KİLO FAZLALIÐI, OBEZİTE VE DENGELİ BESLENME
Obezite; kısaca vücutta aşırı yağ birikimi olarak ifade edilebilir. Tüm dünyada kronik bir hastalık olarak kabul edilmekte ve ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde sıklığı gittikçe artmakta ve yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olmaktadır. Kalp-damar hastalıklarının % 30’u, yeni tanı konan tip II diyabet olgularının % 75’inden sorumlu tutulan obezite ayrıca osteoartrit (dejeneratif eklem hastalığı), solunum sistemi hastalıklarına neden olarak yaşam kalitesini bozmaktadır.
Ortalama ağırlığa sahip erişkin erkeklerde vücut yağı % 15-20, kadınlarda ise %25-30 düzeyindedir. Kilo fazlalığının teşhisinde bugün en sık olarak BMI (Body Mass İndex=Beden Kitle İndeksi) kullanılmaktadır. BMI kabaca ağırlığın vücut yüzeyine kg/m2 cinsinden oranı olarak formüle edilebilir. (Ağırlık (kg)/Boy (cm2)) Bugün için erkeklerde 30 kg/m2, kadınlarda 28 kg/m2 BMI değerleri obezite sınırı olarak kabul edilmektedir. Örneğin 175 cm boyunda yetişkin bir erkeğin kilosu 60-75 kg arasında ise BMI (18-25) normal kilolu, 75-90 kg arasında ise BMI (25-30) fazla kilolu, 90 kg ve üzerinde ise BMI (30 ve üzeri) obez olarak değerlendirilmelidir.
Kilo fazlalığı ve obezite tanımında kullanılan ikinci ve pratik bir yöntemde bel çevresi ve bel/kalça oranıdır. Erkeklerde bel çevresi; 102 cm ve bel/kalça oranı 0,95, kadınlarda bel çevresi 89 cm ve bel/kalça oranı 0,80 obezite sınırı olarak kabul edilmektedir.
Son yıllarda ülkemizde de obezite sıklığı artış göstermektedir. Fast food tarzı beslenme alışkanlığı yüzünden genç yaş popülasyonunda bile bel çevresinde artış, bel/kalça oranında bozulma hatta obezite hızla artış göstermektedir. Geleneksel yemek alışkanlıklarımız; Örneğin baklagiller, sebze, meyve ağırlıklı yemekler bırakılmakta, daha kolay ve kısa sürede hazırlanan ancak besin değeri düşük olduğu gibi kalori yükü fazla, lifsiz, katkı maddeleri içeren yiyecekler tüketilmektedir. Günlük enerji ihtiyacımız için; yiyecekler, %50 karbonhidrat, %30 yağ ve %20 proteinlerden alınacak şekilde hazırlanmalıdır. Sebze, meyve, baklagiller her öğünde tüketilmeye çalışılmalı, kola, meşrubat, patates kızartması, hamburger, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.