Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • BRAINSTORM
    Junior Member
    • 01-03-2006
    • 19

    Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

    annsccu 15 Mart ta Hollanda ve Almanya konsolosluklarınca bildirilen yasada MVV ( yani Oturum hakki ) isteyen kişiler konsoloslukta 400$ civarinda bir para vererek dil yeterlilik sınavına gireceklerdir. Bu sınava istedikleri kadar girebilirler.Almanyada ve Hollandadaki yabancı uyruklu insanlar ayaklanmak için toplanıyorlar. Bu evlenen kişi içinde geçerlidir. Ve Yeni bir kanun daha cıktı. A.B. uyesi olan bir vatandas AB uyesi olmayan bir vatandaşla evlenirse. yanında götürmek şartıyla 3 ay anında vize alabilmektedir.Onunla gitmek koşuluyuyla tabiki bu kanun 31.03.2006 da butun shengen vize uygulayan ülkelerde geçerlidir. Yani evlenerek gitmeyi düşünenler için söylüyorum. Bizi resmen istemiyorlar ama biz zorla girmeye calıştıgımız için yazmak istedim. herkeze kolay gelsin. Bilmiyorum burda haber yazmıssınızda bende yazmak istedim.. ANT. arkdaşlarımıza geçmiş olsun. Onun için antalyada calışanlar içindi bu lafım. bash

    bazı kıstaslar daha var tabiki: avrupaya eşinin götürmesi için.

    1- Evlenecek kişilerin 21 yaşını geçmiş olması gerekmekte.
    2- Seni davet eden kişinin maaşının ortalamadan %120 fazla olması gerekmektedir.
    3- Seni davet eden kişinin evinin olması gerekmektedir.help1 help1 help1
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #2
    Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

    güzel haber yurt dısında vize istemeyen yerlere gitmek lazım ..

    onca yardım ettık deprem olduya aklıma gelmedı orası bıle vize istıyor neresıydı orası hanı afganıstanın orda yaa pakıstan pakıstan aklıma geldı..

    Yorum

    • BRAINSTORM
      Junior Member
      • 01-03-2006
      • 19

      #3
      Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

      abi bize uygulamayan ulkeler pek 3. sınıf ulkeler belize falan filan. yani cok kotu bir durumdayız. ama Onlar bizi aLmayı bile düşünmüyor aslında adamlar haklıda cunku bizim ordaki insanlarımız bu duruma getirdi. hollanda da almanyada okula baş örtüyle girebiliyorsun. Bakıyorlar Turkiyede yapamıyorlar orda yapıyorlar propagandalarını. neysee bizim milletimizden dolayı bunlar oluyor. Evleniyorsun. sonra oturumu alınca ayrılıyorsun.. Yani durust degiliz yani kendimiz ettik KENDİMİZ BULUYORUZ ...

      Yorum

      • rubberman
        Member
        • 13-02-2006
        • 1992

        #4
        Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

        Arkadaşlar vize sorunu o ülkeler açısından gayet haklı bir durumdur, yakın zamana kadar japonya bile bizden vize istemiyordu(son durumu bilmiyorum) Neden istiyorlar bizden vize, çünkü ülkemizden o ülkelere çok miktarda(dıştan insanı andıran) kuyruklu terörist peşmergeler gitti bayaa zamandır, eee haliyle adamlar ne bilsin bunların Türk olmadığını, insan sandılar , sonradanda bi baktılarki yahu bunların ne insanla ne de başka mahlukatla alakası yok, toz desen bunlarda pzwnglik desen bunlarda,xpnelik desen bunlarda,kaçakçılık bunlarda,eee sonunda da vize uygulaması yaptılar, o yüzden onlara kızmamak lazım, burdan oraya gidenleri ayıklamak onlarında hakkı. ama öyle yada böyle,Ülkece itibarımızın zarar gördüğü vakıadır.

        Yorum

        • delphin
          Senior Member
          • 27-12-2005
          • 15279

          #5
          Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

          yurt dışına çıkş pasoport bedeli vize hariç

          PASAPORT BEDELLERİ
          Pasaport harçları; her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2005 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır.
          6 aya kadar olanlar 80.80 YTL. (80.800.000 TL.) (Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)
          1 yıl için olanlar 115.40 YTL. (115.400.000 TL.)
          2 yıl için olanlar 194.70 YTL. (194.700.000 TL.)
          3 yıl için olanlar 278.30 YTL. (278.300.000 TL.)
          4 ve 5 yıl olanlar 394.40 YTL. (394.400.000 TL.)
          Pasaport Cüzdan bedeli 66 YTL. (66.000.000 TL.)

          Yorum

          • delphin
            Senior Member
            • 27-12-2005
            • 15279

            #6
            Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

            PASAPORT
            Pasaportlar 5682 sayılı pasaport kanununa göre İçişleri Bakanlığınca, Bakanlık adına valiliklerce ve yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarınca verilen ;Kanunla belirtilen yetkili makamlarca verilen ve hamiline bir ülkenin milli hudutlarından diğerlerine geçmeyi sağlayan belgedir.Pasaport almak isteyen vatandaşlardan ve görevlilerden alacağı pasaport türüne göre bazı belgeler istenir. Tanzim edilecek pasaportları türlerine göre; ayrıntılı bilgilere aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

            1)Umuma Mahsus (Lacivert )
            2)Hususi Damgalı ( Yeşil ) Pasaport
            3)Hizmet Damgalı ( Gri )
            4)Diplomatik ( Kırmızı ) Pasaport
            5)Yabancılara mahsus olmak üzere 5 tip pasaport vardır.
            UMUMA MAHSUS PASAPORT:
            Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir.Bu türden pasaport almak veya temdit ( Süresini uzatmak) ettirmek için ikamet edilen bir İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine veya dış temsilciliklerimize ( Elçilik veya Konsolosluk) başvurmak mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları alınır ve bir (1) iş günü içerisinde pasaportları verilir.
            UMUMA MAHSUS (LACİVERT) PASAPORT MÜRACAATI SIRASINDA GEREKLİ BELGELER
            İlk defa Normal (lacivert) pasaport almak veya var olan pasaportun süresinin uzatımı işlemi için;
            1)Nüfus cüzdanının aslı, 4 adet fotoğraf (temditler için 3 adet),nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası ( Vatandaşlık Numarası ) yoksa temin edilerek şahısların bizzat müracaat etmeleri istenmektedir.
            2)Yeni pasaportlar için 4 adet, temditler (uzatma ) için 3 adet 4.5 x 6 cm ebadında ( bazı ülkeler fotoğrafın arkasında beyaz fon istemektedir. S.Aarbistan, ABD, İspanya gibi) vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır.Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesine mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflarda kabul edilir. (Çarşaflı ve siyah başörtü ile çekilmiş fotoğraflar kabul edilmemektedir.)
            3)Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport cüzdan bedeli ( Bu ücret pasaport bürolarınca alınmaktadır, temditler için pasaport cüzdan bedeli istenmez) ve talep edilen sürelere göre belirlenmiş pasaport harcı alınır(Vergi dairelerine yatırılır).Ancak 7 yaşından küçük refakate eklenecek çocuklardan harç alınmaz.
            4)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne – babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakatname ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (Muvafakatname pasaport vermeye yetkili makamlar huzurunda da yapılabilir)
            5)İşçi meşruhatlı ( işçi pasaportu ) pasaport almak isteyen vatandaşlarımız Türkiye İş Kurumundan (eski adı Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumudur) alacakları belge ile İşçi meşruhatlı pasaport alabilirler. Daha önceden işçi pasaportu almış vatandaşlarımız İş Bulma kurumundan belge getirmedikleri takdirde pasaportlarındaki işçi meşruhatları iptal edilerek süre uzatımı yapılır. Yurt dışına öğrenim için gideceklere verilecek öğrenci meşruhatlı (harçsız ) pasaport almak isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü veya Dış İlişkiler Daire Başkanlığından alacakları belge ile veya ÖSYM sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim için gideceklerin kayıt yaptırdıklarına dair belge ile bu ülkedeki büyükelçilik veya konsolosluklarımızdan alacakları onanmış öğrencilik durum belgesi ile öğrenci meşruhatlı (harçsız) pasaport alabilirler.
            6)Pasaportunun meslek hanesi bölümüne İHRACATÇI yazdırmak isteyenlerden; İHRACATÇI BİRLİKLERİNE üye olduklarına dair belge, İTHALATÇI yazdırmak isteyenler; İTHALAT BELGESİ , KASAP yazdırmak isteyenlerden maliyeden alacakları vergi belgesi ile belediyelerden almış oldukları ruhsatla veya kasaplar derneğinden almış oldukları bonservis ile kasap olduklarını belgelendirenlerin, ŞOFÖR yazdırmak isteyenlerin ehliyet fotokopisini getirmeleri, GAZETECİ yazdırmak isteyenlerin Başbakanlıktan alınma sarı basın kartı ve fotokopisini getirenlerin meslek hanelerine bu meslekleri yazılır.
            7)İl Emniyet Müdürlüğünden Pasaport alacaklar İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünden, İlçe Emniyet Müdürlüğünden Pasaport almak isteyenler ise İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine müracaat ederek alacakları formu doldurup yukarıda sayılan belgeler ile birlikte Pasaport alacakların ve refakate kaydolacakların şahsen müracaat etmesi gerekmektedir.
            Normal Pasaportun kaybedilmesi, yıpranmış olması, çaldırılması, vize reddi alınması, sınır dışı kaşesi vurulması halinde yeni pasaport almak için:
            1)Dilekçe ile (Pasaport Şubede matbu olarak bulunmaktadır) İl Emniyet Müdürlüğümüz Pasaport Şube Müdürlüğüne gelmesi gerekmektedir. İstenilen evraklar Nüfus cüzdanı aslı ve (ön ve arka yüzü) fotokopisi, T.C.Kimlik numarası (Vatandaşlı Numarası) yoksa temin edilerek gelinecektir.
            Şahıslar pasaportlarındaki eşkal değişimi (refakatteki çocuklar içinde geçerli), medeni hal değişimi, kimlik bilgilerinin değişmesi ( nüfusa kayıtlı olduğu ilin değişmesi, yaş ad soy ad tashihi yapılması vb.) vize veya giriş çıkış sayfalarının dolmasından dolayı pasaportlarını değiştirmek isteyen vatandaşlarımız; pasaportları istekleri üzerine İlçe Emniyet Müdürlüklerinde değiştirilir. Bu pasaportların 6 aydan az olmamak şartıyla süreleri var ise yeni pasaportlarına aktarılır. Daha önceki pasaportları iptal edilerek şahıslara teslim edilir. Daha önceki pasaportlarındaki vize ve oturma izinlerini şahıslar kullanmaya devam ederler.
            Türk vatandaşı olup ta yurt dışı doğumlu olan ve şuan kendisine ait pasaportu olmayıp pasaport almak isteyen vatandaşlarımız; pasaport refakatte yurda dönmüş ve refakatte bulunduğu pasaport 1985 öncesi eski tip pasaport ise veya 1985 sonrası olup da bu pasaportu ibraz edemiyorlarsa, her hangi bir nüfus müdürlüğünden alacakları vukuatlı (Açıklamalı) nüfus kayıt örneği ve 1. maddedeki istenilen evraklarla birlikte yine dilekçede yazarak bizzat Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.
            Pasaport harçları; her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2005 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır.
            DUYURU:
            Online Pasaport müracaatlarını internet üzerinden gerçekleştirip, şahsen müracaat etmeyen vatandaşlarımızın pasaport harç ve cüzdan bedelleri şahsen müracaat ettikleri tarih göz önünde bulundurularak tespit edilecektir. Bu yolla müracaat eden vatandaşlarımız makül bir sürede şubeye bizzat müracaat etmezlerse bu müracaatları geçersiz sayılır.
            6 aya kadar olanlar 80.80 YTL. (80.800.000 TL.) (Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)
            1 yıl için olanlar 115.40 YTL. (115.400.000 TL.)
            2 yıl için olanlar 194.70 YTL. (194.700.000 TL.)
            3 yıl için olanlar 278.30 YTL. (278.300.000 TL.)
            4 ve 5 yıl olanlar 394.40 YTL. (394.400.000 TL.)
            Pasaport Cüzdan bedeli 66 YTL. (66.000.000 TL.)
            Pasaportlarında değişik ülkelerden vize alıp da bir başka ülkenin vizeyi kabul etmemesi durumunda: (İsrail vizesini- Arap Ülkeleri kabul etmiyor) durumunda pasaport muhafaza edilip yeni pasaport verilir, dönüşünde eski pasaportu tekrar alıp kullanabilirler. İstenilen belgeler, Dilekçe, 4 fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile birlikte Pasaport Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir.
            Kıbrıs Vatandaşları, Kıbrıs Konsolosluğundan alacakları yazıyla, Yabancılar Şube Müdürlüğü İdari Bürosundan havale alarak Pasaport Şube Müdürlüğüne geleceklerdir İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır.
            Hususi Pasaportlar ve Hizmet Pasaportları için müracaat (Süre uzatımı ve yeni ilk defa alanlar) sadece İl Emniyet Müdürlüğü Hususi Pasaport bölümünden yapılır .
            Online Pasaport Müracaatları; Umuma Mahsus Normal Pasaport (lacivert) ve Hususi (yeşil) Pasaportlar için yapılabilmektedir. Normal pasaportta (Süre uzatımı yani temdit ve yeni pasaport almak için aynı form kullanılmaktadır) açılan form eksiksiz doldurulup ikamet edilen İlçe seçilerek gönderilir. Hususi Pasaportta ise çalışan ve emekliler için ayrı ayrı formlar açılır, Hususi (yeşil) pasaport için sadece Pasaport Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilir.

            Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.
            HİZMET DAMGALI PASAPORTLAR
            Bu pasaport 5682 sayılı Pasaport Kanunun 14 maddesinin (B) bendinde belirtilen hüküm üzere hizmet damgalı pasaportlar;
            1)Bu kanun gereğince kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilemesi mümkün olmayan kimselerden.
            2)Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.
            3)Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
            4)Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere.
            5)Bu durumda olanların yanlarında yaşayıp reşit olmayan erkek çocukları ile yine yanlarında yaşayıp, gelir getiren bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarına da verilir.
            GEREKLİ BELGELER
            1)Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış pasaport talep formu.
            2)Görevlendirme onayı.
            3)3 adet (4,5 X 6 ebadında) fotoğraf ( temditler için 2 adet).
            4)Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
            5)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
            6)Maliye bakanlığının her yıl belirlediği Pasaport Cüzdan Bedeli ( 2005 yılı için 66.00 YTL dir) alınacaktır.
            7)Daha önce her hangi bir pasaport alınmışsa getirilmesi gerekmektedir.
            8)Eşinin hakkından dolayı veya anne / babanın hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport almak için müracaatta bulunan şahıslar için, şayet hak sahibi yurt dışında bulunuyor ise; Pasaport talep formunda bulunan “ Hak Sahibinin İmzası “ bölümünün, eşi tarafından veya üçüncü şahıslar tarafından imzalanabilmesi için hak sahibinin resmi (Yabancı ülke noterlerinden alınacak vekaletin aslı ve tercümesi ) makamdan tasdikli vekaletnamesinin talep formuna eklenmesi gerekmektedir. Dış Temsilciliklerimiz (Büyükelçilik ve Konsolosluklarımız ) doğrudan Pasaport Şube Müdürlüğümüzün faksına (Pasaport Şube Müdürlüğü Faks: ( 0 364 225 67 12 ) çekilen vekaletnamelerde kabul edilir.
            HİZMET DAMGALI PASAPORTLARIN TANZİM SÜRELERİ VE TESLİM TARİHLERİ
            1)5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin ( C ) bendinde “hizmet” damgalı pasaportlar dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.
            2)Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uygulamıyor ise, görevin başlama tarihinden 5 gün öncesinden,
            3)Görevlendirme yapılan ülke hizmet damgalı pasaportlara vize uyguluyor ise, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için, görevin başlama tarihinden 10 gün öncesinden, bazı görevlendirmelerde, görevin mahiyeti ve gidilecek ülkenin uygulamaları nedeniyle, yolculuk öncesi hizmet damgalı pasaportla birlikte tamamlanması gerekli işlemler uzun sürebilmektedir.Bu şekilde, haklı ve makul nedenlerle hizmet damgalı pasaportlarını görevin başlangıç tarihinden 5-10 günden daha uzun süre önce alması gerektiği anlaşılanlar için, zorunlu hallerde aynı süreler kadar tolerans gösterilmesi mümkündür.Yani vize istemeyen ülkeler için 1 günden 5 güne kadar, vize isteyen ülkeler için 1 günden 10 güne kadar uygun görülen bir süre öncesinden pasaport süresi tanzim edilebilir.
            4)Bazı ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımızın ve resmi görevlilerimizin pasaportlarının, ilgili ülkeye giriş yapacakları tarihte en az 6 ay geçerli olması gerektiği Dışişleri Bakanlığınca bildirildiğinden, bu uygulamayı yapan ülkelere resmi görev nedeniyle gidecek vatandaşlarımız için hizmet damgalı pasaport talep edilmesi ve mani durumları bulunmaması durumunda, görevlendirme süresi 6 aydan kısa olanlara, hizmet damgalı pasaportları görevin başladığı tarihten itibaren 6 ay geçerli olacak şekilde tanzim edilir.Bu şekilde hizmet damgalı pasaport verilen şahıslara “taahhütname” imzalatılarak görevin sona ermesi ile yurda dönüşünden itibaren bir hafta içerisinde hizmet damgalı pasaportu tanzim eden makama ( Pasaport Şube Müdürlüğümüze) teslim edilmesi gerekmektedir.
            5)Hizmet damgalı pasaportların teslim tarihleri a, b ,c şıklarında belirtilen sürelerdir. Yani vize istemeyen bir ülke için pasaportun teslim tarihi görev başlama tarihinin 5 gün öncesidir( pasaportun süresinin başlama tarihidir).
            Görevli olarak gidilecek ülkenin vizeye tabi olup olmadığını Dışişleri Bakanlığının
            http://www.mfa.gov.tr/turkce/konsolos/default.htmsayfasından öğrenebilirsiniz.Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.
            KİMLER HUSUSİ (YEŞİL) PASAPORT ALABİLİRLER
            Bu pasaport, yasama görevinde bulunan eski üyeler, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.
            1)Bunlardan emeklilik veya çekilme (İstifa etme ) sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
            2)Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.
            3)Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.
            4)18 yaşından büyük ve öğrenci olmayan, çalışmayan, hak sahibinin yanında yaşayan ve evli olmayan kız çocukları için açıklamalı nüfus kayıt örneği, Emekli Sandığı, Bağkur ve Sosyal Sigortalar Kurumundan çalışmadığınıza dair yazı.Hak sahibine ait bir fotoğraf kendisine ait 3 fotoğraf ile hak sahibi emekli ise emekli tanıtma kartı ile kendisi ve hak sahibinin müracaata gelmeleri, hak sahibi çalışıyor ise kurumundan kızının da bilgilerini dolduracağı formu onaylatıp İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaatları gerekmektedir Yine hak sahibinin yanında yaşayıp reşit ( 18 yaşından küçük olan erkek çocuklarına 18 yaş sınır olmak üzere bu nevi pasaport verilir) bulunmayan erkek çocuklarına da Hususi Damgalı Pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Refakat hanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde bu pasaportu kullanamazlar. Hususi Damgalı Pasaportlar 4 yıl süreli olarak İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesince verilmektedir.
            İlk defa hususi damgalı (yeşil) pasaport almak için veya var olan pasaportunun süresini uzattırmak (temdit) için gerekli belgeler
            PASAPORT İSTEK FORMUNU
            Çalışanlar, çalıştıkları kurumlardan,
            Emekliler pasaport şubesinden alacaklardır.
            İlk defa pasaport alacak Emekliler,emekli oldukları kurumdan emekli olduğu tarihteki kadrosunu gösterir yazı ile,
            Elinde pasaport olan ve meslek kısmında EMEKLİ yazıyor ise, emekli tanıtma karnesinin aslı ve fotokopisi ile müracaata gelinecektir.
            Nüfus Cüzdanının Aslı ve fotokopisi
            Yeni pasaportlar için 3 adet, temditler (uzatma ) için 2 adet 4.5 x 6 cm ebadında ( bazı ülkeler fotoğrafın arkasındaki fonu beyaz istemektedir) vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır.Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesini mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü (Çarşaflı fotoğraflar kabul edilmemektedir) ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflarda kabul edilir.
            HUSUSİ PASAPORTLARDAN NE ÜCRET ALINIR?
            1)SADECE Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport CÜZDAN BEDELİ ALINIR. (2005 yılında cüzdan bedeli 66.00 YTL'dir. Temditler yani süre uzatımı için cüzdan bedeli alınmaz).Hususi pasaportlarda; yeni veya uzatmalardan başkaca bir ücret alınmaz.
            2)Daha önce herhangi bir pasaport alınmış ise getirilmesi gerekmektedir.
            3)Reşit olmayan çocuklar ve mahcurlular ( Kendini temsil etme yetisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde noterden muvafakatname alınacaktır. Anne – babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne- baba ikisi de, anne babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli muvafakat name ile müracaat etmeleri gerekmektedir.(Muvafakatname Pasaport vermeye yetkili makamlar huzurundada düzenlenebilir)
            4)Reşit olan kız çocukları için bağlı bulundukları Nüfus Müdürlüğünden Vukuatlı (Açıklayıcı) nüfus kayıt örneği.
            5)Reşit olan kız çocukları için Sosyal Güvenlik Kurumlarından ( SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ) kaydı bulunup bulunmadığına dair belge.
            6)T.C. Kimlik Numarası
            Not:
            Yeni hususi pasaport veya temdit (süre Uzatımı) işlemleri büyük oranda aynıdır.
            KİMLER HUSUSİ PASAPORT ALAMAZLAR
            18 Yaşını Doldurmuş (Reşit) Kız Çocuklarından
            1)Hak sahibi VEFAT etmiş ise,
            2)Gelir getiren her hangi bir işte çalışıyor ise,
            3)Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK,Emekli Sandığı veya Bağ-Kur) birine kaydı bulunup maaş alıyor ise, ALAMAZLAR ve daha önceden Müdürlüğümüzden almış iseler kullanma hakları ortadan kalktığından Pasaport Şube Müdürlüğümüze teslimi gerekmektedir.Bu gibi durumlarda ( yani ellerinde yeşil pasaportu olan ve bu haklarını kaybedenler) olanlar umuma mahsus (lacivert yani normal) pasaport almak istediklerinde Pasaport Şube Müdürlüğüne gelerek Hususi pasaportlarını iptal ettirdiklerine dair yazı ile oturdukları ilçenin pasaport büro amirliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.
            Anne Baba Boşanmış ve Çocukların Velayeti Hususi Pasaport Almaya Hakkı Olmayan Tarafa Verilirse Yanında Yaşama Şartı Ortadan Kalktığı İçin Çocuklara Bu Tür Pasaport (Yeşil) Verilmez.
            18 Yaşını Doldurmuş Erkek Çocukları Hiç Bir Surette Hususi Pasaport Alamazlar.
            Hak Sahibinin Annesi veya Babası Hususi Pasaport Alamazlar.
            PASAPORT İSTEK FORMUNU DOLDURMA TALİMATI:
            1)Form Daktilo veya tükenmez kalem ile okunaklı doldurulur.
            2)Çalışanlar için hak sahibinin kurumundaki formu onaylamaya yetkili kişi tarafından form ön yüzü imzalanır.Emekliler ise emekli olduktan sonra ilk defa pasaport alacak ve ya pasaportunu temdit (süre uzatımı) ettirecekse; emekli olduğu kurumdan emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir yazıyla beraber Pasaport Şubeden alacakları formu dolduracaklardır.
            3)Fotoğraf üzerinde müracaatta bulunan personelin bağlı olduğu birim ve kurumun mühürü vurulur.(Çalışanlar için)
            4)Nüfus kayıt bölümü doğru ve eksiksiz yazılmalıdır. T.C kimlik numarası nüfus cüzdanında yoksa öğrenilerek gelinmelidir. www.nvi.gov.tr adresinden öğrenilecek numara kabul edilir.
            5)Talep sahibi formda imzalaması gereken bölümü kendisi imzalar.Ayrıca talep sahibinin Amiri imzalar ve mühürler. (çalışanlar için)
            6)Eş ve çocuklar için ayrılan bölüm eş ve çocuklar pasaport alacak veya çocuklar refakate kaydedilecek ise doldurulur.
            7)Görev unvanı bölümü Türkçe ve İngilizce yazılır.
            8)Kadro derecesi bölümüne hangi kadro derecede bulunuyor ise o yazılır. ÖRNEK : KADROSU 1(BİR)’dir veya KADROSU 2 ( İKİ) dir şeklinde yazılır.
            Kadrolu çalışıyor ise.657 Sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olup Kadrosu 1 (BİR)’dir.
            Kadro Karşılığı sözleşmeli çalıştırılıyor ise Kadro Karşılığı Sözleşmeli olup 1 kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılmaktadır.
            Kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli Devlet Memuru ise Kadro ile ilişkisi olmadan sözleşmeli olarak çalışmakta olup l dereceden emekli kesenekleri kesilmekte ve T.C.Emekli Sandığına yatırılmaktadır.
            NOT:
            Küsüratlı dereceler kadro derecesi değildir. 3/1 gibi olan dereceler maaş almaya esas derce kademedir.3/1 derece / kademede bulunan bir kişinin kadro derecesi 4 olabilir.Kadro derecesi 4 olan bir kişinin yeşil pasaport alma hakkı yoktur.Bundan dolayı formlardaki kadro derecesi yazılırken küsüratlı olmamasına ve maaş almaya esas olan derece/ kademeyle karıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
            Resmi yazı niteliğindeki pasaport talep formu üzerinde silinti ve kazıntı olmaz.Karalama yapıldığı taktirde yapan makam tarafından mühürlenir ve imzalanır.
            Gidilecek ülkenin vizeye rejimini (vize uygulamasını) Dışişleri Bakanlığının web sayfasından öğrenebilirsiniz.
            http://www.mfa.gov.tr/turkce/konsolos/default.htm
            Vize uygulamalarında gözlenen sürekli değişim nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin Büyükelçiliği ile temas kurulması tavsiye olunur.
            Ebeveynlerinin Hakkından Dolayı Hususi Damgalı Pasaport Alan Kız Çocukları ve Ebeveynlerinin Dikkatine Önemle Duyurulur!
            Hususi Damgalı Pasaportlarında öğrenim vizesi dışında Çocuk Bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanlar 5682 sayılı pasaport kanununun 14. maddesinde öngörülen yanında yaşama ve iş sahibi olmama ilkesini ihlal etmiş dolayısıyla kanun hükmünde belirlenen kriterlere aykırı olarak pasaport alınmış ve/veya kullanılmış olacağından bu durumdaki kız çocuklarının ellerinden alınacaktır.
            Yapılan bu duyuru ve tebliğler neticesinde, çocuk bakıcılığı ve buna benzer çalışma vizesi bulunanların Hususi Damgalı Pasaportları, hudut kapılarından geçişleri veya temdit işleminde ellerinden alınacak yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecektir.Bu durumda bulunanların pasaportlarını teslim etmeleri gerekmektedir. Teslim etmeyenler hakkında söz konusu pasaportlar merkezi polis bilgisayar sistemine kayıp pasaport olarak kaydedilip kullanılması önlenecektir.

            Yorum

            • delphin
              Senior Member
              • 27-12-2005
              • 15279

              #7
              Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN


              Bu sayfada yer alan tüm vize bilgileri sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari için geçerlidir.
              Bu sayfada yer alan bilgilerin dogrulugu ve güncelligi konusunda gerekli arastirmalar yapilmistir. Konsolosluklarin yapacagi prosedür degisiklikleri sonucu, bu sayfada yer alan bilgilerin güncel uygulamalardan farkli olmasi halinde @delphin sorumlu tutulamaz.

              Pasaportta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
              *Pasaport sahibi tarafindan mutlaka imzalanmis olmalidir.
              *Pasaportun geçerlilik süresinin en az alti ay olmasi gerekmektedir
              *Vize sayfalari dolu olan pasaportlarin yenilenmesi gerekmektedir. (Disisleri bakanliginin konsolosluklara gönderdigi genelge ile pasaportlarin yalniz vizeler yazan bölümüne vize basilmaktadir. Döviz ve gümrük kayitlari ve açiklamalar yazan bölümlere vize basilmamaktadir

              Yesil Pasaport Sahiplerinden Vize Isteyen Ülkeler:
              ABD, Ingiltere, Kanada, Rusya, Bulgaristan, Ispanya, Portekiz, Yunanistan

              T.C. Vatandaslarindan Vize Istemeyen Ülkeler:
              Anguilla, Fiji, Japonya, Sierra, Leone, Arjantin, Gambiya, Kenya, Sili, Arnavutluk, Güney Afrika Cum., Makedonya, Singapur, Belize, Güney Kore, Solomon Adalari, Bolivya, Hirvatistan, Mauritus, Trinidad ve Tobago, Bosna Hersek, Honduras, Romanya, Tunus, Ekvator, Hong Kong, San Marino, Uruguay, Endonezya, Iran, Santa Lucia, Fas, Jamaika, Seysel Adalari

              Yorum

              • mustafaay007
                Junior Member
                • 26-11-2005
                • 239

                #8
                Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

                hoppa Benim memleketim Avrupa denen yere yüz ceker.hoppa
                Son düzenleme mustafaay007; 22-03-2006, 20:40.

                Yorum

                • mustafaay007
                  Junior Member
                  • 26-11-2005
                  • 239

                  #9
                  Konu: Yurtdışı artık hayal oldu. HerYONDEN

                  Benim memleketim Avrupa denen yere yüz ceker.Ne işim var Avrupada,,,,,,

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor