KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serkanbv
    Junior Member
    • 16-11-2004
    • 158

    #16
    Konu: KUŞ GRİBİNE DİKKAT !!!!!!!

    1. Giriş

    Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, influenza A grubu virüslerin neden olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek morbidite ve mortalite hızı ile seyreden akut kontagiyöz bir hastalıktır. Hastalık çok büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
    İnfluenza virüsünün A, B, C olmak üzere antijenik tipleri mevcut olup, B ve C antijenik tipinin sadece insanlarda hastalık oluşturduğu, A tipinin ise kanatlılarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle karakterize avian influenza (Tavuk vebası) hastalığına sebep olduğu bilinmektedir.
    Avian influenza, Ortomyxoviridae ailesinden influenza grubuna ait RNA genetik materyali bulunan influenza A virüsüdür. Patojenitelerine göre değişmekle birlikte, kanatlı hayvan türlerinden izole edilen bir çok serotip bulunmaktadır; bilinen 15 farklı Hemaglutinin (HA) ve 9 farklı Neurominidase (NA) tipinin varlığı söz konusudur. Bilinen bütün yüksek patojeniteli epidemilerin İnfluenza A virüsünün H5 ve H7 tiplerinden kaynaklandığı bildirilmektedir.

    2. Bulaşma ve Epidemiyolojik Bilgiler

    Virüsün hava yolu ile taşınması bir kaç kilometre ile sınırlıdır. Ayrıca hastalık böcekler, kan emici sinekler ve kemiriciler vasıtasıyla enfekte hayvanlardan duyarlı olan hayvanlara mekanik olarak bulaştırabilmektedir. Kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında değişebilmektedir.
    Avian influenza 100 yıl önce ilk olarak İtalya’da tanımlanan ve dünyanın değişik yerlerinde de zaman zaman epidemiler şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın doğal saklayıcısının göçmen su kuşları -özellikle yaban ördekleri- olduğu belirtilmektedir. Virüsün saklayıcıları enfeksiyona dirençlidir; ancak, diğer kuşlar duyarlıdır. Evcil kanatlı hayvanlardan tavuklar ve hindiler hastalığa oldukça duyarlı olup, bu hayvanlarda hızlı fatalite ile seyreden epidemiler şeklinde otaya çıkmaktadır.
    Hastalığın horizantal bulaşması (yatay bulaşma, hayvandan hayvana bulaşma) çok rastlanan bulaşma şeklidir. Vertikal bulaşma (dikey bulaşma, tavuktan yumurta yoluyla civcive geçiş) ile ilgili kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
    Enfekte hayvanlardan elde edilen yumurtaların kabuklarında etkenin varlığı belirlenmiştir.
    Hastalık kanatlılarda hafif bir hastalık tablosu şeklinde veya yüksek bulaşıcılık ve hızlı fatalite gösteren ciddî epidemiler halinde karşımıza çıkmaktadır. Hastalık etkeni enfekte hayvanlarla doğrudan veya dolaylı olarak temasta bulunan evcil kümes hayvanlarına bulaşmakta ve bu hayvanlar da şiddetli salgınlara sebep olabilmektedir. Hastalıkta morbidite ve mortalite hızları % 100’dür.
    Kuş ithalat ve ihracatlarının hastalığın epidemisinde önemli yeri bulunmaktadır. Hayvan sirkülasyonlarıyla virüsler büyük bir alana yayılmaktadır.
    Son yapılan araştırmalar, virüsün esasen düşük patojeniteye sahip olduğu, ancak kanatlı popülâsyonu arasındaki kısa süreli dolaşımı ile mutasyona uğrayarak yüksek patojenite kazandığı merkezindedir.
    Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) 1983-1984 epidemisinde H5N2 virüsü başlangıçta düşük bir mortalite hızına sahipken, altı ayda yüksek bir patojenite kazanarak yaklaşık % 90’larda seyreden bir mortalite hızına ulaşmıştır. Bu epidemide, kontrol için ABD’de yaklaşık 65 milyon dolar değerindeki 17 milyon kanatlı hayvan itlaf edilmiştir.
    İtalya’daki 1999-2001 H7N1 influenza A alt tip epidemisinde de başlangıçta düşük patojenite gösteren virüs, 9 ay içinde mutasyona uğrayarak yüksek patojenite kazanmıştır. Bu epidemide de yine 13 milyon kanatlı hayvanın bir kısmı ölmüş, bir kısmı da itlaf edilmiştir.
    Enfekte çiftliklerin karantinaya alınması ve etkene bir maruziyetin söz konusu olduğu sürülerin itlafı ile standart kontrol metotlarının uygulanması hastalığın yayılmasını engellemek için gereklidir.
    İnfluenza A yüksek bulaşıcılığı yanında çiftlikler arasında araç-gereç, yiyecek, kafes, elbise veya diğer ekipmanlarla kolayca taşınabilmektedir. Yüksek patojeniteli virüsler, özellikle çevre ısısının düşük olduğu yerlerde, uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle korunma yöntemlerinin ve iyi bir sürveyans sisteminin uygulanmaması durumunda epidemiler yıllarca sürebilir. Örneğin, Meksika’da 1992 yılında görülen H5N2 epidemisi düşük bir patojenite ile başlamış ve mutasyonla fatal bir karakter kazandığından 1995 yılına kadar kontrol altına alınamamıştır. Bütün influenza A tipleri konağın bağışıklık sistemine iyi adapte olmaları ve genetik değişime uğramaları nedeniyle insanlarda düzenli mevsimsel epidemilere yol açmaktadır.
    Avian influenza virüsünün normalde kuşlar ve domuzlar dışındaki türlerde hastalık yapmadığı bildirilmekle beraber, 1997 yılında Hong Kong’da kümes hayvanlarında meydana gelen ve virüsün H5N1 serotipinin sebep olduğu salgında 18 kişide şiddetli solunum yolu enfeksiyonu belirlendiği, bunlardan 6 kişinin öldüğü ve etkenin de kümes hayvanlarında salgına neden olan etkenle aynı olduğu ilk defa bildirilmiştir.
    Yapılan araştırmalarda da bu kişilerin enfekte kümes hayvanlarıyla çok sıkı temasta olduğu anlaşılmıştır. Yapılan genetik mahiyetli çalışmalar insanlarda görülen hastalığın kanatlı hayvanlarda görülenler ile bir benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur.
    Bu vakalar ile Hong Kong’daki kanatlı hayvanlarda görülen influenza arasında bir koinsidanstan bahsedilmektedir. Hong Kong’daki bu epidemide bir buçuk milyon kanatlı hayvanın itlafı ile gerekli önlemlerin alınması hastalığın insanlara geçişini ve büyük bir pandeminin ortaya çıkmasını önlemiştir.
    Hong Kong’da 2003 yılı Şubat ayında biri ölümle seyrede avian influenza H5N7 alt tipli 2 vaka görülmüştür. Bu vakaların Güney Çin’e seyahat ettiği hikâyesinin olduğu bildirilmiştir.
    Şubat 2003’te Hollanda’da yüksek patojeniteye sahip H7N7 alt tipinin sebep olduğu epidemide, bir veteriner hekimin ölümünün ve 83 hafif hastalık tablosunun görüldüğü vakalar bildirilmiştir.
    Yine Hong Kong’da 1999 yılında H9N2 alt tipine bağlı hafif seyirli iki vaka, 2003 yılı Aralık ayı ortalarında da hafif seyirli bir vaka bildirilmiştir. H9N2 alt tipi kanatlı hayvanlarda yüksek patojeniteli bir seyir göstermemektedir.
    Vietnam’ın kuzeyinde 2004 yılı Ocak ayında ciddi şiddetli solunum yolu enfeksiyonu ile seyreden bazı vakalar görülmüş ve yapılan laboratuvar incelemelerinde etkenin avian influenza A H5N1 olduğu belirlenmiştir.
    Avian influenza virüsünün, mutasyonla insanlara yönelik olarak da patojenite kazanabileceği ve salgınlara yol açabileceği ifade edilen bilgiler arasındadır. Hastalığın insanlara bulaşması, enfekte hayvanlara veya enfekte hayvanların dışkı, burun salgıları vb. materyalleri ile kontamine olmuş yüzeylere temas sonucu ya da kontamine materyallerden havaya karışan virüslerin solunması ile olabileceği belirtilmektedir. İnsandan insana bulaşmanın olmadığı virüsün, mutasyonla bu karaktere de sahip olabileceği ifade edilmektedir.
    İnsanlardaki influenza A H5N1 serotipinin neden olduğu enfeksiyonlarda ateş, boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü ve viral pnömoni gibi solunum sistemine ait belirtiler görülmektedir.
    Avian influenzanın alt tiplerinden H5N1, hızlı bir şekilde mutasyona uğraması ve diğer türler için enfekte edici nitelik kazanması nedeniyle daha ciddî görülmektedir.
    Hayatta kalan enfekte kuşlar dışkı ve ağız salgılarıyla en az 10 gün süreyle virüsü çıkarırlar. Bu durum, hayvan satışları ve göçmen kuşlar vasıtasıyla virüsün yayılmasına kaynak teşkil etmektedir.
    H5N1 yüksek patojeniteli epidemilerin kaynağıdır. Aralık 2003 ortalarında Kore’de ve diğer Asya ülkelerinde özellikle halk sağlığını tehdit eden etken olmuştur. H5N1 alt tipi 1997 yılında insanları direkt enfekte etmiş ve 2004 yılı Ocak Ayı’nda tekrar ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle H5N1 alt tipi insanlar için daha büyük bir tehdit unsuru olarak görülmektedir.
    Aralık 2003’ten bugüne kadar belirtilen alt tipin sebep olduğu vaka ve ölüm sayıları, 10.03.2004 itibariyle, Tayland’da 11 vaka, 7 ölüm, Vietnam’da ise 22 vaka 15 ölüm şeklindedir.
    Bu yılın başlarında ABD’ de görülen salgının etkeni avian influenza A’nın H5N2 serotipi olarak belirlenmiş, ancak, bunun Asya’da görülen serotiple bir bağlantısının olmadığı bildirilmiştir.

    3. Tanı

    İnfluenza tanısı için hızlı ve güvenilir test metotları mevcuttur. Ülkemizde de gerek veteriner araştırma enstitüleri gerekse Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarlarının lüzumu halinde icap eden çalışmaları yapabilecek alt yapıları bulunmaktadır.

    4. Korunma ve Kontrol

    Kanatlılarda hastalığın belirlenmesi halinde yetkili otoriteler gerekli önlemleri almalı ve ilgili mevzuatı gereği karantina, itlaf ve dezenfeksiyon uygulamalarını eksiksiz yerine getirmelidir. Ülkemizde bu alandaki hizmetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
    Elde edilen bilgiler, hastalığın insanlardaki şeklinin, özellikle hastalığın görüldüğü çiftliklerle alakalı olduğunu gösterdiğinden, tavuk çiftliklerinde çalışanların korunma önlemlerini uygulamaları (eldiven, maske, kişisel hijyen vb.) sağlanmalı, bu kişiler hastalıkla ilgili olarak bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.
    Ayrıca, etkene bir maruziyetin söz konusu olması halinde, mevcutsa etkili antiviral ilâçlarla profilaksi yoluna gidilebileceği de ifade edilmektedir.
    Virüsün, 56 °C’de 3 saate veya 60 °C’de 30 dakikada öldüğü bildirilirken, formalin ve iyot bileşiklerine de duyarlı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca virüs, kontamine gübrede düşük ısılarda en az 3 ay canlı kalabilirken, suda 22 °C’de 4 gün, 0 °C’de ise 30 gün canlılığını sürdürebilmektedir.
    Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler enfekte tavuk çitliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleri ile yumurtaları tüketmelidirler. Kişisel hijyene de gerekli önem verilmeli, eller sık sık sabun ve bol su ile iyice yıkanmalıdır.
    Bunların yanı sıra, hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 7-10 gün içinde ateş ve solunum sistemine ait belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurmalıdırlar.

    5. Tavuk Vebası İle İlgili Ülkemizde Yapılan Uygulamalar

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, kanatlılarda söz konusu hastalıkla ilgili bir çalışma yapılmış ve hastalığın ülkemizde olmadığı belirlenmiş olup, keyfiyet Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisine (OİE) bildirilmiştir.
    Ayrıca, hayvanlarda söz konusu hastalığa karşı mücadele ve alınacak önlemlere ilişkin hususlar, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğe bağlı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yayımlanan Tavuk Vebası Hastalığına (Avian İnfluenza) Karşı Korunma ve Mücadele Talimatnamesi ile düzenlenmiştir. Söz konusu Talimatnamede, hastalıkla ilgili bilgilerden teşhis yöntemlerine, numune gönderme şekillerinden korunma ve kontrol önlemlerine kadar bütün bilgiler geniş bir şekilde yer almıştır.
    Bunların yanı sıra Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenlere gerekli uyarılar yapılmakta ve bu ülkelerden dönen kişilerin ülkemize girişlerinde avian influenza yönünden muayenelerinin yapılması sağlanmaktadır.

    Kaynak: www.saglik.gov.tr

    Yorum

    • ecelik
      Senior Member
      • 29-06-2004
      • 3902

      #17
      Konu: KUŞ GRİBİNE DİKKAT !!!!!!!

      Originally posted by serkanbv
      bu arada ülkemizin değişik yörelerine yayıldığı anlaşılıyor fakat çokda garibime gidiyor bu vakalar bizim ülkemizin değişik yörelerinde görülebilirken ülkemizin çevresindeki komşularımızdan çıt çıkmıyor valla bu durum benim çok garibime gidiyor.biz birazda durumu abartıyormuyuz yoksa malum kendi açığımızı dışarıya göserirken biz kendimizle yarışmayı severiz isviçre maçında bu böyle oldu. bu durumu hafife almıyorum ama hislerimde beni böyle düşünmeye teşvik ediyor.yoksa mesela komşumuz olan rusya ukrayna gürcistan ermenistan azerbaycan iran ırak suriye yunanitan ve bulgaristan bunlarda hiç bir vakanın kayda geçmemesi sizin garibinize gitmiyormu.yine hafife almıyorum ama bu olaydada bir bit yeniği olmaz inşallah.ayrıca o bölgelerde ağır hava şarlarına rağmen canla başla mücadele eden tüm görevlileri kutlamak gerek işlerini bile yapsalar ALLAH razı olsun inşallah bu hadisenin sonu çok büyük ekonomik gelişmelere sebeb olmaz. bir daha can kaybıda yaşanmazda en az hasarla atlatırız.....

      Aynen katılılıyorum yazdıklarına ben de anlamadım bu ne biçim iş dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan hastalık türkiyede.Bir de kurbanlara da bulaştı diye haber çıkardılar yoksa amaç millet tavuk yemesin kurban kesmesinmi

      Yorum

      • CDD
        Senior Member
        • 06-07-2005
        • 5289

        #18
        Konu: KUŞ GRİBİNE DİKKAT !!!!!!!

        Ankaradaki olayı izledinizmi çocukların amcası telif edilmiş tavuklarda kullandığı eldivenleri sazlığa atıyor çocuklar eldivenle oynuyor kuş gribi kapıyor ülke olarak biz böyle konuları umursamayız sonrada acısını fazlasıyla çekeriz.

        Yorum

        • BOZTURK
          Banned
          • 09-01-2006
          • 262

          #19
          KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

          Selamlar, Ozkan Beyle konuşmamız sonucu buraya Kuş Gribi ile bilgiler vereceğim, ayrıca kendi bölgemle ilgili haberleri aktaracam..

          SAYGILARIMLA

          Yorum

          • BOZTURK
            Banned
            • 09-01-2006
            • 262

            #20
            Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

            Van ,Ağrı,erzurum,ığdır, derken sanırsam kuş gribi Karsada sıçladı..

            Bugun görev yaptiğim yerin bir köyünde tarama yaptık..
            Bu köydeki bazı tavukların kuş gribi nedeniyle öldüğü , izmire teyit edilmesi amacıyla yollandiğini öğrendik...

            Taramadada şüpheli gördüklerimiz oldu...ama illa kuş gribi diyeceğimiz vakalar değil elbet...gribal enfeksiyonla birlikte yüksek ateş, öksürük kırgınlık ve ishal ve karın ağrısı gibi şikayetleri olan ve tavukları ölüpte başkaca enfeksiyon bulgusu olanların tam teşekkullu hastanede kontrol edilmesine karar verdik..kesinleşmiş durum yok elbet..çokda ciddi hasta görmedik..

            Sonuç olarak, doğu illerinde kuş gribi yayılmakta ve münkün mertebe dikkatli olun..kuş gribi daha ziyade ölü tavuklardan bulaşmakta..yani ölü tavuklarla , market tavuklarıda dahil temasa geçmemenizi öneririm..

            Kuş gribinin şu anki halinden ziyade viruslerin bir özelliğindne korkurmakta
            Kuş gribi normal grip gibi kolay bulaşırlığı yok....lakin virusler birbirlerinden kolaylıkla özellikler alabilmekte korkulanda bu...eğer kuş gribi diye tabi ettiğimiz virus normal insan virusunun bulaşırlık özelliğini alırsa ve bu insanlarda sargına yok açarsa işte asıl tehlike bu..

            henuz kesinleşmiş tedavisi yok...tamiflunun etkisi tartışılır halde..

            bu yüzden lütfen dikkatli olun..

            SAYGILARIMLA..

            Yorum

            • BOZTURK
              Banned
              • 09-01-2006
              • 262

              #21
              Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

              1. Giriş

              Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, influenza A grubu virüslerin neden olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek morbidite ve mortalite hızı ile seyreden akut kontagiyöz bir hastalıktır. Hastalık çok büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
              İnfluenza virüsünün A, B, C olmak üzere antijenik tipleri mevcut olup, B ve C antijenik tipinin sadece insanlarda hastalık oluşturduğu, A tipinin ise kanatlılarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle karakterize avian influenza (Tavuk vebası) hastalığına sebep olduğu bilinmektedir.
              Avian influenza, Ortomyxoviridae ailesinden influenza grubuna ait RNA genetik materyali bulunan influenza A virüsüdür. Patojenitelerine göre değişmekle birlikte, kanatlı hayvan türlerinden izole edilen bir çok serotip bulunmaktadır; bilinen 15 farklı Hemaglutinin (HA) ve 9 farklı Neurominidase (NA) tipinin varlığı söz konusudur. Bilinen bütün yüksek patojeniteli epidemilerin İnfluenza A virüsünün H5 ve H7 tiplerinden kaynaklandığı bildirilmektedir.

              2. Bulaşma ve Epidemiyolojik Bilgiler

              Virüsün hava yolu ile taşınması bir kaç kilometre ile sınırlıdır. Ayrıca hastalık böcekler, kan emici sinekler ve kemiriciler vasıtasıyla enfekte hayvanlardan duyarlı olan hayvanlara mekanik olarak bulaştırabilmektedir. Kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında değişebilmektedir.
              Avian influenza 100 yıl önce ilk olarak İtalya’da tanımlanan ve dünyanın değişik yerlerinde de zaman zaman epidemiler şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın doğal saklayıcısının göçmen su kuşları -özellikle yaban ördekleri- olduğu belirtilmektedir. Virüsün saklayıcıları enfeksiyona dirençlidir; ancak, diğer kuşlar duyarlıdır. Evcil kanatlı hayvanlardan tavuklar ve hindiler hastalığa oldukça duyarlı olup, bu hayvanlarda hızlı fatalite ile seyreden epidemiler şeklinde otaya çıkmaktadır.
              Hastalığın horizantal bulaşması (yatay bulaşma, hayvandan hayvana bulaşma) çok rastlanan bulaşma şeklidir. Vertikal bulaşma (dikey bulaşma, tavuktan yumurta yoluyla civcive geçiş) ile ilgili kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
              Enfekte hayvanlardan elde edilen yumurtaların kabuklarında etkenin varlığı belirlenmiştir.
              Hastalık kanatlılarda hafif bir hastalık tablosu şeklinde veya yüksek bulaşıcılık ve hızlı fatalite gösteren ciddî epidemiler halinde karşımıza çıkmaktadır. Hastalık etkeni enfekte hayvanlarla doğrudan veya dolaylı olarak temasta bulunan evcil kümes hayvanlarına bulaşmakta ve bu hayvanlar da şiddetli salgınlara sebep olabilmektedir. Hastalıkta morbidite ve mortalite hızları % 100’dür.
              Kuş ithalat ve ihracatlarının hastalığın epidemisinde önemli yeri bulunmaktadır. Hayvan sirkülasyonlarıyla virüsler büyük bir alana yayılmaktadır.
              Son yapılan araştırmalar, virüsün esasen düşük patojeniteye sahip olduğu, ancak kanatlı popülâsyonu arasındaki kısa süreli dolaşımı ile mutasyona uğrayarak yüksek patojenite kazandığı merkezindedir.
              Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) 1983-1984 epidemisinde H5N2 virüsü başlangıçta düşük bir mortalite hızına sahipken, altı ayda yüksek bir patojenite kazanarak yaklaşık % 90’larda seyreden bir mortalite hızına ulaşmıştır. Bu epidemide, kontrol için ABD’de yaklaşık 65 milyon dolar değerindeki 17 milyon kanatlı hayvan itlaf edilmiştir.
              İtalya’daki 1999-2001 H7N1 influenza A alt tip epidemisinde de başlangıçta düşük patojenite gösteren virüs, 9 ay içinde mutasyona uğrayarak yüksek patojenite kazanmıştır. Bu epidemide de yine 13 milyon kanatlı hayvanın bir kısmı ölmüş, bir kısmı da itlaf edilmiştir.
              Enfekte çiftliklerin karantinaya alınması ve etkene bir maruziyetin söz konusu olduğu sürülerin itlafı ile standart kontrol metotlarının uygulanması hastalığın yayılmasını engellemek için gereklidir.
              İnfluenza A yüksek bulaşıcılığı yanında çiftlikler arasında araç-gereç, yiyecek, kafes, elbise veya diğer ekipmanlarla kolayca taşınabilmektedir. Yüksek patojeniteli virüsler, özellikle çevre ısısının düşük olduğu yerlerde, uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle korunma yöntemlerinin ve iyi bir sürveyans sisteminin uygulanmaması durumunda epidemiler yıllarca sürebilir. Örneğin, Meksika’da 1992 yılında görülen H5N2 epidemisi düşük bir patojenite ile başlamış ve mutasyonla fatal bir karakter kazandığından 1995 yılına kadar kontrol altına alınamamıştır. Bütün influenza A tipleri konağın bağışıklık sistemine iyi adapte olmaları ve genetik değişime uğramaları nedeniyle insanlarda düzenli mevsimsel epidemilere yol açmaktadır.
              Avian influenza virüsünün normalde kuşlar ve domuzlar dışındaki türlerde hastalık yapmadığı bildirilmekle beraber, 1997 yılında Hong Kong’da kümes hayvanlarında meydana gelen ve virüsün H5N1 serotipinin sebep olduğu salgında 18 kişide şiddetli solunum yolu enfeksiyonu belirlendiği, bunlardan 6 kişinin öldüğü ve etkenin de kümes hayvanlarında salgına neden olan etkenle aynı olduğu ilk defa bildirilmiştir.
              Yapılan araştırmalarda da bu kişilerin enfekte kümes hayvanlarıyla çok sıkı temasta olduğu anlaşılmıştır. Yapılan genetik mahiyetli çalışmalar insanlarda görülen hastalığın kanatlı hayvanlarda görülenler ile bir benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur.
              Bu vakalar ile Hong Kong’daki kanatlı hayvanlarda görülen influenza arasında bir koinsidanstan bahsedilmektedir. Hong Kong’daki bu epidemide bir buçuk milyon kanatlı hayvanın itlafı ile gerekli önlemlerin alınması hastalığın insanlara geçişini ve büyük bir pandeminin ortaya çıkmasını önlemiştir.
              Hong Kong’da 2003 yılı Şubat ayında biri ölümle seyrede avian influenza H5N7 alt tipli 2 vaka görülmüştür. Bu vakaların Güney Çin’e seyahat ettiği hikâyesinin olduğu bildirilmiştir.
              Şubat 2003’te Hollanda’da yüksek patojeniteye sahip H7N7 alt tipinin sebep olduğu epidemide, bir veteriner hekimin ölümünün ve 83 hafif hastalık tablosunun görüldüğü vakalar bildirilmiştir.
              Yine Hong Kong’da 1999 yılında H9N2 alt tipine bağlı hafif seyirli iki vaka, 2003 yılı Aralık ayı ortalarında da hafif seyirli bir vaka bildirilmiştir. H9N2 alt tipi kanatlı hayvanlarda yüksek patojeniteli bir seyir göstermemektedir.
              Vietnam’ın kuzeyinde 2004 yılı Ocak ayında ciddi şiddetli solunum yolu enfeksiyonu ile seyreden bazı vakalar görülmüş ve yapılan laboratuvar incelemelerinde etkenin avian influenza A H5N1 olduğu belirlenmiştir.
              Avian influenza virüsünün, mutasyonla insanlara yönelik olarak da patojenite kazanabileceği ve salgınlara yol açabileceği ifade edilen bilgiler arasındadır. Hastalığın insanlara bulaşması, enfekte hayvanlara veya enfekte hayvanların dışkı, burun salgıları vb. materyalleri ile kontamine olmuş yüzeylere temas sonucu ya da kontamine materyallerden havaya karışan virüslerin solunması ile olabileceği belirtilmektedir. İnsandan insana bulaşmanın olmadığı virüsün, mutasyonla bu karaktere de sahip olabileceği ifade edilmektedir.
              İnsanlardaki influenza A H5N1 serotipinin neden olduğu enfeksiyonlarda ateş, boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü ve viral pnömoni gibi solunum sistemine ait belirtiler görülmektedir.
              Avian influenzanın alt tiplerinden H5N1, hızlı bir şekilde mutasyona uğraması ve diğer türler için enfekte edici nitelik kazanması nedeniyle daha ciddî görülmektedir.
              Hayatta kalan enfekte kuşlar dışkı ve ağız salgılarıyla en az 10 gün süreyle virüsü çıkarırlar. Bu durum, hayvan satışları ve göçmen kuşlar vasıtasıyla virüsün yayılmasına kaynak teşkil etmektedir.
              H5N1 yüksek patojeniteli epidemilerin kaynağıdır. Aralık 2003 ortalarında Kore’de ve diğer Asya ülkelerinde özellikle halk sağlığını tehdit eden etken olmuştur. H5N1 alt tipi 1997 yılında insanları direkt enfekte etmiş ve 2004 yılı Ocak Ayı’nda tekrar ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle H5N1 alt tipi insanlar için daha büyük bir tehdit unsuru olarak görülmektedir.
              Aralık 2003’ten bugüne kadar belirtilen alt tipin sebep olduğu vaka ve ölüm sayıları, 10.03.2004 itibariyle, Tayland’da 11 vaka, 7 ölüm, Vietnam’da ise 22 vaka 15 ölüm şeklindedir.
              Bu yılın başlarında ABD’ de görülen salgının etkeni avian influenza A’nın H5N2 serotipi olarak belirlenmiş, ancak, bunun Asya’da görülen serotiple bir bağlantısının olmadığı bildirilmiştir.

              3. Tanı

              İnfluenza tanısı için hızlı ve güvenilir test metotları mevcuttur. Ülkemizde de gerek veteriner araştırma enstitüleri gerekse Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarlarının lüzumu halinde icap eden çalışmaları yapabilecek alt yapıları bulunmaktadır.

              4. Korunma ve Kontrol

              Kanatlılarda hastalığın belirlenmesi halinde yetkili otoriteler gerekli önlemleri almalı ve ilgili mevzuatı gereği karantina, itlaf ve dezenfeksiyon uygulamalarını eksiksiz yerine getirmelidir. Ülkemizde bu alandaki hizmetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
              Elde edilen bilgiler, hastalığın insanlardaki şeklinin, özellikle hastalığın görüldüğü çiftliklerle alakalı olduğunu gösterdiğinden, tavuk çiftliklerinde çalışanların korunma önlemlerini uygulamaları (eldiven, maske, kişisel hijyen vb.) sağlanmalı, bu kişiler hastalıkla ilgili olarak bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.
              Ayrıca, etkene bir maruziyetin söz konusu olması halinde, mevcutsa etkili antiviral ilâçlarla profilaksi yoluna gidilebileceği de ifade edilmektedir.
              Virüsün, 56 °C’de 3 saate veya 60 °C’de 30 dakikada öldüğü bildirilirken, formalin ve iyot bileşiklerine de duyarlı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca virüs, kontamine gübrede düşük ısılarda en az 3 ay canlı kalabilirken, suda 22 °C’de 4 gün, 0 °C’de ise 30 gün canlılığını sürdürebilmektedir.
              Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler enfekte tavuk çitliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleri ile yumurtaları tüketmelidirler. Kişisel hijyene de gerekli önem verilmeli, eller sık sık sabun ve bol su ile iyice yıkanmalıdır.
              Bunların yanı sıra, hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 7-10 gün içinde ateş ve solunum sistemine ait belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurmalıdırlar.

              5. Tavuk Vebası İle İlgili Ülkemizde Yapılan Uygulamalar

              Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, kanatlılarda söz konusu hastalıkla ilgili bir çalışma yapılmış ve hastalığın ülkemizde olmadığı belirlenmiş olup, keyfiyet Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisine (OİE) bildirilmiştir.
              Ayrıca, hayvanlarda söz konusu hastalığa karşı mücadele ve alınacak önlemlere ilişkin hususlar, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğe bağlı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yayımlanan Tavuk Vebası Hastalığına (Avian İnfluenza) Karşı Korunma ve Mücadele Talimatnamesi ile düzenlenmiştir. Söz konusu Talimatnamede, hastalıkla ilgili bilgilerden teşhis yöntemlerine, numune gönderme şekillerinden korunma ve kontrol önlemlerine kadar bütün bilgiler geniş bir şekilde yer almıştır.
              Bunların yanı sıra Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenlere gerekli uyarılar yapılmakta ve bu ülkelerden dönen kişilerin ülkemize girişlerinde avian influenza yönünden muayenelerinin yapılması sağlanmaktadır.

              Kaynak: www.saglik.gov.tr

              Yorum

              • BOZTURK
                Banned
                • 09-01-2006
                • 262

                #22
                Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                grip aşıları sadece kendi içlerinde bulunan inf b ve c nin 3-4 grip şuşuna fayda eder..kuş gribi denilen tamamen farklıdır..inf a tipidir..yapılan grip aşılarının bu hastalığa doğrudan faydası yoktur..ha virus enfeksiyonlarının seyrinde kişinin bünyesi çok önemlidir..diğer hastalıklar bu hastalığa karşı direnci azartabilirler..ikincisi korkulan kuş gribi ile insan gribinin yeni bir tip virus oluşturarak insanlara bulaşırlığı daha kolay olan ve kuş gribi gibi henuz tedavisi kesinleşmemiş sargın hastalığa yol açmasıdır ki..buda aynı bünye içinde normal normal insan gribi ve kuş gribinin viruslerinin aynı bünye altında bir araya gelmesi ve karşılıklı özellik değiştirmesi ile münkün olur..yani 2 grip birusunun bir araya gelmemesi gerekmektedir..

                Yorum

                • BOZTURK
                  Banned
                  • 09-01-2006
                  • 262

                  #23
                  Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                  Arpaçay riskli bölge ..


                  1- Arpaçay göçmen kuşların geçiş noktası.

                  2- Arpaçay'da göçmen kuşların konaklayabileceği Çıldır Gölü ve çok sayıda dere mevcuttur.

                  3- Arpaçay'da Tavuk,hindi,kaz gibi kanatlı hayvan üretimi son derece yaygındır.

                  4- Doğuda olduğu gibi Arpaçay da insanlarla hayvanlar aynı çatı altıda yaşamaktadır.Ev,ahır ve kümeslerin girişleri bir aradadır.

                  5- Ölü hayvanı hemen gömmek gerekirken kesen, yiyen veya dereye olduğu gibi atanların olduğu tespit edilmektedir.

                  6- Henuz kuş gribin tehlikesini anlayamamış insanlar mevcuttur, şüpheli bölgelerde ellinden hayvanları alınacak diye hayvanlarını saklayanların olduğu duyulmaktadır.

                  7- Virus inaktif şekilde cansız ortamda eksi 4 derecede 30 gün yaşayabilmektedir.Arpaçay ve çevresinde havalar çok daha soğuk seyretmektedir, bu yüzden bir virusun yaşama ve yayılma ihtimali artmaktadır.

                  8- Virus özellikle kesim sırasında veya dışkılar vs aracığıyla yayılmaktadır. Tavuk vs kesiminde eldiven kullanılmamaktadır,

                  Yorum

                  • BOZTURK
                    Banned
                    • 09-01-2006
                    • 262

                    #24
                    Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                    1- Ölü ve hasta tavuk , kaz , hindi gibi küçük baş hayvanlarla ve yaşadığı ortamla münkün mertebe vücut temasından bulunmaktan kaçınmalı , solunum yolu ile bulaşma ihtimali olduğu için ortama girilmemeli, ilgili kurumlara haber verilmelidir.İlgili kurumlar şüpheli ,hayvanları sağlıklı şekilde imha edecek , ortamı hijjene uygun hale getireceklerdir, bu şekilde muhtemel bir bulaşma imkanını sizler için en aza indireceklerdir.
                    2- Ölü veya hasta küçük baş hayvanla veya ortamıyla temasa girenler, ortamı soluyanlar, hayvanları kesenler veya kesim sırasında aynı ortamda olanlardan özellikle grip, öksürük, burun akıntısı, kırgınlık ,halsizlik, ateş, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetleri olanların hemen doktor kontrolunden gecmesi gerekmektedir. Hastlığın kuluçka süresi yani hastalık belirtilerin çıkması 3 ile 7 gün arasındadır, bu yüzden hastalık belirtleri çıkmamış olsa dahi şüpheli durumlarda her ihtimale karşı doktor kontrolunden geçmenizi öneririm..
                    3-Lütfen ölen veya hastalıklı hayvanlarınızı yemeyin ,kesmeyin ve dereye,yola vs atmayın, ortamlarınına girmeyin, yumurtalara dahi ellemeyiniz.ya ilgili kuruma haber verin yada kendinizi koruyacak şekilde ( maske ve eldiven takıp ,vucut teması kurmadan , toprağa gömün ve üstüne kireç dökünüz.İlgili kurumada en yakın zamanda haber veriniz.

                    Yorum

                    • BOZTURK
                      Banned
                      • 09-01-2006
                      • 262

                      #25
                      Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                      KUŞ GRİBİNE DİKKAT !!!!!!! help1 Kuş gribi yayılıyor
                      Van’da iki kişide daha kuş gribi virüsüne rastlandı. Ankara’da da, ikisi çocuk üç kişiye kuş gribi teşhisi konuldu. Aralarında İstanbul’un da bulunduğu birçok ilde, onlarca kişi kuş gribi şüphesiyle tedavi altında.

                      İSTANBUL - Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 1 Ocak’ta ortaya çıkan kuş gribi vakası, ürkütücü boyutlara ulaşmaya başladı. Van ve Ankara’da toplam 9 kişiye kuş gribi teşhisi konuldu. Aralarında İstanbul’un da bulunduğu birçok ilde çok sayıda kişi kuş gribi şüphesiyle tedavi görüyor.
                      Hasta tavuklarını kesip yiyen Doğubayazıtlı Koçyiğit ailesinin dört çocuğu Van YYÜ Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Kuş gribi teşhisiyle tedavi gören 6 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit 1 Ocak’ta yaşamını yitirmiş, ancak hastanın kuş gribinden değil zatürreeden öldüğü açıklanmıştı. Koçyiğit ailesinden iki kişinin daha yaşamını yitirmesi üzerine, hastalığın kuş gribi olduğu açıklandı.


                      Şimdiye kadar hayvanlarda kuş gribi görülen yerler şöyle:

                      AÐRI / Doğubayazıt, Eleşkirt
                      IÐDIR / Aralık, Merkez
                      ERZURUM / Merkez, Horasan
                      ŞANLIURFA / Hilvan
                      VAN / Merkez
                      BİTLİS / Adilcevaz
                      ERZİNCAN
                      ZONGULDAK / Çaycuma (Çomranlı ve Akyamaç köyleri)
                      YOZGAT / Akdağmadeni (Altılızaim Geçidi köyü)
                      ANKARA / Nallıhan, Beypazarı
                      BURSA / Gürsu (Karahıdır köyü)
                      ÇORUM / Sungurlu (Çayyaka Köyü)

                      Kanatlı hayvanlarda kuş gribinden şüphelenilen yerler ise şöyle:

                      ARDAHAN
                      KARS
                      KONYA / Bozkır, Hadim
                      SİİRT / Baykan
                      DİYARBAKIR / Siverek
                      YALOVA
                      KAYSERİ

                      Yorum

                      • BOZTURK
                        Banned
                        • 09-01-2006
                        • 262

                        #26
                        Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                        Türkiye boydan boya kuş gribiyle savaşıyor

                        Kuş gribi dört bir yanda boy gösterdi. Ülke genelinde 78 kişi tedavi altında, bunlardan 5 ve 10 yaşlarında iki çocuğun kuş gribi virüsü olduğu kesinleşti.

                        Doğubayazıt'ta patlak veren kuş gribi bir hafta olmadan Türkiye'yi esir aldı. Doğu'dan başlayan kuş ölümleri Güneydoğu'da oradan Orta Anadolu'ya yayıldı. Şimdi de Marmara Bölgesi'nde ilk vakalar görülmeye başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde 35 kişi kuş gribi tanısıyla tedavi görüyor. Van Yalım Erez Mahallesi'nde yaşayan 10 yaşındaki Sümeyye Mamuk'a kuş gribi teşhisi kondu. Üç ölümün yaşandığı Doğubayazıt'tan Van'a getirilen 5 yaşındaki Yusuf Tunç'un da kuş gribi olduğu kesinleşti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'de iki çocuğun ölümüne neden olan virüsün HSN1 tipi olduğunu açıkladı. Ayrıca şu anda hastanede bulunan 5 ve 8 yaşlarındaki iki çocukta daha HSN1 virüsünün saptandığını bildirdi.

                        HASTANELERE AKIN VAR
                        * ERZURUM Aziziye Araştırma Hastanesi'nde iki gün önce hasta kazı keserek yiyen ve Ağrı'dan getirilen 5, Horasan İlçesi'nden gelen 5 olmak üzere 10 hasta var.

                        * KAYSERİ'nin, Kocasinan İlçesi'nde Buğdaylı, Cırgalan, Elagöz ve Boztepe mahallelerinde yaklaşık 2 bin ölü tavuk bulundu. Bölgeye giden ekipler, ayrıca yol kenarlarına terk edilen çok sayıda canlı tavuğun başıboş dolaştığını ve hem ölü hem de canlı tavuklarla çocukların oynadığını gördü. Tavuklarla oynadığı belirlenen 9 çocuk Gevher Nesibe Hastanesi'nde gözlem altına alındı.

                        * İZMİR, Buca'da 14 tavuğu ölen Raif Dursun, 12 yaşındaki oğlu Ali ve eşi Sürmeli ile 3 tavuğu ölen komşuları Ahmet Kılıç, Tepecik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'neki kotrollerinin ardından taburcu edildi.

                        * IÐDIR 9 çocuk 'kuş gribi' şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. İlk incelemede bulguya rastlanmadığı, 3 çocuğun taburcu edildiği bildirildi.

                        * SAMSUN'un Havza İlçesi'ne bağlı Yaylaçatı Köyü'nde Kaya ailesinin tavuklarının ölmesinin ardından7 yaşındaki Nazmiye Kaya ile babası İsa Kaya hastaneye kaldırıldı. İlk bulgulara göre kuş gribi belirtileri yok.

                        * YOZGAT'ta tavuk ölümlerinin olduğu Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Altılızaim Köyü'nde yaşayan 3'ü çocuk 6 kişi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

                        * BİNGÖL'ün Kiğı ilçesinde de yüksek ateş ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvuran Zülfikar Deniz (30) ve Asiye Deniz (23) kuş gribi şüphesiyle Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. "Kuş gribi'' şüphesiyle Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sevk edilen 6 kişinin tedavisi sürüyor.

                        TAVUK ÖLÜMLERİ
                        * YALOVA'nın Çavuşçiftlik Köyü'ndeki Nurettin Çiftçioğlu'na ait 5 bin 800 tavuğun bulunduğu çiftlikte, 4 Ocak'ta 45 tanesi, 5 Ocak'ta da 300 tavuk öldü.

                        * SAKARYA'nın Karapınar Köyü'nde de son 3 gün içinde İbrahim Metin'e ait 36, İsmet Akgüneş'e ait 13 olmak üzere 49 tavuk öldü.

                        * MALATYA'da canlı tavuk satanlara operasyon yapan zabıta, tavuklarını bir çuvala koyarak kaçan bir kişiyi yakaladı. Ölü olarak bulunan 5 tavuktan alınan numunelerde Elazığ'a gönderildi.

                        * BURSA'NIN ilçelerinden Gürsu'ya bağlı Karahıdır köyünde 3 tavuğun ölmesi üzerine karantina başlatıldı. Tarım İl Müdürlüğü, tavukların kuş gribinden öldüklerinin kesin olarak belirlendiğini söyledi.

                        * ADANA'da bir apartmanın çatısında bulunan 3 ölü serçe paniğe neden oldu.

                        * GİRESUN Valiliği göçmen kuşların indiği Pazarsuyu, Aksu, Yağlıdere ve Harşıt akarsularının denize döküldüğü yerler ile vadilerdeki halkı da uyararak göçmen kuşlarla temastan kaçınmalarını ve besledikleri kanatlı hayvanları kontrol altında tutmalarını istedi.

                        Yorum

                        • BOZTURK
                          Banned
                          • 09-01-2006
                          • 262

                          #27
                          Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                          Ankara'da 3 kişide kuş gribine rastlandı

                          Başkent'te ikisi çocuk üç kişide, kuş gribi vakasına rastlandığı bildirildi.

                          Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara'da kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan üç kişi üzerinde yapılan testlerde sonuçların pozitif çıktığını söyledi. Önal, Beypazarı'ndan getirilen iki çocuğun Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir kişinin ise Numune Hastanesi'nde tedavi gördüğünü kaydetti.

                          Keçiören Araştırma ve Eğitim Hastanesi Başhekimi Metin Doğan, hastanelerinde tedavi altına alınan Muharrem Çanal ile İskender Çanal'ın test sonuçlarının pozitif çıktığını, 8'i çocuk, 16 kişinin de kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındığını
                          bildirdi.

                          Doğan, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, sonuçları pozitif çıkan Muharrem Çanal(5) ve İskender Çanal'ın (2) Beypazarı'ndan getirildiğini söyledi. Bu çocukların yaban ördekleriyle yakın temas içinde olduklarının belirlendiğini kaydeden Doğan, bu çocukların anne ve babalarının test sonuçlarının ise ''negatif çıktığını'' kaydetti.

                          Metin Doğan, Hıdırlıktepe ve Hüseyin Gazi'den hastanelerine gelen iki kişinin kanatlı hayvanlarla temasının bulunup bulunmadığının ise henüz belli olmadığını söyledi. Doğan, tedavi altına alınan tüm hastaların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, solunum cihazına bağlanan hasta bulunmadığını bildirdi. Çocuk hastaların ilk muayenesinin Doktor Sami Ulus Hastanesi'nde yapıldığını anlatan Doğan ''şüpheli'' tanısı konulan hastaların hastanelerinde tedavilerinin sürdürüldüğünü söyledi

                          Yorum

                          • BOZTURK
                            Banned
                            • 09-01-2006
                            • 262

                            #28
                            Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                            BATMAN'DAN 5 KİŞİ KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ İLE DİYARBAKIR'A SEVK EDİLDİ

                            Batman'ın Kozluk İlçesi'nden 5 kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a sevk edildi. Alınan bilgiye göre, Değirmendere Mahallesi'nde Saliha Acet (12)
                            ve Neslihan Acet (11) akrabaları Halime Çelik (28) ile henüz ismi öğrenilemeyen 2 kişi olmak üzere toplam 5 kişi, kuş gribi şüphesiyle Kozluk Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan ilk kontrollerin ardından 5 kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

                            Yorum

                            • BOZTURK
                              Banned
                              • 09-01-2006
                              • 262

                              #29
                              Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                              Bugun Arpaçay da bir kaç köyde daha tarama yaptık,birkaç şüpheli vatandaşı tetkik amacıyla merkeze yolladık. Soğuk havada zorlansakta ,henuz resmi yazı gelmemişsede bizler ihbar gelen noktaları tarıyoruz.Doğuda sağlık personelleri için tüm izinler iptal oldu.Gidenler dönmeye başladı.Çok sayıda ihbarlar almaktayız.İhbar noktalarında ne yazık ki insanlar hayvanları kesmekte veya saklamakta. Umarım çok fazla büyümeden kontrol altına alabiliriz ülkece bu sorunu, yoksa böyle giderse çok acı şeyler olacak.İnsanları cahilliği ve 3 kuruşlık tavuklara kendilerinden ve çocuklarında daha fazla önem vermelerinden dolayı zorlanmaktayız.

                              Bugun hasta olduklarını saklayan çocuklar gördüm anneleri göz kaş işareti yaparak konuşturmuyorlardı, sırf evdeki 5 tavuk ellerinden alınmasın diye ki köydeki tavuklarda ölenlerde testin pozitif çıktığını anlattım .Elli kere sıkıştırarak defalarca aynı soruları sordum, muayene etmeye çalıştım, büyük ihtimalle kuş gripleri yok ama annelerin tavrı çok üzücü idi.Defalarca bak kardeşim dedim bu hastalığın tedavisi halen daha yok, burası riskli bölge, sağlam olsalarda tavukların vs alınacak, hastaysa çocukların devlet tarafından tedavi edilecek, lütfen birşeyler saklama dedim, defalarca uyardım ama çocukları konuşturamadım.Birşeyimiz yok dediler.Gördüğüm duyduğum henuz imha edilmemiş tavuklarıda tarım müdürlüğüne bildirdim.Kuş gribi muayene bulguları yok,başkaca hastalık bulguları var ama davranışları üzdü tabiki.Aynı köyden ilk taramada 150 civarı tavuk vs çıkmış , tarımcılar bitirdiklerini düşündüler ama daha sonrasındaki taramada bu sayı 450lere çıkmış diye duydum.

                              ve çok sayıda insanın hayvanlar toplanmadan alel acele kesip dolaplara koyduğunu duymaktayız, tabiki steril şekilde kesmiş vs değiller.Herkeste bir bilmişlik var,şüphelendiklerinide bildirmemişler, kimi dereye atmış kimisi birşekilde yok etmiş diğerleride ellerinden alınır diye.

                              yani sizin anlıyacağınız iş yaş, biz toplum olarak hakkatten cahil toplumlarmışız.
                              Atın ölümü arpadan olsunlar bizde bitmez.

                              SAYGILARIMLA

                              Yorum

                              • BOZTURK
                                Banned
                                • 09-01-2006
                                • 262

                                #30
                                Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                                Arkadaşlar bu topiği aktif tutunuz, herkesin dikkatini çeksin , okusun bilgilensin..

                                Kuş gribi olayı şu an kapıdaki savaştan da önemli bence.

                                Zira insanlar şuursuzca ellerinden alınır korkusu ile hayvanlarını steril olmayan şekilde kesmekte,

                                Göçmen kuşları için Şubat Ayı gelmekte..

                                Havalar soğuk olduğu için virusun yaşama ve bulaşma ihtimali artmakta...

                                Asıl korkulan havaların soğukluğundan normal insan grip virusu ile kuş grip virusu arasında özellik değişimi sonrası kuş gribinin insandan insana bulaşma özelliğini kazanma ihtimalinin artmış olmasi..

                                Lütfen bu topic altındakileri dikkatlice okuyun..önlemlerinizi ona göre alın..

                                Şüpheli kümes hayvanları ölümlerini hemen bildirin, ihbar edin..

                                Kümes hayvanlarınızın maddi değerini lütfen önemsemeyin..

                                Henuz sorun şahsi önerim hastalık olmasa dahi kümes hayvanlarınızısteril şekilde, steril ortamda ailenizden uzak ortamda imha edin, kireçle örtün, kullandığınız eldiven maske gibi şeyleri temas etmeden yakın, güvercin vs beslemekten kaçın , kümeslerinizi ve benzer yerleri formalin gibi dezenfektelerle steril hale getirin, kendinizi ve ailenizi kümes hayvanlarından ve yumurta gibi ürünlerinden münkün mertebe saklayın..

                                Tedarik edebilirseniz ilk 48 saatte etkili olduğu düşünülen ilacı yan tamifluyu alınız....basit şüphelerde ( şüpheli ortama girmiş kimselerde gribal enfeksiyon gibi) 7 gün boyunca 1*1 yani hergün 1 tane... daha ciddi şüphelerde 2*1 olacak şekilde kullanınız..

                                Virus enfeksiyonları hastalık yapması daha ziyade hastanın bünyesiylede alakalıdır, yani bünyeyi zayıflatan durumlardan kaçın , soğukda bulunmak, vitaminsizlik, beslenme eksikliği ,yorgunluk gibi..

                                hastalığı ufak şekilde atlatmak sonrasi için size virus özelliği değişmedikçe direnç verecektir.....viruslerin latent kalabilme özellikleri vardır..yani pasif şekilde vucutta hastalık yapmadan yaşama....ama kişinin bünyesinin zayıflaması durumunda fırsatcı enfeksiyon yapabilmekteler...sanırım bu durum bu virus içinde geçerlidir..yani kendinize iyi bakınız...

                                Vanda sadece yüzünde ve gözünde şişlik şikayeti ile gelen ve sonra taburcu edilen kız çocuğunda yapılan kan tetkikinde kuş gribi saptanması üzerine geri hastaneye yatırılmış, yani bu hastalık için gözde ve yüzde şişme de klinik şikayetler arasında olabilmektedir..henuz bu yünde resmi açıklama olmamasına rağmen bilmenizde dikkatli olmanızda fayda var..

                                SAYGILARIMLA

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor