BARO SINAVLARINI ÖSYM YAPACAK

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • YuSuF ErGiN
    Senior Member
    • 23-01-2006
    • 10188

    BARO SINAVLARINI ÖSYM YAPACAK

    Avukatlık Sınavı ile ilgili Protokol imzalandı


    Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı
    Ankara 28/03/2006
    DUYURU NO:2006/39
    1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 3 üncü maddesinde; 02/05/2001 tarihinde yürürlüğe giren 4667 sayılı kanunun 3 üncü maddesi ile değişiklik yapılmış " avukatlığa kabul için Avukatlık sınavını başarmış olma" şartı getirilmiştir. Daha sonra 10/05/2002 tarihinde yürürlüğe giren 4765 sayılı kanunun 1 inci maddesi ile 1136 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (d) bendinin 10/05/2001 tarihinde hukuk fakültelerinde öğrenci olanlar için uygulanmayacağı yolunda hüküm getirilmiş ve Avukatlık Kanunu'nun 28, 29, 30 ve 31 nci maddeleri yürürlükte bırakılmış olmakla, avukatlık sınavının 10/05/2001 tarihinden sonra hukuk fakültelerine kaydolanlar için geçerli olacağı yasa gereği olarak ortaya çıkmıştır.
    Bu durumda, 10/05/2001 tarihinden sonra hukuk fakültesine kaydolup mezun olan ve avukatlık stajına başlayanlar, avukatlığa kabul edilebilmek için staj bitim belgesi aldıktan sonra bu sınava girip başarılı olmak zorundadırlar.
    Türkiye Barolar Birliği'nce, Avukatlık Kanunu'nun 28 nci maddesine göre sınavı fiilen gerçekleştirecek olan ÖSYM ile yapılan görüşmeler ve birlikte sürdürülen teknik çalışmalar sonuçlandırılmış olup Avukatlık Sınav Yönetmeliği'nin 6 ncı maddesi uyarınca ekli sınav protokolu imzalanmıştır.
    Bu protokole göre;
    Sınav, 23 Aralık 2006 Cumartesi günü Ankara'da yapılacaktır.
    Sınav organizasyonu ve sınav uygulaması yasa gereği ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.
    Sınavda avukat adaylarına "Hukuk İlkeleri ile Yürürlükteki Hukuk Kurallarını Uygulayabilme" bölümü ile "Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları" ile ilgili bir test uygulanacaktır.
    Sınav soru alanlarının ağırlığı ;
    (A) Hukuk İlkeleri ile Yürürlükteki Hukuk Kurallarını Uygulayabilme (%60)
    Anayasa Hukuku (% 5)
    Medeni Hukuk (%5)
    Borçlar Hukuku (%5)
    Ticaret Hukuku (%5)
    Ceza Hukuku (% 5)
    İş Hukuku (% 5)
    Hukuk Muhakemeleri Usulü (%10)
    Ceza Muhakemesi Hukuku (% 10)
    İdare Hukuku ve İdari Yargılama Usulü(%5)
    İcra -İflas Hukuku (% 5)
    (B) Avukatlık Hukuk ve Meslek Kuralları (% 40)
    şeklinde olacaktır.
    Cevap kağıtlarının değerlendirilmesi sırasında her doğru cevaba bir puan verilecek, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Bir testteki doğru cevap sayısı adayın bu testten aldığı ham puanını oluşturacaktır. Bu sınavda 100 üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
    5- Sınava girecek ve staj bitim belgesi almış olan stajyerler en geç 10 Kasım 2006 tarihinde bir dilekçe ile barosuna başvuracak, başvuru dilekçesine son 6 ay içinde çekilmiş başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek nitelikte 2 adet fotoğraf ile ÖSYM'nin Halk Bankası Ankara Küçükesat Şubesi 44000006 nolu hesabına 50 YTL sınav giriş ödentisinin yatırıldığını gösteren banka dekontu eklenecektir.
    Sınav başvurularını alan baro kendilerine Türkiye Barolar Birliği tarafından daha önce gönderilen fotoğraflı sınav başvuru belgesini düzenleyip onayladıktan sonra bu belgeyi sınava gireceklerin listesi ekinde 13 Kasım 2006 tarihinde Türkiye Barolar Birliği'ne teslim edecektir.
    Ekli protokolde sözü geçen bu belgelerin düzenlenmesi ve sınav ile ilgili diğer konular ileriki günlerde barolarımıza ayrıca duyurulacaktır.
    Saygılarımla.

    Türkiye Barolar Birliği
    Başkanı
    Av.Özdemir ÖZOK

    EKİ:
    Sınav Protokolu
    --------------------------------------------------------------------------------
    PROTOKOL
    Bu protokol, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasında ÖSYM tarafından yapılacak Avukatlık Sınavına ilişkin esasları belirlemek üzere karşılıklı olarak düzenlenmiştir.
    1- Sınav, 23 Aralık 2006 Cumartesi günü Ankara'da yapılacaktır. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve yaklaşık 2,5 saat sürecektir.
    2- Sınavın ilanı ve sınava girecek adayların başvurularının kabul edilmesi işlemleri TBB tarafından yapılacaktır. TBB başvurusu kabul edilen adaylar için ÖSYM tarafından hazırlanan Kayıt Kartlarına adayların fotoğrafını yapıştıracak ve ilgili yerlere kimlik bilgilerini yazacaktır. Bu belgeye yapıştırılan fotoğraf, son 6 ay içinde çekilmiş, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek nitelikte olacaktır. TBB bu belgeleri kimlik tespitinde kullanılmak üzere 20 Kasım 2006 tarihinde ÖSYM'ye verecektir.
    3- TBB, sınava girecek olan adayların T.C. kimlik numarası, belge numarası, ad ve soyadı, baba adı, cinsiyeti, doğum tarihi, mezun olduğu üniversite, staj bitim belgesini aldığı baro ile adres gibi sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılacak bilgileri (engelli aday var ise engel durumlarını belirterek) manyetik ortamda, adaylara ait fotoğraflı Kayıt Kartlarıyla birlikte en geç 20 Kasım 2006 tarihinde ÖSYM'ye vermiş olacaktır.
    4- Sınav organizasyonu ve sınavın uygulanması tamamen ÖSYM'nin sorumluluğunda gerçekleştirilecektir. Bina Sınav Sorumluları, Bina Yöneticileri, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcıları, Salon Başkanları ve Gözetmenler ÖSYM tarafından atanacaktır. TBB yetkilileri önceden ÖSYM Başkanlığına bildirdikleri takdirde sınav sırasında gerekli gözlemleri yapabileceklerdir.
    5- Sınava girecek her aday için ÖSYM tarafından, adayların hangi bina ve salonda sınava gireceklerini gösteren bir fotoğraflı Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi hazırlanacak ve bu belgeler 1 Aralık 2006 tarihinde adayların adreslerine ÖSYM tarafından postalanacaktır. Adaylara, sınav tarihi ve sınava gelirken yanlarında neleri bulundurmaları ve neleri bulundurmamaları gerektiği (yanlarında fotoğraflı Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve onaylı özel bir kimlik belgesi, yumuşak kurşunkalem ve silgi getirmeleri ve yanlarında kesinlikle cep telefonu getirmemeleri) Sınava Giriş ve Kimlik Belgesiyle duyurulacaktır. Ayrıca bu duyuru TBB tarafından da yapılacaktır.
    6- Sınavda avukat adaylarına, Temel Hukuk Bilgileri, Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları ile ilgili bir test uygulanacaktır.
    Test;
    A) Hukuk İlkeleri ile Yürürlükteki Hukuk Kurallarını Uygulayabilme Bölümü (%60): Anayasa Hukuku (%5), Medeni Hukuk (%5), Borçlar Hukuku (%5), Ticaret Hukuku (%5), Ceza Hukuku (%5), İş Hukuku (%5), Hukuk Muhakemeleri Usulü (%10), Ceza Muhakemeleri Usulü (%10), İdare Hukuku ve İdari Yargılama Usulü (%5), İcra-İflas Hukuku (%5)
    B) Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları Bölümü (%40):
    Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları,
    ile ilgili seçmeli sorulardan oluşacaktır.
    7- Sınava girecek adaylar için yeteri kadar test ve cevap kâğıdının hazırlanması ve basımı ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.
    8- Sınavda uygulanacak testlerin telif hakları ÖSYM'ye ait olacaktır.
    9- Adaylar, testteki sorularla ilgili cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucuyla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında her doğru cevaba bir puan verilecek, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Bir testteki doğru cevap sayısı adayın bu testten aldığı ham puanını oluşturacaktır. Bu sınavda 100 üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
    10- Sınav sonuçları, kazananlar ve tüm adaylar için ayrı ayrı olmak üzere, soyadı alfabetik sırasında ve ayrıca başarı sırasında (aynı puandaki adaylar T.C. kimlik numarası sırasında), ikişer nüsha bilgiişlem çıktısı olarak ve manyetik ortamda sınavdan sonraki 30 gün içinde TBB'ye verilmiş olacaktır. Sınav sonuçları ÖSYM'nin internet sitesinde duyurulacak, ayrıca ÖSYM tarafından adayların adreslerine de postalanacaktır. Adayların sınav sonuçlarına ilişkin itirazları Sınav Sonuç Belgelerinin adayların adreslerine postalanması tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde ÖSYM'ye yapılacaktır. ÖSYM süresi içerisinde yapılan itirazları inceleyerek sonuçlarını adaylara 10 gün içinde bildirecektir. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. Bu süre de TBB tarafından adaylara duyurulacaktır. Sınav evrakı ÖSYM'de sınav tarihinden itibaren 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilecektir.
    Adayların fotoğraflı Kayıt Kartları, sınav sonuçlarını gösteren listelerle birlikte TBB'ye verilecektir.
    11- Sınava girecek olan adaylar başvuru sırasında ÖSYM'nin Halk Bankası, Ankara Küçükesat Şubesi'ndeki 44000006 numaralı ÖSYM hesabına KDV dahil 50 YTL (elli Yeni Türk Lirası) yatıracaklar ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren banka dekontunu başvurma belgelerine ekleyeceklerdir. Sınava başvuran aday sayısı 600'den az olursa 600 ile başvuran aday sayısı arasındaki fark kadar adayın sınav ücreti TBB tarafından ÖSYM'nin T.C. Merkez Bankası Ankara Şubesi'ndeki 350601001-0 numaralı ÖSYM hesabına 20 Kasım 2006 tarihinde defaten yatırılacaktır. Başvuru koşullarını taşımadığı halde sınav ücretini yatıran adaylar veya başvuruları geçerli olduğu halde sınava girmeyen ya da birden fazla sınav ücreti yatıran adayların yatırdıkları ücret iade edilmeyecektir. Bu bilgi, sınava başvuruyla ilgili TBB'nin ilan metninde yer alacaktır.
    12- ÖSYM'nin isteği dışında bir nedenle sınav iptal edildiği takdirde, Türkiye Barolar Birliği;
    İptal tarihine kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce bu sınavla ilgili olarak yapılan tüm harcamaları ve yasal giderleri ÖSYM'nin hesabına yatırmayı kabul eder.
    13- ÖSYM, Sınavın iptali halinde yukarıda 12. maddede sözü edilen meblağın ÖSYM hesabına TBB tarafından yatırılmasından sonra adayların sınav ücretlerini geri ödemeyi taahhüt eder.
    14- Bu protokolle ilgili ihtilafların çözümünde Ankara Mahkemeleri yetkilidir.
    15- Bu protokol, 29.03.2006 tarihinde iki nüsha olarak düzenlenmiştir.
    Türkiye Barolar Birliği Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
    Av.Özdemir ÖZOK Prof. Dr. Ünal YARIMAÐAN
    Başkan Başkan

    Alıntı : HukukTürk Sitesi
İşlem Yapılıyor