Apple Music adı fazlasıyla basit gibi görünse de, servisin sundukları epey karmaşık gibi görünüyor. İnternet üzerinden müzik yayın servisini 7 gün 24 saat işleyen radyo istasyonlarıyla ve sanatçılar için yeni sosyal medya araçlarıyla birleştiriyor. Üstelik aynı Apple Music uygulamasını iTunes mağazasından satın alınan şarkıları dinlemek için de kullanacaksınız. 30 Haziranda dünya çapında faaliyete geçecek olan yeni Apple Music uygulaması iOS 8.4 ve üstü sürümle çalışan cihazlarda müzik için tek durak olacak.
Apple Music servisinden yararlanmak isteyenlerin bireysel üyelik için ayda 9.99 dolar ödemeleri gerekecek. Ayrıca en fazla altı kişinin yararlanma imkanı bulacağı aile içi üyelik paketi de 14.99 dolarlık aylık ücrete sahip olacak. Türkiye fiyatlarının bundan biraz daha aşağıda olmasını bekleyebiliriz. Bu arada ilk üç ay için Apple Music kullanımı ücretsiz olacak.
Apple Music’in tasarımına bakıldığında Apple’ın DNA’larının fazlasıyla içine işlediği görülüyor. Spotify ve benzeri müzik yayın uygulamalarında dallanmış menüler ve kullanıcı arayüzlerini görüyoruz, ancak Apple Music’in kullanıcı arayüzü varsayılan iOS uygulamasını andırıyor. En altta beş adet sekmenin bulunduğu navigasyon çubuğu, üstte de başlık niteliğinde bir çubuğu bulunuyor. Eğer iOS cihazınızda yüklü gelen Müzik uygulamasına alışıksanız, o hâlde Apple Music’i kullanmak çok zor gelmeyecektir. Ancak bazı farklılıkların bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Örneğin müzik oynatıcısını ekranın altında, küçük görünümde tutabilirsiniz, daha sonra istediğinizde bunu ekranı tamamen kaplayacak şekilde büyütebilirsiniz. Spotify ve benzerlerinde olduğu gibi, bir parça veya albümü beğendiğinizde onu Müziklerim koleksiyonuna daha sonra çalmak için ekleyebilirsiniz. Ayrıca parçayı daha çevrim dışı dinlemek için kaydetme seçeneği de bulunuyor. Apple kaydedilen şarkıların kalitesi ve bit hızı hakkında herhangi bir şey söylemiyor.
Apple Music hangi bölümlere sahip?
Uygulamayı açtığınızda gördüğünüz ilk sekme “Sizin İçin” oluyor. Bu bölümde tavsiye edilen çalma listelerini ve albümleri görebilirsiniz. Seçimler genellikle baloncuklara tıklatarak belirlediğiniz favori türlere veya sanatçılara göre yapılıyor. Apple çalma listelerinin algoritmalara göre belirlenmediğini, bizzat gerçek kişiler tarafından oluşturulduğunu söylüyor. Anlaşılan Apple bu listelerin oluşturulması için belirli kişileri görevlendirmiş.
“Yeni” adını taşıyan diğer sekme tahmin edileceği üzere servisin sevebileceğinizi düşündüğü yeni sanatçıları ve parçaları gösteriyor. Ayrıca Apple’ın kendi editörleri veya Djmag, Pitchfork, Rolling Stone gibi müzik dergileri tarafından oluşturulmuş en son çalma listeleri de burada yer alıyor. Öte yandan koşarken, otomobil kullanırken veya dinlenirken dinlenebilecek çalma listeleri de bu bölümün unsurları arasında bulunuyor.
WWDC açılış konuşmasında dikkat çekilen bir diğer özellik “Radyo” olmuştu. 7 gün 24 saat yayın yapan küresel radyo istasyonu Beats 1 Los Angeles, New York, Londra gibi şehirlerden yapacağı yayınlarla dünya çapındaki kullanıcılara ulaşacak. Beats 1 normal bir radyo istasyonunda olduğu gibi program kuşaklarına sahip olacak, sanatçılarla röportajlar yayınlanacak.
Apple Music uygulamasındaki “Bağlan” sekmesi sanatçıların hayranlarına ulaşmasını sağlayacak. Doğruluğunu kanıtlayan sanatçılar Bağlan bölümündeki kaynaklarını şarkılar, fotoğraflar veya videolarla doldurabilecek. Kullanıcılar da paylaşımları beğenebilecek, yorum bırakabilecek veya bunları Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşabilecek. Bu, biraz sıra dışı ve karmaşık bir sosyal medya yaklaşımı gibi görünüyor, kullanımının nasıl olacağını, etkilerini, sonunun Ping gibi olup olmayacağını zamanla göreceğiz.
Son olarak “Müziğim” sekmesi altında da bütün müzik kütüphaneniz yer alıyor. Hem iTunes’tan satın aldığını parçalar hem de abonelik servisi üzerinden ekledikleriniz burada gösteriliyor. Bu sekme Apple Music deneyimi içindeki en az ilgi çeken bölüm gibi görünüyor, çünkü eski Müzik uygulamasının işleyişi burada korunmaya devam ediyor.
Apple internetten müzik yayını servisi işine girmekte biraz geç kaldı ve kullanıcıların dikkatini çekmek için daha fazla hamle yapmak zorunda. Apple Music’in farklılık yaratacak, Spotify ve benzerlerinden farklı deneyim sunan özellikler barındırdığını görüyoruz. Bunların çoğu biraz sıra dışı ve kafa karıştırıcı görünüyor. Kullanıcıların sevip sevmeyeceğini ilk bakışta söylemek zor. Ancak Apple’ın en büyük avantajı hedef kitlesinin kendi ekosistemi içindeki kullanıcılara hitap edecek olması ve daha elinde şimdiden birçok kullanıcısının kredi kartı verilerini barındırması. Kullanıcılar ödeme kolaylığının olduğu bir servise dahil olma konusunda daha istekli olabilirler.
Apple Music ne zaman çıkıyor?
Apple Music 30 Haziran tarihinde 100 ülkede faaliyete geçecek. Her ne kadar Apple Türkiye’nin Music ile ilgili sayfasında “çok yakında” ibaresi kullanılsa da, servisin aynı gün Türkiye’de de açılacağını tahmin ediyoruz. Apple Music’ten yararlanmak için iOS 8.4 yüklü bir iPhone, iPad veya iPod touch kullanmak gerekecek. Bunun yanı sıra iTunes yazılımı üzerinden Mac ve Windows PC’lerde de Apple Music kullanılabilecek. Sonbaharda da Android uygulaması yayınlanacak, Apple TV’lere de Music deneyimi taşınacak.
Yorum