Sağlıklı beslenme, doğum öncesi dönemden başlayarak yaşamın her evresinde bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal yeteneklerini etkileyerek toplumun ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayan temel koşullardan biri. Besinin kalitesini etkileyen en önemli faktör ise vitamin ve mineral içeriği.
Beslenme yetersizliklerine bağlı gelişen hastalıklarda da, vitamin ve mineral yetersizliklerinin anahtar rol oynadığını belirten Antalya İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor İbrahim Gök, yaz aylarının gelmesi ile birlikte, güneşten yeterince faydalanılamadığını kaydetti.
Gök, bunun sonucunda D vitamini eksiklinden dolayı, bebek ve çocuklarda "kemik zayıflığı" olarak da bilinen raşitizm hastalığına, erişkinlerde ise osteomalaziye hastalığının ortaya çıktığını söyledi.
Uzmanlar, sıcak güneşi ile tanınan Türkiye'de uzun süredir D vitamini yetersizliği ve potansiyel raşitizmin bebek ve çocukları etkileyen önemli bir sorun olduğu, hastalığın sıklığının yüzde 2-19 arasında değiştiğini açıkladı.
Özellikle 5 yaş altı çocuklar, üreme çağındaki kadınlar ve adolesanlar D vitamini yetersizliğine bağlı çeşitli problemlerle karşı karşıyadır. Bu nedenle D vitamini yetersizliğinin önlenmesi toplum sağlığının geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşıyor.
Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde ülke düzeyinde, toplumun D vitamini yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklere koruyucu olarak günlük 400 bin ünite (günde 3 damla) D vitamininin 1 yıl süre ile verilmesi amacıyla "D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi" başlatıldı.
Proje kapsamında Antalya'daki tüm Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri tarafından, 0-12 ay arasındaki bebeklere 23 Mayıs 2005 tarihinden itibaren ücretsiz D vitamini damlası verilmeye başlandığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Gök, dünyanın gözünün üzerinde olduğu Antalya'nın hızlı göç almasına rağmen anne ve çocuk sağlığında hızlı iyileşmeler kaydedildiğini söyledi.
Gök, "Ülkemizde bebek ölüm hızı binde 29 iken ilimizde bunun yarısının da altında bir değere, binde 13'e düşmüştür. D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi Ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi'nin de sağlıklı nesillere önemli bir katkısı olacaktır." dedi. D vitamininin başta vücudun kalsiyum dengesinin düzenlenmesi, kemik ve kas sağlığının korunması olmak üzere, immün sistem ve sinir sistemi gibi değişik dokularda da çok önemli görevleri olduğunu belirten Gök, insan organizması için D vitamininin ana kaynağının güneş ışınları etkisiyle derideki endojen üretimi olduğunu söyledi.
"D vitamini yetersizliği, gelişmekte olan kemik dokusundaki mineralizasyon bozukluğu ile karakterize olan, klinik olarak bebek ve çocuklarda kemik zayıflığı olarak da bilinen raşitizm hastalığına, erişkinlerde ise osteomalaziye yol açmaktadır." diyen Gök, "İnsan organizması, büyümenin en hızlı olduğu ilk 2 yaş ve adolesan dönemde D vitamini yetersizliğinden daha şiddetli etkilenmektedir." şeklinde konuştu.
D vitamini yetersizliğinin temel nedeninin deride güneş ışınları etkisiyle yeterli D vitamini sentez edilmemesinden kaynaklandığını anlatan Gök, Raşitizmin sık görüldüğü bölgelerde annelerin, genellikle ev içlerinde yaşayarak güneşten yeteri kadar faydalanamadığını söyledi.
Özellikle kış dönemindeki hamileliklerde vitamin desteği yapılmamasının, bebeklerin yetersiz D vitamini deposu ile doğmasına neden olduğunu ifade eden Gök, "Bu durumda anne sütü ile beslenmeleri de bebeklerin D vitamini yetersizliği sorunu ile karşılaşmasını önleyememektedir. Vücuda dışarıdan ek D vitamini verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bebeklere Sağlık Ocakları ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri tarafından verilecek olan D vitamini damlalarının kullanılması, hamile kadın ve bebeklerin günde en az 15 dakika; öğle saatleri dışında güneş ışınlarından faydalanmaları gerekmektedir." dedi.
CİHAN