Kuş GRibi hakkında veteriner gıda hijyenistlerinin açıklaması( herkes okusun lütfen)

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • saatçi
    Member
    • 06-09-2005
    • 603

    Kuş GRibi hakkında veteriner gıda hijyenistlerinin açıklaması( herkes okusun lütfen)

    Sevgili Meslektaşımız,

    Beklenen gerçekleşti ve halk arasında "kuş gribi" olarak tanımlanan tavuk vebası; Avian influenza Manyas bölgesinde görüldü.

    Türkiye için Manyas ve Hatay potansiyel iki bölgedir. Göçmen kuşların göç yolları üzerinde olan önemli merkezlerdir.

    Ekonomik kayıplar çok önemli. Ancak önce insan sağlığı:
    -Hastalık etmeni virüs şu anda insandan insana geçmiyor. Yarın form değiştirebilir, o zaman tüm dünyada ciddi insan ölümleri görülebilir. Bugün için insan sağlığı açısından genel tehlike çok az.
    -Sadece kanatlı hayvan kümeslerinde çalışanların virüs ile yoğun olarak kontaminasyonu sonucunda hastalanma ve ölüm görülüyor. Birkaç tavuğu olan kişilerin hastalanması yok denecek kadar azdır. Onların da başka hastalıklar nedeni ile direnç kaybı olan kişiler olduğu tahmin ediliyor.
    -Paniğe gerek yoktur. Hastalık halen basit bir zoonozdur. İnsan sağlığı açısından bugün ciddiye alınacak bir tehlike değildir. T. C. Sağlık Bakanlığı hastalığın kuluçka döneminin geçtiğini bildirdi. Kuşkusuz, sadece bu salgın için tehlike geçti ama yeni salgınlara karşı duyarlı olunması gerek.
    -Kanatlı hayvan (piliç, hindi) eti, yumurtası tüketiminde herhangi bir çekinceye gerek yoktur. Standart pişirilmiş et ve yumurtada virüs tümüyle imha olur. Standardın altında pişirilmişlerde Salmonella, Campylobacter enfeksiyonları daha büyük tehlikedir.
    -Hastalık çok olası şekilde göçmen kuşlarla bulaşmıştır. En büyük tehlikelerden birisi elde silah ile havadaki göçmen kuşları avlamaktır. Dikkat edilirse bölgedeki hayvanlar kesilerek değil, karbon dioksit ile itlaf edilmiştir.
    -Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki kanatlı hayvanlara söz konusu enfeksiyondan korunmak için tam anlamı ile "sokağa çıkma yasağı" uygulanmaktadır. Bu şekilde hastalığın bulaşması önlenir. Bir diğer deyişle; standart kanatlı hayvan kümeslerinde standart önlemlerin uygulanması ile bulaşma riski yoktur.
    -Her koşulda savunduğumuz; kaliteye önem veren işletmelerin ürünlerinin tüketimidir. Gıda açısından değerlendirildiğinde semt pazarındaki açık peynir değil, markalı peynir; semt pazarındaki markasız sucuk değil, markalı sucuk ve semt pazarındaki markasızlar değil, markalı piliç ve yumurta. Markadan kastımız ise büyük markalar.
    -Küçük ve orta işletmelerde de markası yaygın olarak bilinmeyen ama çok kaliteli ürün yapan gıda işletmeleri var. Bunlardan kaliteye yatırım yapanlar, yarın kapasite önemsiz olmak kaydı ile büyük marka olacaklardır. Bu gibi işletmeler desteklenmelidir. Büyüklük kapasite ile değil, kalite ile ilişkilidir.


    Son olarak, kanatlı hayvan ürünleri olan et ve yumurtanın standart tüketiminde hiçbir tehlike olmadığını yineliyoruz. Virüsler konakçıya özgüldür ve hayvan kesimi ile konakçı ilişkisi bittiği için doğal olarak zamanla yok olurlar. Aynı durum yumurta için de geçerlidir. Tehlike sadece kanatlı hayvan kümeslerinde çalışanlar için vardır, standart tüketici için yoktur. Bir süre için açık semt pazarında kanatlı hayvan ürünlerinden uzak durmakta yarar vardır. Aslında bu uyarı "semt pazarlarında tüm hayvansal ürünlerden her zaman uzak durmak" şeklindedir ama bugün kanatlı hayvan ürünlerinde çok daha önemlidir.

    Bu durumu ekonomik çıkar olarak değerlendirmeye çalışan çok kişi olacaktır. Uyanık olmak gerek.

    Sevgiyle, bilgiyle
İşlem Yapılıyor