak konuştuğu panelde gerekiyorsa gücü yetmeyenlere ücretsiz internet sağlanmalı savı farklı tepkilere neden oldu. Bu çağrıyı destekleyenler internetin temel bir insan hakkı olduğundan bahsederken garip ve şüpheli bulanlar ise Zuckerberg’in aynı zamanda büyümesi duran bir sosyal ağın patronu olduğu gerçeğini akıllarından çıkartamıyorlardı.

        Elbette herkese internet dendiğinde akla gelen en önemli firma, genellikle son kullanıcı tarafında arama motoru olarak görünen ama aslında sadece bir arama motorundan çok daha ötesi olan Google. Amerika Birleşik Devletleri’nde kahve dükkanlarında ücretsiz internet sağlayan Google bunun karşılığında yalnızca akan kullanıcı verisini kimliksiz olarak izlemeyi talep ediyor. MWC öncesinde yaptığı açıklamalarda benzer bir sistemi havadan, ya düşük irtifadaki uydular veya insansız hava araçlarıyla sağlamayı hedeflediğini ve henüz kalkınma potasına girememiş ülkelerde bunu gerçekleştireceğini ima eden Google’ın ise kendisine rakip gördüğü yegane şirketler halihazırda bu tür hizmetleri sağlayan mobil şebeke operatörleri ve internet servis sağlayıcıları.

        Gelişmeleri gazeteci kimliğimizle operatörlere sorduğumuzda ise aldığımız yanıt basit ve düşündürücüydü: Google’ın bekâra boşanmak kolay yaklaşımıyla hareket ettiğini ve kendilerini bağlayan birçok kanun ve mevzuatı nasıl aşarak bu işe girişeceğini merak ettiklerini söyleyen operatörler inceden de herkes kendi işini yapsın imasını da saklamıyor gibi. Elbette belki kanuni yapıların değişmesi ve esnemedi Google gibi şirketlere de ülkelerde altyapı hizmeti veya erişim sağlama yetkisi tanır. Şu an için bu zor görünse de önümüzdeki günlerde neler olacağını birlikte göreceğiz.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor