HIZLI TREN FABRİKASI KURULUYOR

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • desinatör
    Junior Member
    • 09-11-2004
    • 227

    HIZLI TREN FABRİKASI KURULUYOR





    TCDD yarın Adapazarı'nda kurulacak demiryolu araçları fabrikası için ROTEM-HYUNDAI-ASAŞ-HACO ve 32 adet banliyö treni için ROTEM VE MİTSUİ ile ortaklık anlaşması imzalayacak.

    TCDD yarın Adapazarı'nda kurulacak demiryolu araçları fabrikası için ROTEM-HYUNDAI-ASAŞ-HACO ve 32 adet banliyö treni için ROTEM VE MİTSUİ ile ortaklık anlaşması imzalayacak.
    TCDD Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 8 Mart Çarşamba günü saat 10.00'da, TCDD Genel Müdürlüğü toplantı salonunda bir basın toplantısıyla birlikte, Adapazarı'nda kurulacak demiryolu araçları fabrikasının imza töreni gerçekleştirilecek. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu, halen yurt dışından temin edilen hızlı tren setleri, metro araçları, hafif raylı araçlarla her türlü elektrikli tren dizilerinin yerli üretimini sağlamak üzere 2004 yılından bu yana sürdürülen ortaklı fabrika kurulması çalışmaları sonucunda, TCDD-ROTEM, HYUNDAİ-ASAŞ-HACO işbirliğiyle Adapazarı'nda kurulacak fabrika için ortak girişim sözleşmesi imzalanacak.
    TCDD'nin Adapazı'nda bulunan arazisini kiralamak suretiyle sermaye katkısı sağlayacağı şirket kapsamında kurulacak fabrikanın 10 aylık süre içerisinde kurulması ve 15. ayda üretime geçmesi planlanıyor.
    Fabrikanın yüzde 51'i yabancı sermaye ROTEM ve HYUNDAI, yüzde 34'ü yerli sermaye ASAŞ ve HACO ve yüzde 15'i TCDD'den oluşacak anonim şirket olarak faaliyet gösterecek olan şirket, Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi, pazarlanması ve satış sonrası hizmet faaliyetleri bulunacak. Doğrudan 200 kişiye dolaylı olarak 2 bin kişiye istihdam sağlayacak olan fabrika, artarak devam etmek üzere ilk yıl yüzde 35 yerli payı ile üretim yapacak ve üretimin yüzde 30'unu ihraç edecek. Öte yandan 32 adet elektrikli banliyö tren seti için ihale 29 Kasım 2005'te yapılmıştı. İhaleye 5 firma katılmış ve ihaleyi Güney Kore'de yerleşik ROTEM-MİTSUI İş Ortaklığı almıştı. Yarın sözleşmesi imzalanacak olan söz konusu 32 set banliyö trenleri Ankara banliyö hattında kullanılacak.
İşlem Yapılıyor