Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ”Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu”nu onayladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yasa, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
SSK, BAÐ-KUR VE EMEKLİ SANDIÐI KALDIRILACAK
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı “Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu”, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın kaldırılarak, “Sosyal Güvenlik Kurumu”nun oluşturulmasını öngörüyor.
Kanuna göre, Kurumun en yüksek karar organı olan yönetim kurulu, 10 üyeden oluşacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ana hizmet birimleri; Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı'ndan meydana gelecek.
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, kurumun prim tahsilatını yapacak.
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, usulsüzlükleri önleyici, eğitici ve rehberlik yaklaşımını ön plana çıkaran bir anlayışla, sosyal güvenliğe ilişkin hükümlerin uygulanmasını denetleyecek.
Kurumun danışma birimleri; Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden oluşacak.
İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı da yardımcı hizmet birimlerini oluşturacak.
SOSYAL GÜVENLİK YÜKSEK DANIŞMA KURULU
Kanuna göre, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu kurulacak. Kurul, Sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları konularında görüş bildirecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşra teşkilatı, her ilde kurulan sosyal güvenlik il müdürlükleri ile bu müdürlüklere bağlı kurulacak sosyal güvenlik merkezlerinden meydana gelecek.
Kurumun merkez ve taşra teşkilatında çalışan memurlar ile sözleşmeli personeline en yüksek devlet memurluğu aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılacak.
Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki kadrolarda çalışan personele yapılacak ek ödemenin tavanı, yüzde 700 olarak uygulanacak. Ancak serbest çalışan sağlık personeline ödenecek ek ödeme oranı, yüzde 200'ü geçemeyecek.
Kurum, genel bütçeden kendisine ayrılan yıllık sosyal sigortalar, Genel Sağlık Sigortası ile primsiz ödemelere ilişkin transfer tutarlarını, 3 yıllık transfer projeksiyonunu ve uzun dönemli emeklilik ve Genel Sağlık Sigortası finansman hedeflerini gerçekleştirmekle görevli olacak.
GELİR VE GİDERLER
Kanuna göre kurumun gelirleri şöyle:
“Sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, idari para cezaları, gecikme cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, sosyal sigorta ile genel sağlık sigortasına yapılan devlet katkısı, taşınır ve taşınmaz gelirler, primsiz ödemeler karşılığı olarak merkezi yönetim bütçesinden yapılan ödemeler, kurumca hazırlanan her türlü standart form, manyetik, elektronik veya akıllı kart satışından elde edilecek gelirler ile her türlü data hattı, internet kullanımı ve benzeri kira gelirleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferler, gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan veya vasiyet yoluyla yapılan bağışlar, primlerin ve diğer gelirlerin değerlendirilmesinden elde edilen gelirler.”
Kurumun giderleri ise “Sosyal sigorta kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan gelir, aylık ve ödenekler, genel sağlık sigortası kapsamında yapılacak giderler, primsiz ödemeler kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan aylık, tazminat ve diğer ödemeler, genel yönetim, faiz ve eğitim, araştırma, danışmanlık hizmetleri giderleri” olarak sıralandı.
İHALE KANUNU'NA TABİ OLMAYACAK
Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek.
Kurumun taşınır ve taşınmaz malları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemeyecek. Kurum, Devlet İhale Kanunu'nun hükümlerine tabi olmayacak.
Süresi içinde ödenmeyen sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, kurum alacağına dönüşecek.
Kurumun primsiz ödemeler için yapılan giderleri merkezi yönetim bütçesinden, diğer giderleri ise primlerin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirle karşılanacak. Sosyal güvenlik kanunları dışında kurum giderlerini artıran yasal düzenlemelerin getireceği mali yükün, merkezi yönetim bütçesinden karşılanması zorunlu olacak.
YENİ KURUMA DEVİR
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarında kadrolu olarak görev yapan personel, mevcut statüleri ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlıkları, tapuda bu kurumlar adına kayıtlı olan taşınmazları ve hizmet binaları, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtları, alacakları, hakları, borçları, iştirakleri, dosyaları, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtları ve diğer dokümanlar kuruma devredilecek.
Devredilen kurumların üst düzey yöneticilerinin görevleri sona erecek; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müşavirliği kadrolarına atanacak.
TAŞINMAZ VE OTELLERİN SATIŞI
Kuruma devrolunan taşınmazlardan, kurumun hizmet gereği ihtiyaç duymadığı taşınmazlar, 1 yıl içinde yönetim kurulunca belirlenerek, rayiç bedeli üzerinden satılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bildirilecek. Taşınmazlar, bildirim tarihinden itibaren 6 ay içinde tapuda resen Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazlar, Maliye Bakanlığı'nca satılarak, bedelleri satış tarihinden itibaren 1 ay içinde kuruma ödenecek. 5 yıl içinde satılamayan taşınmazların tescili iptal edilerek kuruma iade edilecek.
Oteller ve iştirak paylarından kurum yönetim kurulunca belirlenecek olanların satış işlemlerinin, ÖİB tarafından gerçekleştirilmesine karar verilmesi halinde, oteller ve iştirak payları özelleştirilmek üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.
ANLAŞMA ONAYI
Cumhurbaşkanı Sezer, 5501 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”u da onayladı.
İADE ETMİŞTİ
Sezer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce 13 Nisan 2006 tarihinde kabul edilen yasayı, 6. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için iade etmişti.
Yasa, Sezer'in iade gerekçesi doğrultusunda değiştirilerek yeniden kabul edilmişti.
(AA)
Yorum