iOS 8 hakkında her şey

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    iOS 8 hakkında her şey

    Geçtiğimiz sene iOS 6’dan 7’ye geçiş sırasında önemli değişikliklere giden Apple’ın iOS 8’de bunu düşük tutup yeni telefonu iPhone 6’ya odaklanmasını beklerken, çok sayıda iyileştirme ile her anlamda yeniden yazılmış bir işletim sistemi bizi bekliyor.
    Ancak görsel olarak iyileştirmek yerine, bu sefer Apple sistem özellikleri ve uygulamaları geliştirmeyi amaçlamış. Özetleyecek olursak da, yeni güncelleme ile birlikte cihazlardaki uygulamalar birbirleriyle daha iyi iletişim kuracak ve kullanıcı için de daha zengin, daha renkli bir deneyim sunulacak.
    iOS 8’in kullanıcıya sunduğu çok fazla şey var, yavaştan başlayalım.
  • mehmet karalýlar
    Senior Member
    • 02-06-2009
    • 11564

    #2
    Konu: iOS 8 hakkında her şey

    Temel bilgiler
    Bekleyiş yarın itibariyle resmen sona eriyor. 17 Eylül’de telefon, tablet ve iPod’lara gönderilecek güncelleme Türkiye saati ile akşam saatlerinde indirilebilir olacak. Önceki yılları baz alarak konuşursak, ilk saatlerde ve hatta 17 Eylül günü boyunca çok büyük bir yoğunluk olacağını tahmin etmek zor değil. Rahatça indirip kurmak istiyorsanız en az 24 saat beklemenizi öneriyoruz.
    iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPad 2, iPad 3. Nesil, iPad 4. Nesil, iPad Air, iPad Miniler ve iPod Touch 5. Nesil cihazlar iOS 8’i çalıştırabilecek.
    iOS 8’de neler olacağını merak ediyorsanız da listenin çok uzun olduğunu belirtelim. Yeni fotoğraf özellikleri, Mesajlar’da değişiklikler, metin tahmini, iOS klavyesine gelen ilk büyük güncelleme, iCloud ve iTunes iyileştirmeleri, sağlık uygulamalarına ve ev otomasyon sistemlerine destek, gelişmiş bir Spotlight ve çok daha fazlası iOS 8 ile kullanıcıyla buluşacak. Bir de büyük bir adım olarak nitelendirilen Devamlılık mevzusu var tabii. Hepsine değineceğiz.
    Sistem değişiklikleri, dahili uygulamalar ve diğer üreticilerin uygulamaları şeklinde üç ana başlık altında tüm yenilikleri anlatmaya çalıştık. Umuyoruz bir hatamız olmamıştır.
    Sistem değişiklikleri
    Devamlılık, neredeyse hiçbir çaba harcamadan birden fazla Apple cihazınızı birbirine bağlamanızı sağlayacak. Mesela AirDrop ile artık Mac bilgisayarlar ile iOS cihazlara arasında kolaylıkla dosya transferi yapabilecek, iPhone’a gelen telefonları Mac veya iPad’den yanıtlayabilecek, yine bilgisayar ve tabletten SMS gönderebilecek, bir cihazda e-posta yazmaya başlayıp diğerinde devam edebilecek ve daha bir sürü özelliği uygulayabileceksiniz. Apple bu Devamlılık özelliğini, kendi uygulamaları içerisinde tanıtsa da, üçüncü parti uygulamaların da bazı özellikleri için Devamlılık’ı desteklemesi söz konusu olacak.

    iOS 8’in getirdiği en büyük yeniliklerden birisi de iCloud Drive. Hem iOS hem de OS X cihazlarınızda bulunan çeşitli uygulamalara ait belgeleri saklayıp daha sonra erişebileceğiniz bir dosya yönetim sistemi olacak. iOS cihazlardaki iCloud Drive penceresi, OS X’tekine oldukça benziyor. Klasik klasör düzenindeki iCloud Drive dosyalarını simge veya liste şeklinde sıralayabilir, uygulamalara göre gruplandırabilir ve kendi klasörlerinizi oluşturabilirsiniz. Hem OS X hem de Windows(alkışlar) bilgisayarlarda bulunan iCloud klasörüne dosyalarınızı atarak senkronizasyon da sağlayabileceksiniz. Yani bildiğimiz bulut sistemi, iCloud Drive olarak sonunda telefon ve tabletlere geldi.
    QuickType klavyeyi, Apple’ın başından beri sunduğu otomatik düzeltme özelliğinin ciddi şekilde geliştirilmiş yeni bir sürümü olarak özetleyebiliriz. İngilizce yazarken büyük kolaylık sağlaması amaçlanan bu otomatik düzeltme özelliğinin Türkçe klavyelerde bulunmayacağını belirtelim. Yine yeni klavyenin beğenilen özelliklerinden olan metin tahmini de iOS’in Türkçe klavyesinde desteklenmeyecek. QuickType klavye, siz yazdıkça yazdıklarınızı ve konuşma şeklinizi öğrenebilecek ve e-postalar ile mesajlar arasındaki farklı üslubu da ayırt edebilecek durumda olacak. Elbette bu özellikler de Türkçe klavyede desteklenmeyecek. Yine de üzülmeyin, üçüncü parti klavye uygulamaları da iOS 8 ile birlikte App Store’daki yerlerini almaya başlayacak. Android’de oldukça beğenilen klavyeler, Türkçe için de benzeri özellikleri sunabilir.

    OS X Mavericks ile karşımıza çıkan interaktif bildirimler, iOS 8 ile birlikte mobil cihazlara da geliyor. İnteraktif bildirimler ile birlikte herhangi bir uygulamadayken gelen mesajlara, e-posralara yanıt verebilecek, takvim bildirimlerini ve hatırlatmaları düzenleyebileceksiniz. Bu özelliği, Facebook ve WhatsApp gibi uygulamalarda da kullanabilecek, yeni paylaşımları beğenip yorum yapacak, gelen mesajlara uygulamaya geçiş yapmadan cevap verebileceksiniz.
    Spotlight araması da iOS 8 ile birlikte gelişiyor. OS X Yosemite’ın en büyük iyileştirmesi olarak gördüğümüz Spotlight, iOS 8’de de aktif bir şekilde çalışacak. Artık yalnızca cihaz içerisindeki dosyalar ve Safari geçmişine değil, Vikipedi makalelerine, Harita’dan yakındaki mekanlara, iTunes ve App Store’daki uygulama, film ve şarkılara Spotlight üzerinden erişilebilecek. Aynı arama motoru Safari’nin arama çubuğunda da bulunacak, yani aramaları Safari üzerinden de yapabileceksiniz. Spotlight önerileri olarak belirtilen bu özelliği ne yazık ki ülkemizde tam verimle kullanamayacağız.
    Her iOS güncellemesinde olduğu gibi Siri de iOS 8’den nasibini alıyor. Türkçe desteğini halen sunmayan Siri iOS 8’de “Hey Siri” komutuyla uyandırılabilecek. Telefonunuz veya tabletiniz şarja takılıyken, “Hey Siri” diyerek sohbete başlayabileceksiniz. Ancak komutun çalışması için cihazın şarjda olma zorunluluğu bulunuyor. Siri’nin yeni özellikleri arasında Shazam ile ortaklık sonucunda şarkı tanıma da bulunuyor. İngilizce olarak Siri’ye hangi şarkı çalıyor dediğinizde Siei şarkıyı bulup, iTunes’tan indirme linkini de size sunuyor.

    Yorum

    • mehmet karalýlar
      Senior Member
      • 02-06-2009
      • 11564

      #3
      Konu: iOS 8 hakkında her şey

      Apple TV kullanarak sunum yapıyor veya evde arkadaşlarınızla ekranınızı paylaşıyorsanız, iOS 8’deki AirPlay’den büyük fayda sağlayabilirsiniz. Artık aynı Wi-Fi ağına bağlı olma zorunluluğu olmadan, AirPlay videolarını oynatabilecek ve ekranınızı paylaşabileceksiniz. Projeleri, fotoğrafları, videoları ve sunumları ağ ile uğraşmadan paylaşmak büyük rahatlık sağlayacak.
      Apple’ın tanıtım sırasında üzerinde çok durduğu özelliklerden biri de Aile İçi Paylaşım. Aynı evde birden fazla Apple cihazı kullanıyorsanız, 6 kullanıcıya kadar herkes cihazlarını Aile İçi Paylaşım grubuna bağlayabilecek. Tek bir kredi kartının bağlandığı Aile İçi Paylaşım grubunda bulunan üyeler de iTunes ve App Store alışverişlerini evin kartı üzerinden yapacak. Ek olarak bir kullanıcının satın aldığı tüm içerik, diğer kullanıcılar tarafından da indirilebilir olacak. Daha önce Apple ID ve parola paylaşarak sağlanan bu işleme gerek kalmayacak. Aile İçi Paylaşım ile gelen bir diğer özellik de, aile üyelerinin birbirleriyle aile albümleri, takvim bilgileri ve konum bilgilerini paylaşması olacak.
      Son olarak sistem alanında gerçekleşen bir diğer değişiklik de, Home tuşuna iki kez bastığımızda çıkan Açık Uygulamalar bölümünde gerçekleşti. Artık Home tuşuna iki kez bastığımızda, en üst kısımda en son iletişim kurduğunuz ve Favori’ye aldığınız kişileri göreceksiniz. Direkt Açık Uygulamalar bölümünden bir fotoğrafa tıklayarak da kişileri arayabilecek, mesaj gönderebilecek ve FaceTime araması yapabileceksiniz.
      Dahili uygulamalar
      Dahili uygulamalar içerisinde iOS 8 ile birlikte en büyük değişimi yaşayacak olan uygulama, Fotoğraflar oldu. İlk olarak, çektiğiniz ve sakladığınız fotoğraflar artık otomatik olarak iCloud’a yüklenecek ve tam çözünürlüğüyle orada saklanacak. Tüm fotoğraflara diğer iOS cihazlarından ve Web üzerinden erişilebilecek. 2015’in başından itibaren de Mac üzerinden fotoğraf yükleyip, yüklenen fotoğraflara bakılabilecek. Apple depolama fiyatlarını da uygun rakamlara çekerken, 5 GB’lık alan ücretsiz verilecek, 20 GB’lık alan ayda 2 TL, 200 GB’lık plan ayda 8 TL gibi fiyatlara satın alınabilecek. Kısa zaman önce gerçekleşen iCloud hack saldırısının ardından bu fotoğrafların otomatik olarak yüklenecek olması eminiz ki kafaları karıştırmıştır. iOS 8’i kurduktan sonra Ayarlar’dan iCloud kısmına gelerek Fotoğraflar’ın paylaşımını kolaylıkla kapatabilir, elinizdeki fotoğrafların telefonunuzdan çıkmamasını sağlayabilirsiniz.
      Sanıyoruz ki hepimizin iOS cihazlarında ilk dolan kısım Fotoğraflar oluyordur. Onca kalabalığın arasında da istediğimizi bulmamız zor oluyordu. iOS 8 ile birlikte akıllı arama ve favori özelliği Fotoğraflar uygulamasına gelecek. Yakında çekilmiş fotoğraflar, önceki yıl aynı zamanda çekilenler, tüm zamanların favorileri, zaman, mekan ve albüm adına göre arama yapılabilecek.

      Ek olarak Fotoğraflar uygulaması üzerinden görüntüler için daha detaylı ve yeni düzenleme imkanı sağlanacak. iPhoto’da gördüğümüz kesme, otomatik düzeltme, kırmızı gözü kaldırma, ışığı ve kontrastı ayarlama gibi çok sayıda özellik mobil cihazlara gelecek. Tüm düzenlemeler de diğer cihazlarınız ve iCloud’a anında senkronize olacak. Yine daha önce olduğu gibi fotoğraf üzerinde gerçekleştirdiğiniz tüm düzenlemeleri de geri alıp orijinal haline dönebileceksiniz.
      Apple tanıtım sırasında pek bahsetmese de, iOS 8 ile birlikte Kamera uygulaması da uygun miktarda iyileştirme görüyor. Odaklama ve pozlama artık iki ayrı ayar olarak öne çıkarken, geliştiriciler de bu ayarlara tam erişim sağlayabiliyor. Bunun dışında Kamera üzerinden time-lapse(hızlandırılmış) videolar çekilebiliyor. Bu videolar, belirli bir süreçte çekilip sonradan hızlandırılarak zamanda atlama efekti elde etmenizi sağlıyor. Son olarak da arka kamerayla çekeceğiniz selfie fotoğraflar için bir zamanlama özelliği iOS 8 ile Kamera’ya geliyor.
      Mail ve Safari de iOS 8’den nasibini alan iki dahili uygulamamız oldu. Mail ile başlayacak olursak, artık sağa ve sola kaydırdığımızda daha fazla seçenek karşımıza çıkacak. E-postaları okundu veya okunmadı olarak işaretleyebilecek, bayrak ekleyebilecek veya direkt silebileceğiz. iOS 6 ile gelen VIP kişilere ek olarak, iOS 8’deki Mail ile mesaj konularını VIP olarak işaretleyebileceksiniz. Bu sayede e-posta kimden gelirse gelsin o konu hep en üstte olacak. Bunların dışında e-posta yazarken, yazıda düzenleme veya kopyalama gibi işlemleri rahat yapabilmek için fotoğraftan uzaklaşıyormuş gibi bir hareket yaparak yazılar küçültülebilecek. Son olarak da bir e-posta’da belirli bir tarih için toplantı veya yemek rezervasyonundan bahsettiğinizde, karşınıza çıkan bildirimle bu etkinliği direkt Takvim’e ekleyebileceksiniz.
      Safari de özellikle iPad sürümünde ciddi iyileştirmeler gördü. Artık iPhone’daki açık olan tüm sekmeleri gösteren pencere iPad’de de bulunacak. Ayrıca yer imleri, Okuma Listesi ve Paylaşılan Bağlantılar’ı gösteren bir kenar çubuğu da iPad için Safari’de yerini alacak.

      iOS 8’in üzerinde çok çalışılan son dahili uygulaması ise Mesajlar. WhatsApp ve Snapchat gibi mesajlaşma uygulamalarında karşılaştığımız birçok özellik iOS 8 ile Apple’ın Mesajlar uygulamasına geliyor. Uygulamaya dair ilk bahsedeceğimiz yenilik ise dokun ve konuş özelliği. Bu özellik ile mikrofon simgesine basılı tutup kaydettiğiniz sesleri kişilerinize gönderebileceksiniz. Bu sesleri de hoparlörden değil, sanki telefonlar konuşuyormuş gibi dinleyeceksiniz. Snapchat’te olduğu gibi bu mesajlar kaydedilmediği sürece birkaç dakika içerisinde silinecek. Aynı şekilde kısa videolar ve birden fazla fotoğrafı da kolaylıkla kişilerinize gönderebileceksiniz.
      Mesajlar ile birlikte grup mesajlaşması da yeni bir boyut kazanıyor. WhatsApp’taki gruplar gibi artık iMessage için de gruplar oluşturabilecek, bunlara isim verebilecek ve kolaylıkla yeni kullanıcıları ekleyip çıkarabileceksiniz. Ek olarak bildirimleri susturmak için grupların “Rahatsız Etme” modundan da faydalanabilirsiniz. Bunun dışında belirli bir grup için Mesajlar üzerinden konum paylaşımı yapmanız da mümkün. Böylece gruptaki kişilere dilediğiniz süreçte, isterseniz bir saat, isterseniz kesintisiz olarak bulunduğunuz yeri görme izni vermiş oluyorsunuz.
      Mesajlar’ın bir diğer özelliği ise artık paylaşılan medyaları tek bir pencere altında görebilme özelliği. Konuşma içerisindeyken Ayrıntılar kısmına basarak o konuşmada kaydettiğiniz tüm ekleri görebiliyorsunuz.
      iPhone sahibi iPad kullanıcıları da artık telefonlarına gelen SMS’leri tabletlerinden görüp yanıtlayabilecek.

      Yorum

      • mehmet karalýlar
        Senior Member
        • 02-06-2009
        • 11564

        #4
        Konu: iOS 8 hakkında her şey

        Diğer üreticilerin uygulamaları
        iOS 8 ile birlikte geliştiriciler için de önemli yenilikler sunuldu. Artık uygulamalar birbirleriyle ve işletim sistemiyle daha iyi iletişim kuracaklar, daha hızlı ve etkili bir kullanıcı deneyimi sunacaklar.
        Sıradan başlayacak olursak, artık belirli uygulamalar Bildirim Merkezi’nde widget yayınlayabilecekler. Bu widget’lar belirli kuruluşlardan haber başlıkları, hava durumu bilgileri veya son dakika skorları gibi çeşitli alanlarda karşımıza çıkabilecek. Bir uygulama yüklediğimizde, telefon bizden widget kullanımı için izin isteyecek, ek olarak widget’lar içerisinde uygulamayı açan linkler de bulunacak.
        Uzun süredir Apple’ın sağlık ve fitness uygulamalarıyla ilgilendiğini duyuyorduk. iOS 8 ile birlikte sonunda Apple da resmen bu furyaya katıldı ancak beklenenden farklı bir yaklaşım sergiledi. Yeni bir sağlık cihazı gibi tek bir cihaz yerine, Apple iOS 8 ile birlikte cihazlara yüklenecek Health adındaki sağlık uygulamasını duyurdu. Bu yeni uygulama, HealthKit adındaki geliştirici kitinden güç alacak. HealthKit de çeşitli sağlık ve fitness uygulamalarından verileri toplayarak kişisel sağlık bilgisini tek bir sayfada kullanıcıyla paylaşacak. Tıbbi cihazlar ile farklı uygulamalar, verilerini HealthKit ile paylaşabilecek. Böylece kullanıcı da tek bir pencereden genel anlamda sağlığına dair bilgi edinebilecek.
        Yukarıda ev otomasyonundan da bahsetmiştik. HealthKit’in aksine, Apple’ın duyurduğu HomeKit ne bir cihaz, ne de bir uygulama. HomeKit, üçüncü parti akıllı kapı kilitleri, termostatlar, lambalar ve ev gereçleriyle etkileşimi sağlayacak bir API seti. Henüz örneklerine pek rastlamasak da, ileride hepimizin sahip olmasını isteyeceği bir sistemden bahsediyoruz. Mesela akıllı ev konseptinde bir eviniz olduğunu düşünün, gece yatağa girdiğinizde Siri’den kapıları kontrol etmesini, açıksa kilitlemesini, ışıkları kapatmasını ve evin ısısını 3 derece düşürmesini isteyebileceksiniz. Apple ev otomasyonu için Honeywell, Haier, August, Philips, Netatmo, Withings gibi çok sayıda üreticiyle çalışıyor ve iPhone üzerinden evi idare etmeniz için uğraşıyor. Bu markaların iPhone uyumlu cihazları ve sunacakları uygulamalar ile evinizi telefonunuzdan yönetmeniz mümkün olacak.

        Yine yukarıda QuickType’ı anlatırken, üçüncü parti klavye uygulamalarının da App Store’a geleceğini söylemiştik. Artık klavye API’ı tüm geliştiricilere açıldı ve Swype, SwiftKey gibi Android’de büyük başarı yakalamış uygulamalar da duyuruyla birlikte iOS sürümlerinin çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Böylece Apple’ın destek sunmadığı dillere destek sağlanmasına ek olarak, Swype ile gördüğümüz parmak kaydırarak yazı yazma, otomatik düzeltme ve yazı tarzını öğrenerek sonraki kelimeyi tahmin etme gibi özellikler de telefonlara gelebilecek. Şu an için SwiftKey, iOS 8 ile birlikte uygulamasının App Store’daki yerini alacağını duyururken, ilk aşamada Türkçe desteği sunmayacak. Diğer uygulamaları da yakından takip ediyor olacağız.
        iOS 8’in geliştiricilere daha fazla yetki verdiği bir diğer alan da iPhone 5S ile hayatımıza giren Touch ID oldu. iPhone 5S kullanıcıları Touch ID ile yalnızca ekran kilidini açıp App Store alışverişlerine onay verebilirken, artık farklı uygulamalar da Touch ID kullanımı sunabilecek. Parmak izi ile uygulamalara güvenli girişler yapılabilecek ve uygulamaların hiçbir şekilde parmak izi verisine ulaşması mümkün olmayacak.

        Yorum

        • mehmet karalýlar
          Senior Member
          • 02-06-2009
          • 11564

          #5
          Konu: iOS 8 hakkında her şey

          iOS 8’in yeni özellikleri nasıl kullanılır?

          Apple’ın App Store’dan sonraki en büyük yenilik olarak adlandırdığı iOS 8 güncellemesi önceki akşam resmen yayınlandı.

          iOS 8’de pil ömrü nasıl arttırılır?


          iOS 8 ile birlikte Apple sonunda Android kullanıcılarının yıllardır kullandığı bir özellik olan uygulama bazında pil kullanım istatistiklerini işletim sistemine dahil etti. Hali hazırda iOS kullanıcıları hangi uygulamaların pil ömründen çaldığını tahmin ediyor olsa da, iOS 8’e kadar Apple bu bilgiye doğru bir şekilde erişime izin vermiyordu. Bazı üçüncü parti batarya uygulamaları hangi uygulamaların en çok şarjdan götürdüğünü söylese de, ne kadar güvenilir oldukları her daim tartışma konusu olmuştu.
          iOS 8 ile birlikte Ayarlar>Genel>Kullanım>Pil Kullanımı başlığı altından artık spesifik olarak hangi uygulamaların ne kadar güç harcadığını görebiliyoruz.
          Pil Kullanımı menüsünde ise, son tam şarjdan beri elde edilen pil istatistikleri ile pili en fazla kullanan uygulamadan azalarak sıralanmış bir liste görüyoruz. Dilerseniz son 24 saatteki, dilerseniz de 3 günlük pil kullanımını bu ekrandan görebiliyorsunuz. iOS 8’i yeni indirenler için bu 3 günlük istatistik bir anlam ifade etmese de, birkaç haftalık kullanımın ardından hangi uygulamaların çok şarj tükettiğine dair daha net bilgi sahibi olabileceksiniz. Alttaki resimde iOS 8 kurulumundan hemen sonra alınmış bir ekran görüntüsü göreceğinizi ve sadece menüyü göstermek için koyduğumuzu belirtelim.

          Ek olarak yeni menü üzerinden uygulamaların pili nasıl tükettiğine dair de bilgi edinebiliyorsunuz. Mesela uygulama arka planda çalışırken mi daha çok pil tüketiyor, yoksa gerçekten o uygulamayı çok sık mı kullanıyorsunuz, bu menü üzerinden görebileceksiniz. Arka planda çalışıp belirli aralıklarla kendini yenileyen veya konum verisini daimi olarak kullanan uygulamaların, onları açmasanız bile pilden ne kadar fazla götürdüğünü bu ekranda görebilirsiniz.
          Pilinizi tüketen uygulamaları belirledikten sonra ise ne yapacağınıza karar verme kısmı geliyor. Twitter, Facebook, Gmail gibi sıklıkla kullandığınız uygulamaları listede üst sıralarda görürseniz pek fazla yapacak bir şey olmasa da, çok kullanmadığınız ve ender zamanlarda işinize yarayan uygulamalar üst sırada çıkarsa, bu uygulamaları silmek makul bir seçim olabilir. Benzer şekilde kullanmadığınız ancak arka planda çalışan uygulamaların da ne kadar şarj yediğini bu ekranda görebilir, eğer zarar verecek düzeydeyse bu uygulamaların arka planda çalışma iznini kaldırabilirsiniz. Bu işlemi de Ayarlar>Genel>Arka planda uygulama yenileme yolu üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
          Ancak iOS 8’i yükler yüklemez uygulamaları silip yeni bir düzene girmek yerine, bir-iki hafta cihazı aynı şekilde kullanıp bu menüden kullanımı takip etmek faydalı olabilir. Sonrasında hangi uygulamaların gidip gitmeyeceğine daha net bir şekilde karar verebilirsiniz.

          Yorum

          • mehmet karalýlar
            Senior Member
            • 02-06-2009
            • 11564

            #6
            Konu: iOS 8 hakkında her şey

            iOS 8 ile birlikte artık üçüncü parti klavye uygulamaları da destekleniyor. Yani Android’de oldukça başarılı olan Swype ve SwiftKey gibi klavyeler artık iOS ile de kullanılabilecek. Şimdilik Swype ve SwiftKey App Store’daki yerini almış olsa da, bu klavyelerin zamanla artmasını bekliyoruz. Henüz mevcut klavyelerin Türkçe dil desteği sunmadığını ancak Android’i baz alırsak yakın zamanda Türkçe destekleyeceklerini de belirtelim.
            Telefon veya tabletinize indirdiğiniz klavyeyi eklemek için ise birkaç ayar yapmanız gerekiyor.

            Klavyeyi indirdikten sonra Ayarlar’a gidin, Genel>Klavye>Klavyeler>Yeni Klavye Ekle yolunu izleyin. Orada Önerilen Klavyeler başlığı altında mevcut klavyelerinizi göreceksiniz. Hemen altında ise eğer indirdiyseniz Üçüncü parti klavyeler için ayrılmış bir bölüm karşınıza çıkacak. Buradan indirdiğiniz klavyeyi seçerek listenize ekleyebilir, iOS klavyesinde de Dünya simgesine dokunarak bu klavyeyi etkinleştirebilirsiniz.


            Yalnızca sonradan indirdiğiniz klavyeyi kullanmak istiyorsanız, aynı bölümden varsayılan iOS klavyesini kaldırabilirsiniz.
            Üçüncü parti klavyelere onay vermesine rağmen, Apple güvenlik konusunda ketum davranarak, parola girilen her alanda mevcut iOS klavyesini açacağını da belirtiyor.
            Son düzenleme mehmet karalılar; 02-04-2015, 21:53.

            Yorum

            • mehmet karalýlar
              Senior Member
              • 02-06-2009
              • 11564

              #7
              Konu: iOS 8 hakkında her şey

              iOS 8’de kamera özellikleri nasıl kullanılır?

              Kamera uygulamasının güncellenmediği bir iOS güncellemesi zaten kabul edilemezdi. Apple da Kamera uygulamasına küçük iyileştirmeler yapmış durumda.
              Hızlı çekim video
              Instagram’ın kısa zaman önce çıkardığı Hyperlapse ile birlikte hızlı çekim videolara nispeten alışmıştık. Ancak ek bir uygulamaya gerek olmaksızın iOS 8 ile birlikte artık Apple’ın Kamera uygulamasında hızlı çekim video özelliği bulunuyor. Kamera modları arasında geçiş yaparken en solda bulunabilecek olan hızlı çekim ile, zamanda yolculuk yaparmış gibi bir efekt vererek video çekebiliyorsunuz.
              Hızlı çekim video modunu kullanırken, olabildiğince sallantısız, sabit bir yüzeyde telefonunuz tutmaya ve lensin hareket etmemesine özen gösterin. Sonrasında videonuzu çekerek sanat eserinizi oluşturabilirsiniz. Hızlı çekim videoların Fotoğraflar uygulamasında da ayrıca bu videoları ayırt edebilmemiz için küçük resimlerinin sol alt köşesinde bir simge bulunuyor.

              Daha iyi odaklama
              iOS 8 ile birlikte çektiğimiz fotoğraflar daha da güzelleşecek. iOS 8’den önce, kullanıcılar odaklamak istedikleri noktaya dokunarak ayarlama yapabiliyor ve çoğu zaman da iyi sonuçlar alıyordu. Ancak iOS 8 ile birlikte odaklama için ekrana dokunduğunuzda, artık küçük bir güneş simgesi beliriyor. Simge çıktığında parmağınızı aşağı veya yukarı yaparak da ışık seviyesini arttırıp azaltabiliyorsunuz.
              Zamanlayıcı
              iOS 8’den önce grup fotoğrafları veya arka kamera ile selfie çekmek için zamanlayıcı kullanmak isteyen iOS kullanıcıları, mecburi olarak üçüncü parti uygulamalara başvuruyordu. Artık iOS 8’in fotoğraf çekme kısmında ekranın üst tarafında tam ortada bulunan saat simgesine tıklayarak fotoğraf çekimi için 3 veya 10 saniyelik iki seçenekten birini seçebiliyorsunuz. Çekime ne kadar kaldığını göstermek için telefonun flaşı yanıp sönerken, çekimden sonra da 10 adet fotoğrafın en iyisi size sunuluyor.

              Yorum

              • mehmet karalýlar
                Senior Member
                • 02-06-2009
                • 11564

                #8
                Konu: iOS 8 hakkında her şey

                iOS 8’de Sağlık uygulaması nasıl kullanılır?

                iOS 8’i kurduktan sonra karşınıza yepyeni bir uygulama simgesi çıkacak.
                Sağ üst köşesinde kalp bulunan beyaz arka plana sahip bu uygulama, Apple’ın yeni Sağlık uygulaması. iPhone’da bulunan hareket sensörlerini kullanarak fiziksel aktivitenizi ölçen bu uygulamaya vücut ölçülerinizi girebiliyor ve tıbbi kimlik oluşturarak acil numara, kan grubu, hastalıklar, alerjiler gibi bilgileri ekleyebiliyorsunuz. Bunun haricinde uygulama içerisinde yapılabilecek pek fazla şey yok. Tam verimle kullanmak için, üçüncü parti geliştiricilerin uygulamalarını çıkarmasını ve iOS 8 güncellemelerini yayınlamalarını beklememiz gerekiyor.
                Sağlık uygulamasının amacı ise, o üçüncü parti uygulamalardan topladığı verileri tek bir başlık altında size göstermek. Analiz Raporu adı verilen ekrandan genel sağlık durumunuzu görebileceksiniz. Cihazınıza uygulama yükledikçe, Sağlık uygulamasıyla bu verilerin paylaşılmasına da izin vermeniz gerekiyor.
                Analiz Raporu
                Sağlık uygulamasının Analiz Raporu, gösterilmesini istediğiniz bilgilerin tek bir ekranda size sunulduğu alan. Bu alana yeni bir bilgi eklemek için Sağlık Verileri bölümüne gidin, sonrasında karşınıza çıkan veri seçeneklerinden birini seçin, arından bunu Analiz Raporu’nda Göster kısmını açın.
                Bu işlemlerin ardından Analiz Raporu kısmında yeni eklediğiniz veriye ait bilgiler yayınlanmaya başlayacak. Bu başlıkları basılı tutup aşağı yukarı götürerek yerlerini değiştirmeniz de mümkün.

                Kaynaklar
                Kaynaklar bölümü ise, Sağlık uygulaması için bilgilerinizi elde eden farklı uygulamalar ve hizmetleri görüp düzenleyebileceğiniz bir sekme.
                Tıbbi Kimlik
                Uygulamanın son sekmesinde ise, kişisel tıbbi bilgilerinizi girebileceğiniz alan bulunuyor. Bu bölümde, telefonunuzun ekranı kilitliyken, Acil Durum’a basıldığında Tıbbi Kimlik’inizin görünüp görünmeyeceğini seçebiliyor; doğum tarihi, hastalıklar, tıbbi notlar, alerjiler, ilaçlar, acil durumda aranacak kişi, kan grubu, organ bağışı, kilo ve boy bilgilerini girebiliyorsunuz.

                Yorum

                • mehmet karalýlar
                  Senior Member
                  • 02-06-2009
                  • 11564

                  #9
                  Konu: iOS 8 hakkında her şey

                  iOS 8’de Safari’nin yeni özelikleri nasıl kullanılır?

                  Çoğumuz artık günlük web site gezintilerimizi mobil cihazlarımızdan yapıyoruz. iOS’in en önemli uygulamalarından biri olan Safari de her güncellemeyle birlikte biraz daha iyileşiyor. iOS 8 ile birlikte Apple da tarayıcısına önemli birkaç özellik ekledi.
                  Son kapatılan sekmeleri açın
                  Hepimiz zaman zaman yanlışlıkla bir sekmeyi kapatıp minik bir gerginlik yaşarız. Daha önceki iOS sürümlerinde iPad’de bulunan son kapatılan sekmeleri açma özelliği, iOS 8 ile birlikte iPhone’lara da geldi. Daha önce Geçmişâ€™e gidilerek bulunan son sekmelere artık daha rahat bir şekilde ulaşılabiliyor. Safari’nin sağ alt kısmında bulunan sekme tuşuna basıp, yeni sekme ekleme simgesi olan + tuşuna basılı tuttuğunuz zaman son kapattığınız sekmeler karşınıza çıkacaktır.

                  Masaüstü siteyi isteyin
                  iOS çıktıktan bu yana Apple ilk kez mobil Safari uygulamasına, sitelerin masaüstü sürümlerini açma izni verdi. Ancak bu özellik biraz gizli olduğu için fark edilmeyebilir. Bulunduğunuz sitenin mobil içeriği sizin için yeterli gelmiyorsa veya başarısızsa, Safari’de adres çubuğuna basarak yer imleriniz ve favorilerinizin olduğu pencereyi açın. Ardından bu ekranı biraz aşağı kaydırarak, en üstte bulunan iki gizli özelliği görebilirsiniz. Açık olan siteyi dilerseniz bu özelliklerden biriyle favorilere ekleyebilir, dilerseniz de masaüstü siteyi isteyebilirsiniz.
                  Arama motoru olarak DuckDuckGo’yu kullanın
                  Eğer Google, Yahoo, Bing ve Yandex gibi arama motorlarına güvenmiyorsanız, güvenliği ön plana çıkaran DuckDuckGo arama motorunu tercih edebilirsiniz. Ancak bu ayarı yapmak nispeten biraz uğraşmayı gerektiriyor. Arama motoru ayarınızı değiştirmek için Ayarlar üzerinden Safari’ye gidin. Burada en üstte bulunan Arama Motoru menüsüne girin. Karşınıza çıkan seçeneklerden dilediğiniz bir arama motorunu seçebilirsiniz.

                  Yorum

                  • mehmet karalýlar
                    Senior Member
                    • 02-06-2009
                    • 11564

                    #10
                    Konu: iOS 8 hakkında her şey

                    iOS 8’de önerilen uygulamalar nasıl kapatılır?

                    iOS 8 ile birlikte gelen garip özelliklerden biri de uygulama önerileri olmuş. Bu yeni özellik, mevcut konumunuzu kullanarak yakınlardaki bir mekan veya işletmenin App Store’da iOS uygulaması bulunuyorsa belirliyor ve kilit ekranından size uygulamayı öneriyor.
                    Çoğu kullanıcı için pek faydalı olmayacağını düşündüğümüz bu özellik için Apple de kapatma seçeneğini sunmuş. Özelliği kapatmak için Ayarlar üzerinden iTunes ve App Store menüsüne girin. Menünün en alt kısmında Önerilen Uygulamalar başlığını göreceksiniz. Burada Uygulamalarım ve App Store şeklinde iki farklı seçenek bulunuyor. Uygulamalarım seçeneği, indirdiğiniz uygulamalara yaklaştığınızda kilit ekrana düşmesini sağlarken, App Store seçeneği ise yukarıda bahsettiğimiz işlemi gerçekleştiriyor.

                    Örneğin bir banka şubesinin yanından geçerken, kilit ekranınızın sol alt köşesinde o bankaya ait uygulamanın küçük bir simgesini görebileceksiniz. Simgeyi tutup yukarı çektiğinizde ise eğer uygulama yüklüyse açılacak, değilse de App Store’daki sayfasına yönleneceksiniz.

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor