02 Mart 2006 Perşembe
08:01MGY'nın sivil üyelerine ve Başbakan'a ulaştırılan bir rapor Ankara'nın gündemine bomba gibi düştü!
Ankara, başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere MGK'nın sivil kanadına ulaştırılan, "İran'a saldırı ihtimali: Herkesin oynadığı tek kart-Yeni bir Çaldıran" raporunu konuşuyor. Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan rapor, son MGK toplantısı öncesinde, başka raporlarla birlikte hükümet üyelerine ulaştırıldı. 5 bölümden oluşan raporun, "İran'ın askeri stratejik/Taktik pozisyonu" bölümünde, İran'ın karasal bir savaşın hedefi olamayacak kadar geniş riskler ve tehlikeler barındırdığı belirtiliyor ve şunlar kaydediliyor:
"Muhtemel bir hava saldırısının ardından, İran içinde mesafe alabilecek ve orada konuşlanabilecek örtülü olmayan askeri birliklerin bulunabilme ihtimali, en yüksek kayıp oranlarıyla ölçülen askeri senaryolar barındırmaktadır. Zaten muhtemel bir operasyon da bir kara harekatını kapsamıyor görünmektedir." Yine aynı bölümde, "İran'a yapılacak muhtemel bir saldırı uluslararası konsensüsü şüpheli bir görünümde tutacak ve başta Rusya Federasyonu ve Çin olmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin devre dışı bırakılmasına sebebiyet verecektir" değerlendirmesi yapılıyor. İran'a yapılacak saldırı ile ilgili senaryoların sıralandığı bölümden sonra raporda, İran'ın bu olası saldırı senaryolarına karşı nasıl tepki vereceği de şöyle anlatılıyor:
TÜRKİYE FÜZE MENZİLİNDE
* Muhtemel bir saldırı karşısında İran, uzun menzilli Şahab füzelerini kitle imha başlıkları takarak kullanabilir. Sayıları 500'ü bulduğu tahmin edilen Şahab füzeleri, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve İsrail'i vurabilme gücüne sahip.
* İran'ın, Rusya, Çin ve Ukrayna'dan elde ettiği güçlü bir hava savunma sistemi var.
* İran'ın, Körfez'deki stratejisi ise büyük patlayıcı unsurlarla donatılmış gemilerle Hürmüz Boğazı'nı bloke etmek olacaktır.
* Muhtemel bir saldırı, askeri boyutu itibariyle son yüzyıldaki en ciddi ve kapsamlı bir hava savaşı olabilme ihtimaline sahip.
FELAKETLER ZİNCİRİ
Raporun, "Muhtemel operasyon / Muhtemel riskleri" bölümünde, Medeniyetler Çatışması tezinin olası bir İran saldırısında güçleneceğinin altı çiziliyor. Ve riskler şöyle sıralanıyor:
* Başta İsrail olmak üzere Batı unsurlarına karşı ciddi saldırı trendine girilebilir.
* BM'nin siyasi rolü zayıflayabilir.
* İran'ın komşularıyla olan ilişkilerinde, radikal eğilimler ve gelişmeler olabilir. * Tahran, Kürt unsurların yaşadığı bölgelerde, sınırların değişmemesi için daha sert tedbirler alabilir.
* Muhtemel bir operasyon, global düzeyde çok büyük petrol krizine yol açabilir.
* Amerika, Hürmüz Boğazı'nı kapatarak, ekonomik yoldan Tahran'daki yönetimi değiştiremez. Ama İran, Hürmüz Boğazı'nı gemileri batırarak kapatırsa, bir yıl kadar ülkeden petrol sevkıyatı yapılamaz. Bu da, İran'dan dünya pazarlarına akan petrolün yüzde 40'ının kesilmesi anlamına gelir.
* Petrol fiyatı, bugünkü rakamın, iki ila altı katına çıkabilir.
Buyur ABD yiyiyorsa gir bakalım İran,, işgal ettiğin IRAK gibi olmayabilir....
Yorum