Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Başkan Vekili Özkan Dalbay, SSK yoklama memurlarının 90 yaş ve üzerindeki emeklileri, evlerinde ziyaret etmeye başladığını açıkladı.
Dalbay, bu ziyaretlerde öldüğü halde yakınları tarafından nüfus müdürlüklerine bildirilmedikleri için aylık ödenmeye devam edilenlerin tespit edildiğini bildirdi.
Dalbay yaptığı açıklamada, Samsun ve Bolu’da yapılan ziyaretlerde öldüğü halde nüfus müdürlüklerine bildirilmemiş emeklilere rastlandığını ve bu ziyaretlerin daha alt yaş gruplarına da yaygınlaştırılacağını vurguladı. Dalbay, yoklama memurlarının öldüğü halde nüfus kayıtlarına ölüm tarihi işlenmeyen sigortalı ve hak sahipleriyle ilgili bu bilgileri tutanak düzenleyerek, bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerine bilgi verdiklerini ifade etti.
Dalbay, ev ziyaretlerinin ölüm olaylarının anında ve daha yoğun bir şekilde nüfus müdürlüklerine bildirilmesini sağlayacağını belirtti. Dalbay, Samsun’da yapılan çalışmalarda, bir emeklinin 24 Kasım 2005’teki ölümünün bildirilmediğine, ancak bu tür bir denetimin yapıldığının duyulması üzerine emeklinin ölümünün 13 Mart’ta nüfus müdürlüğüne bildirildiğine dikkat çeken Dalbay, Bolu’da yapılan denetimlerde ise 15 Şubat’ta ölen ancak ölümü bildirilmeyen bir emekli tespit edilerek tutanağa bağlandığını ve nüfus idaresine bildirildiğini kaydetti.
2006 yılı mart ayı itibariyle SSK’dan 4 milyon 334 bin 490 emekli ve dul-yetimin gelir ve aylık aldığını belirten Dalbay, bu kişilerin kimlik bilgilerinin ve numaralarının kaydedildiği ödeme kütüğündeki eksik ve hatalı kayıtların düzeltilmesi ve tamalanması amacıyla, 2003 yılı ağustos ayında başlatılan çalışmanın bu yıl ocak ayında tamalandığını ve tüm emekli, dul ve yetim kayıtlarının kimlik numaralarının güncellendiğini hatırlattı.
Nüfus ve vatandaşlık Genel Müdürlüğü’yle yapılan protokol çerçevesinde, kimlik paylaşım sistemi, SSK’ya açılmış ve yazışma olmadan kayıtlara doğrudan ulaşılabildiğine işaret eden Dalbay, 15 günlük periyotlarla ölen ve evlenenlerin tespitinin yapılmaya başlandığını kaydetti.
(İnternet Haber)