KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • BOZTURK
    Banned
    • 09-01-2006
    • 262

    #46
    Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

    Ey vatandaş yeme, yedirme



    Kuş gribi konusunda vatandaşları uyaran Sağlık Bakanı Recep Akdağ ’Küçük kümeslerde hayvan yetiştirmeyin, hasta hayvanı yemeyin, kimseye yedirmeyin, itlaf ekiplerinden saklamayın’ çağrısını yaptı. Bakan, markasız, açıkta satılan ürünlerin de satın alınmamasını istedi.

    SAÐLIK Bakanı Recep Akdağ, vatandaşlara Hürriyet aracılığıyla "Ey vatandaşım; lütfen küçük kümesinde hayvan yetiştirmeyi bırak, tüm kanatlı hayvanlarla yakın temastan kaçın. Hastalıklı hayvanı ne olur yeme, çocuklarına yedirme, itlaf ekiplerinden saklama" çağrısında bulundu. Akdağ, kuş gribinin kanatlı hayvanların hastalığı olduğunu anımsatarak, "Bugüne kadar dünyada bu hastalığın insandan insana bulaştığı saptanmadı. Hatta, endüstriyel anlamda üretilen gıdadan bulaştığı da görülmedi" dedi.

    Uzakdoğu’da ve Türkiye’de kuş gribinin insanda görülen vaka örneklerinin, istisnasız kanatlı hayvanlarla çok yakın temasta bulunduklarının kesin olduğunu belirten Akdağ, şunları söyledi:

    TEMASTAN KAÇINALIM

    Bulaşma doğrudan doğruya, insanlarla içli dışlı küçük kümes hayvancılığından kaynaklanıyor. Dar ve havasız, hijyen olmayan mekanlara bir de insanımızın bilgisizce, önlem almadan yaklaşımını ekleyince bulaşmalar olabiliyor. O halde bunu önlemenin yolu da; bu tür küçük kümes hayvancılığından vazgeçmek, uyarılara uymak, önlemleri almak ve hayvanlarla temastan kaçınmaktan geçiyor.

    KİM RİSK ALTINDA
    1. derecede risk altındakiler, küçük kümes hayvancılığı yapan, bu hayvanlarla ve çıktılarıyla önlemsiz-korunmasız temas eden insanlarımız. Hayvanı hastalananlar, derhal Tarım İl Müdürlüğüne başvursun. Hasta ve hasta olmayan kanatlıyla temastan kaçınsınlar, hasta hayvanı yemesinler.

    MARKA VE MÜHÜR ÖNEMLİ
    Markasız, mühürsüz, pazarlarda satılan, ne olduğu belli olmayan ürünü kesinlikle satın almasınlar, yemesinler. Bunu yaparsak, önümüzdeki dönemi iyi yönetir, toplum ve ülke olarak bu krizi en az zayiatla, en kısa sürede atlatırız.

    EMİN OLMAK İSTEDİK
    Kuş gribinden ilk ölüm vakasını gece 23.00’te yapmamızın nedeni; sonuçlardan emin olmak istememiz ve bunun için Çapa Viroloji Laboratuvarı’ndan gelecek sonucu beklememizdir. ’Saklayalım’ düşüncesinde olmadık. Biz bir yandan vatandaşı duyarlı olmaya yönlendirirken, bir yandan da olmayanı, varmış gibi topluma söylemenin doğru olmayacağını düşünerek hareket ettik. Ama, saklamadık, gecikmedik.

    HAYVAN SAKLAMAYIN
    Vatandaşımız itlaf ekibinden lütfen hayvanını saklamasın. Mal canın yongasıdır ama, söz konusu olan kendi yaşamları. Zaten, Tarım Bakanlığımız itlaf edilen hayvanın bedelini sahibine ödüyor.

    İLLE YAPACAÐIM, DERSE
    Vatandaş ille küçük kümesimde hayvan yetiştireceğim diyorsa; kümese giriş çıkışta maske ve eldiven kullanmalı. Hayvanı kesme, yemeye hazırlama aşamasında da maske-eldiven kullanmalı. Hayvanla teması yok da nezle-grip olduysa; bu mevsimsel nezle-griptir. Aksi durumda kendisi için derhal bir sağlık kuruluşuna, hayvanı için tarım il müdürlüğüne başvursun.

    Van’a gidemedi

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, kuş gribi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere yapacağı Van ziyareti, hava muhalefeti nedeniyle bugüne ertelendi. Akdağ, Esenboğa Havaalanı’nda, Van Havaalanı’ndaki sisin kalkması için yaklaşık 2,5 saat bekledi.
    Bakan’ın bilançosu

    SAÐLIK Bakanı Recep Akdağ, BCC’nin Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada kuş gribi nedeniyle Van’da tedavi gören 37 hastadan 3’ünün hayatını kaybederken, kesin kuş gribi hasta sayısını 2 olarak açıkladı. Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun yaptığı sınıflandırma doğrultusunda, kesin, kuvvetle muhtemel ve muhtemel olarak üçe ayrıldığını belirtti. Bakan Akdağ’a göre kuş gribi olması kuvvetle muhtemel hasta sayısının 11, muhtemel vak’a sayısının ise 21 olduğunu belirtti.

    Bakan Akdağ, hastalığın belirtilerinin normal grip ile aynı olması nedeniyle, bu belirtileri gösteren hastaların paniğe kapılarak hastanelere başvurmasının doğal olduğunu söyledi. WHO’nun Koçyiğit kardeşlerin hastalığı birbirlerine bulaştırmış olma ihtimaliyle ilgili araştırması sürerken, Akdağ, bu ihtimali güçlü bulmadıklarını söyledi.
    Maalesef saklıyorlar

    TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 14 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini, Erzincan ve Bitlis’de iki yabani güvercinde kuş gribi saptandığını açıkladı.

    Bölgede kuş gribi konusunda incelemelerde bulunan Eker, Erzurum’dan Ankara’ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Önceki gün laboratuvar teyidi alınmış beş vaka olduğunu yineleyen Eker, "Bunlar Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa illerine ek olarak Erzincan ve Bitlis’de iki yabani güvercinde kuş gribi tespit ettik. Bunlar ölmüş yabani güvercin" dedi.

    TAKVİYE YAPTIK
    Eker, bölgede itlaf, dezenfeksiyon ve alınmış karantina tedbirlerini yakından izlediklerini, ihtiyaçları tespit ettiklerini, personel takviyesi yaptıklarını, mali kaynak naklettiklerini söyledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile kısmen diğer bölgelerde kuş gribi hastalığı ile ilgili temel sorunun evlerde kişisel ihtiyaçlar için beslenen tavuk, hindi gibi kümes hayvanları olduğunu bildiren Eker şöyle devam etti: "Bunlar çok yaygın. Gündüzleri dışarlarda dolaşıyor, dolayısıyla risk altında, tehlikelere açık. Hastalık tespit edilen yerlerde bunların itlaf edilmesi gerekiyor."

    BEDELİ ÖDENECEK
    Eker, birkaç gündür belirli bir düzeyde bilinç oluştuğunu tespit ettiklerini söylerken, daha önce itlaf ekiplerinden hayvanlarını saklayan olduğunu söylerken, artık vatandaşların kendilerinin yardımcı olmaya başladığını kaydetti. Eker şunları ekledi: "Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde para kaygısıyla, zarar ederim kaygısıyla bunları saklamaması gerekiyor. Bunların tamamının bedelini ödüyoruz ve ödeyeceğiz."

    Mehmetçik kanatlı avında

    Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde ekipler yetersiz kalınca 14’üncü Mekanize Tugay Komutanlığı’na bağlı askerler de kanatlı hayvan toplamaya başladı. Mahalle mahalle dolaşarak vatandaşların tavuklarını toplayan özel kıyafetli Mehmetçikler, büyük bir özenle dezenfekte de yapıyorlar. Tavuklarını çıplak elle tutmak isteyenlere ise engel olan askerler, ’Çıplak elle dokunmayın’ uyarısında bulunuyorlar.

    Kuş gribi tehlikesi Şubat’ta büyüyebilir

    BAŞTA Doğubeyazıt olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da başgösterip üç can alan kuş gribi nedeniyle bölgedeki göçmen kuşlar sıkı takibe alındı. Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özdemir Adızel ile Araştırma Görevlisi Atilla Durmuş, Van Gölü Havzası ve çevresindeki göçmen kuşların konakladığı bölgelerde toplu ölüm olup olmadığını araştırdı. Teleskop ve fotoğraf makineleriyle Van Gölü ve Erçek Gölü havzasında gözlem yapan Adızel ve Durmuş, toplu kuş ölümlerine rastlamadı. Adızel, şunları söyledi:"Bundan sonra önemli olan bahar göçlerinin başladığı Şubat ayıdır. Bu aydan itibaren büyük kuş göçleri oluyor. Önümüzdeki en tehlikeli dönem Şubat ayının ilk haftası ile Nisan ayına kadar olan zamandır. Bu zaman diliminde çok dikkatli olmalıyız."

    ’Eyvah! Kan davamız var, deşifre olduk...’

    YALOVA Devlet Hastanesi’nden kuş gribi şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne eşi ve 4 çocuğuyla sevk edilen (M) ailesi, doktorlara kan davasından kaçmak için Iğdır’dan göçtüklerini, kuş gribi yüzünden de bulundukları yerin ortaya çıktığını söyledi. Ailenin doktorlara "Hastalıktan kurtulsak, peşimizdeki kan davalılarımızdan kurtulamayacağız" diyerek endişesini iletmesinden kısa süre sonra yapılan testlerin sonuçları geldi ve ailede kuş gribine ratlanmadığı anlaşıldı. İstanbul İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar yaptığı açıklamada, "Aileden incelenmek üzere alınan örnekler İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı’na gönderildi. Yapılan tetkikler sonucu hepsinden negatif sonuç alınmıştır" dedi. Mehmet Bakar ayrıca, önceki gece Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran bir hastadan alınan örneklerin de negatif olduğunu bildirdi.
    Onlar temiz

    Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde koruma altında bulunan ve gelecek ay doğaya salınması planlanan Kelaynakların, kuş gribinin yayılması halinde tedbir olarak kafeslerde tutulacağı bildirildi. Doğa Derneği Kelaynak Projesi Sorumlusu Turan Çetin, "Fırat Nehri çevresinde ölü yabani kuşa rastlanmadı. Bu, sevindirici bir gelişme" dedi.

    Fırsatçı

    Kars’ın Subatan mahallesinin Papatya Sokak’ta boş alandaki çöplükte hastalanarak ölen tavuklar gaz dökülerek yakıldı. Tam olarak yanmayan tavukları köpekler kapıştı.
    Görev önlemi

    Kuş gribi görülen Erzurum’un Kazımyurdalan Mahallesi’nde itlaf ekipleri kanatlı hayvanları toplamak için neredeyse savaş verdiler. Göreve çıkmadan önce özel kıyafetleriyle dikkat çeken elemanlar, eldivenlerini dezenfekte ettiler.

    Vahşete soruşturma

    KARS Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Hürriyet’in ve Kanal D’nin önceki akşam 19.00 haber bülteninde yayınlanan, kuş gribi şüphesiyle toplanan 108 kanatlı hayvanın canlı canlı yakılması haberi üzerine soruşturma açtı. Katliam gibi itlaf sırasında alevlerden kaçan tavuğun tekrar yakalanarak ateşin içine atılması, ülke genelinde büyük tepki gördü. Kanal D’de yayınlanan görüntüleri izlediğini ifade eden Özkorul, tavukları canlı canlı yakanlar hakkında, uygun itlaf yöntemi kullanmadıkları ve hayvanlara eziyet ettikleri için soruşturma açtığını bildirdi.

    Şüphe duyan doktora

    YURDUN çeşitli yerlerinde dün de çok sayıda vatandaş ’kuş gribi’ şüphesiyle hastanelere koştu. Karantinaya altına alınan hastalara ilk tedaviler uygulanırken, alınan nümuneler kesin teşhis için tahlile gönderildi. Kuş gribi şüphesiyle en çok hastanın tedavi gördüğü Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, 8 günde 150 hastanın başvurduğunu açıkladı. Şahin bunlardan 35’inin yatarak, 30’una şüpheli temas sonucunda ayakta koruyucu tedavi uygulandığı belirtti. Şüpheli hasta sayısı şöyle: Batman 3, Afyon’da, 1, Şanlıurfa’da 6, Yozgat’ta 2, Kastamonu 3.
    140 başvuru

    VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, son 8 gün içinde hastanelerine 140 kişinin kuş gribi şüphesiyle başvurduğunu açıkladı.

    Bursa ve Kars’ta iki köy karantinada

    BURSA’nın Gürsu İlçesi’ne bağlı Karahıdır Köyü’nde "kuş gribi" belirlenmesi üzerine köy karantinaya alındı. Kuş gribi, Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Telek Köyü’ne de sıçradı. Köyden alınan numunelerin sonuçlarının pozitif çıktığı açıklandı. Vali Nevzat Turhan, köyde kanatlı hayvanların itlafına başlandığını bildirdi.

    Yorum

    • BOZTURK
      Banned
      • 09-01-2006
      • 262

      #47
      Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

      7 Ocak 2006 Kuş gribi Kars'a sıçradı

      Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)

      KARS Valisi Nevzat Turhan, kuş gribinin Kars'ta da görüldüğünü açıkladı. Arpaçay ilçesine bağlı Telek Köyü’nden alınan numunelerin Erzurum ve Bornova'da yapılan tahlillerde, ‘pozitif’ çıktığını belirten Turhan, kriz masası oluşturduklarını ve il genelindeki kanatlıları itlaf kararı aldıklarını söyledi.

      Vali Nevzat Turhan, Arpaçay'ın Telek Köyü'nde, ölen kanatlı hayvanlardan alınan numunelerin Erzurum ve Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ndeki tahlillerinin pozitif çıktığını açıkladı. Bugün saat 17.00'de kriz masası oluşturduklarını ifade eden Vali Turhan, Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan, İl Sağlık Müdür Vekili Kürşat Bulut, Belediye Başkan Yardımcısı Dünyamalı Demir, Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sinan Özgünlü ve bazı doktorlarla makamında bir toplantı düzenledi. Toplantının ardından basına bir açıklama yapan Vali Turhan, kuş gribinin Kars'ta da görüldüğünü, ancak insanlarda tespit edilmiş bir vak'a olmadığını söyledi. Her türlü kanatlı hayvanın giriş çıkışının yasaklandığını dile getiren Turhan, il genelinde kanatlı hayvanların tamamını toplayarak itla^f etme kararı aldıklarını ifade etti.
      ‘TEK TEK KONTROL EDİYORUZ’
      Telek Köyü'ndeki, kanatlı hayvanların toplanarak itlaf edildiğini ve bütün köylülerin de sağlık kontrolünden geçirildiğini belirten Turhan, şöyle devam etti: “Öncelikle kuş gribinin pisikolojik olarak halkımızı çok etkilediğini ve tedirgin ettiğini biliyoruz. Gerek, il merkezinde gerekse, ilçe merkezlerinde yoğun ihbarlar yapılıyor. Bu ihbarlara karşı Sağlık ve Tarım İl Müdürlükleri gerekli çalışmaları yapmakta ve tedbirler almaktadır. Bu konuda ilimizde bulunan kanatlıların itla^fı konusu gündeme gelmiş ve ilk aşamada il merkezindeki bütün kanatlıların itla^f edilmesi kararı alınmıştır.”
      Vatandaşların kanatlı hayvanlarını görevlilere teslim etmelerini isteyen Vali Turhan, kanatlıların bedellerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ödeneceğini ve kurallara uymayanlar hakkında da kanuni işlem yapacaklarını da kaydetti.

      Yorum

      • sefalý
        Junior Member
        • 09-07-2004
        • 238

        #48
        Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

        arkadaşlar bu kuş gribinin bukadar çok yerde görülmesinin sebebi sizce neler yaban hayvanlarından bahsediliyor böyle olunca göller bölgesinde daha yaygın olması gerekmiyormu bu işin içinde başka birşey olmasın birde bu virüs cinde gaha çok görülmedimi 3 kişi öldü bizede çin mallarıyla birlikte yayılmasın biliyorsunuz iğneden ipliğe herşeyin çinlisi var birde klimalara bulaştığını düşünsenize ne olurdu sonumuz

        Yorum

        • serkanbv
          Junior Member
          • 16-11-2004
          • 158

          #49
          Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ


          DSÖ: Türkiye’ye seyahat güvenli
          Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Danson, Türkiye’de kuş gribine karşı önlemler konusunda herhangi bir ihmal yaşanmadığını gördüklerini söyledi. Danson “Turistlerin bu ülkeye gelmesinde hiç bir sakınca yok” dedi.

          Yorum

          • serkanbv
            Junior Member
            • 16-11-2004
            • 158

            #50
            Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

            Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Marc Danson, destek ve dayanışmayı göstermek için Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Danson “Dünyanın bu bölgesinde kuş gribi konusunda bir sorun vardı ve hala da bu sorun var.

            Sağlık Bakanlığı gayet şeffaf davranıyor. Biz soruna halk sağlığı açısından yaklaşıyoruz. Sağlık alanında geleceği önceden görmek fevkalade güçtür. Her bir hasta çok iyi tedavi almaktadır, yeni hastalar titizlikle izlenmektedir. Halkın çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Ölü ya da hasta hayvanlarla temas edilmemeli. Çevre ülkelerin de ilgili bakanlıklarıyla temasa başladık. Bu teması sürdüreceğiz ve kendilerini bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

            BU ÜLKEYE GELMEK TEHLİKELİ DEÐİL
            Karşılaşılabilecek en kötü durumun panik olduğunu söyleyen Danson “Bu durum başa çıkılması zor sonuçlar doğurabilir. Birçoğunun kafasında seyehat kısıtlamalarıyla ilgili sorular var. Ben bunun canlı örneği olarak geldim. Bu ülkeye gelmenin tehlikeli olmadığının canlı bir kanıtı olarak karşılarında duruyorum” dedi.

            İNSANDAN İNSANA GEÇİŞ GÖRÜLMEDİ
            Danson kuş gribi virüsünde insandan insana geçiş görülmediğini belirten Danson “Bu tür durumlarda, insandan insana bir tane bile bulaşma vakası olsa bunu açıklama sorumluluğu Dünya Sağlık Örgütü’ndedir. Böyle bir durumda salgın için birinci adım atılmış demektir. Şu ana kadar görülen tüm vakalar kümes hayvanlarından kaynaklandı” dedi.

            İHMAL YOK
            Danson “Türkiye’de çalışan ekibimiz içinde AB’den, UNİCEF’ten, FAO’dan, hayvan hastalıklarıyla ilgili bir kuruluştan arkadaşlar var. Biz Dünya Sağlık Örgütü olarak Türkiye’de soruna yaklaşım zamanında olmuş ve soruna ciddiyetle yaklaşıldığını gördük. Böyle olmasa ben burada olmazdım. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir tekel değildir. Herkes konuşma konusunda özgürdür. Ancak burada dikkat edilecek konu, söylemler içinde çelişkiler bulunmamasıdır” dedi.

            AKDAÐ: GEREKENLER YAPILDI, SALGIN BEKLEMİYORUZ
            Sağlık Bakanı Akdağ da Türkiye’ye getirilebilecek her türlü uzman desteğinin Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte getirilmesini tercih ettiklerini belirterek “Hastalık doğru ve iyi şekilde kontrol edildi. Gerekenler yapıldığı için salgın beklemiyoruz. Kanıtlanmış 15 vakada ölüm sayımız sadece 3. Bu sayının artmamasını umut ediyoruz ve bekliyoruz.
            Ev tavukçuluğunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Asırlar öncesine dayalı bir kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Laboratuvar verileriyle kanıtlanmış kuş gribinden ölüm sayısı 2’dir. Bunun dışında ölen üçüncü yavrumuzun aynı aileden olması nedeniyle, ölüm nedeninin kuvvetle muhtemel kuş gribi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu kişinin vücudunda kuş gribinden öldüğüne ilişkin virüs tespiti henüz yapılamadı” dedi.

            Yorum

            • serkanbv
              Junior Member
              • 16-11-2004
              • 158

              #51
              Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

              Son Dakika11 Ocak 2006 Tavukçuluk sektörü iflasın eşiğinde

              Erdem ÖZCAN/BANDIRMA(Balıkesir), (DHA)

              Tavuk Sektörünün en önemli merkezlerinden Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, kuş gribi nedeniyle kurban bayramından sonra 3 milyon tavuğun itlaf edileceği, milyonlarca yumurtanın da imha edileceği bildirildi. Günde 400 bin tavuğun kesildiği Bandırma’da, şu anda süresi gelen tavuklar kesilip, depolanıyor.

              Kuş gribi, tavuk sektörünü iflasın eşiğine getirdi. Banvit, Şeker Piliç, Bozlar ve Bu Piliç gibi entegre tesislerinin bulunduğu Bandırma’da beyaz et tüketiminin yok denecek kadar azalması sonucu, günde 400 bin tavuk kesen entegre tesislerinde üretim tamamen durdu. Tesisler sadece zorunlu tavukları kesip depoya koyuyor. Tüketimin azalması sonucu tesisler depo sıkıntısı çekiyor. Bandırma’da 3 milyon 600 bin yumurtalık tavuk bulunduğunu, bu tavukların günde 3 milyon yumurta yaptığını söyleyen yetkililer, “İlçede 300 kümes var. Bu sektörden 30 bin kişi ekmek yiyor. Yumurtalar satılmıyor. Tavuk eti tüketimi bitti. Stoklar arttı. Bayram sonrası entegre tesisler ve kümeslerdeki hayvanlar, ilçe tarım müdürlüğünün kontrolünde itlaf edilecek. İtlaf edilen hayvanlar belirli yerlere gömülecek” dedi.

              Sadece 10 bin tavuğun günde 500 bin YTL masrafı olduğunu hatırlatan yetkililer, tüketimin bitmesiyle üreticilerin şu anda ellerindeki yemi kullandığını açıkladı.

              Yorum

              • serkanbv
                Junior Member
                • 16-11-2004
                • 158

                #52
                Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                Kuş gribi için ekonomi zirvesi
                Kuş gribi vakalarının kanatlı sektörünü olumsuz yönde etkilemesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) harekete geçirdi. TOBB, Kuş Gribi nedeniyle sektörde yaşanan sıkıntıların ele alınması amacıyla ESDK’nın toplanmasını önerdi. Hükümetin TOBB’un bu önerisini olumlu karşılaması üzerine ESDK’nın 14 Ocak Cumartesi günü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında toplanması kararlaştırıldı. 14 Ocak’taki Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu toplantısında ele alınacak kuş gribine ilişkin TOBB yönetiminin bir çalışma başlattığı öğrenildi.

                TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında toplanan heyetler, kuş gribi konusunda yapılması gereken çalışmalar ve sosyo-ekonomik değerlendirmeler yaparak ESDK toplantısına sunulmak üzere bayram tatilinde de çalışarak kapsamlı bir rapor hazırlıyor.

                SEKTÖRE ETKİLERİ

                7 Ekim 2005’te ilk kez Manyas’ta görülen kuş gribi, uygulanan karantina ve alınan önlemler sonucunda kontrol altına alınmıştı. Ancak hastalığın son günlerde ortaya çıkan ikinci dalgası üzerine, kanatlı eti ile yumurta satışlarının büyük ölçüde durmasının sektörde ‘’büyük sıkıntılara neden olmaya başladığı’’ ifade ediliyor. Kanatlı sektöründe ciddi sıkıntılara neden olan krizin, sektörde istihdam edilen yaklaşık 120 bin kişinin işini tehlikeye sokmasından korkuluyor.

                Yorum

                • serkanbv
                  Junior Member
                  • 16-11-2004
                  • 158

                  #53
                  Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                  Elazığ'da kanatlı hayvanlar itlaf ediliyor


                  ELAZIÐ’ın Karşıyaka Mahallesi'nden 7 Ocak günü Elazığ Veteriner Araştırma ve Kontrol Merkezi’ne tahlil için getirilen canlı tavuğun kuş gribi olduğu anlaşılınca kentte kanatlı hayvan itlafına başlandı.

                  Elazığ Valisi Muammer Muşmal, tedbir amacıyla hastalığın görüldüğü mahallenin yanı sıra 3 kilometre yarıçapındaki alanda itlaf yapılacağını, 10 kilometre yarıçapındaki alanda da karantina uygulamasına başlanacağını belirtti.
                  Elazığ Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Belediye zabıtaları ve polisler alınan karar üzerine bu sabah virüsün görüldüğü Karşıyaka mahallesinde itlaf çalışmalarına başladı. Mahalle sakinlerine konu ile ilgili bilgi veren ekipler ardından kümeslerde beslenen hayvanları toplayarak itlaf edilmek üzere gaz tankına attı.

                  Yorum

                  • serkanbv
                    Junior Member
                    • 16-11-2004
                    • 158

                    #54
                    Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                    İstanbul Valisi: İtlaf 10 bini bulacak

                    A.A.

                    İstanbul Valisi Muammer Güler, envanterlere göre ilde 110 bin kümes tavuğu bulunduğunu kaydederek, ”Karantina bölgesinde itlafın yaklaşık 10 bini bulacağına inanıyoruz” dedi.

                    Vali Güler, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'ndaki bayramlaşma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

                    Kuş gribine ilişkin son durumun sorulması üzerine Güler, şunları kaydetti: “Karantina uyguladığımız Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa ve Esenler ilçelerinde itlaf çalışması devam ediyor. Dün akşam itibariyle 5 bini aşmıştı itlaf. Arkadaşlarımız şu anda sürdürüyorlar. Kontrol ve gözetim bölgesinin dışındaki yerlerden de vatandaşlarımızın talepleri var. Bununla ilgili imha ekiplerimizi çoğalttık. Bütün adreslere gidiyoruz. İstanbullulardan tekrar rica ediyorum; özellikle çocuklarını, kendilerini, yoğun temastan sakındırsınlar. Çok sınırlı da olsa, bazı yerlerde çocukların tavukları getirdiğini gazetelerde gördüm. O hatalı bir davranıştır. Tavukla, kanatlılarla temas belki yemekten daha tehlikeli. Mecburi itlaf yapılan yerlerde bazı vatandaşlarımızın tavuklarını sakladıklarına şahit oluyoruz. Kesinlikle bu tip durumlara ekipler müdahale edecek. Çok kısa süre içinde bu olayı karantina bölgesinden kaldırmış olacağız.”

                    Vali Güler, envanterlere göre İstanbul'da 110 bine yakın kümes tavuğu olduğunu, kaz, ördek, hindi ile sayının 130-140 binleri bulduğunu anlatarak, “Karantina bölgesinde itlafın yaklaşık 10 bini bulacağına inanıyoruz. O bölgelerimiz kırsal alan yerleşimine yakın. Vatandaşımız köy tavuğu, yumurtası diyor. Artık yavaş yavaş bunları aşmamız gerekiyor” dedi.

                    Entegre tesislerde üretilen et ve yumurtanın hiçbir şekilde zararı olmadığını vurgulayan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
                    “Kaldı ki bunlar karantina tedbirlerinin dışında. Yani biz şu anda, kümes hayvancılığından ziyade entegre tesislerdeki hijyen şartlarına uygun, veteriner kontrolünde, her türlü tedbiri alınmış olan üretimi destekliyoruz. Onlar da Türkiye için önemli bir sektör. Ekonomiye büyük katkısı var. Mutlaka beyaz et de tüketilmesi gereken bir gıda. Onun için bu endişe havası dağılınca, tekrar işlerin rayına oturacağına inanıyorum.” “Kümeste hayvan beslemenin büyük risk taşıdığına” dikkat çeken Muammer Güler, “Yabani kanatlılardan bulaşabilecek bir hastalık her zaman insanları sıkıntıya sokabiliyor. Onun için dikkatli olmakta fayda var” dedi.

                    “İNSANLARLA İLGİLİ VAKA YOK”

                    Vali Güler, “İstanbul'da insanda görülen bir vaka olup olmadığının” sorulması üzerine de şunları söyledi:
                    “İnsanlarla ilgili yok. Daha önce verdiğimiz bilgide, 23 kişinin hastanelerde yattığını söylemiştik. Dün ona çeşitli zatürree, üst solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla başvuranlar da var. Yani her grip olan, tavuk da yediyse mutla böyle bir şüphe içinde geliyor. Fakat İstanbul'da şu ana kadar laboratuvar testlerinden gelenlerde hiçbir pozitif sonuç çıkmadı. Daha önce Okmeydanı Hastanesi'nde yatan 14 kişilik ailenin 10 ferdini taburcu ettik. Şu anda çok az sayıda insan var. Tahlil beklenen az sayıda insan var. İstanbul'da insanlarda kuş gribi vakasına rastlanmamış olmasını, sevindirici bir olay olarak değerlendiriyorum.”

                    “4 TAVUÐUMU ÇOK ÖNCE KESTİRDİM”

                    İstanbul Valisi Güler, “4 tavuğunuzu kestirdiğiniz doğru mu?” sorusu üzerine ise “Florya'da beslediğim 4 tavuğu zaten bu işler başlamadan kestirdim. Çünkü kümeste beslenen hayvanın riski var. Üstü açık, dışarıdan gelen herhangi bir hayvanın oraya bir şey bırakması mümkün. Kestirdim, Cumartesi günü kestirdim. Bu gelişmelerden çok önce kestirdim” dedi.
                    Kanatlı hayvanların evlerde beslemenin bugün değil, bundan sonra da risk olduğunu ifade eden Güler, “Zaten biliyorsunuz açıkta, kanatlı hayvan ve yumurta satışını yasakladık. Yani bunu artık hijyenik şartlarda alacağız. Standart üretimi olanı alacağız. AB Gıda Mevzuatı da bunu gerektiriyor” diye konuştu.

                    Yorum

                    • escon
                      Junior Member
                      • 23-04-2005
                      • 79

                      #55
                      Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                      Allah kimsenin kuşuna grip vermesin ) Ben van'da yaşıyorum. Burası bahsedildigi kadar karışık değil. Bizimkiler pireyi deve yapmada bayağı başarılıdırlar. Pek okadar korkacak birşey yok. Millet tavukta yiyor yumurtada. Halen kümes hayvanları sokaklarda satılmaya devam ediyor

                      Yorum

                      • BOZTURK
                        Banned
                        • 09-01-2006
                        • 262

                        #56
                        Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                        La havle vela kuvvete..

                        Haklısın kardeş biz kuş gribi ile değil ceharetle savaşıyoruz..

                        Sen ve ailen yemeye, tavuklarla yumurtalar atemas halinde olmaya devam etsin..

                        Hatta yolun ortasından yürü...arabaların freni var nasıl olsa..size birşey olmaz..

                        Bari başkalarınada zarar vermeseler..yayılmaya zemin hazırlamasalar..önlemlere çabalara köstek olmasalar...bilmişlik taslamasalar..bilmeden konuşmasalar...birşey demiyecem ama..

                        yok yok birşey demiyeyim..

                        Kimisine ne anlatsan boş zaten...anlamadıkları için her geçen gün yayılmakta ya..hadi yayılmasına kolay kolay engel olamazsında...ama ya vakaların çıkması...

                        hastalığı falancanın eldiveni ile kapanlar, veya çocuklarının ölen tavuğa temas etmesine izin verip hasta olmasına neden olanlar...kuş gribi çıkan bölgelerde tavuklarını hindilerini saklayanlar veya görevliler yokken ortalığa salanlar...uyarılara rağmen ölü veya hasta kümes hayvanlarını hijjenik ortamda kesenler...bunları saklayanlar..ne demeli bunlara ?

                        En iyisi susayım..yoksa ağır konuşmak zorunda kalacam..

                        ukalalık taslamıyorum,lakin kahvehane ağzıyla burada kuş gribi çıkmaz , bu eskidende vardı, birşey olmaz, o kadarda büyütüldüğü gibi değil veya diğer tavuklar hindiler öldü ama diğer tavuklarımda,hindilerimde kazlarımda kesinkes hastalık yok diyenlere gıcık oluyorum..adam bizden saklıyor dereye atıyor diğer komşu köye yayılmasını sağlıyor..gelde bu adamlara kızma..

                        anlatacak o kadar şey var ki..
                        ama memursun anlatamıyorsun..

                        Arkadaşlar dikkatli olun...cahillerede zemin sağlamayın...ihbarlardan kaçınmayın..lütfen uyarılara dikkat edin..

                        bu mevzu bir savaş gibi..
                        adı kuş gribi ama ceharetle savaş aslında..
                        Karsta da kümes hayvanları vs toplanacak tamamıyla ..falanca filanca hasta olmasın , yürekler ağlamasın, hastalık yayılmasın , korkulan virus mutasyonuna zemin hazırlamamak için..ama Devleti temsil eden bizlerin işi zor...zira laf anlayan, bize yardımcı olanlar olduğu gibi yapılan tüm çabaları boşa çıkartan insanlarda var..

                        yorum yok..

                        Yorum

                        • BOZTURK
                          Banned
                          • 09-01-2006
                          • 262

                          #57
                          Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                          uyarılara rağmen ölü veya hasta kümes hayvanlarını hijjenik ortamda kesenler...bunları saklayanlar..ne demeli bunlara ?
                          >>> burada kelime hatası yapmışım...hijjenin ortamda kesmeyenler...olacaktı...

                          Yorum

                          • BOZTURK
                            Banned
                            • 09-01-2006
                            • 262

                            #58
                            Konu: KUŞ GRİBİ, BİLGİLENDİRME,BİLGİLENME TOPİÐİ

                            Offf yine yanlış yazmışım...gecenin bu vaktinde..
                            Hijjenik ortamda kesmeyenler .. >>> doğrusu bu

                            Yorum

                            İşlem Yapılıyor