makinamı diyiştirdim 3.0 ht yaptım ve durmadan takılarak gidiyo daha önce 1.7 maknam vardı ve hiç sorunum yoktu bunu düzeltmek için ne yapabılırım ilginiz için şimdiden teşekkürler..........
SS2 TAKILIYO
Kapat
X
-
Konu: SS2 TAKILIYO
Arkadaşım öncelikle yani makinen hayırlı olsun.Sorununa gelince bende de aynı işlemci yani p4 3.0 HT var.işlemciyi alır almaz bu sorunu bende yaşadım.sonra anladım ki bu takılmalar işlemcinin HT özelliğinin açık olmasından kaynaklanıyor.Eğer BIOS ayarlarından HTseçeneğini disable yaparsan sanırım sorunun çözülmüş olacak.Bi dene bakalım neler olacak...:pYorum
-
Konu: SS2 TAKILIYO
Originally posted by dagcikartalArkadaşım öncelikle yani makinen hayırlı olsun.Sorununa gelince bende de aynı işlemci yani p4 3.0 HT var.işlemciyi alır almaz bu sorunu bende yaşadım.sonra anladım ki bu takılmalar işlemcinin HT özelliğinin açık olmasından kaynaklanıyor.Eğer BIOS ayarlarından HTseçeneğini disable yaparsan sanırım sorunun çözülmüş olacak.Bi dene bakalım neler olacak...:pYorum
-
Konu: SS2 TAKILIYO
Originally posted by dagcikartalArkadaşım öncelikle yani makinen hayırlı olsun.Sorununa gelince bende de aynı işlemci yani p4 3.0 HT var.işlemciyi alır almaz bu sorunu bende yaşadım.sonra anladım ki bu takılmalar işlemcinin HT özelliğinin açık olmasından kaynaklanıyor.Eğer BIOS ayarlarından HTseçeneğini disable yaparsan sanırım sorunun çözülmüş olacak.Bi dene bakalım neler olacak...:p
Yani bu kadar olur pes eee bu adam neden gidip HT özellikli bir işlemci aldı ozaman HT nin ne anlamı kaldı şimdi...!
Konuyla ilgili bir bilginiz yok ise lütfen cevap veripde üyeleri yanıltmayın..
smile_nono
Hala önceki soruma cevap gelmedi PC de genel takılmalar mı oluyor..?
yoksa sadece izleme modunda mı ayrıca kullandığınız oynatıcı yazılımın adı prog dvb mi bunları bir yanıtlayın ilk önce...
stupidprvSon düzenleme MentaL; 17-04-2006, 22:13.Yorum
-
Konu: SS2 TAKILIYO
Originally posted by recaibagaltdvb kullanıyom dvb yi açınca donmaya başlıyo sonra makinada takılarak gitmeye başlıyo bu ht ne işe yarar anlamadım ?
Hyper-Threading (HT) nedir, nasıl çalışır?
İsterseniz öncelikli olarak iş istasyonları ve sunucularda kullanılan Çoklu İşlemci Desteği (SMP), Multi-Thread (MT) ve Multi-Tasking konuları hakkında ufak hatırlatmalar yapalım. Bildiğiniz üzere üç boyutlu çizimler, yüksek kalitede görüntü ile ses, ağır veritabanı uygulamaları gibi bir çok işlem, eğer gerçekten profesyonel olarak işin içindeyseniz, yüksek işlemci gücü isterler. Bir işlemcinin belirli hız limiti olunca birden fazla işlemciyi çalıştırma fikri doğuyor. Örneğin çift işlemcili bir bilgisayarda program işletim sistemine, işletim sistemi ise işlemcilere bir yerine (eş zamanlı olarak) iki dizi halinde komutlar yolluyor. Multi-Thread kavramı bu şekilde açıklanabilir. Multi-Tasking ise işlemcilerin aynı anda iki farklı programdan gelen komutları eş zamanlı olarak işleyebilmesidir.
Intel, çift işlemcili mimariyi masa üstü bilgisayarlara taşımak için Hyper-Threading teknolojisini geliştirdi. Bakalım bu teknoloji nasıl çalışıyor, temelinde neler var?
Kullandığımız işlemcilerde transistörler tarafından oluşturulmuş bir çok işlem ünitesi mevcut. Bu üniteler hesaplamanın yanı sıra veri transferi görevini de üstlenirler. Aslında bir işlemcinin genel olarak veri transferi yaptığı söylenebilir. Hal böyle olunca karşımıza hesaplama yapan ünitelerin çoğu kez tam kapasite işlem yapamamaları problemi çıkıyor. Bu problemi ortaya çıkaran büyük etkenlerden birisi ise tekrarlanan komut dizileri. Bir işlem ünitesi herhangi bir döngü ile uğraşırken kimi zaman diğeri boş yatabiliyor. Hyper-threading teknolojisi bu açığı kapatmak adına işlemci çekirdeğine birden fazla komut dizisi yollayarak performans artışı sağlamayı hedefliyor. Bunu sağlamanın temel yolu ise işlemci çekirdeğini çift işlemci olarak göstermekten ve kullanmaktan geçiyor.
3.06 GHz’ lik İşlemci
Intel'in HT teknolojisi şeması. Fiziksel olarak tek işlemci var ama işletim sistemi 2 işlemci görüyor.
İnanması zor, ama sonunda 3 GHz’ lik hızı da gördük arkadaşlar. Intel’ in bu yeni işlemcisi hem fiziksel olarak hem mimari olarak diğer P4'ler ile aynı. Mimari değiştirilmeden ufak eklentiler ile Hyper-Threading işlemciye eklenmiş. 133 MHz’ lik veri yolu hızı efektif olarak 533 MHz hızında işlemciyi besleyecek ve 512 KB L2 ön bellek mevcut. İşlemci 1.55 V gerilim ile besleniyor; tipik olarak 81 Watt güç çekecek. Bazı kullanıcıların mevcut anakartları işlemciye bu gücü verecek şekilde dizayn edilmiş bir regülatöre sahip olmayabilir. Aslında bu konu biraz da kartın kalitesine bağlı. Güç artışının sebebi ise işlemci içine eklenen ek üniteleri oluşturulan transistörler. Gördüğümüz kadarıyla internette yapılan testlerde işlemci sıcaklığı 57 derecenin üstüne çıkmamış. Intel ise işlemci çevre sıcaklığını 45 dereceden 42 dereceye düşürmüş durumda.Yani işlemcinin çalıştığı ortamda, başka deyişle kasanızın içinde sıcaklık 42 dereceyi geçmemeli.
3.06GHz'lik, HT'li işlemciyi çalıştırmak için en ideal anakartlar, i850E, i845PE veya i845GE yonga setli, yeni anakartlar. Daha eski anakartlarda, kart işlemcinin güç gereksinimini karşılayamadığı için 3.06GHz işlemci çalışmayabilir. Çalışsa da, eski yonga setlerinin HT desteği halen belirsiz. Örneğin, i845E'nin bazı sürümleri HT destekliyor, bazıları desteklemiyor. i845G ise hiç desteklemiyor. Kökleri bütün bu yonga setlerinden daha eskiye dayanan i850E ise HT'yi destekliyor. Karışık işler doğrusu, en iyisi ortamın biraz yatışıp, doğruların belirginleşmesini beklemek.Yazılım Desteği
Multi-threading'in işe yaraması için yazılımsal olarak (hem program hem işletim sistemi düzeyinde) desteklenmelidir. Bu söylediğimiz HT için de geçerlidir. MT destekleyen bir işletim sistemi olan Windows 2000 Pro’ yu ele alalım. Windows 2000 Pro, HT desteklemediği için HT'li yeni işlemcileri sistemde tek thread desteğine sahip iki fiziksel işlemci olarak görecektir ve çalıştıracaktır. Çift işlemci destekli bir anakarta 2 tane HT destekli işlemci taktığınızda, çift işlemci desteği olan Windows 2000 Pro kendince 4 işlemci görecek ve çalışmayacak. Benzer durum 4 fiziksel işlemci desteği olan Windows 2000 Server için de geçerli.
Neyse ki Windows XP, HT desteğine sahip. Çift işlemci desteğine sahip bir anakarta 2 tane HT destekli işlemci taktığınızda Windows XP Pro işlemcileri HT destekli iki işlemci olarak görecektir. Benzer şekilde Windows XP Home tek işlemciyi HT desteği ile tanıyabiliyor. Bu yüzden de Intel, HT'nin kullanılması için Windows XP öneriyor, hatta Service Pack 1 uygulanmasını da tavsiye ediyor. Linux Kernel 2.4've sonrası da HT'li işlemcilerden yararlanabiliyor.
Ayrıca anakartların BIOSlarından HT desteğini açıp, kapayabiliyorsunuz.
Windows XP'nin Task Manager / Görev Yöneticisinin sunduğu görüntüye dikkat. Sistemde tek işlemci var, ama iki işlemcinin performans grafiği çiziliyor.
Internette gördüğümüz testlerde ilginç durumlar söz konusu. HT teknolojisi P4 işlemcilerden önce Xeon işlemcilere uygulandı. Xeon işlemcilerde tek thread desteğine sahip yazılımlarda birazcık performans düşüşü görülüyordu. Intel, bu durumu P4 işlemcilerde lehine çevirmiş durumda. Tek thread destekli yazılımlarda, yani kullandığımız oyun vs. uygulamaların çoğunda, %1 ile 5 arasında değişen performans artışı yakalayabiliyorsunuz.
Hem tekli görevlerde hem çoklu görevlerde, testlerin tipine göre belirli artışlar mevcut. Örneğin çoklu görev tek thread testinde, Comanche demosu arkasında çalıştırılan WinAmp, WinRar gibi uygulamalar ile demo sonucunda eskiye göre %7 civarında bir artış söz konusu. Yani oyunu oynarken arka planda bu uygulamaların çalışmakta olması, artık oyunun performansını %7 daha az etkiliyor. Virtual Dub + Comanche testlerinde %20'lere varan performans artışı söz konusu olurken Lightwave testlerinde render ayarlarına göre performansın pozitif yönde çeşitlilik gösterdiğini görüyoruz. Anlaşılan performans artışı yazılımlara da bağlı. Bir diğer testte HT destekli işlemci, 3D Studio Max ile gerçekten bir çift işlemciden alabileceğiniz %25’ lik performans artışını yakalıyor.
Kısaca HT destekli işlemciler, tek thread işlemlerinde birazcık, çoklu tek thread işlemlerde biraz daha fazla, çoklu thread işlemlerde ise oldukça iyi bir artış yakalıyor. Bunun yanı sıra çeşitli programlarda bu artışlar gerçekleşmeyebiliyor. Örneğin Unreal Tournament testlerinde görülen artış fazla değil.
Değerlendirme
HT desteği tam sağlayan yeni programlar test değerlerini biraz daha yukarı çekeceklerdir. Masa üstü sistemlerde 3D modelleme, görüntü ve ses işleme, kod derleme gibi işlerle uğraşanlar; bu programları bazılarını aynı anda çalıştırılanlar bu işlemciyi düşünebilirler. Hatta HT desteği ile oluşturulacak çift işlemcili sistemler can yakacak düşüncesindeyim.
Fakat fiyat olarak Intel P4 3.06 GHz işlemcinin her keseye uygun olmadığını belirteyim. İşlemcinin fiyatı şu anda 600$'ın üstünde. Anlaşılan yeni teknolojinin yaygınlaşması için biraz beklememiz gerekecek. HT teknolojisinin zamanla daha düşük işlemcilere de yansıyıp yansımayacağı da tartışmalı bir konu. Her ne kadar Intel, HT'yi 3.06GHz işlemcisiyle duyursa da, kendi web sitesinde, uygulama geliştiricilere 2.8GHz P-4 içeren ve HT kullanan bir geliştirme sistemi satıyor. Kimi web sitelerine göre HT, bütün Northwood çekirdekli (512KB L2 cache) Pentium 4'lerde aslında var olan ama Intel tarafından şimdiye kadar aktifleştirilmemiş bir teknoloji. Kimi sitelerde, ellerindeki 2.8GHz işlemcilerde HT desteğini aktifleştirdiklerini iddia eden okuyucuların yorumlarını okuyoruz ama şimdiye kadar bu iddiaların sahipleri "nasıl yapabildin?" sorularına yanıt vermediler.
Aslına bakarsanız Intel'i iki kere kutlamak lazım: Öncelikle, 3GHz gibi çok yüksek bir saat hızına ulaşmayı başardılar. Üstelik, 3GHz'lik işlemciyi de öyle özel soğutucularla falan filan soğutmuyorlar. Eğer paranız varsa çarşıya çıkıp tam 3GHz hızında bir işlemci satın alıp, eve gelip sisteminize takabiliyorsunuz. Sizi bilemem ama bence bu müthiş bir şey. Üstelik, Intel'in şimdiden 3.2GHz ve ötesinin planlarını yaptığı da biliniyor.
İkinci kutlamamız ise HT teknolojisi için. Intel, HT teknolojisini olgunlaştırdı ve tek thread kullanan, sıradan uygulamalara negatif bir etkisi olmamasını sağladı. Bu durumda, HT destekli işlemciler kullanıcıya hiç bir baş ağrısı getirmiyor, sadece avantaj sağlıyor. İleride uygulamaların HT'ye göre optimize edilmeleri, HT teknolojisinin avantajını daha da ortaya çıkaracaktır.Yorum
Yorum