Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

    Mobil iletişim nedir?


    Mobil haberleşme cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Bunun için gereken alt yapı ise, yeterli sayıda baz istasyonunun oluşturduğu telsiz ağıdır. Bu istasyonlar alıcı ve verici görevi üstlenirler: Gelen konuşmaları mobil telefona gönderir, oradan geri gönderilen cevaplarıysa telsiz ağına geri gönderirler. Mobil telefonların kapsama alanı birkaç kilometre ile sınırlı olduğundan alanı genişletebilm ek için pek çok baz istasyonuna ihtiyaç vardır.
    İlk mobil telsiz ağları (A,B ve C ağı) analogdu. Ancak analog sinyalleri göndermek ve almak oldukça zahmetli olduğundan bu dönemin telefonları ağır ve kullanışsızdı. Bu nedenle ilk önce araba telefonları kullanılmaya başlandı.
    D ve E ağları ile mobil telefonları küçülmeye başladı ve bugünkü cep boyutuna ulaştı. Dijital teknolojisine geçiş de mobil ağların kullanım alanını genişletti. Sadece telefon kullanımı değil, veri transferi de arttı.



    Günümüzde hangi mobil telsizi standartları kullanılıyor?


    Dünya çapında yaygınlaşmış olan mobil telsiz standardı GSM’dir (Global System for Mobile Communication). GSM iki frekans bandı ile çalışır: konuşmaların cep telefonları üzerinden baz istasyonlarına taşındığı 890-915 megahertz’lik alt bant ve 935-960 megahertz’lik karşı yön için kullanılan üst bant.
    Her frekans bandında 124 kanal vardır. Her kanal aynı zamanda maksimum 8 kanal taşıyabilir. Bir baz istasyonunun eş zamanlı olarak taşıyabildiği maksimum konuşma sayısı yaklaşık 1000.

    Global System for Mobile Communications (GSM - Mobil İletişim Global Sistemi) başlıca dijital hücresel sistemlerden biridir. GSM aynı telsiz frekansı üzerinde sekiz eşzamanlı çağrıya olanak tanıyan dar bantlı TDMA'yı kullanır.
    GSM ilk olarak 1991'de ortaya çıktı. 1997 sonu itibarıyla, GSM hizmeti 100'den fazla ülkede kullanılabilir duruma geldi ve Avrupa ve Asya'da standart hale geldi.
    En gelişmiş dijital hücresel teknoloji kabul edilen GSM şebekeleri Kısa Mesaj Servisi (SMS), OTA yapılandırması ve GSM konumlandırma dahil birçok tipik "dijital" hizmette liderdir. Amerika ve dünyanın geri kalanındaki teknolojisi ve varlığı düşünülürse, GSM global dolaşım için iyi bir konumdadır ve sanal olarak tüm ülkelerde kullanılabildikleri için birçok yeni GSM telefonu "global telefon" olarak adlandırılmaktadır. SIM kart ("Subscriber Identification Module" - Abone Tanımlama Modülü) da GSM telefonlarının benzersiz ve gerekli bileşenlerinden biridir.

    Ayrıca bazı ağlarda DCS standardı (Digital Cellular System) kullanılıyor. DCS, GSM ile aynı prensipte çalışır, ancak frekans bandı 1.8 Gigahertz’tir.
    Verilerin transfer edilmesinde GSM ve DCS maksimum 9.6 kilobit/ saniye taşıma kapasiteli farklı veri kanalları kullanıyorlar. Bir kilobit 1024 bit’e karşılık gelir.
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    #2
    Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

    WAP interneti gerçekten mobilleştiriyor mu?


    Günümüzde mobil telsiz haberleşmesi ağırlıklı olarak telefon etmek için kullanılıyor. Ama giderek artan bir ilgi verilerin de taşınabilmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Verilerin tanışabilmesi imkanı, özellikle iş dünyasındaki insanların ilgisini çekiyor: Örneğin, yoldayken cep telefonu üzerinden müşteri veri bankasına erişebiliyor olma fikri gibi...
    İnterneti mobilleştirebilmek için WAP (Wireless Application Protocol) geliştirildi. WAP cep telefonları mobil telsiz ağı üzerinden Internet’e girerler. Üzerlerinde bulunan browser aracılığıyla özel WAP formatında tasarlanmış Internet sayfalarına girerler. WAP sayfaları küçük bir ekranda görüntülenecek şekilde oluşturulmuştur.
    GSM’in sınırlandırdığı 9.6 kilobit/saniye’lik veri oranı mobil internetin borsa kuru veya yol planları gibi metin haberlerini çağırmayı engelliyor. Ayrıca bağlantı fiyatları normal internetin yaklaşık 10 katı kadar pahalı.


    SMS nasıl çalışıyor?

    Cep telefonlarıyla mobil telsiz ağı üzerinden kısa mesajlar (Short Messages/SMS olarak bilinir) göndermek de veri transferlerinin diğer bir çeşididir. Burada maksimum 160 işaretten oluşan metin karakterleri kullanılır.
    Telefon görüşmesinden farklı olarak kısa mesajda alıcı ve gönderen arasında bağlantı kurulmaz. SMS’ler bir merkeze (SMSC, Short Message Service Center) gönderilir ve cep telefonu alıcısı telefonunu açtığında ulaştırılır. Service Center’ların veri havuzunda boğulmaması için her SMS’in belli bir kullanım süresi vardır: Mesaj belli bir tarihe kadar alınmazsa silinir.

    Yorum

    • sarslan724
      Senior Member
      • 28-03-2005
      • 7947

      #3
      Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

      GPRS kısaltması ne anlama gelir?

      GPRS “General Packet Radio Service”in kısaltmasıdır ve GSM ağını kullanır, ancak verileri paket olarak bir veya daha fazla kanal üzerinden gönderir. Avantajı: Veri oranı 9.6 kilobit/saniyeden maksimum 160 kilobit/saniyeye çıkar, yani tek bir ISDN bağlantısından bile 2.5 kat daha fazla. Ayrıca hat kapasitesi veri akışı gerçekten yapıldığı anda kullanılır. Bu ekonomik kullanım GPRS müşterilerinin bütün gün online olmasını ancak sadece transfer ettikleri kadar veri için ödeme yapmaları anlamına gelir.

      Genel Paket Radyo Servisi (General Packet Radio Service-GPRS), GSM ve 3G hücresel ağları arasında bir adımdır. GPRS, 9.6Kbit - 115Kbit arasında bir aralıkta GSM şebekesiyle daha hızlı bir data iletimi sunar. Bu yeni teknoloji kullanıcıların aynı anda hem telefon görüşmesi yapmasına hem de data iletimine olanak tanır. (Örneğin, GPRS kullanan bir cep telefonunuz varsa, aynı anda telefon görüşmesi yapıp e-mail mesajları alabileceksiniz.) GPRS'in başlıca yararları sadece gönderilecek veri olduğunda telsiz kaynakları ayırması ve geleneksel devreden açılan şebeke unsurlarına olan bağımlılığı azaltmasıdır.

      Cep telefonlarının yaydığı elektro manyetik tehlikeli mi?

      Bu konu halen tartışılıyor. Henüz Avrupa çapında sınırlayıcı bir maksimum değer belirlenmiş değil.
      GSM mobil telefonları oldukça yüksek bir gönderme performansına sahip ve o nedenle yaydığı elektromanyetik de o oranda yüksek. Ancak bugün için elde olan verilere göre tasalanmaya gerek yok.Ancak elektronik manyetik yayan cihazların artması bu durumu değiştirir mi, işte bu bir soru işareti. Risk faktörü olarak radyo ve televizyon vericileri, mikro dalga fırınlar, mobil telefonlar, uzaktan kumandalar, televizyonlar ve bilgisayar monitörlerini sayabiliriz.

      Yorum

      • sarslan724
        Senior Member
        • 28-03-2005
        • 7947

        #4
        Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

        SyncML nedir?

        SyncML ile, sabit ya da mobil şebekeler üzerinden şahsi ve ticari bilgilerin düzgün, pürüzsüz ve etkin bir şekilde senkronizasyonunu sağlayan ortak bir dil oluşturulmaya çalışılmaktadır. Amacı, SyncML uyumlu uygulamaları çalıştıran pek çok cihazla şebekeye girmiş bilgilerin senkronize hale getirilmesini kolaylaştırmaktır.

        Bugün mevcut olan senkronizasyon protokollerinin hiçbirisi, bu türde bir evrensel bağlanabilirlik özelliği sunmamaktadır. SyncML-uyumlu uygulamalar ile, e-posta, takvim, yapılacaklar listesi gibi bilgilere, irtibat bilgileri ve diğer kritik verilere kullanıcılar tarafından erişim son derece kolay olacak ve bu erişim esnasında platform, uygulama ya da üreticinin ne ya da kim olduğu önemsiz kalacaktır.

        İlk evrensel senkronizasyon protokolü olma özelliğini taşıyan SynclML, mobil cihazları kullanıcılarına gerçek özgürlük sunmaktadır; kullanıcılar, mobil uygulamaları ile ev ya da işyerlerindeki sistemler arasında en güncel bilgi alışverişini gerçekleştirme (bilgi gönderme ve alma) imkanına sahiptirler.

        Doğal olarak, SyncML’nin kullanıcı kitlesi, sadece cep telefonu kullanıcılarıyla sınırlı değildir: Söz konusu protokol, sabit şebekeler, kızılötesi, kablolu ya da Bluetooth özellikli diğer iletişim ya da transmisyon kanalları üzerinden senkronizasyonu mümkün kılmaktadır.Gerçekten de, SyncML, kullanıcılara, uyumlu Web-bazlı uygulamalarında saklanan bilgileri senkronize etme imkanı da tanımaktadır. Açık ve gelecekteki değişimlerden zarar görmeyecek tasarımıyla birleştiğinde bu esneklik, mobil dünyasındaki herhangi bir uyumlu cihaz ya da uygulama için en mükemmel senkronizasyon standardını oluşturmaktadır.

        Bluetooth nedir?

        Kablosuz bağlanabilirlik sağlayan yeni Bluetooth teknolojisi, dijital cihazları bağlayan telleri kesiyor. Düşük maliyetli kısa menzilli telsiz linkine dayanan Bluetooth, görünürde tek bir kablo olmadan birçok dijital cihaz tipini bağlayarak, size dolaşma özgürlüğü verir. Bahsini ettiğimiz hareket özgürlüğü budur.

        Bağlantı kurmak için iki adet Bluetooth ile donatılmış cihazın birbirlerine 10 metrelik bir mesafe kadar yaklaşmaları gerekir. Bluetooth telsiz tabanlı bir bağlantı kullandığından, iletişim kurmak için görüş hattı bağlantısına bile ihtiyaç duymaz. Diz üstü bilgisayarınız, bilgiyi yan odadaki yazıcıya gönderebilir ya da evinizin alarm sistemini kontrol etmek için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.

        Bluetooth, kablosuz bağlanabilirlik için küresel bir standart haline gelmiştir. Gelecekte, Bluetooth'un, on milyonlarca cep telefonu, PC, diz üstü bilgisayar ve diğer birçok elektronik cihaz için bir standart haline gelmesi muhtemeldir. Sonuç olarak, piyasa, yeni uygulamalar, katma değerli servisler ve uçtan uca çözümler talep edecektir.

        Bluetooth'un sunduğu kablosuz bağlanabilirlik imkanları uygulama olarak sınırsızdır. Ayrıca, küresel olarak mevcut telsiz frekansı kullanıldığından, Bluetooth, tüm dünyadaki kablosuz bağlanabilirliğe hızlı ve güvenli erişim sağlayabilir. Bunun gibi bir potansiyelle, Bluetooth'un, tarihte en hızlı kabul gören teknolojilerden biri olması şaşırtıcı olmayacaktır.

        Yorum

        • sarslan724
          Senior Member
          • 28-03-2005
          • 7947

          #5
          Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

          Java teknolojisi ne demektir?

          Birçok insan, İnternet'ten indirilebilen zil sesleri ve ekran koruyucularıyla cep telefonlarını kişiselleştirmeye başladılar. Java™ teknolojisi sayesinde, yaşam yönetim araçları, seyahatle ilgili uygulamalar, bilgi araçları ve interaktif oyunları yükleyerek telefonunuzu daha da geliştirebilirsiniz. İhtiyacınız kalmadığından, bunları silmek, kaydetmek kadar kolaydır.

          Java™ teknolojisi sayesinde, cep telefonu kullanıcıları, telefonlarında hangi uygulamaları istediklerine karar vermekle kalmayacak,aynı zamanda telefonun görüntüsünü ve hissini de değiştirebileceklerdir. Geliştirici firmalar, kullanıcı arabirimini (UI) özelleştirerek, kullanıcılara tercih ettikleri uygulama versiyonlarını yükleme özgürlüğü verebilir.

          Uygulamalar, kablosuz uygulama protokolü (WAP) tarayıcısını kullanarak araştırılabilir ve kullanıcıyı Java™ uygulamaları olan sitelere yönlendirmek için madde işaretleri ve mesajlar sağlanır.

          Olasılıklar, Java™ teknolojisi sayesinde sanal olarak sınırsızdır ve sayısız uygulama geliştirici firma, yaratıcı hünerlerini kablosuz iletişim dünyası için çalışma yönünde kullanmaktadır.

          Java™ teknolojisi, kendi başına bir programlama dili ve bir yazılım platformundan oluşmaktadır. Yazılım platformu, birçok işletim sisteminin üzerinde çalışabilir.Java™ uygulaması, JCP şartnamelerine dayanmaktadır.

          Sonuç olarak, standart Java™ uygulama programlama arabirimi (API) ile yaratılan uygulamalar, Java™ özelliğine sahip telefonlarda çalışabilmekte ve hala, geliştirici firmalar için açık bir platform oluşturabilmektedir.

          Çıkarılacak en son Java™ platformu, Java™ 2 Platformu olarak bilinmektedir. Cep telefonları, Communicator'lar ve kişisel veri/dijital yardımcılar (PDA'lar) gibi küçük tüketici elektronik cihazları için geliştirilen versiyon Java™ 2 Micro Edition (J2ME™) olarak bilinmektedir.

          MMS nedir?

          Mobil mesaj gönderme ve almadaki en son gelişmelerden biri multimedya Mesajlaşma service (MMS) olarak bilinmektedir. Geleneksel kısa mesaj servisi (SMS) gibi, multimedya Mesajlaşma , kişisel mesajların otomatik ve anında teslimatını sağlamaktadır. Ancak SMS'ten farklı olarak, MMS, cep telefonu kullanıcılarının mesajlarına ses, görüntü ve diğer zengin içeriği katarak, mesajlarını kişiselleştirilmiş bir görsel ve sesli mesaj haline getirmelerine imkan vermektedir.

          Fakat MMS teknolojisi, mesaj içeriğinin genişletilmesinden daha fazla şeyler sunmaktadır. MMS sayesinde, bir telefondan diğerine multimedya mesajları göndermenin dışında, telefondan e-posta adresine ya da e-posta adresinden telefona da mesaj gönderilebilmektedir. Bu özellik, gerek özel gerekse şirket kullanımı için mobil iletişimin olanaklarını önemli ölçüde artırmaktadır.

          MMS standardı, JPEG, GIF, metin, AMR ses ve diğer formatları desteklenen medya tipleri olarak listelemektedir ve bu arada desteklenmeyen formatlar da kontrollü bir şekilde ele alınmaktadır. SMS gibi MMS de, açık bir sanayi standardıdır ve MMS mesajları mevcut şebeke ve protokolleri kullanarak gönderilebilmektedir. MMS, ayrıca taşıyıcıya bağımlıdır, yani GSMS ya da WCDMA şebekeleriyle sınırlı değildir.

          Yorum

          • sarslan724
            Senior Member
            • 28-03-2005
            • 7947

            #6
            Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

            Symbian nedir?

            Symbian OS platformu, mobil bilgi cihazları için güvenli ve güvenilir bir işletim sistemi sağlamaktadır. Özellikle cep telefonları için tasarlanan - düşük güç sarfiyatlı ve hafızası az yer kaplayan - Symbian GPRS, Bluetooth, SyncML ve son olarak üçüncü kuşak teknolojisi (3G) gibi yeni teknolojileri benimsedikçe, telekomünikasyon sanayi için istikrarlı bir platform oluşturmaktadır.

            Nokia, Nokia, Motorola, Panasonic, Sony Ericsson, Psion ve yakın zamanda Nokia ve diğer sahipler tarafından yeni Symbian ortağı olarak kabul edilen, Siemens 'in oluşturduğu Symbian'ın önde gelen üyelerinden biridir. 1998'de Londra'da kurulan Symbian'ın amacı, akıllı telefonlar gibi kablosuz cihazlar için geçerli bir standart işletim sistemi sağlamaktır. Symbian uluslararası kablosuz iletişim sanayinin ardındaki itici güçlerden biridir.

            Tüm ortaklar, Symbian esaslı ürünler için planlar çıkardılar veya ilan ettiler. Gelecek ürünlere ait lisanslar, Kenwood, Fujitsu, Sanyo, Siemens, Sony ve diğer imalatçılar tarafından alındı

            WCDMA nedir?

            Wideband Code Division Multiple Access (Geniş Bantlı Kod Bölümlü Çoklu Erişim)


            Geniş Bantlı Kod Bölümlü Çoklu Erişim (Wideband Code Division Multiple Access-WCDMA) bugün kullanılan telsiz tekniklerinden çok daha yüksek data hızları (2Mbit/s) sağlayan bir geniş bant telsiz tekniği ve yüksek verimli bir telsiz dalga bandı kullanımıdır.

            WCDMA’nın sağladığı daha yüksek bant genişliği 3G’nin tüm potansiyelini elde eder. Örneğin, WCDMA birkaç ses, video ve data servisine aynı anda erişime olanak tanır.

            WCDMA, IMT-2000 ile tamamen uyumludur ve 2GHz bant genişliği (IMT-2000 çekirdek bant) standartları için hava arabirimi teknolojisidir. Avrupa’da UMTS (Evrensel Cep Telefonu İletişim Sistemi) ve Japonya’da ARIB (Telsiz Endüstrisi Kuruluşları Birliği) olarak bilinir.

            Yorum

            • sarslan724
              Senior Member
              • 28-03-2005
              • 7947

              #7
              Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

              EDGE nedir?

              Enhanced Data Rates for Global Evolution (Global Gelişme için Geliştirilmiş Data Hızları)


              Global Gelişme için Geliştirilmiş Data Hızları (Enhanced Data Rates for Global Evolution-EDGE) ve UMTS birlikte kullanıldığında operatörün trafikteki büyümeye cevap verebilmek için ülke çapında 3G şebeke kapasitesi ihtiyacını karşılayacak, tamamlayıcı 3G teknolojileridir...

              Her iki teknoloji de, geliştirme ve bütünleştirme işini önemli ölçüde azaltarak son kullanıcıya saydamlık sağlayacak olan aynı türde uygulamaları destekler.

              EDGE tekniği ile desteklenen mevcut GSM/GPRS şebekeleri, data iletim hızı 384kbit/s olan ve datalar için üç misli artırılmış frekans dalga bandı verimliliği sağlayan üçüncü jenerasyon cep telefonu servislerini bağdaştıracak şekilde yükseltilebilir.

              CDMA2000 nedir?

              Code-Division Multiple Access 2000 (Kod Bölümlü Çoklu Erişim) 2000


              CDMA2000 yüksek geniş bantlı data iletimi ve yüksek kapasitede ses hizmetleri için etkili 3G standartıdır. CDMA2000 standardının gelişimi cep telefonun sistemlerini 2 Mbit/s ve üzerinde data işleme olanağı sunmasını sağlayacak.

              CDMA2000’nin sağladığı yüksek bant genişliği 3G’nin tüm potansiyelini elde eder. Örneğin, CDMA2000 birkaç ses, video ve data servisine aynı anda erişime olanak tanır.

              CDMA2000, 3G için IMT-2000 gereksinimleriyle tamamen uyumludur. CDMA2000, Japonya’daki yeni dalga bandı olan 2Ghz’nin yanında CMDA ve TDMA’nın mevcut frekans bantları olan 800 ve 1900 MHz üzerine de uygulanacak.

              Yorum

              • sarslan724
                Senior Member
                • 28-03-2005
                • 7947

                #8
                Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                Şebeke türleri nelerdir? kullanıldıkları yerler nerelerdir?

                Dijital şebekeler

                (900 MHz frekans bandında iletim gerçekleştiren) GSM 900 Avrupa'nın ana dijital şebekesidir ve Asya Pasifik'te de kullanılır.

                (1800 MHz frekans bandında iletim gerçekleştiren) GSM 1800 de Avrupa ve Asya'da kullanılmaktadır, ancak GSM 900 kadar geniş çapta yaygın değildir.
                (1900 MHz frekans bandında iletim gerçekleştiren) GSM 1900 Amerika kıtasında ve Kanada'da kullanılan başlıca GSM sistemidir.

                TDMA özellikle ABD'de kullanılan bir dijital standartıdır, ancak Latin Amerika, Yeni Zelanda, Rusya'nın bazı bölgeleri ve Asya Pasifik'te de kullanılır.

                CDMA Kuzey Amerika'daki en yaygın ve en yeni hücresel teknolojidir.


                Analog şebekeler

                AMPS genellikle ABD'de kullanılır. Ayrıca Latin Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Rusya'nın bazı bölgeleri ve Asya Pasifik'te de kullanılır.
                ETACS Avrupa ve Asya Pasifik'te kullanılır.

                NMT İskandinavya, bazı Avrupa ülkeleri, Rusya'nın bazı bölgeleri, Orta Doğu ve Asya'da kullanılır.

                TDMA nedir?

                Time Division Multiple Access (TDMA -Zaman Bölümlü Çoklu Erişim ) zaman dönüşümlü çoğaltma kullanarak dijital kablosuz hizmet veren bir teknolojidir (TDM). Telsiz frekansını zaman dilimlerine bölerek ve bu dilimleri çok sayıda çağrıya paylaştırarak çalışır. Bu yolla, tek frekans birden çok, eşzamanlı data kanallarını destekleyebilir. TDMA, GSM dijital hücresel sistemi tarafından kullanılır.
                En eski dijital hücresel teknolojilerinden biri olan TDMA en yaygın olarak Kuzey Amerika'da kullanılır. En az gelişmiş teknoloji olarak kabul edilmesinin nedeni kısmen diğer dijital hücresel teknolojilere kıyasla esnek olmayışından kaynaklanır.

                Yorum

                • sarslan724
                  Senior Member
                  • 28-03-2005
                  • 7947

                  #9
                  Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                  Hücresel ne anlama gelir?

                  İletişim sistemlerine, özellikle coğrafi bölgeleri hücre adı verilen bölümlere ayıran Advance Mobile Phone Service'e (AMPS - Gelişmiş Cep Telefonu Servisi) başvurur. Bu ayırmanın amacı sınırlı sayıda iletim frekansının en verimli kullanımını sağlamaktır. Her bağlantı ya da görüşme, kendisi için ayrılan frekansı gerektirir ve kullanılabilir frekansın toplam sayısı yaklaşık 1.000'dir. 1.000'den fazla eşzamanlı görüşmeyi desteklemek için, hücresel sistemler her hücre için belirli sayıda frekansı paylaştırır. İki hücre ardaşık olmadıkları takdirde farklı görüşmeler için aynı frekansı kullanabilirler.

                  PDC nedir?

                  Personal Digital Cellular (PDC - Kişisel Dijital Hücresel) GSM ve TDMA ile birlikte dünyadaki başlıca üç dijital kablosuz servisinden biridir . Tüm kullanıcılar şu anda Japonya'da olduğu halde, dünyanın diğer bölümlerindeki operatörler de PDC'yi kullanmayı düşünmektedirler. PDC şu anda sadece Japonya'da kullanıldığı halde, Haziran 2000 itibarıyla ulaştığı 48 milyon abone ile dünyanın ikinci en büyük dijital standartıdır. GSM'de olduğu gibi, PDC de TDMA teknolojisini baz alır.

                  Yorum

                  • sarslan724
                    Senior Member
                    • 28-03-2005
                    • 7947

                    #10
                    Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                    PCS nedir?

                    Personal Communications Service (PCS - Kişisel İletişim Servisi), ABD Federal Communications Commission (FCC - Federal İletişim Komisyonu) terimidir ve ABD'de kullanılan bir dijital hücresel teknoloji grubunu tanımlamak için kullanılır. PCS (IS-95 olarak da bilinen) CDMA, GSM ve (IS-136 olarak da bilinen) Kuzey Amerika TDMA hava arabirimleri üzerinde çalışır. PCS sistemlerinin en önemli iki özelliği:
                    Tamamıyla dijitaldirler
                    1900 MHz frekans aralığında çalışırlar
                    Uluslararası kullanılabilirler PCS ikinci jenerasyon cep telefonu iletişim teknolojisidir.

                    3G nedir?

                    3G, cep telefonu iletişiminin üçüncü jenerasyonu için (analog hücresel ilk, dijital PCS ikinci jenerasyondur) ITU spesifikasyonudur. 3G cihaz sabit ya da yaya hızında hareket ederken 384 Kbps'ye, arabada 128 Kbps'ye ve sabit uygulamalarda 2 Mbps'ye kadar artırılmış bant genişliği sağlar. 3G, GSM, TDMA ve CDMA gibi kablosuz hava arabirimleri üzerinde çalışır. Yeni EDGE hava arabirimi özellikle 3G'nin bant genişliği gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir.

                    Yorum

                    • sarslan724
                      Senior Member
                      • 28-03-2005
                      • 7947

                      #11
                      Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                      ITU nedir?

                      International Telecommunication Union (ITU - Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) kamu ve özel kuruluşların iletişim geliştirdiği devletler arası bir organizasyondur. ITU 1865'te kuruldu ve 1947'de Birleşmiş Milletler organı haline geldi. Görevi telekomünikasyonla ilgili uluslararası anlaşmaları, düzenlemeleri ve standartları yürütmektir. Standardizasyon işlevleri daha önce CCITT olarak adlandırılan ITU bünyesindeki bir grup tarafından gerçekleştiriliyordu. Ancak 1992'deki bir yeniden düzenleme sonrası CCITT artık ayrı bir organ olarak mevcut değil.

                      XHTML nedir?

                      Seyahat halindeki insanlar, onlara yetişebilecek servis, bilgi ve eğlenceye ihtiyaç duyarlar. Mobil servislere erişim sayesinde, insanlar masaüstü bilgisayarlarından uzaktayken bireysel ihtiyaçlarına uyan bilgiyi çabuk bulabildikleri için, istenilen yerde ve zamanda kararlar alınabilmekte ve iletişim kurulabilmektedir.

                      XHTML MP (eXtensible Hyper Text Markup Language Mobile Profile) WAP 2.0’da tanımlanmakta olup, 3. kuşak mobil servislere yönelik evrimde atılmış başka bir adımdır. XHTML, tüketicilere, güzel görünen, tam renkli daha fazla içeriğe ulaşma imkanı sunmakla birlikte, taramayı da kolaylaştırmaktadır. GPRS’in sunduğu hızdaki artışla birlikte, mobil hizmetler, daha çekici hale gelmekte ve sabit Internet’in görüntüsü ve hissine daha çok yaklaşmaktadır

                      Yorum

                      • sarslan724
                        Senior Member
                        • 28-03-2005
                        • 7947

                        #12
                        Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                        Mobil Video nasıl çalışır?

                        Mobil video servisleri ile film görüntüleyebilir, çekebilir, hatta kendi filmlerinizi yapıp başkalarına gönderebilirsiniz.
                        İki tip mobil video bulunmaktadır: indirilebilir içerik ve streaming içeriği.
                        İndirilebilir videolar, telefonunuzun hafızasında saklanan kısa film parçalarıdır. MMS görüntülü mesajları da aynı bu şekilde kaydedilir.
                        Streaming içeriği, daha çok bir televizyon gibi çalışır – telefon, bir ekran birimi gibi çalışır, fakat hafızaya hiçbir bilgi yüklenmez, streaming daha uzun içerik için harika bir teknolojidir.
                        Streaming sayesinde, tüm bir dosyayı indirmek zorunda olmadan multimedya içeriğini izleyebilirsiniz. En son haberler, en sevdiğiniz şarkılar, spor haberleri ve hatta canlı yayınlar bile elinizin altında olabilir.

                        GSM frekans-bant aralıkları nelerdir?

                        FREKANS: BANT ARALIÐI

                        GSM 400 : 450.4 - 457.6 MHz aralığı ile 460.4 - 467.6 MHz
                        veya
                        478.8 - 486 MHz aralığı ile 488.8 - 496 MHz

                        GSM 850 : 824 - 849 MHz aralığı ile 869 - 894 MHz

                        GSM 900 : 880 - 915 MHz aralığı ile 925 - 960 MHz

                        GSM 1800 : 1710 - 1785 MHz aralığı ile 1805 - 1880 MHz

                        GSM 1900 : 1850 - 1910 MHz aralığı ile 1930 - 1990 MHz

                        Yorum

                        • sarslan724
                          Senior Member
                          • 28-03-2005
                          • 7947

                          #13
                          Konu: Cep Telefonları Hakkında Pratik Bilgiler

                          Seri 60 Platformu ne demektir?

                          Seri 60 Platformu, akıllı bir telefon yaratmak için gerekli tüm yazılım, kullanıcı arabirimi (UI) ve uygulamaları kapsar. Symbian işletim sistem için geliştirilmiş olan ve kaynak kodu şeklinde lisansı verilen Seri 60 Platformu, lisanslılar nezdinde yaratıcılık ve farklılaşma sağlamaktadır. Ayrıca, ortak yazılım platformu, farklı lisanslı akıllı telefonlar arasında müşterek çalışabilirlik ve uygulama uyumu sağlamaktadır.
                          Seri 60 Platformu, günümüzde bir mobil cihaz içindeki en sezgisel ve güçlü kullanıcı arabirimidir. Etkin şekilde, karmaşık uygulamaları kullanımı kolay telefon özeliklerine dönüştürmektedir. Uygulamalar, kullanıcıların, menü yapısı içinde nerede olurlarsa olsunlar minimum sayıda tuşa basarak bir multimedya mesajı oluşturmaları ve göndermeleri gibi işleri kolaylıkla yapabilecekleri şekilde birbirine dikkatli biçimde entegre edilirler.
                          Seri 60, kullanıcı işletmelere, kişisel bilgi yönetimi, hayati iş bilgilerine güvenli erişim, e-posta, takvim programlama ve PC uygulamalarıyla senkronizasyonla daha fazla üretkenlik sağlar. Bilgi işlem ve mobil sanayileri, kısa vadede yaygınlaştırılacak üç çeşit mobil çözüm üzerinde anlaşmıştır: Birincisi, tüm işletme çalışanlarının faydalanabilecekleri, e-posta ve programlama gibi yatay uygulamalar. İkincisi, alan satış elemanlarına, alan mühendislerine ve teslimat personeline yönelik odaklı dikey çözümler. Üçüncüsü, müşteri ilişki yönetimi, işletme kaynak planlama ve çekirdek iş süreçlerine başlı diğer uygulamalar gibi mobil uzantılar.
                          Seri 60 tüketicilere görüntüleme, multimedya mesajlaşma, film ve görüntü izleme, zengin ve renkli tarama gibi eğlence özellikleri ve heyecan verici oyun ve eğlence uygulamalarını keşfetme ve yükleme becerisi sağlar. Seri 60, kullanıcıların, e-posta yükleme ve aynı anda bir multimedya mesajı göndermek gibi, birden fazla hizmete erişmelerini sağlar. Seri 60, ayrıca, kullanıcıların sesli komut kullanarak, bazı cihaz fonksiyonlarını kontrol etmelerini sağlar. Yeni multimedya sunum özelliği, kullanıcılara tamamen senkronize ses, görüntü ve resimle hoş bir deneyim sunar.

                          Yorum

                          İşlem Yapılıyor