Geçen hafta Almanya'nın Hannover kentinde dünyanın en büyük teknoloji buluşmalarından biri gerçekleşti. 71 ülkeden 6 bin 300 şirket, yeni ürünlerini yaklaşık yanm milyon ziyaretçiye sergiledi. Her yıl binlerce ziyaretçinin dünyanın en son teknolojilerini görme fırsatı bulduğu Cebit Fua-n'nda bu yılın gözdesi, mobil cihazlar oldu. Cep telefonlarının müthiş bir hızla hem tasanm hem de fonksiyon olarak gelişmesi, kısa bir zaman içinde 'mobilite'nin iş ve özel yaşamda gelmekte olan kesin hakimiyetinin de bir göstergesiydi. E-posta özellikli cep telefonları, her cihaz üreticisinin portföyüne girerken mobil müzik, mobil dijital resim ve mobil video, 'ikinci mobil dalgası'nı yaratacak olan hizmetler olarak öne çıktı.
Mobilite dalgası, sadece cep telefonlarıyla sınırlı değildi. Microsoft'un 'Origami' ürünü, bilgisayarların di-züstü cihazlardan da öte bir hareketliliğe sahne olacağının işaretini verdi. İlk örneği Samsung tarafından geliştirilen Origami, bir multimedya cihazı. i-Pod gibi dünyada yeni bir kategori cihazı yaratmak isteyen Microsoft'un Origami'si, uzmanlarca bu iddiadan henüz uzak bir noktada bulundu.
Elde taşınabilen, tasarım olarak medya oynatıcılara benzeyen ancak bir bilgisayarda bulunan çoğu •> özelliğe sahip olan yeni tip bilgisa- | yarlar, gelecekte daha fazla görmeye alışacağımız ürünlerden yalnızca biriydi.
Dünya ucuz konuşma peşinde
Ekonomist dergisi olarak dünyanın bu en önemli teknoloji fuarında, farklı bir yaklaşımla tamamen iş odaklı cihazlar üzerine yoğunlaştık. Prototip cihazlardan çok, iş dünyasının kısa bir süre içinde tanışabileceği cihazları inceledik ve mobilitenin bir işadamının yaşamını nasıl değiştireceğine ilişkin oldukça çarpıcı bir dosya hazırladık
Öncelikle şunu vurgulamak gerekiyor: Dünyada 2007 yılında yaklaşık 800 milyon cep telefonunun satılması bekleniyor. Yalnızca Türkiye'de bu rakamın 2006 yılında 7 milyon civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Operatörler ve cihaz üreticileri, diğer cihazların çantalardan ve ceplerden atılarak her tür fonksiyonun cep telefonunda toplandığı yeni cihazlar geliştiriyor.
Telefon her şeyiniz olacak
Telefonlar, artık bir TV, uzaktan kumanda ve prezen-tasyon cihazı olarak işlev görüyor. Ancak istenen penet-rasyona ulaşılabilmesi için 'konuşma' ve 'internet bağlantısı' ücretlerinde bir indirimin şart olduğu belirtiliyor.
Vodafone, evlerde cep telefonu kullanımını teşvik etmek için cep telefonundan yapılan sabit hat aramalanm Almanya için dakikada 4 sent'e kadar indirdiğini açıkladı.
Samsung, dünyanın ilk Wi-Max özellikli akıllı telefonun tanıtımını yaptı. Samsung'un bu yeni akıllı telefonuyla Wi-Max frekansına bağlanılarak internet bağlantısı sağlamak mümkün. Aynı şekilde Wi-Max üzerinden cep telefonu aracılığıyla telefon görüşmesi yapılabiliyor. Henüz cep telefonlarıyla genişbant internet erişimine bağlanarak telefon görüşmesi yapılabilmesi yönünde ideal bir çözüm sağlanabilmiş değil.
Biuetooth her cihaza giriyor
Bluetooth teknolojisi, cihazlann birbirlerine dokunmadan iletişim kurmalarını sağlayan en önemli teknolojilerden biri. Şu ana kadar cep telefonları sayesinde günlük yaşama giren Bluetooth, öyle görünüyor ki; otomobil ve müzik seti gibi birçok farklı cihazda da uzaktan iletişimi sağlayacak. Örneğin Sony Ericsson, geçen yıl çıkardığı Walkman telefonları bir adım öteye taşımış. Cebit fuarında, bu telefonlarda kayıtlı müziği hiç bir ara kabloya gerek kalmadan otomobilde ya da bir müzik setinde dinleme olanağı sergilendi. Bluetooth 2.0 entegre edilmiş olan müzik setleri, Sony Ericsson Walkman telefonlarla kablosuz konuşarak istenen müziği çalabiliyor.
Bluetooth'un bir başka kullanım alanı da baskı cihazları. Cep telefonundaki bir dokümanı, Bluetooth özelliği olan yazıcıya okutarak kablosuz bir şekilde herhangi bir dokümanın baskısını almak mümkün olabiliyor.
Yeni dijital gezgincilere hazır olun
Hem iş hem de özel hayatı değiştirecek en önemli yeniliklerden biri, kuşkusuz navigasyon sistemleri. Fuarda navigasyon sistemlerine ayrı bir alan ayrılması da bu sistemlerin kritik bir dönemeçte olduğunu gösteriyor. Bir kent ya da bölgenin dijital haritalarının çıkartılması, işin en önemli aşamasını oluşturuyor.
GPS (Global Positioning System) sayesinde kişinin bulunduğu yer, sokak numarasına kadar tespit edilebiliyor. Mobil cihazlara yüklenebilen 3 boyutlu dijital haritalar, o bölgedeki önemli binaların yanı sıra tüm restoranları, sinemaları ve kişinin ilgi alanına girebilecek mekanları gösteriyor.
Uzmanlara göre, GPS teknolojisinin başarılı bir şekilde cep telefonlarına aktarılmasının en önemli sonuçlarından biri kişilerin birbirlerinin yerlerini tespit edebilmeleri.
İşte, iş dünyasının vazgeçilmezleri arasına girileceğine inanılan ürünlerden öne çıkanlar:
İş insanlarına 'frendy' e-posta cihazı
SONY Ericsson, geçen yıl çıkardığı Walkman telefonlarla dikkatleri * çekmiş ve dünya çapında 3 milyon adet walkman özellikli cep telefonu satışı gerçekleştirmişti. Sony Ericsson, Cebit Fuarı'nda özellikle iş dünyasının hayatına yenilikçi bir tasarımla girmek üzere olduğunu gösterdi. M600, e-posta hizmeti olan bir cep telefonu. Daha çok i-pod benzeri tasarım cihazlarına benzeyen M600, cep telefonunda e-posta özelliği isteyen ancak tasarıma da önem veren iş insanlarının dikkatini çekecek bir ürün. 2006'nın üçüncü çeyreğinde Türkiye'de de satılacak olan MöOO'ün tek dezavantajı Wi-fi desteğinin olmaması.
P990İ, kartvizitleri tarıyor
SONY Ericsson'un iş dünyasına yönelik merakla beklenen yeni ürünü P900İ, piyasada fark yaratacak ürünlerden biri. Şirketinizde BlackBerry kurulumu varsa e-postalara ulaşmak, P900İ ile mümkün. 2 megapik-sel otofokus dijital kamerası olan cihazın en çok dikkat çekmesi beklenen özelliği, kartvizitleri taraması. Üstelik tahmin edildiği gibi uzun dakikalar bekleyerek değil. Türkçe desteği henüz olmamasına karşın
Türkçe bir kartviziti 30 saniyeden az bir sürede tarayan cihaz, bu bilgileri otomatik olarak adres defterine kaydediyor.
Kore'den 30 dolara kablosuz Skype
SKYFE, geçmişte genişbant internet bağlantısını kullanarak telefon konuşması yapılmasına olanak sağlayan yazılımıyla dünyada devrim || yaratmıştı. Şimdi bağımsız * şirketler, Skype aracılığıyla telefon konuşması yapabilmeyi daha da kolaylaştırmaya yönelik ürünler çıkartıyor. Koreli Enustech şirketi, bir USB bellek cihazına Skype yazılımını da yüklemiş. Belleği USB girişinden cihazınıza taktığınızda, bilgisayarınıza hem Skype yazılımını yüklüyorsunuz hem de Bluetooth özelliği katmış oluyorsunuz. Skype üzerinden yapacağınız telefon konuşmaları, bu küçük yararlı cihaz sayesinde kulağınıza taktığınız Bluetooth özellikli kulaklıkla gerçekleştirilebiliyor. Türkiye'de satılmayan cihazın toptan fiyatı 30 dolar. Bir özelliğini daha ekleyelim: Sunumlarınız için bu cihazı uzaktan kumanda olarak da kullanabiliyorsunuz.
BlackBerry, 8700 ile iş hayatını hızlandırıyor
BLACKBERRY, dünyada iş dünyasının bir numaralı mobil cihazı. Bu başarı, birçok cihaz üreticisinin BlackBerry benzeri tasarıma sahip cihaz üretmesine yol açtı. Black- ( Berry ise artık birçok üreticide de t bulunan klasik tasarımını hala koruyor. ı BlackBerry'nin yeni modeli 8700'de, iş , dünyasının taleplerine yanıt verilmeye çalışılmış. Bunlardan biri, sunumların |j görüntülenmesinde yaşanan zorluk. Ek-' randa sadece 2KB görüntüye izin veren yazılım nedeniyle prezentasyonlann detayları, cihazda görülemiyordu. Şimdi her türlü görüntü, istenildiği takdirde daha ayrıntılı olarak ekranda görülebiliyor. 64MB dahili hafızaya sahip cihaz, Intel işlemciyle özellikle internet erişiminde daha hızlı bir performans sağlıyor.
VK Mobile, Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor
KORELÎ cep telefonu üreticisi VK Mobile, Cebit 2006'da özellikle Turtası ye'den çok sayıda şirketin ziyaret ettiği bir stand oldu. Nedeni, VK Mobile şirketinin tasarımları dikkat çeken ucuz telefonlar üretmesi. VK 2000 model cep telefonu, 8.8 milimetre inceliğinde. Ağırlığı ise 50 gramı bile bulmuyor.
Neredeyse bir cüzdana sığabilecek incelikte olan VK 2000, VK Mobile'ın birbirinden çekici ve ucuz telefonlarından biri. VK Mobile yetkilileri, Türkiye'den bu telefonları ithal etmek isteyen çok sayıda şirketle görüştüklerini belirtiyor.
Seyahatlerde TomTom yol gösteriyor
CEBIT 2006'da, uzun zamandır varolan ancak bir türlü uygulama açısından günlük yaşama entegre edilemeyen bir teknolojinin sahneye çıktığı görüldü. Navturk'ün de ürünlerini tanıttığı fuarda çok sayıda navigasyon uygulaması sergilendi. TomTom, Avrupa'da nisan ayında piyasaya yeni bir navigasyon cihazı çıkartıyor. Hem araçlarda hem de hareket halindeyken kullanılabilen cihaz, GPS (Global Positioning System) kullanarak bulunulan yeri tespit ediyor. Kullandığı harita teknolojisi aracılığıyla gitmek istediğiniz yerin haritasını görüntülüyor.
Bir noktadan diğerine gitmek istediğinizde, size farklı rota seçenekleriyle yol tarifi veriyor.
20GB hafızası olan cihaz üzerine, tüm Avrupa kentlerinin haritaları yüklenmiş. Türkçe desteğinin olması, belki de cihazın yakında Türkiye'de de görülebileceğini düşündürüyor.
Mierosoft'un Origami'si şaşırtmadı
CEBET 2006'nın en çok beklenen ürünü dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft'un tanıtacağı üründü. Merakla beklenen ürün Origami, ilgi çekmesine karşın teknoloji uzmanlarını şaşırtmadı. Microsoft'un Samsung ile ortaklığı sonucunda ortaya çıkan Origami'nin boyutu, bir kitap büyüklüğünde. Siyah tasarımıyla dikkat çeken Origami, Windows XP'nin tablet versiyonuyla çalışan bir çeşit multimedya cihazı. Müzik dinlemek, video seyretmek ve oyun oynamak isteyenler için tasarlanan Origami, nisan ayında Avrupa'da piyasaya çıkıyor. Ürünü inceleyen uzmanlar, Origami'nin i-pod gibi yeni bir kategori yaratmak üzere tasarlandığı, ancak henüz böyle bir iddiayı yerine getirecek özelliklere sahip olmadığı kanısında. Fiyatı ise yaklaşık bin Euro.
Çantaya, sığan mobil bilgisayar
CEBIT 2006'da Microsoft, Origami cihazını tanıtırken 11 'inci salonun küçük bir köşesinde Koreli bir şirket, piyasada bir yıldır varolan bir cihazı sergiliyordu. Hanbit ^0--Electronics'in mobil medya bilgisayarı Pepper Pad, hem tasarımı hem ^-0* de özellikleriyle dikkat çekti. I Linux işletim sistemiyle çalışan Pepper Pad'de 533 Mhz AMD \ işlemci bulunuyor. Yaklaşık 1 kilogram. Wi-Fi desteği, mükemmel tasarlanmış ekranıyla internet erişimi hayli hızlı ve görsel zenginlik sağlanıyor. Fiyatı: 600-800 dolar.
Telefon, kamera ve navigasyon bir arada
ASLINDA bir PDA cihazı. 1.3 mega-piksel dijital kamerası ve 4 bantlı telefon desteği var.
En önemli özelliği ise TeleAtlas şirketinin dijital haritalama teknolojisini kullanması. 25 Avrupa ülkesinin haritasını, bir SD karta yükleyerek yanınızda taşımanız mümkün. 150 gram ağırlığında olan cihaz, 520 megahertz hızında işlemciye ve Microsoft Mo-bile yazılıma sahip. Fiyatı 649 Euro.
Şeker hastaları için Tnobil' doktor
HEM şeker hastası olup hem de yoğun bir iş ve seyahat temposu olanların vazgeçemeyeceği bir ürünü, Safe-com şirketi tanıttı. GlucoTel isimli cihaz, bir kalemden biraz daha büyük. İçinde bulunan kan şekeri ölçüm cihazıyla kan örneği alınıyor. Kan örneği Bluetooth teknolojisiyle içinde özel bir yazılım bulunan cep telefonuna gönderiliyor. Cep telefonu, bu bilgiyi bir merkezi sunucuya gönderiyor. Aynı sunucuya uzak bir noktada olan doktor, istediği zaman ulaşıp hastasının uzaktan kontrolünü yapabiliyor. GlucoTel, nisan ayında Almanya'da satışa sunulacak.
Deri aksesuarlar, cep telefonlarını da sarıyor
CEBIT 2006'da özellikle cep telefonları ve mp3 çalıcılar için tasarlanmış çok sayıda aksesuarlar da sergilendi. Türkiye'den bir şirket olan tm deri, cep telefonu aksesu-arlarıyla özellikle iş insanlarının dikkatini çekti. Türkiye'deki deri endüstrisinin imajını mobil cihaz aksesuarları için akıllıca kullanan şirketin merkezi, İstanbul Sirkeci'de bulunuyor.
TeleAtlas, artık 3 boyutlu yol gösteriyor
TELEATLAS, dijital haritalama ve lokasyon bazlı dinamik içerik konusunda öncü bir şirket. TeleAtlas, bu kez Avrupa'nın önemli kentlerindeki tarihi mekanları üç boyutlu olarak dijital haritalarına soktu. Şu ana kadar Berlin, Atina, Bern ve Barcelona'dan birer 3 boyutlu di-1 jital görüntü aktarıldı. TeleAtlas'ın tanıttığı bir başka ürün de Almanya'da yapılacak olan 2006 Dünya Futbol Şampiyonası'na katılacak taraftarlar için. Şirket; 16 bin restoran, 369 bar, yaklaşık 2 bin fast food mekanı, 741 bira mekanı gibi bilgileri harita üzerinde gösteren CD'yi piyasaya sunarak futbolseverlerin Avrupa Şampiyonası'nda kaybolma-malarım sağlayacak.
Geleceğin 'görünmeyen' ofisleri
BİLGİSAYARLAR, iş hayatının hemen her noktasına girmiş durumda. Tüm ofislerin en önemli ortak özelliği ise içinde bilgisayarların olması. Ele-ment-one şirketi, bilgisayarları isten- V diği takdirde 'görünmez' kılacak tasa-nmlannı tanıttı. Bir düğmeye basıldı- I *|W6 ğında LCD bilgisayar ekranı, özel ola-rak tasarlanan masanın alt kısmına kıvrılıyor. Ofislere giderek daha fazla bilgisayar giriyor. Ancak Element-one gibi şirketlerin tasarımları gösteriyor ki; belki de gelecekte bilgisayarlar ofislerin her yerinde, ancak 'görünmez' olacak. Bu ürünlerin fiyatı ortalama 3 bin Euro.
Vodafone, ey ve ofislerde de iddialı
VODAFONE, Cebit 2006'da özellikle iki hizmetiyle dikkat çekti. Bunlardan biri, 'UMTS Genişbant'ı portföyüne katması oldu. İlk aşamada Almanya'da verilecek olan UMTS Broadband hizmeti, dizüstü bilgisayarlardan özel bir kartla Vodafo-ne'un altyapısını kullanarak internet erişimi sağlıyor. Özellikle sık seyahat eden iş insanları için Kablosuz Wi-Fi altyapısının olmadığı alanlarda internete bağlanma olanağı veriyor. Üstelik alışık olduğumuz hızların çok daha üzerine çıkarak. 'UMTS Genişbant'ın hızı, saniyede 10 megabite kadar çıkabiliyor, ancak uygulamada henüz bu hızlara ulaşılabilmiş değil.
Vodafone'un özellikle sabit hat operatörlerinin hakimiyetinde olan evlere de girmeyi bir strateji olarak ortaya koyduğu görüldü. Vodafone CombiPackage isimli tarifeye üye olan aboneler, cep telefonundan sabit telefonları dakikası 4 sente arayabiliyor. Bu hizmet, şu anda sadece Almanya'daki Vodafone kullanıcıları için geçerli.
Irmak gibi akan bir müzik
MP3 cihazları içinde tasarımıyla i-pod modasından uzak kalmaya kararlı olan bir kitle için 'iriver', iyi bir seçenek sunuyor, iriver'in U10 model yeni Mp3 çalan, 1 ya da 2 GB hafızayla geliyor. Li-polymer pil kullanan cihaz, bir kibrit kutusu büyüklüğünde. Üzerinde herhangi bir tuş bulunmayan bu cihaz, dokunmatik bir ekrana sahip...
BeniQ, iş insanlarının da gönlünü çalacak
BENQ Siemens, Cebit'te gençlerin ardından özellikle işadamlarına yönelik ürünlerini de tanıttı. İlk kez Cebit 2006 fuarında tanıtımı yapılan BenQ Siemens P51, hem bir cep telefonu hem de üzerinde GPS navi-gasyonuna sahip bir cihaz. Microsoft Windows Mobile 5.0 işletim sistemi tercih edilen cihazda Skype yazılımı da yüklü olarak geliyor. WLAN 802.11 b\g bağlantı özelliği olan P51, 1.3 megapiksel kamerayı da üzerinde taşıyor.
Ofis T¥'sinde devrim
CEBIT 2006'nın 'dijital yaşam' bölümünde sergilenen en yaratıcı ürünler, tasarımlarıyla öne çıktı. Öyle görünüyor ki, geleceğin ofislerinde ilginç televizyon ekranları daha sık görülecek. Almanya merkezli bir şirket olan Foresee şirketi; geniş ekranlı, düz ekran televizyonları mobilyalarla birleştirerek gerektiği takdirde TV'nin masaya dönüşmesini sağlamış. Gerektiği takdirde duvardaki ekran, bir masaya dönüşerek masa başında da TV ekranı olarak I kullanılabiliyor.
Bu kalemler elden düşmeyecek
TOPLANTILAR sırasında kalem ile kağıt üzerine el yazısıyla not almak, birçok insanın kurtulamadığı bir alışkanlık. Şimdi teknoloji, bu notların dijital hale gelmesini sağlıyor. Üstelik resim olarak değil, 'Word' dosyasında yazı olarak. Optik okuyucular sayesinde herhangi bir kağıt üzerinde alınan not, doğrudan bilgisayarda 'Word' dosyasına aktarılabiliyor. Henüz Türkçe desteği olmadığı için yazılanların bir kısmını optik okuyucu, 'Word' dosyasına aktarmakta zorlanıyor. Ancak üretici şirket, talep geldiği taktirde Türkçe desteğinin sağlanabileceğini belirtiyor.
Her şey e-posta içi
CEBİT 2006'daki Nokia standı, en dikkat çeken | ürünlerden bazılarının sergilendiği alan oldu. Tasarımda klasik çizgisini sürdüren Nokia, iş I dünyasının karşısına e-posta özellikleri geliştirilmiş ci-1 hazlarla çıktı.
Telefonun iki yanma doğru açılabilen kapaklanylajlarıyla E70'in mesajlaş-maya büyük ra¬hatlık kattığı bir gerçek. Sybian işletim sistemi kul¬lanılan cihazın en büyük özelliği, özellikle e-postalara eklenen fotoğraf ya da büyük dokümanlara hızlı ula¬şım sağlaması. 352x416 piksel çözünürlükte, geniş ekra¬nı ve küçük boyutları, E70'i cazip kılan mesajlaşma ciha¬zı olarak öne çıkanyor.
Nokia'nın iş dünyasına yönelik diğer ürünü, 9300i model akıllı telefon oldu. Nokia 9300i'nin en büyük özelliği; işle ilgili prezentasyon ve dokümanların bu cihazda görüntülenmesine, en önemlisi de üzerinde değişiklikler yapılmasına olanak tanıması. 9300i, ayrıca WLAN aracılığıyla şirket verilerine ulaşma olanağı da veriyor.
Evler hızla dijîtalleşiyor, kablolar atılıyor
TÜKETİCİ elektroniğinde belki de en çok ilgi gören konsept dijital evler. Müzik, fotoğraf ve videonun tüm cihazlara girmeye başlaması; bu içeri¬ğin tüketilme biçimlerini, en önemlisi de evleri değiştiriyor. Nokia yetkilileri, cep tele¬fonlarının evdeki bilgisayarlar, müzik sistemleri ve te¬levizyon gibi cihazlarla uyumlu çalışmasını vizyonuna katmış durumda. Samsung, Sagem gibi şirketler, Cebit 2006'da dijital ev kavramına yönelik ürünlerini sergilerken Sagem'in yenilikçi uygulamaları dikkat çekti.
İP netvvork'üne bağlanan televizyonlar, aynı zamanda ekran üzerinde size İP üzerinden gelen e-postaları ya da telefonları haber veriyor. Jüpiter Research'ün araştırma¬sına göre, 2009 yılında ABD'de 34.3 milyon kablosuz lokal alan ağıyla donatılmış ev olacak.
50 yaş üstüne özel cihazlar
CEBIT 2006'da 50 yaş üstü kullanıcılara yöne¬lik cihazlar da unutul¬madı. Vodafone, yaşlı-lara özel olarak verdiği operatörlük hizmetini, üzerinde sadece 3 tuş olan telefonla tanıttı.
Tuşlan normal bir telefonun tuşlarına göre hayli büyük olan bu 'acil yardım' telefonlarıyla tek tuşa basarak kişi; doktoruna, operatöre ya da acil yardıma bağlanabiliyor. 250 saat pil ömrü olan bu cihazlarda Vodafone, özel bir sim kart kullanıyor. EmporiaLife şirketi de 50 yaş üstü kullanıcılar için basitleştirilmiş telefonlarını, Cebit 2006'da sergiledi. Basitleştirilmiş bu telefonların zil sesi hayli yüksek. Üstelik kulakları ağır işitenler için, işitme cihazlarıyla uyumlu hoparlörler kullanılmış.
P***eksiyonda 'hologram1 devrimi
HOLOGRAM teknolojisi, uzun zamandır konuşulmasına karşın güçlü bir ürünle bir-leştirilememişti henüz. Ce¬bit 2006, hologramın gele¬ceğin ofislerinde yerini alacağını gösterdi. Alman Sax 3D şirketi, optik p***eksiyon ekranını Future Pare salonunda tanıttı. Optik yansıtma teknolojisi sayesinde bir p***eksiyon cihazı aracılığıyla yapılan prezentas-yonlar, duvar ya da perde yerine saydamsı dokusu olan holografik ekranlarda görüntülenebiliyor. Daha çok gelecekten çıkıp gelmiş bir görüntüyü andıran bu ekranların bir özelliği de görüntüleri yansıtabilmesi için karanlık bir ortama gerek duymaması.
Showroom'larda 3 boyutlu gösteri
SHOWROOM'larda kullanılan ekranlar, şirketlerin ürün sunumlarında önemli rol oynuyor. İşte Fraunhofer şirketi, showroom'larda görselliğe yeni bir boyut katıyor. Şir¬ket, 21.3 inç ekran¬da 3 boyutlu içerik sunumuna izin ve¬ren yeni tip ekranıy-la dikkatleri üzerine çekiyor. Bu ekranla¬rın önemli bir özelli¬ği de sergilenen gö¬rüntüyü 3 boyutlu olarak görebilmek için özel bir 3D göz¬lüğe gerek kalmaması. Ürünler ekran karşısındaki kişinin hareketlerini tanımlayabiliyor. Bu özellik sayesinde bir görüntüyü 3 boyutlu olarak izleyen kişi, el hareketleriyle de var olan objelerin yer değiştirmesini sağlayabiliyor.
Ekonomist