vestel 5500 divx player daki "progressive scan" ozelligini kullanabilmem icin televizyonda hangi fonksiyonun bulunmasi gerekir. bundan en iyi sekilde sonuc alabilmem icin hangi marka LCD televizyon onerirsiniz? Bir de bu divx player da DVI cikis var midir...?
progressive scan
Kapat
X
-
Etiketler: Tanımsız
-
Konu: progressive scan
DVD-SES-VİDEO Hakkında HERŞEY !!!
1.40 Progressive DVD Player nedir?
Progressive DVD player, 31,5 kHz ve üzerindeki progressive-scan görüntüsüyle bağlantı sağlamak için, interlaced (480i) DVD görüntüsünü, progressive (480p) formatına çevirmeye yarayan bir alettir. Progressive playerlar, tüm standard DVD türlerinde çalışır. Böylece, detaylı film resimlerinde algıladığımız dikey çözünürlük kayda değer bir şekilde artar. Bilgisayarlar progressive-scan ekranlar kullandığı için, kalite biraz oynasa da DVD PC'ler, default olarak progressive-scan oynatıcılardır.
DVD video, progressive mi yoksa, interlace mi sorusu ciddi bir karışıklıktır. Bunu anlamanın bir yolu: Progressive-kaynaklı video (film görüntüsünde olduğu gibi) genellikle DVD üzerinde progressive player tarafından yeniden eski haline getirilebilir interlaced alan çiftleri olarak kodlanmıştır.
Video- Progressive Video (en en iyisi):"Çok az" sayıda playerda progressive-scan YUV (Y'Pb'Pr') veya RGB (Avrupa modellerinde) komponent video çıkışı bulunur. Orta kalitedeki kabloları playerın üç video çıkışından progressive-scan TV'nizin ya da progressive-scan line (satır,çizgi) çoklayıcısının girişlerine bağlayın. Toshibanın progressive-scan modelinin ismi ColorStream PRO. Progressive video çoğu filmin orjinal hali olan progressive durumunu korur ve sinemadaki filme benzer, daha yüksek dikey çözünürlük, daha yumuşak hareket ile titreşme olmayan bir görüntü sunar. DVD-ROM'a sahip bilgisayarlar da monitörde izlediğiniz video da progressive videodur.Eğer projektörünüz sadece RGB veya YPbPr girişlerine sahipse Audio Authority 9A60'dakine benzer bir dönüştürücüye ihtiyaç duyabilirsiniz.
3.4 Video formatının ayrıntıları:
DVD-Video DVD-ROM'un bir uygulamasıdır.DVD video aynı zamanda mpeg-2'nin de bir uygulamasıdır. DVD video bu iki standartın özelliklerine uygun olarak üretilmiş bir platformdur. DVD-ROM istenen her türlü sayısal bilgiyi saklayabilir ama DVD-Video belirli veri tipleriyle limitlidir.
Bir diskte bir track'lik (stream) sabit bit oranında (CBR) veya değişken bit oranında (VBR) MPEG-2 dijital video bulunur. 525/60 (NTSC, 29.97 interlaced kare/sn) ve 625/50 (PAL, 25 interlaced kare/sn) video görüntü sistemleri desteklenmektedir. Standart olarak filmden 24 fps progressive, PAL videodan 25 fps interlaced ve NTSC videodan 29.97 fps interlaced kare oranında saklanır. MPEG-2 progressive sekanslar yoktur ama interlaced sekanslar progressive kareler ve progressive makro blokları içerebilir. Eğe kaynak 24 fps (kare/saniye) ise encoder video stream'e MPEG-2 repeat_first_field (ilk alanı tekrarla) işaretleri koyar. Böylece decoder'ın 60 Hz sistemler için 2-3 pulldown, 50 Hz sistemler için ise 2-2 pulldown (%4 hızlandırma sağlayacak şekilde) yapmasını sağlar. Bir başka deyişle player kodlama (encoding) oranını bilmez , sadece encoder'ın komutlarını değerlendirerek 25 fps mi yoksa 29.97 fps bir görüntü mü oluşturacağını anlar.
İlginçtir, kaynak görüntü interlaced olsa bile genellikle, sadece hareket içeren görüntüler için kullanılan progressive olarak kodlanmış makrobloklara çevrilir. TV yerine bilgisayarda izlemek istendiğinde, bilgisayar çoğu zaman repeat_first_field işaretlerini görmezden gelir ve video'yu 72 Hz (3x24) tazeleme frekansında iyi görünen orjinal tam çözünürlüklü progressive karelere dönüştürür. Bu işleme (weave) denir. Bilgisayarlar interlaced görüntünün kalitesini, alanlar arasındaki satır sayısını iki katına çıkararak ve onları normal oranının iki katında progressive kareler olarak göstererek artırır. Bu işleme ise (bobbing) denir. Çoğu sinema filmi progressive olarak kaydedilir, çoğu video kaynağı ise interlaced olarak kodlanır. Bunlar aynı disk üzerinde birleştirilebilir. Bir interlaced logodan sonra gelen progressive bir film gibi örneğin.
Resim çözünürlükleri maximum 720x480 (NTSC için 525/60) veya 720x576'dır (PAL/SECAM için 625/50). **
Farklı playerlar videonun sayısaldan analoğa çevriminde farklı sayıda bit kullanırlar. En playerlar 10 bit kullanır. Bunun MPEG çözüm işlemiyle bir alakası yoktur çünkü her orjinal sinyal, örnekleme başına 8 bit ile sınırlıdır. Playerdaki fazla bitler sayısaldan analoğa çevrim sırasında daha fazla boşluk ve daha fazla sinyal seviyeleri sunarak daha kaliteli bir görüntü oluşmasına yardım ederler.
Videodaki maksimum bit oranı 9.8 Mbps'dir. Ortalama bit rate 3.5'dur fakat çoğunlukla uzunluğa ve sese göre değişir. Bu 124 Mbps'lik sıkıştırılmamış kaynağa uygulanan 36:1 oranında bir sıkıştırmadır.(100 Mbps'lik kaynakta 28:1)**
3.8 Progressive ve interlaced video arasındaki fark nedir?
Videoyu göstermenin iki temel yolu vardır.Interlaced ve progressive scan(tarama). Progressive tarama bilgisayar ve dijital televizyonlarda kullanılmakta olup tüm yatay çizgiler tek frame'de gösterilmektedir. Interlaced tarama ise NTSC, PAL ve SECAM gibi tüm standart televizyon formatlarında kullanılmakta olup bir anda yatay çizgilerin yarısı gösterilmektedir (Önce sadece tek numaralı satırlardan oluşan kısım ve bunu takiben sadece çift numaralı satırlardan oluşan kısım). Interlacing işlemi gözlerimizin görüntü sürekliliği özelliği (büyük bir ihtimalle fiziksel değil de sadece psikolojik olan bir özellik) ile TV tüplerinin bu iki farklı kısmı (tek ve çift satırlar) aslında tek bir görüntüymüş gibi göstermek için bulanıklaştıran fosfor sürekliliğine güvenir. Interlacing işleminin avantajı yüksek tazeleme frekanslarının (50/60 Hz) verinin sadece yarısının kullanımı ile sağlanabilmesidir. Dezavantajı ise titremelerin ve görüntü bozukluklarının önlenmesi için yatay çözünürlüğün azaltılmasıdır.
Görüntünün nasıl kaydedildiğini anlatmak anlamayı kolaylaştırabilir. Bir film kamerası saniyede 24 kare çeker. Bir video kamera ise saniyenin 1/60'ı aralıklarla sırası ile tek ve çift satırları kaydeder. (Projeksiyon ile izlenen filmlerde tüm kare bir anda gösterilirken, bilgisayar monitörü gibi progressive scan görüntü sistemlerinde ekrana yukarıdan aşağı bir takım satırları gösterir.Sonuçta aynı görüntü elde edilir.)
DVD temelde tüm dünyadaki TV'lerin %99.9'unu oluşturan interlaced ekranlar için tasarlanmıştır. Öte yandan DVD videoların içerikleri olan filmler progressive scan bir ortamdan gelmektedir. Filmin interlaced modda gözükmesi için videonun her karesi her biri 240 satır içeren iki kısıma ayrılır ve ikisi MPEG2 formatında ayrı şekilde kaydedilir. TV'lerde karşılaşılan bir diğer sorun ise filmlerin saniyede 24 kare göstermesine rağmen NTSC TV'lerin saniyede 30 kare (tek ve çift olmak üzere 60 farklı kısım) ve PAL/SECAM TV'lerin saniyede 25 kare (50 kısım) göstermesidir. PAL/SECAM Tv'lerde buna en basit çözüm videonun saniyede 25 kare gösterecek şekilde %4 oranında hızlandırılmasıdır (buna uygun olarak ses de ayarlanır). NTSC TV'lerde ise çözüm olarak 24 kare görüntü ise, sırası ile filmin ilk karesi ilk iki kısımı ve takip eden kare üç video kısmını oluşturacak şekilde 60 kısıma yayılır. Bu işleme "2-3 pulldown" denir. Aşağıdaki şema bu işlemi gösterir. A-D film karelerini temsil ederken A1,A2,B1 vb.. karenin video kısımları için ikiye ayrılmış halini gösterir. En son 1-5 arasındaki rakamlar ise son video karelerini temsil eder:
MPEG2 çevirim sırasında tekrarlanan kısımlar (B1 ve D2) iki defa kaydedilmez. Bunun yerine gereken kısımı tekrarlaması için bir işaret eklenir.
Gördüğünüz gibi iki sorun vardır. İlki sonucunda titremeye yol açabilen bazı karelerin diğerlerine göre daha uzun süreli gösterilmesidir. İkincisi ise videoyu 3. ve 4. karelerde (ve katlarında) dondurmanız halinde temelde iki farklı resim olması nedeni ile görüntüde harekete ve bulanıklığa neden olan karışıklık gözükür. Çoğu player ikini sorunu bu karelerlde dondurmanızı engelleyerek çözer. Ama bazı playerlar bu titreşimli karelerde de dondurmanıza izin verebilir. (Bu, DVD player menülerinde olan frame/field still özelliğine karşılık gelir).
Yorum