Biyodizel üretiminde yerli hammaddenin kullanılması için hazırlıklar yapan ve umutlanan Türk çiftçisinin, biyodizel üretimine getirilmesi düşünülen litre başına 65 YKr'lik ÖTV tutarı nedeniyle bu hayalleri kısa sürdü.
ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Fevzi Kılıç, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, biyodizel üretimine hazırlanan birliklerinin bu yıl yöre çiftçisine 20 bin dönüm kanola ektirdiğini, yurt genelinde biyodizel üretimi için 150 tesisin kurulduğunu bildirdi.
Kılıç, ÖTV engelinin kaldırılması, yüzde 100 yerli üretimin teşvik edilmesi durumunda biyodizelin kendiliğinden bir endüstri dalı haline gelebileceğini ifade ederken, litre başına 65 YKr ÖTV tutarının biyodizel tesisi kuran, kurmaya hazırlanan kadar, önemli girdi maliyetinden kurtulacak olan ve ''biyoşeyh'' olma umudu besleyen çiftçinin de hayal kırıklığı yaşamasına yol açtığını kaydetti.
Şu an tesis kuran firmaların kara kara düşündüğünü, bu koşulda hiçbir çiftçinin kanola ekmeyeceğini vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
''Çiftçiler için en büyük iki girdi kaleminden biri olan mazotu ucuza temin etme, çiftçi için yeni ve kazançlı bir gelir kapısı açılacağı hesabı yapıyorduk. Gelinen bu noktada bu tutar ile biyodizelin cazibesi kalmaz. Şu an tesis kurma hazırlıkları yapan birlik ve firmalar da açtıkları ihaleleri iptale yöneliyor. Durum değerlendirmesi içindeyiz. Hükümetin bu yanlıştan bir an önce dönmesini arzu ediyoruz.''
Kılıç, AB'de kullanımı zorunlu hale getirilen biyodizel üretiminin Türk piyasasında yer bulabilmesi için belirlenen ÖTV oranlarının yerli hammadde ile üretilen biyodizelden, çiftçilerin kullanımında ise hem ÖTV hem de KDV'den muaf tutulması gerektiğinin altını çizdi.
DEÐİŞTİRME YETKİSİ BAKANLAR KURULU'NDA
Vergi Kanunu ile getirilen 65 YKr'lik ÖTV miktarının düzenleme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na bırakıldığını vurgulayan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ise oranların azaltılacağı yönünde duyumlar aldığını, açıklanan fiyatların tavan fiyatlar olduğunu bildirdi.
Kirişçi, biyodizeldeki vergi miktarının geleneksel dizelle aynı fiyatta olmasının üretime sekte vuracağını vurgulayarak, ''Hükümet, yağlı tohum ve biyodizel üretimini teşvik etmek istiyor. Bakanlar Kurulu'nun bu miktarı yerli üretimi desteklemek amacıyla aşağı çekeceğini umuyorum. Biyodizelin bu vergi miktarı ile piyasaya sürülmesi cazibesini ortadan kaldırır'' dedi.
(İnternet Haber)
Yorum